Decizia nr. 340 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
 cu sediul în PLOIEŞTI, str. Democraţiei nr. 28A, Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1, parter, jud. Prahova, CUI 14954665,

 pentru postul ROMÂNIA TV
 BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

 Întrunit în şedinţă publică în data de 27 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul ROMÂNIA TV.

 Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011 eliberată la data de 28.02.2012).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
     (2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
  • art. 17 (1) : În intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. a difuzat în perioadele 13-17 mai 2013, şi respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ştiri, difuzate în intervalul 7.00 - 18.00, descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ştiri :

 13.05.2013
 România de la ora 07.00
 Titlul : ÎNJUNGHIAT PENTRU MAŞINA DE 60.000 DE EURO ; AGRESORUL SUSŢINE CĂ E BOLNAV PSIHIC
 În cadrul ştirii s-a menţionat că un hoţ, recent eliberat din închisoare, a înjunghiat un tânăr, după ce s-a prefăcut că vrea să cumpere de la el o maşină. Un bărbat a declarat că individul, în momentul când viziona autoturismul, a ameninţat partea vătămată cu un cuţit. Corespondentul RTV a precizat că Poliţia l-a găsit pe tânărul agresor în parc, unde se afla şi cuţitul. Imaginile care au însoţit ştirea purtau menţiunea POLIŢIA ROMÂNĂ şi reprezentau imaginea blurată a unui cuţit. Au mai fost difuzate imagini cu un bărbat cu faţa blurată, ce era însoţit de poliţişti şi urca într-o maşină. În grupajul informativ de la ora 13.00 a fost difuzat un interviu filmat cu camera ascunsă, marcat corespunzător, în care un bărbat relata : “S-a ridicat peste mine, cum stăteam eu la volan aşa, a venit cu mâna stângă la gât, în dreapta cu un cuţit cu lama aşa de lată ! A luat cuţitul, m-a strâns aşa de gât şi făcea aşa : Te omor ! Te omor ! Nu mişca că te omor ! Dă-te jos ! Dă-te jos că te omor ! M-am uitat în prima fază să văd ce am la gât, cât de mare e, după care am pus mâna stângă pe lamă, ca să pot să-i duc lama, să nu poată să-mi taie gâtul. De acolo a început lupta. S-a cam panicat un pic. Am zis : “Te omor” S-a speriat şi s-a dat înapoi !”.

 16.05.2013
 România de la ora 08.00
 Titlul : LOVIT CU SECUREA PENTRU PĂMÂNT Prezentatoarea a precizat că un bărbat din Vaslui a ajuns în stare gravă la spital, după ce un consătean l-a lovit cu securea în cap. Totul a pornit de la o bucată de pământ pentru care cei doi s-au certat. Au fost difuzate imagini blurate cu un bărbat în bustul gol, întins pe pământ şi care primea îngrijiri medicale.

 17.05.2013
 România de la ora 16.00
 Titlul : TÂNĂR BĂTUT DE POLIŢIŞTI ÎN PLINĂ STRADĂ Prezentator : Doi poliţişti au bătut cu bestialitate un tânăr cu scuter pe care l-au oprit pe o stradă din Oradea. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoţional. “Laura Calciu, corespondentul RTV : Un martor a filmat întreaga scenă. Pe imaginile surprinse se observă cum cei doi poliţişti îl lovesc în mod repetat pe tânărul care era şi încătuşat şi era şi trântit la pământ. După ce l-au lovit cu bestialitate i-au dat şi spray paralizant în faţă. Poliţia a deschis o anchetă în acest sens.” Imaginile difuzate surprind cum doi poliţişti ţin un tânăr întins la pământ. Imaginile au fost filmate de la distanţă, iar unele au fost blurate. La un moment dat, se observă cum tânărul este tras de păr de unul dintre poliţişti şi pare a avea sânge la gură. Aceste imagini nu au fost blurate.

 27.05.2013
 România de la ora 07.00
 Titlul : CRIMĂ ÎNFIORĂTOARE, CRIMINALUL E LIBER În cadrul ştirii s-a menţionat că în râul Argeş din comuna Ioneşti, jud. Dâmboviţa, a fost găsit un cadavru al unei femei, fără cap, mâini şi picioare. Poliţia caută ucigaşul. Au fost difuzate fotografii blurate, neclare, a corpului găsit pe malul râului.

