Decizia nr. 325 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RCS&RDS S.A.

 BUCUREŞTI, str. Dr. Staicovici nr. 75 Clădirea Forum 2000, Building, faza I, et. 2, sector 5 C.U.I 5888716

 pentru postul DIGI FILM

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 6059/24.05.2013, cu privire la clasificarea filmului Kick-Ass, difuzat de postul DIGI FILM în data de 23.05.2013, în intervalul orar 20.00-21.53. Postul de televiziune DIGI FILM aparţine radiodifuzorului S.C. RCS&RDS S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 254.2/06.10.2009, decizia de autorizare nr. 1641.0/06.10.2009 şi reautorizare 1641.0-2/06.10.2009).

 În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RCS & RDS S.A. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 19, alin. (2) lit. a), b), d), e), f) și h) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

 Conform prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
 Potrivit dispoziţiilor invocate din Decizia nr. 220/2011 :
— art. 19 : (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
 a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului ;
 b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
 d) contextul în care este prezentat consumul de droguri şi alcool ;
 e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
 f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;

 În fapt, postul de televiziune DIGI FILM a difuzat în data de 23.05.2013, de la ora 20.00 ; filmul Kick-Ass cu încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe. Astfel, radiodifuzorul a difuzat această producţie audiovizuală cu un semn de avertizare greşit şi la o oră necorespunzătoare în raport de conţinutul acesteia.
 Conform bazelor de date de pe site-urile interro_liens_callback, interro_liens_callback, interro_liens_callback şi interro_liens_callback filmul artistic Kick - Ass a fost clasificat astfel : interro_liens_callback : Canada:18A (Alberta/British Columbia/Manitoba/Ontario) / Denmark:15 / USA:R / Australia:MA / UK:15 / Ireland:16 / New Zealand:R18 / Finland:K-15 / Norway:15 / Singapore:M18 / South Korea:18 / Germany:16 / Canada:13+ (Quebec) / Iceland:14 / Hong Kong:III / Philippines:R-13 (MTRCB) / Portugal:M/16 / Netherlands:16 / Argentina:16 / Brazil:18 / Spain:16 / Ireland:18 (DVD rating) / France:U (with warning) / Canada:18A (Canadian Home Video rating) / Sweden:15 / Malaysia:18 / Japan:R15+ / Peru:18 / Chile:14 / Italy:VM14 / India:U/A / Canada:18+ (TV rating) / Rated R for strong brutal violence throughout, pervasive language, sexual content, nudity and some drug use - some involving children.

 Conform raportului de monitorizare, filmul a conţinut : Scenă în care personajul principal, costumat ca supererou, cu o pelerină sub forma unor aripi şi purtând cască şi ochelari, se aruncă în gol de pe un zgârie-nori. Mai mulţi oameni se uită către Kick-Ass şi aplaudă. Eroul se prăbuşeşte pe un autoturism căruia îi îndoaie plafonul. Scenă în care personajul principal enumeră ipostazele în care poate fi găsit : uitându-se la televizor, vorbind pe Skype sau masturbându-se, cel mai des atunci când se gândea la profesoara de engleză. Dave este prezentat în timpul orei de engleză când şi-o imagina pe profesoară răvăşindu-şi părul şi desfăcându-şi sutienul la spate. Profesoara : „Dave Lizewski, să nu crezi că nu te-am văzut uităndu-te la sânii mei. Vreau să mă atingi peste tot, Dave. Te rog...” Apoi, în imagine sunt prezentate picioarele lui Dave, cu pantalonii lăsaţi pe labele picioarelor şi cum şerveţele aterizează în coşul de gunoi. Dave recunoaşte că nu îi trebuia prea mult pentru a se excita şi este înfăţişat uitându-se pe internet la nişte imagini cu femei africane cu sânii descoperiţi, apoi cum pantalonii cad de pe picioare şi şerveţele cad în coşul de gunoi.

 Scenă în care o fetiţă şi tatăl ei stau faţă în faţă, tatăl ţinând un pistol în mână. Fetiţa spune că îi este frică, dar tatăl o linişteşte şi cei doi discută despre viteza glonţului şi forţa loviturii. Tatăl trage un foc de armă, fetiţa se prăbuşeşte la pământ, apoi îşi extrage glonţul din vesta antiglonţ. Tatăl a negociat cu fiica lui pentru alte două încercări în schimbul unei îngheţate şi a unei partide de bowling.

 Scenă în care, cu ocazia aniversării, fetiţa primeşte de la tatăl ei o cutie în care se aflau două şişuri filipineze. Fetiţa ia un şiş şi îl mânuieşte cu multă îndemânare.

