Decizia nr. 325 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RCS&RDS S.A.

 BUCUREÅžTI, str. Dr. Staicovici nr. 75 Clădirea Forum 2000, Building, faza I, et. 2, sector 5 C.U.I 5888716

 pentru postul DIGI FILM

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iei înregistrate la CNA sub nr. 6059/24.05.2013, cu privire la clasificarea filmului Kick-Ass, difuzat de postul DIGI FILM în data de 23.05.2013, în intervalul orar 20.00-21.53. Postul de televiziune DIGI FILM aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. RCS&RDS S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 254.2/06.10.2009, decizia de autorizare nr. 1641.0/06.10.2009 ÅŸi reautorizare 1641.0-2/06.10.2009).

 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RCS & RDS S.A. a încălcat dispoziÅ£iile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, raportate la art. 19, alin. (2) lit. a), b), d), e), f) È™i h) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

 Conform prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate din Decizia nr. 220/2011 :
— art. 19 : (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
 a) numărul ÅŸi natura scenelor violente, precum ÅŸi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul ÅŸi subiectul programului ;
 b) utilizarea violenÅ£ei ÅŸi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
 d) contextul în care este prezentat consumul de droguri ÅŸi alcool ;
 e) numărul ÅŸi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
 f) psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ;

 ÃŽn fapt, postul de televiziune DIGI FILM a difuzat în data de 23.05.2013, de la ora 20.00 ; filmul Kick-Ass cu încălcarea prevederilor privind protecÅ£ia copiilor în cadrul serviciilor de programe. Astfel, radiodifuzorul a difuzat această producÅ£ie audiovizuală cu un semn de avertizare greÅŸit ÅŸi la o oră necorespunzătoare în raport de conÅ£inutul acesteia.
 Conform bazelor de date de pe site-urile interro_liens_callback, interro_liens_callback, interro_liens_callback ÅŸi interro_liens_callback filmul artistic Kick - Ass a fost clasificat astfel : interro_liens_callback : Canada:18A (Alberta/British Columbia/Manitoba/Ontario) / Denmark:15 / USA:R / Australia:MA / UK:15 / Ireland:16 / New Zealand:R18 / Finland:K-15 / Norway:15 / Singapore:M18 / South Korea:18 / Germany:16 / Canada:13+ (Quebec) / Iceland:14 / Hong Kong:III / Philippines:R-13 (MTRCB) / Portugal:M/16 / Netherlands:16 / Argentina:16 / Brazil:18 / Spain:16 / Ireland:18 (DVD rating) / France:U (with warning) / Canada:18A (Canadian Home Video rating) / Sweden:15 / Malaysia:18 / Japan:R15+ / Peru:18 / Chile:14 / Italy:VM14 / India:U/A / Canada:18+ (TV rating) / Rated R for strong brutal violence throughout, pervasive language, sexual content, nudity and some drug use - some involving children.

 Conform raportului de monitorizare, filmul a conÅ£inut : Scenă în care personajul principal, costumat ca supererou, cu o pelerină sub forma unor aripi ÅŸi purtând cască ÅŸi ochelari, se aruncă în gol de pe un zgârie-nori. Mai mulÅ£i oameni se uită către Kick-Ass ÅŸi aplaudă. Eroul se prăbuÅŸeÅŸte pe un autoturism căruia îi îndoaie plafonul. Scenă în care personajul principal enumeră ipostazele în care poate fi găsit : uitându-se la televizor, vorbind pe Skype sau masturbându-se, cel mai des atunci când se gândea la profesoara de engleză. Dave este prezentat în timpul orei de engleză când ÅŸi-o imagina pe profesoară răvăşindu-ÅŸi părul ÅŸi desfăcându-ÅŸi sutienul la spate. Profesoara : „Dave Lizewski, să nu crezi că nu te-am văzut uităndu-te la sânii mei. Vreau să mă atingi peste tot, Dave. Te rog...” Apoi, în imagine sunt prezentate picioarele lui Dave, cu pantalonii lăsaÅ£i pe labele picioarelor ÅŸi cum ÅŸerveÅ£ele aterizează în coÅŸul de gunoi. Dave recunoaÅŸte că nu îi trebuia prea mult pentru a se excita ÅŸi este înfăţiÅŸat uitându-se pe internet la niÅŸte imagini cu femei africane cu sânii descoperiÅ£i, apoi cum pantalonii cad de pe picioare ÅŸi ÅŸerveÅ£ele cad în coÅŸul de gunoi.

