Decizia nr. 328 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
 CUI : 2835636 BucureÅŸti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

 pentru postul de televiziune PRO TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la conÅ£inutul unor ediÅ£ii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul PRO TV.

 Postul de televiziune PRO TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 ÅŸi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
 art. 29 (1) : Programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie.
 art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.
 (2) : ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.
 art. 17 (1) : ÃŽn intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
 (2) : ÃŽn cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ÅŸtiri, de la orele 17.00 ÅŸi 19.00, descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ÅŸtiri :

 perioada 13-17 mai 2013

 15.05.2013 – Åžtirile Pro Tv - Ora 17.00
 17.19 - Titlu – Pedeapsă cruntă
 Subiect/descriere – Despre femeie bolnavă ÅŸi bătută de soÅ£ : Reporteră : Åži-a bătut crunt nevasta care era Å£intuită la pat de o boală gravă. Curând femeia a murit iar soÅ£ul ei a fost convins că nimeni nu va ÅŸti de bătaie. (...)
 Raluca Maniţă, reporteră de la BraÅŸov : La autopsie medicii au constatat că moartea femeii a fost cauzată de o boală cruntă de plămâni de care suferea de o bună bucată de vreme, dar au observat ÅŸi urme evidente de bătaie : avea faÅ£a tumefiată de lovituri ÅŸi urme de strangulare pe gât. (...) ÃŽntors acasă beat, s-a înfuriat când nevasta la luat la întrebări, a tăbărât cu pumnii pe femeia care era imobilizată la pat ÅŸi a încercat chiar să o sugrume dar n-a reuÅŸit, apoi a abandonat-o în pat plină de sânge. Imagini - nu. Avertizare – nu.

 17.05.2013 – Åžtirile Pro Tv Ora 19.00
 19.13 - Titlu : Acuzată că ÅŸi-a ucis mama Subiect/descriere : Despre profesoara din Oradea acuzată că împreună cu soÅ£ul ei ÅŸi-ar fi ucis ÅŸi decapitat mama -. O voce a menÅ£ionat că : apartamentul celor doi soÅ£i era mânjit de sânge ÅŸi cadavrul decapitat a fost găsit a doua zi de Crăciun. Imagini – nu. Avertizare – nu.

 perioada 27 - 31 mai 2013

 27.05.2013 - Åžtirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.00 -Titlu – Pe urmele asasinului
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap, mâini ÅŸi picioare :
 Monica Dascălu : Un ÅŸofer de tir despre care deocamdată nu se ÅŸtie mai nimic devine pionul principal în dosarul femeii al cărui cadavru fără cap, mâini ÅŸi picioare a fost descoperit la sfârÅŸitul săptămânii trecute în râul ArgeÅŸ. Paznicul unui liceu a declarat la poliÅ£iÅŸti că a văzut, vineri noapte, o femeie care aÅŸtepta la marginea oraÅŸului Topoloveni o maÅŸină de ocazie, s-a urcat într-un camion, iar este convins că este vorba despre persoana dispărută la ieÅŸirea de la serviciu ÅŸi găsită apoi mutilată. Gheorghe Å¢icu, comisar ÅŸef (înregistrare) : ÅžtiÅ£i ce căutăm, fragmente de corp uman : mâini, picioare, cap, îmbrăcăminte, obiecte de îmbrăcăminte, rucsac, pantaloni (...)
 Voce : Din trupul femeii găsite în apele râului ArgeÅŸ lipsesc capul, mâinile ÅŸi picioarele. (...) Vineri seara la ieÅŸirea din schimbul doi a vorbit la telefon cu bărbatul ÅŸi fetiÅ£a ei spunându-le că este pe drum, spre casă. De atunci nimeni nu a mai văzut-o iar rudele sunt convinse că al ei este cadavrul mutilat găsit a doua zi în râul ArgeÅŸ. Cine a fost capabil de o asemenea atrocitate nu se ÅŸtie, (...) Cercetări minuÅ£ioase au loc ÅŸi în zona Podului Căteasca acolo de unde se presupune că a fost aruncată victima în apă. Cătălin Radu Tănase, corespondentul Åžtirilor Pro TV : PoliÅ£iÅŸtii cred că laÅ£ul începe să se strângă uÅŸor-uÅŸor în jurul criminalului care a ucis femeia de 36 de ani, apoi a tăiat-o în bucăţi ÅŸi a aruncat-o în râul ArgeÅŸ ÅŸi asta pentru că ofiÅ£erii încep să găsească rând pe rând elemente ale acestui puzzle mortal. ÃŽn primul rând, de dimineaţă, s-au dus în judeÅ£ul ArgeÅŸ la Căteasca lângă un pod unde au găsit pete de sânge. (...) (...) în amonte de Barajul Zăvoiu de unde transmitem noi în direct în acest moment, apa ar fi scos la suprafaţă o bucată din piciorul stâng, fragmentul de la genunchi în jos. AÅŸadar este posibil ca în următoarele zeci de ore să apară la suprafaţă din râul ArgeÅŸ ÅŸi celelalte membre pe care anchetatorii nu le găseau dar ÅŸi capul femeii. (...) Sâmbătă, un cioban care-ÅŸi păştea oile ÅŸi caprele pe lângă râul ArgeÅŸ a văzut ieÅŸind la suprafaţă trunchiul unei femei, numai torsul, restul corpului fusese mutilat în mod barbar. Imagini – obiect găsit în râu, blurat, obiect scos, blurat. Avertizare – nu.