 Scenă în care un bărbat este închis de mai multe persoane într-un cuptor cu microunde industrial. Cuptorul este pornit şi, după puţin timp, bărbatul explodează, iar sânge şi bucăţi din corp se izbesc de geamul cuptorului. Un băiat îi spune lui Dave : Katie Deauxma e interesată doar de homosexuali. Cei doi prieteni îi mai spun lui Dave că se zvoneşte că el este gay, dar că ei ştiu adevărul. Todd către Dave : „Amice, poate aşa vei reuşi să faci sex.” Celălalt prieten : „Nu şi dacă ea crede că e gay, Todd ! Eşti un retardat !”

 Scenă în care Red Mist fumează şi îi spune lui Kick-Ass : „Puţină marijuana mă relaxează când sunt în patrulare.” Un bărbat este atacat de Big Daddy care îi taie gâtul. Big Daddy se luptă cu alţi bărbaţi, îi răneşte cu un cuţit sau îi împuşcă, plasează bombe care explodează. Apoi, Big Daddy incendiază locul respectiv.

 Scenă în care Kick-Ass şi Katie se sărută, apoi Kick-Ass îşi pune mâinile pe sânii fetei şi amândoi cad în pat. Scenă în care Katie le spune prietenilor că ea crede că Kick-Ass e mai drăguţ în comparaţie cu Red Mist. Apoi adaugă : „Eu una i-aş trage-o de nu s-ar mai putea mişca, dacă aş avea ocazia.” Auzind aceste vorbe, Kick-Ass, sub pretextul vizionării unui film, se retrage împreună cu Katie şi apoi cei doi sunt prezentaţi sărutându-se şi îmbrăţişându-se, fata înconjurând cu picioarele bazinul băiatului. Tinerii sunt înfăţişaţi făcând mişcări specifice unui act sexual.

 Scenă în care Big Daddy şi Kick-Ass sunt prezentaţi stând legaţi pe nişte scaune şi loviţi de nişte bărbaţi cu pumnii, cu bâtele (sânge şi salivă curg din gură după lovitura cu pumnul). Scena este prezentată în cadrul ştirilor până când prezentatorul anunţă că, din cauza violenţei imaginilor, difuzarea va continua pe internet. În momentul în care răufăcătorii se pregăteau să incendieze locul, aceştia sunt atacaţi şi omorâţi de către Hit Girl. Big Daddy este cuprins de flăcări şi Hit Girl îl acoperă cu o mantie.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că filmul Kick-Ass a fost încadrat greşit şi difuzat în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul acesteia, conţinut în care violenţă fizică, psihică sau de limbaj, numărul și natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual, contextul în care este prezentat consumul de droguri, a avut drept consecinţă nerespectarea măsurilor de protecţie a copiilor prevăzute de legislaţia audiovizuală.

 Astfel, producţia audiovizuaă menţionată a fost difuzată pe parcursul zilei, la o oră accesibilă minorilor, care au avut posibilitatea să îl vizioneze fără nicio restricţie. Filmul Kick-Ass în al cărui conţinut au predominat scenele de o violenţă extremă, arte marţiale şi nuditate (scene care, potrivit site-ului interro_liens_callback, nu erau recomandate copiilor) a fost difuzat cu semnul de avertizare 12 (interzise copiilor sub 12 ani).

 Or, în raport de conţinutul său, această producţie trebuia difuzată în intervalul orar 22.00-06.00, în conformitate cu dispoziţiile art. 24 alin. (1) din Codul audiovizualului, ca măsură de protecţie a publicului minor. De asemenea, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu s-a ghidat în clasificarea producţiilor audiovizuale şi după clasificarea stabilită de producător sau, după caz, de cea în care producţia de ficţiune a fost difuzată în alte ţări, aşa cum avea obligaţia în conformitate cu prevederile art. 20 din Codul audiovizualului.

 Pentru a nu prejudicia în niciun fel publicul minor, legiuitorul a instituit, în domeniul audiovizualului, norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora. În acest sens, conform art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 Membrii Consiliului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a încadra programele pe care aleg să le difuzeze în funcţie de criteriile prevăzute de legislaţia audiovizuală, pentru a permite părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor să facă alegerea potrivită cu privire la intervalul orar de difuzare.

 În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul consideră că nerespectarea de către radiodifuzor a prevederilor legale în materia protecţiei copiilor este de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a acestora, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală.

 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus somarea acestuia. Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) și art. 91 alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RCS & RDS S.A., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 254.2/06.10.2009, decizia de autorizare nr. 1641.0/06.10.2009 şi reautorizare 1641.0-2/06.10.2009), pentru postul de televiziune DIGI FILM se sancţionează cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 19, alin. (2) lit. a), b), d), e), f) și h) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul DIGI FILM cu somație publică, întrucât filmul Kick-Ass, transmis în luna mai 2013, a fost încadrat greşit şi difuzat la o oră necorespunzătoare în raport de conţinutul acestuia, fapt ce contravine prevederilor din legislaţia audiovizuală.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.