Decizia nr. 342 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.
 Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1 C.U.I. RO 27759259

 pentru postul de televiziune B1 TV

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul B1 TV.

 Postul de televiziune B1 TV aparţine radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-3/27.09.2011).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
     (2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
  • art. 17 (1) : În intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ştiri, de la orele 17.00 şi 19.00, descrieri ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ştiri :

 perioada 13-17 mai 2013

 15.05.2013
 ora 12:00-Ştirile B1
 Titlu ştire : Elev înjunghiat în sala de sport
 Conţinut ştire : Un elev de liceu a ajuns la spital, după o dispută cu un coleg pe terenul de sport. Imagini : Reporterul B1 Tv transmite, în direct, din faţa Liceului de Mecanică Fină. Sunt prezentate doar imagini cu zona de acces în liceu. Ştirea a fost reluată şi în cadrul ştirilor de la ora 13:00,18:00, 20.00 şi 24:00.

 ora 13:00-Ştirile B1
 Titlu ştire : Încă un elev înjunghiat în Capitală
 Conţinut ştire : Un elev a fost înjunghiat, în afara şcolii, în zona Metalurgiei. Acesta a ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu, cu o plagă înjunghiată la nivelul gleznei. Imagini : Reporterul B1 Tv transmite, în direct, din faţa Liceului de Mecanică Fină, sunt difuzate doar imagini cu zona de acces în liceu, imagini ce au fost folosite la ştirea precedentă. Ştirea a fost reluată şi în cadrul emisiunilor informative de la ora 18:00, 20:00 şi 24:00.

 17.05.2013
 ora 20:00-Ştirile B1
 Titlu ştire : Breaking news : S-a aruncat pe geam în timpul orei de chimie
 Conţinut ştire : Un elev de 15 ani s-a aruncat pe geam, în timpul orei de chimie, după ce a fost mustrat de către directorul insituţiei de faţă cu colegii săi ; înălţimea de la care a sărit a fost mică, aşa că elevul va supravieţui. Imagini : Sunt difuzate imagini, cu menţiunea arhivă din şcoală.

 perioada 27-31 mai
 27.05.2013
 ora 08:00-Ştirile B1
 Titlu ştire:Femeia tranşată, identificată de iubit
 Conţinut ştire : O anchetă amplă a fost deschisă în cazul cadavrului găsit în râul Argeş. Căutările în zonă continuă şi astăzi.Poliţiştii din jud. Dâmboviţa încearcă să afle dacă este vorba despre o femeie de 36 de ani din Valea Mare care a fost dată dispărută în urmă cu două zile. Oamenii legii au luat legătura cu iubitul femeii dispărute care a identificat-o după semnele particulare. Criminaliştii au mai găsit şi urme de sânge pe podul din Găteasca jud. Argeş. Imagini : Pe fondul acestor comentarii sunt prezentate imagini cu echipe ale Poliţiei care fac cercetări şi un corp uman la marginea unei ape. Corpul este blurat. Ştirea a fost reluată în emisiunea informativă de la ora 10:00.

 Ora 10:00-Ştirile B1
 Titlu ştire : Jaf armat la farmacie
 Conţinut ştire : Atac armat la o farmacie din Capitală. Un individ care purta cagulă le-a ameninţat pe farmaciste cu un pistol cu capse şi le-a cerut substanţe halucinogene. Între timp poliţiştii l-au prins şi l-au reţinut pe individ. Reporter B1( Mihai Bravu, Bucureşti):Bărbatul a intrat în farmacie înarmat cu un pistol cu capse. Le-a ameninţat pe angajate, a luat cele trei fiole din medicamentul halucinogen şi s-a făcut nevăzut. Voce din off : Speriată, farmacista a sunat la 112. La scurt timp, bărbatul în vârstă de 22 de ani a fost prins în apropierea farmaciei. În urma impactului nimeni nu a fost rănit. Sunt prezentate declaraţiile telefonice ale purtătorului de cuvânt Poliţia Capitalei. Imagini : Sunt difuzate imagini din faţa farmaciei unde a avut loc jaful.