 28.05.2013 - Åžtirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.07 - Titlu – Asasin feroce, liber
 Subiect/descriere – Despre femeia de 36 de ani dispărută în râul ArgeÅŸ : Corespondent : Zeci de poliÅ£iÅŸti, jandarmi ÅŸi câini dresaÅ£i au fost mobilizaÅ£i ÅŸi astăzi la IoneÅŸti, în jud. DâmboviÅ£a pentru cea de-a patra zi de căutări în cazul cadavrului fără cap, mâini ÅŸi picioare găsit în râul ArgeÅŸ. (...) Ieri după amiază au dat peste o bucată din piciorul stâng, pantalonii ÅŸi lenjeria intimă ce ar aparÅ£ine femeii de 36 de ani dispărută vineri seară după ce a ieÅŸit de la serviciu. Gheorghe Å¢icu, adjunctul comandantului PoliÅ£iei GăeÅŸti : Ne interesează fragmente de corp în special mâini, picioare, cap, obiecte de îmbrăcăminte. Voce : Atât îmbrăcămintea cât ÅŸi bucata de picior descoperită ieri în râu au fost trimise la laboratorul criminalistic ÅŸi la Institutul de Medicină Legală. Voce : Anchetatorii au nevoie de toate bucăţile din cadavru ca să afle cum a fost ucisă femeia. Imagini – obiect în râu ÅŸi pe uscat, blurate. Avertizare – nu.

 B Ora 19.00
 19.30 - Titlu – AcuzaÅ£i de crime înfiorătoare
 Subiect/descriere – Despre două asasinate în Spania : Andreea Esca : Doi români de 47 ÅŸi de 59 de ani arestaÅ£i în Valencia sunt bănuiÅ£i c-au fost tocmiÅ£i de un spaniol ca să-l ajute să comită un asasinat înfiorător. (...) Victimele, fosta campioană de volei Ingrid Diesel ÅŸi soÅ£ul ei, ambii de naÅ£ionalitate olandeză, au fost torturate ÅŸi decapitate. Trupurile mutilate au fost găsite îngropate pe o plantaÅ£ie de lămâi care aparÅ£ine suspectului spaniol. Voce : Duminică, agenÅ£ii au dat ÅŸi peste cadavrele victimelor îngropate pe o plantaÅ£ie de lămâi de lângă Mursia. Aveau membrele secÅ£ionate cu fierăstrăul iar bărbatului îi fuseseră smulÅŸi dinÅ£ii. Tortură menită probabil să împiedice identificarea lui. Imagini – sac de plastic cărat de o persoană Avertizare – nu.

 29.05.2013 - Åžtirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.00 - Titlu – Un pas înainte în anchetă
 Subiect/descriere – Despre femeia de 36 de ani dispărută în râul ArgeÅŸ : Monica Dascălu : CriminaliÅŸtii au acum ÅŸi braