Decizia nr. 338 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
 cu sediul în BucureÅŸti, b-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2 C.U.I. 4747298

 pentru postul de televiziune PRIMA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la conÅ£inutul unor ediÅ£ii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul PRIMA TV.

 Postul de televiziune PRIMA TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 040.4/25.06.1993, decizia de reautorizare nr. 101.1/10.02.2011).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.
     (2) : ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.
  • art. 17 (1) : ÃŽn intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : ÃŽn cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ÅŸtiri, de la orele 17.00 ÅŸi 19.00, descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ÅŸtiri :

 perioada 13-17 mai 2013
 15.03.2013 – Focus 18
 18.18 Titlu – Elevi înjunghiaÅ£i în ÅŸcoală
 Subiect/descriere – Despre bătaia dintre elevii a două licee : Cosmin Stan : Incidente deosebit de grave la două licee din capitală. La intervale foarte scurte de timp în această dimineaţă, doi elevi au fost înjunghiaÅ£i. Voce : La 16 ani, acest tânăr trebuie să le răspundă poliÅ£iÅŸtilor care vor să afle de ce avea un briceag la el ÅŸi mai ales de ce la scos ca să-ÅŸi înjunghie un coleg mai mare. (...) Voce : A scos briceagul pe care-l avea printre rechizite ÅŸi, fără să stea prea mult pe gânduri, i l-a înfipt în spate colegului său. Voce : La doar o oră după acest incident, un alt elev din Capitală a fost înjunghiat de un coleg. (...) Tot un briceag a fost arma folosită în altercaÅ£ie. Imagini – blurate cu elevul în maÅŸina poliÅ£iei. Avertizare – nu.

 perioada 27 - 31 mai 2013
 27.05.2013 – Focus 18
 18.05 Titlu – Criminalul este încă liber
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini ÅŸi picioare : Prezentatoare : Bestia care a ucis-o ÅŸi măcelărit-o pe Iuliana Nedlea, femeia de 36 de ani din DâmboviÅ£a găsită fără cap, fără mâini ÅŸi fără picioare în râul ArgeÅŸ este în continuare liberă. Prezentator : Anchetatorii nici măcar nu au identificat autorul oribilei crime dar au o pistă importantă pe care merg. Pe un pod au găsit urme de sânge ÅŸi câteva haine de-ale femeii ÅŸi cred că de acolo a fost aruncat cadavrul în apă. Prezentatoare : ÃŽn aceeaÅŸi zonă, în urmă cu puÅ£in timp au descoperit ÅŸi un picior al femeii. Voce : Pentru că până acuma anchetatorii nu au găsit nici capul ÅŸi nici membrele cadavrului continuă căutările atât în DâmboviÅ£a cât ÅŸi în ArgeÅŸ. Titrat pe tot ecranul AtenÅ£ie ! ; Criminal în libertate Imagini – cu obiect în râu sau târât pe uscat, blurat, neidentificabil ; pete de sânge pe parapet. Avertizare – nu.

 28.05.2013 – Focus 18
 18.05 Titlu – Suspectul, un ÅŸofer de tir
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini ÅŸi picioare : Prezentator : Mărturia paznicului unui liceu din Topoloveni ar putea să facă lumină în teribilul caz al femeii găsită sâmbătă fără cap ÅŸi fără membre în Râul ArgeÅŸ. (...) Urmele de sânge ÅŸi câteva haine de-ale ei găsite pe un pod din apropiere îi fac pe procurori să creadă că de acolo a fost aruncat cadavrul în apă. ÃŽn aceeaÅŸi zonă a fost aruncat ÅŸi un picior al femeii. Martor : N-am văzut un cap, am găsit picior, dar am văzut maÅŸina poliÅ£iei ÅŸi oameni mulÅ£i acolo. Voce : Åžoferul este considerat principaul suspect. Se pare că el ar fi tranÅŸat-o pe biata femeie ÅŸi ar fi aruncat cadavrul în râul ArgeÅŸ. Alexandra Niculae, purtător de cuvânt al IPJ DâmboviÅ£a : PoliÅ£iÅŸtii au identificat pe albia râului ArgeÅŸ un fragment de cadavru, respectiv un membru inferior. Imagini – cu obiect în râu, blurat, neidentificabil ; pete de sânge pe parapet. Avertizare – nu.

