Decizia nr. 329 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. PRO TV S.A.
 CUI : 2835636 BucureÅŸti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

 pentru postul de televiziune PRO TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit în baza adreselor înregistrate sub nr. 5325/07.05.2013 ÅŸi 5365/07.05.2013, cu privire la spoturile publicitare pentru promovarea produsului „Aqua Carpatica” ce se difuzează pe posturile de televiziune. Postul de televiziune PRO TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 ÅŸi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994).

 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrării spoturilor publicitare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziÅ£iile art. 93 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale.

 ÃŽn fapt, postul de televiziune Pro TV a difuzat în cadrul grupajelor publicitare în data de 09.05.2013, un spot de promovare pentru produsul „Aqua Carpatica”.

 Potrivit raportului de monitorizare, spotul difuzat la ora 16.31, pe postul Pro TV, a avut următorul conÅ£inut :
 â€žVoce din off : Există puritate absolută. O apă renumită din Alpi, nitraÅ£i 3,98 miligrame pe litru. Cele mai vândute ape din România între 1,21 ÅŸi 4,42 miligrame pe litru. Puritatea absolută nu se vede, dar nu înseamnă că nu există. Aqua Carpatica, singura din lume fără nitraÅ£i. Aqua Carpatica, cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume.

 Pe fondul afirmaÅ£iilor făcute din off, pe ecran apar titrate succesiv următoarele informaÅ£ii : Apa din Alpi NO3 : 3,98 mg/l ; Cele mai vândute ape din România : NO3 : 1,21 – 4,42 mg/l ; AQUA Carpatica NO3 : 0 mg/l ; AQUA Carpatica. Cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume.”

 ÃŽn aceeaÅŸi zi, la ora 21.11, a fost difuzat un reminder „Aqua Carpatica”, având următorul conÅ£inut :
 â€žVoce din off : Puritatea absolută nu se vede, dar nu înseamnă că nu există. Aqua Carpatica, singura din lume fără nitraÅ£i. Aqua Carpatica, cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume.
 Pe fondul afirmaÅ£iilor făcute din off, pe ecran apar titrate succesiv următoarele informaÅ£ii : AQUA Carpatica NO3 : 0 mg/l ; AQUA Carpatica. Cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume.”

 Potrivit sesizării înregistrate sub nr. 5325/07.05.2013 formulată de Autoritatea NaÅ£ională pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor, în urma controalelor efectuate ÅŸi a rezultatelor probelor expertizate pentru produsul apă minerală carbogazoasă Aqua Carpatica a rezultat că produsul îmbuteliat la 0,5 l conÅ£ine 0,58 mg/l nitraÅ£i, produsul îmbuteliat 1,5 l conÅ£ine 0,08 mg/l nitraÅ£i, iar apa minerală naturală carbogazoasă forte produs îmbuteliat 1,5 l conÅ£ine 0,12mg/l nitraÅ£i, deÅŸi pe etichetele acestor produse valoarea nitraÅ£ilor este 0 mg/l, situaÅ£ie în care consumatorii sunt dezinformaÅ£i, mesajul transmis către public fiind incorect.

 De asemenea, potrivit adresei menÅ£ionate, conÅ£inutul de nitraÅ£i ori nitriÅ£i nu reprezintă indicatori de puritate a apei aceÅŸtia fiind constituenÅ£i prezenÅ£i în mod natural în apele minerale naturale, astfel încât sintagma “cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume” nu este determinată de conÅ£inutul scăzut sau absent al nitraÅ£ilor, afirmaÅ£ia fiind incorectă ÅŸi de natură să inducă în eroare consumatorii.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a apreciat că în aceste condiÅ£ii ÅŸi publicitatea audiovizuală cu privire la acest produs este de natură să contravină dispoziÅ£iilor legale privind informarea corectă a publicului, întrucât în cadrul spoturilor de promovare analizate se afirmă că produsul “Aqua Carpatica” este “cea mai pură apă minerală”, “fără nitraÅ£i” această afirmaÅ£ie fiind făcută ÅŸi în scris, prin afiÅŸarea pe ecran a textului “AQUA Carpatica NO3 : 0 mg/l”.

 Conform dispoziÅ£iilor art. 93 din Codul audiovizualului, comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale.

 Or, menÅ£ionarea, în cadrul spoturilor de promovare a produsului “Aqua Carpatica” difuzate, a unor valori ale conÅ£inutului de nitraÅ£i sau caracteristici ale produsului ce nu sunt conforme cu realitatea, nu asigură o informare corectă a publicului ÅŸi o concurenţă loială.

 Anterior, pentru spoturi de promovare a produsului “AQUA Carpatica”, spoturi cu un conÅ£inut asemănător, a fost emisă de Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului Decizia nr. 227/2012, prin care se dispunea „intrarea de îndată în legalitate în privinÅ£a spoturilor publicitare de promovare a apei minerale „Aqua Carpatica" derulate pe posturile de televiziune”.

 Potrivit dispoziÅ£iilor art. 3 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, răspunderea pentru conÅ£inutul serviciilor de programe difuzate, inclusiv al comunicărilor comerciale audiovizuale, revine, în condiÅ£iile legii, furnizorului de servicii media audiovizuale.

 Faţă de cele constatate, având în vedere criteriile de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, somarea radiodifuzorului.

 ÃŽn temeiul art. 91 alin. (1) ÅŸi alin. (2), din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 ÅŸi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994, pentru postul de televiziune PRO TV se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 93 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93¹ alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune PRO TV cu somaÅ£ie publică pentru difuzarea unui spot publicitar cu încălcarea dispoziÅ£iilor legale privind informarea corectă a publicului. Conform prevederilor legale, comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.