 28.05.2013
 România de la ora 07.00
 Titlul : O NOUĂ DESCOPERIRE MACABRĂ ÎN RÂUL ARGEŞ Prezentatoare : Descoperire macabră pe râul Argeş, în apropiere de zona unde a fost descoperit cadavrul unei femei, fără cap sau membre. Un picior de om a fost găsit de către poliţişti. Ei cred că organul aparţine victimei mutilate. Mai mult, criminaliştii au găsit şi urme de sânge pe un pod. Laura Calciu, corespondent RTV, a precizat că „în albia râului a fost descoperit un fragment de cadavru, mai exact un picior stâng”. Titlul : ROMÂNI ARESTAŢI PENTRU O CRIMĂ ORIBILĂ În cadrul ştirii s-a menţionat că „doi români, împreună cu alţi 2 spanioli au ucis în bătaie, au tranşat apoi au îngropat o jucătoare olandeză de volei şi pe soţul acesteia. Cei 4 au fost arestaţi în Valencia”.
 Prin vocea din off s-a menţionat că trupurile celor doi au fost găsite, pe jumătate îngropate, într-o livadă de lămâi : „Voleibalista şi iubitul ei au fost ucişi într-o locuinţă. Ulterior, au fost tranşaţi şi îngropaţi”.
 În grupajul informativ de la ora 18.00 s-a precizat că : “Autorităţile au găsit cadavrele celor două victime, într-o livadă de lămâi, dezmembrate şi ascunse în saci de plastic”.

 29.05.2013
 România de la ora 13.00
 Titlul : COPIL UCIS DE MAMĂ, APOI INCENDIAT Conţinutul ştirii : O femeie din judeţul Maramureş şi-a ucis copilul de doar 2 săptămâni, apoi l-a incendiat. Gabriela Buruian, corespondent RTV : Femeia din localitatea Petrova şi-a ucis copilul chiar în casa bunicului său. Mai apoi, pentru a-şi acoperi urmele, mama a dat foc la cadavru. Oamenii legii au stabilit că bebeluşul de doar 2 săptămâni a avut parte de o moarte violentă. (...).

 30.05.2013
 România de la ora 07.00
 Titlul : SUSPECT REŢINUT ÎN CAZUL FEMEII TRANŞATE/FEMEIE UCISĂ ŞI TRANŞATĂ, SUSPECT REŢINUT În cadrul ştirii s-a menţionat că suspectul, în cazul femeii decapitate şi fără membre, a fost prins. Au fost difuzate imagini cu un bărbat, avea faţa blurată, flancat de poliţişti şi urcat într-o maşină. Unul dintre jurnaliştii aflaţi acolo a pus întrebarea : “Unde ai tăiat-o, la tine acasă ?”. Voce din off : La sfârşitul săptămânii trecute lua o femeie cu maşina la ocazie. A omorât-o, a tranşat-o, apoi a aruncat trupul, pe bucăţi, în râul Argeş. A fost difuzată o declaraţie a unui bărbat care a relatat că :”...din datele pe care le avem, rezultă cel mai probabil că a ucis-o acasă, după care a segmentat cadavrul şi l-a transportat în zona râului Argeş.” A mai declarat că o parte din cadavru a fost aruncat de pe podul Căteasca. Au fost difuzate fotografii blurate, neclare, a corpului găsit pe malul râului.

 31.05.2013
 News Alert, ora 09.02
 Titlul : ELEVĂ PREMIATĂ, VIOLATĂ ŞI UCISĂ DE VĂR Prezentator : Sfârşit tragic pentru o elevă premiantă din Suceava. Copila a fost batjocorită de propriul văr, apoi a fost omorâtă cu sânge rece şi ascunsă într-o pădure. Aproape 2 săptămâni a fost căutată şi, în cele din urmă, a fost găsită însă, fără suflare, complet dezbrăcată şi acoperită cu frunze. (...). Corespondent RTV, Alina Iosif a precizat că : “fata a fost găsită fără suflare. La marginea unei păduri, din localitatea natală. Ea a fost dezbrăcată, legată de un copac şi cu gâtul tăiat. Poliţiştii nu exclud ca ea să fi fost şi violată”. (...). Prin voce din off s-a menţionat : “dezbrăcată, copila era acoperită cu crengi şi frunze”. Au fost difuzate fotografii cu o fată şi imagini cu rudele acesteia care plângeau, fiind prezentată şi declaraţia unui poliţist.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia legală instituită în sarcina sa, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte. Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 În acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficţiune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv în intervalul orar 7.00 - 16.00), ştiri ce au cuprins descrieri şi detalii importante ale unor omucideri.
 Având în vedere descrierile şi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum şi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinţa afectării dezvoltării morale şi mentale a copiilor. Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conţinut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii şi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceştia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, precum şi seturile de valori prin observare şi imitaţie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoţită de descrieri şi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenţi şi tineri, a căror concepţie despre viaţă este în formare şi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice. În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., cu somaţie publică.

 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (3) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), şi (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ROMÂNIA TV cu somaţie publică, întrucât unele ediţii informative transmise în luna mai 2013, în intervalul orar 07.00 – 18.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ştiri ce au conţinut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.