 18.54 Titlu – Români acuzaÅ£i de crimă
 Subiect/descriere – Despre crima la comandă asupra a doi olandezi : Prezentator : Doi români ÅŸi un spaniol au fost arestaÅ£i după un dublu asasinat oribil care a ÅŸocat Spania ÅŸi Olanda. Prezentatoare : Trupurile neînsufleÅ£ite ÅŸi mutilate ale victimelor : o voleibalistă olandeză ÅŸi iubitul ei au fost găsite într-o livadă din Murcia. Voce : După mai bine de două săptămâni de căutări într-o livadă de lămâi din regiune au fost descoperite două cadavre decapitate ÅŸi cu urme de tortură. Autorităţile au declarat că ar fi ale olandezilor. Surse apropiate anchetei au declarat pentru presa spaniolă că olandezii ar fi fost torturaÅ£i câteva zile înainte de a fi uciÅŸi. Imagini – nu. Avertizare – nu.

 29.05.2013 – Focus 18
 18.02 Titlu – Cursă aproape mortală
 Subiect/descriere – Despre atacul asupra taximetristului din ConstanÅ£a : Prezentator : ÃŽn loc să-l plătească i-a tăiat gâtul. Prezentatoare : Este gestul uluitor pe care l-a făcut un tânăr care după ce s-a plimbat cu taxiul prin ConstanÅ£a a scos un cuÅ£it din buzunar ÅŸi l-a înjunghiat pe ÅŸofer. Ioan DuÅ£u, taximetrist înjunghiat : Când am vrut să-i opresc ceasul a scos cuÅ£itul ÅŸi-a dat cu cuÅ£itul din spate. A mulÅ£umit ÅŸi pe urmă a dat cu cuÅ£itul. Viorel Matei, corespondent Prima TV : ÃŽn această zonă l-a înjunghiat, taximetristul a oprit brusc, cel din spate s-a dat jos ÅŸi a fugit în această direcÅ£ie. Imagini – cu taximetristul bandajat la cap neblurat ; pete de sânge pe asfalt. Avertizare – nu.

 30.05.2013 – Focus 18
 18.00 Titlu – Măcelarul este recidivist
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini ÅŸi picioare în râul ArgeÅŸ : Prezentator : Un fost puÅŸcăriaÅŸ suspectat de violuri în serie este acuzat c-a ucis-o ÅŸi tranÅŸat-o pe Iuliana, femeia din DâmboviÅ£a găsită fără cap, fără mâini ÅŸi fără picioare în râul ArgeÅŸ. Prezentatoare : Procurorii spun că individul a luat-o în maÅŸină la ocazie, a dus-o la el acasă unde a furat tot ce avea de preÅ£, apoi a pus la cale un plan macabru ca să scape de ea. Voce : Florin Mânzăraru are 36 de ani ÅŸi a fost condamnat în 2008 la 8 ani de închisoare pentru că a violat o femeie sub ameninÅ£area unui cuÅ£it. Marius Iacob, procuror ÅŸef Parchetul General : A acostat-o pe numita Iuliana N., pe care a transportat-o cu maÅŸina într-un loc nestabilit încă unde a deposedat-o de mai multe bunuri, a ucis-o, după care a segmentat cadavrul ÅŸi l-a aruncat în râul ArgeÅŸ. Reporteră prezentă la arestarea lui Mânzăraru : Cu ce ai tăiat-o ? Reporter prezent la arestarea lui Mânzăraru : Unde ai tăiat-o ? La tine acasă ? Voce : Deocamdată nu se ÅŸtie dacă a măcelărit-o pe Iuliana în casa părintească din Leordeni sau acasă la Topoloveni ÅŸi nici dacă a violat-o. Cert este că el a ucis-o, spun procurorii care sunt convinÅŸi că tot vineri noapte a ÅŸi aruncat-o în ArgeÅŸ de pe podul de la Căteasca acolo unde au fost găsite niÅŸte urme de sânge ÅŸi câteva haine de-ale ei. Reporter, în timp ce suspectul era dus la maÅŸina poliÅ£iei : AÅ£i adus-o aici ? Aici aÅ£i tranÅŸat-o ? V-a implorat s-o lăsaÅ£i în viaţă ? Traian Tandin, criminalist IGP : Sunt sigur că el i-a propus să întreÅ£ină relaÅ£ii sexuale, iar femeia n-a acceptat ÅŸi s-a luptat cu el. ÃŽn urma acestei lupte sunt sigur c-a lovit-o, a lovit-o zdravăn de tot încât ea a decedat. Voce : SpecialiÅŸtii cred că Florin Mânzăraru a măcelărit apoi cadavrul ca să nu poată fi descoperit ÅŸi mai ales identificat. Imagini – cu obiect în râu, blurat, neidentificabil ; pete de sânge pe parapet. Avertizare – nu.