 Scenă în care o fetiţă ÅŸi tatăl ei stau faţă în faţă, tatăl Å£inând un pistol în mână. FetiÅ£a spune că îi este frică, dar tatăl o liniÅŸteÅŸte ÅŸi cei doi discută despre viteza glonÅ£ului ÅŸi forÅ£a loviturii. Tatăl trage un foc de armă, fetiÅ£a se prăbuÅŸeÅŸte la pământ, apoi îşi extrage glonÅ£ul din vesta antiglonÅ£. Tatăl a negociat cu fiica lui pentru alte două încercări în schimbul unei îngheÅ£ate ÅŸi a unei partide de bowling.

 Scenă în care, cu ocazia aniversării, fetiÅ£a primeÅŸte de la tatăl ei o cutie în care se aflau două ÅŸiÅŸuri filipineze. FetiÅ£a ia un ÅŸiÅŸ ÅŸi îl mânuieÅŸte cu multă îndemânare.

 Scenă în care un bărbat este închis de mai multe persoane într-un cuptor cu microunde industrial. Cuptorul este pornit ÅŸi, după puÅ£in timp, bărbatul explodează, iar sânge ÅŸi bucăţi din corp se izbesc de geamul cuptorului. Un băiat îi spune lui Dave : Katie Deauxma e interesată doar de homosexuali. Cei doi prieteni îi mai spun lui Dave că se zvoneÅŸte că el este gay, dar că ei ÅŸtiu adevărul. Todd către Dave : „Amice, poate aÅŸa vei reuÅŸi să faci sex.” Celălalt prieten : „Nu ÅŸi dacă ea crede că e gay, Todd ! EÅŸti un retardat !”

 Scenă în care Red Mist fumează ÅŸi îi spune lui Kick-Ass : „PuÅ£ină marijuana mă relaxează când sunt în patrulare.” Un bărbat este atacat de Big Daddy care îi taie gâtul. Big Daddy se luptă cu alÅ£i bărbaÅ£i, îi răneÅŸte cu un cuÅ£it sau îi împuÅŸcă, plasează bombe care explodează. Apoi, Big Daddy incendiază locul respectiv.

 Scenă în care Kick-Ass ÅŸi Katie se sărută, apoi Kick-Ass îşi pune mâinile pe sânii fetei ÅŸi amândoi cad în pat. Scenă în care Katie le spune prietenilor că ea crede că Kick-Ass e mai drăguÅ£ în comparaÅ£ie cu Red Mist. Apoi adaugă : „Eu una i-aÅŸ trage-o de nu s-ar mai putea miÅŸca, dacă aÅŸ avea ocazia.” Auzind aceste vorbe, Kick-Ass, sub pretextul vizionării unui film, se retrage împreună cu Katie ÅŸi apoi cei doi sunt prezentaÅ£i sărutându-se ÅŸi îmbrăţişându-se, fata înconjurând cu picioarele bazinul băiatului. Tinerii sunt înfăţiÅŸaÅ£i făcând miÅŸcări specifice unui act sexual.