 Titlu ştire : Cruzime fără margini în Tg. Jiu
 Conţinut ştire : Cruzime fără margini în Tg. Jiu. Un tânăr a lovit de la înălţime cu o cărămidă un câine fără stăpân. În tot acest timp prietenul său a filmat toată scena iar imaginile au fost postate pe Internet. În filmuleţ se vede clar cum cei doi tineri se distrau copios în timp ce loveau câinele. Însă distracţia nu a durat mult pentru că cei doi au fost nevoiţi să de explicaţii poliţiştilor pentru gestul lor. Voce din off : Întreaga scenă s-a petrecut lângă un bloc aflat în construcţie. Câinele dormea în momentul în care a fost lovit în plin cu o cărămidă de la o înălţime de la zeci de metri iar cei doi tineri se amuzau copios. (…) Sunt prezentate declaraţiile unui reprezentant al IPJ Gorj care spune că cei doi sunt cercetaţi pentru maltratarea animalelor. Ştirea se încheie cu observaţia că în România nu există o lege clară pentru protecţia animalelor fără stăpân. Imagini : Este difuzat filmuleţul de pe Internet. Pe ecran este afişat : Târgu-Jiu, imagini şocante. În imagini, animalul lovit este blurat. Ştirea a fost reluată în emisiunea informativă de la ora 24:00.

 29.05.2013
 Ora 09:00-Ştirile B1
 Titlu ştire:Taximetrist înjunghiat de client Conţinut ştire : Un taximetrist a fost înjunghiat în urmă cu scurt timp în Constanţa. Din primele cercetări se pare că a scăpat cu viaţă. Mai multe despre acest incident aflăm chiar în acest moment de la purtătorul de cuvânt IPJ Constanţa, Gelu Manolescu.(…) Spuneţi-ne vă rog cum a ajuns taximetristul victima acestei curse de coşmar. Gelu Manolescu (telefonic) purtător de cuvânt IPJ Constanţa : (…) un taximetrist în vârstă de 61 de ani a fost înjunghiat de un tânăr cu identitate necunoscută care solicitase transportul pe o stradă din municipiul Constanţa, iar în momentul în care a aflat preţul cursei, acesta l-a tăiat cu un obiect ascuţit în zona feţei şi a antebraţului drept. În continuare relatează că taximetristului i s-au acordat îngrijiri medicale şi nu a fost nevoie de spitalizarea acestuia. Ştirea a fost reluată în emisiunea informativă de la ora 24:00.

 Ora:15:00-Ştirile B1
 Titlu ştire:Continuă căutările în cazul femeii tranşate
 Conţinut ştire : A fost găsit în râul Argeş încă un fragment din corpul femeii care a fost ucisă şi tranşată. Descoperirea a fost făcută astăzi de către oamenii legii care scotocesc malul râului din zona localităţii Ioneşti din judeţul Dâmboviţa. În acelaşi timp sute de jandarmi şi poliţişti îl caută în continuare pe criminal. O voce din off comentează că mai multe echipaje de pompieri şi poliţişti criminalişti au cercetat zona barajului Căteasca dar nu s-au găsit fragmente de corp uman.. Imagini : Sunt difuzate imagini în care se văd echipe de poliţişti care cercetează râul Argeş în zona localităţii Căteasca. Ştirea a fost reluată în emisiunea informativă de la ora 20:00.

 Ora:20:00-Ştirile B1
 Titlu ştire:Cadavre arse, încă neidentificate
 Conţinut ştire : Anchetă de amploare în Mehedinţi. Procurorii împreună cu criminaliştii încearcă să desluşească misterul celor două cadavre găsite într-o maşină complet carbonizată. Anchetatorii bănuiesc că una dintre victime ar fi un bărbat din Filiaşi care ar fi şi proprietarul maşinii arse. Ştefan Cercel - procuror criminalist : Este cert vorba de două cadavre umane carbonizate, găsite într-o maşină incendiată pe raza localităţii Meriş. (…) Imagini : Sunt prezentate imagini de la locul incidentului, în care se vede maşina carbonizată.

 Titlu ştire : Bebeluşul ucis de propria mamă
 Conţinut ştire : Detalii şocante ale crimei din Petrova ies la iveală. Un bebeluş a fost ucis chiar de mama sa. Potrivit anchetatorilor femeia ar fi recurs la acest gest extrem după ce a fost ameninţată de soţul său că va divorţa. Copilul era al altui bărbat dintr-o relaţie extraconjugală. Voce din off : Mariana Anişoreac a abandonat bebeluşul în spital la Timişoara acolo unde locuia cu soţul şi cei doi copii. La scurt timp a regretat fapta şi a revenit la spital de unde şi-a luat copilul. De acolo a plecat la Petrova unde locuiau părinţii ei. Acolo, după ce şi-a alăptat copilul, l-a ucis. (…) Ioan Petrar-purt. De cuv. Parchetul Tribunalului Maramureş : (…) din ancheta efectuată până în prezent, subzistă suspiciuni că a comis acel omor a copilului său mic, în vârstă de 3 săptămâni, prin cruzime, suprimându-i viaţa, după care a folosit agent termic şi a distrus prin ardere corpul copilului. (…) Imagini:Sunt prezentate imagini cu Maternitatea din Timişoara.