 31.05.2013 – Focus 18
 18.07 Titlu – Măcelarul a recunoscut crima
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini ÅŸi picioare în râul ArgeÅŸ : Melania Medeleanu : Bărbatul considerat de procurori ucigaÅŸul Iulianei, femeia găsită la sfârÅŸitul săptămânii trecute în râul ArgeÅŸ a recunoscut crima. A spus c-a tranÅŸat-o în baia apartamentului său după ce a luat-o cu maÅŸina la ocazie vineri seară. ÃŽn urmă cu puÅ£in timp, anchetatorii au reuÅŸit să găsească ÅŸi capul femeii. Alin Antohe, reporter : Capul femeii a fost găsit la IoneÅŸti, adică aproape de podul Căteasca acolo unde Florin Mânzăraru a declarat c-a aruncat toate bucăţile de cadavru. Acum poliÅ£iÅŸtii mai au de căutat piciorul drept ÅŸi mâna dreaptă care încă nu au fost găsite. Florin Mânzăraru a făcut astăzi ÅŸi o reconstituire a oribilului film. A declarat c-a luat-o pe Ionela de pe marginea ÅŸoselei ÅŸi a dus-o în apartamentul său de la Topoloveni acolo unde ar fi întreÅ£inut relaÅ£ii sexuale cu aceasta cu acordul ei, spune el, după care a ucis-o, a tranÅŸat-o în cadă ÅŸi a aruncat-o în râul ArgeÅŸ. Vă reamintesc că Florin Mânzăraru a fost eliberat în urmă cu o lună din închisoare unde a stat 5 ani pentru un viol. Imagini – nu. Avertizare – nu.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ÅŸtiri cu un astfel de conÅ£inut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaÅ£ie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaÅ£ia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecÅ£iei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaÅ£ie instituită în sarcina radiodifuzorilor este ÅŸi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi să se supună cerinÅ£elor de protecÅ£ie a copiilor ÅŸi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ÅŸtirilor respective, radiodifuzorul nu a Å£inut cont de obligaÅ£ia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, ÅŸi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecÅ£ie reală a copiilor, care sunt lipsiÅ£i de maturitate, au un discernământ redus ÅŸi nu au capacitatea reprezentării faptelor ÅŸi consecinÅ£elor ce decurg din acestea, precum ÅŸi gravitatea unor astfel de fapte.

 Ca regulă de protecÅ£ie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conÅ£in detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 ÃŽn acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficÅ£iune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv ora 18.00), ÅŸtiri ce au cuprins descrieri ÅŸi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile ÅŸi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum ÅŸi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinÅ£a afectării dezvoltării morale ÅŸi mentale a copiilor.

 Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conÅ£inut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii ÅŸi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceÅŸtia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect ÅŸi ceea ce este greÅŸit, noÅ£iunile de bine ÅŸi rău, precum ÅŸi seturile de valori prin observare ÅŸi imitaÅ£ie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoÅ£ită de descrieri ÅŸi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenÅ£i ÅŸi tineri, a căror concepÅ£ie despre viaţă este în formare ÅŸi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.

 ÃŽn calitate de garant al interesului public, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conÅ£inut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecÅ£ie psihică ÅŸi emoÅ£ională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, sancÅ£ionarea radiodifuzorului SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

 ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV 040.4/25.06.1993, al deciziei de autorizare nr. 101.1/24.03.1995 ÅŸi reautorizare nr. 101.1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93¹ alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune PRIMA TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât unele ediÅ£ii informative difuzate în luna mai 2013, de la ora 18.00, au fost transmise cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ÅŸtiri se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ÅŸtiri ce au conÅ£inut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaÅ£iei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.