 Scenă în care Big Daddy ÅŸi Kick-Ass sunt prezentaÅ£i stând legaÅ£i pe niÅŸte scaune ÅŸi loviÅ£i de niÅŸte bărbaÅ£i cu pumnii, cu bâtele (sânge ÅŸi salivă curg din gură după lovitura cu pumnul). Scena este prezentată în cadrul ÅŸtirilor până când prezentatorul anunţă că, din cauza violenÅ£ei imaginilor, difuzarea va continua pe internet. ÃŽn momentul în care răufăcătorii se pregăteau să incendieze locul, aceÅŸtia sunt atacaÅ£i ÅŸi omorâţi de către Hit Girl. Big Daddy este cuprins de flăcări ÅŸi Hit Girl îl acoperă cu o mantie.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că filmul Kick-Ass a fost încadrat greÅŸit ÅŸi difuzat în intervale orare necorespunzătoare în raport de conÅ£inutul acesteia, conÅ£inut în care violenţă fizică, psihică sau de limbaj, numărul È™i natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual, contextul în care este prezentat consumul de droguri, a avut drept consecinţă nerespectarea măsurilor de protecÅ£ie a copiilor prevăzute de legislaÅ£ia audiovizuală.

 Astfel, producÅ£ia audiovizuaă menÅ£ionată a fost difuzată pe parcursul zilei, la o oră accesibilă minorilor, care au avut posibilitatea să îl vizioneze fără nicio restricÅ£ie. Filmul Kick-Ass în al cărui conÅ£inut au predominat scenele de o violenţă extremă, arte marÅ£iale ÅŸi nuditate (scene care, potrivit site-ului interro_liens_callback, nu erau recomandate copiilor) a fost difuzat cu semnul de avertizare 12 (interzise copiilor sub 12 ani).

 Or, în raport de conÅ£inutul său, această producÅ£ie trebuia difuzată în intervalul orar 22.00-06.00, în conformitate cu dispoziÅ£iile art. 24 alin. (1) din Codul audiovizualului, ca măsură de protecÅ£ie a publicului minor. De asemenea, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu s-a ghidat în clasificarea producÅ£iilor audiovizuale ÅŸi după clasificarea stabilită de producător sau, după caz, de cea în care producÅ£ia de ficÅ£iune a fost difuzată în alte ţări, aÅŸa cum avea obligaÅ£ia în conformitate cu prevederile art. 20 din Codul audiovizualului.

 Pentru a nu prejudicia în niciun fel publicul minor, legiuitorul a instituit, în domeniul audiovizualului, norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora. ÃŽn acest sens, conform art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 Membrii Consiliului consideră că radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a încadra programele pe care aleg să le difuzeze în funcÅ£ie de criteriile prevăzute de legislaÅ£ia audiovizuală, pentru a permite părinÅ£ilor sau reprezentanÅ£ilor legali ai copiilor să facă alegerea potrivită cu privire la intervalul orar de difuzare.

 ÃŽn calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul consideră că nerespectarea de către radiodifuzor a prevederilor legale în materia protecÅ£iei copiilor este de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a acestora, având în vedere nevoia de protecÅ£ie ÅŸi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate fizică ÅŸi intelectuală.

 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus somarea acestuia. Supusă la vot, propunerea de sancÅ£ionare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) ÅŸi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare, ale art. 90 alin. (1) lit. g) ÅŸi alin. (2) È™i art. 91 alin. (1) È™i (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RCS & RDS S.A., având licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 254.2/06.10.2009, decizia de autorizare nr. 1641.0/06.10.2009 ÅŸi reautorizare 1641.0-2/06.10.2009), pentru postul de televiziune DIGI FILM se sancÅ£ionează cu somaÈ›ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, raportate la art. 19, alin. (2) lit. a), b), d), e), f) È™i h) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul DIGI FILM cu somaÈ›ie publică, întrucât filmul Kick-Ass, transmis în luna mai 2013, a fost încadrat greÅŸit ÅŸi difuzat la o oră necorespunzătoare în raport de conÅ£inutul acestuia, fapt ce contravine prevederilor din legislaÅ£ia audiovizuală.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.