 30.05.2013
 Ora:07:00-Ştirile B1
 Titlu ştire : Criminalul femeii tranşate, reţinut
 Conţinut ştire : Criminalul femeii tranşate şi aruncate în râul Argeş a fost prins. Potrivit anchetatorilor acesta este recidivist şi a fost eliberat din închisoare în urmă cu doar o lună. Bărbatul este din judeţul Argeş şi a mai fost condamnat pentru viol în România dar şi pentru alte fapte cu violenţă în străinătate. Voce din off : (…)Procurorii susţin că bărbatul a omorât-o pe femeie, a adus-o acasă la el şi tranşat-o. După aceea a plecat cu bucăţile de corp pe care le-a aruncat în râul Argeş de pe podul de la Căteasca. Marius Iacob, procuror : (…)În noaptea de 24 spre 25 mai 2013, a acostat-o pe numita Iuliana N. pe care a transportat-o cu maşina într-un loc nestabilit încă unde a deposedat-o de mai multe bunuri, a ucis-o după care a segmentat cadavrul şi l-a aruncat în râul Argeş. (…) Ştirea a fost reluată în emisiunea informativă de la ora 08:00, 09:00, 10:00.

 Titlu : Şase reţinuţi în cazul cadavrelor carbonizate
 Conţinut ştire : Ancheta în cazul celor două cadavre carbonizate găsite într-o maşină incendiată se apropie de final. Autorităţile merg pe varianta unui dublu omor iar şase persoane din judeţul Gorj au fost duse pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Acestea sunt suspecte că i-ar fi omorât cu sânge rece pe cei doi tineri iar apoi ar fi incendiat maşina. Motivul ar fi certuri mai vechi din cauza substanţelor etnobotanice. Imagini : Sunt prezentate imagini cu cei şase reţinuţi însoţite de comentariile din off : Totul ar fi pornit de la certuri mai vechi între tineri pentru substanţele etnobotanice. Una dintre victime, bărbatul de 28 de ani din Filiaşi era cunoscut ca un consumator de droguri. Suspecţii i-ar fi dat întâlnire bărbatului din Filiaşi pentru a face un schimb de substanţe. Acesta a venit cu amanta iar cei doi au fost omorâţi în bătaie. După aceea agresorii au încercat să scape de cadavre dându-le foc cu tot cu maşină. (…) Ştirea a fost reluată în emisiunea informativă de la ora 08:00, 10:00, 12:00.

 31.05.2013
 Ora 20:00-Ştirile B1
 Titlu ştire : Ucigaşul femeii tranşate a recunoscut fapta
 Conţinut ştire : Astăzi s-a găsit şi capul femeii care a fost tranşată şi aruncată în râul Argeş. Potrivit anchetatorilor, după ce şi-a recunoscut fapta Florin Mânzăraru a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. El a precizat că a întreţinut relaţii sexuale cu victima şi că regretă acum faptele. Conform anchetatorilor există imagini de pe o cameră de supraveghere, se poate vedea cum bărbatul ia la ocazie o tânără şi pleacă spre Dâmboviţa. În autoturismul bărbatului vinovat anchetatorii au găsit urme de sânge, acesta fiind cel mai solid indiciu că el ar fi ucis-o pe femeie. Alexandra Nicolae, purtător de cuvânt IPJ Dâmboviţa : În urma căutărilor efectuate de poliţiştii dâmboviţeni pe aria râului, am identificat un rest de cadavru, respectiv un cap care a fost preluat de Serviciul de medicină legală. Acest fragment de cadavru a fost găsit în apropierea zonei unde anterior a fost identificat şi membrul inferior. Imagini : Sunt difuzate imagini în care se văd echipe de poliţişti care cercetează râul Argeş. Ştirea a fost reluată în emisiunea informativă de la ora 24:00.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la ore accesibile minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte. Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 În acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficţiune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor ştiri ce au cuprins descrieri şi detalii importante ale unor omucideri. Având în vedere descrierile şi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinţa afectării dezvoltării morale şi mentale a copiilor.

 Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conţinut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii şi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceştia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, precum şi seturile de valori prin observare şi imitaţie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoţită de descrieri şi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenţi şi tineri, a căror concepţie despre viaţă este în formare şi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice. În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (3) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L., licenţa audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-3/27.09.2011 pentru postul de televiziune B1 TV, se sancţionează cu somaţie publică pentru intrarea de îndată în legalitate pentru încălcarea dispoziţiilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune B1 TV cu somaţie publică, întrucât unele ediţii informative difuzate în luna mai 2013, au fost transmise cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ştiri ce au conţinut descrieri ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.