Comunicat de presă

27.06.2013


envoyer l'article par mail title=

Şedinţa din 27.06.2013 – sancţiuni

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat un amplu raport de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate, cu privire la emisiunile informative difuzate de opt posturi centrale de televiziune, timp de zece zile, în perioadele 13 – 17 şi 27 – 31 mai 2013, raport ce a cuprins 160 de ediţii ale unor emisiuni de ştiri. În perioadele monitorizate, o parte dintre subiectele abordate de radiodifuzori în programele de ştiri au fost legate de mai multe crime, precum şi de incidente violente petrecute în şcoli.

În funcţie de modul în care au fost difuzate materialele şi ţinând cont de gravitatea încălcării dispoziţiilor legislaţiei audiovizualului referitoare la clasificarea programelor audiovizuale în vederea protecţiei minorilor, respectiv cele ale art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, precum şi ale art. 12, art. 17 alin. (1) şi (2) şi art. 29 alin. (1) din Codul CNA, membrii Consiliului au decis să aplice posturilor Pro TV, Antena 1, Prima TV şi Kanal D câte o amendă în cuantum de 10.000 de lei şi somaţii publice posturilor România TV, Realitatea TV, B1 TV şi Antena 3.

De asemenea, pe baza raportului întocmit ca urmare a reclamaţiilor referitoare la difuzarea unor filme, CNA decis aplicarea următoarelor sancţiuni :
- Amendă în cuantum de 10.000 de lei postului Antena 1, pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin. (1) şi (2) şi ale art. 24 din Codul audiovizualului. Postul nu a încadrat corespunzător filmul Crank – răzbunare şi adrenalină, difuzându-l cu încadrarea 12, în data de 27.05.2013, de la ora 20.30 ;
- Somaţie publică postului Digi Film, pentru transmiterea cu încadrarea 12, în data de 23.05.2013, începând cu ora 20.00, a filmului Kick-Ass, fără a ţine cont de dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului referitoare la protecţia copiilor ;
- Somaţie publlică postului TVR 1 deoarece în data de 11.06.2013 la difuzarea filmului coreean Legendele palatului, Concubina regelui, episodul 38, nu au fost respectate dispoziţiile art. 28 alin (2) din Legea audiovizualului conform cărora, „Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot insera spoturi publicitare, inclusiv autopromoţionale sau de teleshopping, numai între programe.”

Consiliul a analizat şi sesizările referitoare la mai multe grupaje de publicitate difuzate în intervalul aprilie – mai 2013 şi a decis aplicarea unor somaţii publice următoarelor posturi de televiziune :

- Pro TV, Prima TV, Kanal D, somaţii publice pentru difuzarea spotului pentru apa minerală carbogazoasă Aqua Carpatica , nerespectând prevederile art. 93 din Cod („Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”) ;.
- Antena 1, Antena 2, somaţii publice pentru pentru difuzarea unui spot de promovare a Fundaţiei Mereu Aproape , fără a respecta dispoziţiile art. 12 alin (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora, “ În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia” ;
- România TV şi B1 TV, somaţii publice pentru difuzarea spotului Super bet şi a spotului pentru apa minerală carbogazoasă Aqua Carpatica, fără a respecta prevederile art.29 alin. (1) lit. b) şi c) şi alin. (2) din Lege, respectiv pe cele ale art. 93 din Cod ;
- Antena 3 pentru difuzarea spotului pentru apa minerală carbogazoasă Aqua Carpatica şi a spotului de promovare a Fundaţiei Mereu Aproape , fără a ţine cont de dispoziţiile art. 93, respectiv pe cele ale art. 12 alin (2) din Codul audiovizualului.

În aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a decis emiterea unei Decizii de intrare în legalitate în privinţa unor spoturi publicitare pentru produsul Calgon, spoturi difuzate în luna aprilie a.c. de mai multe posturi de televiziune cu încălcarea prevederilor art. 93 din Codul audiovizualului.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul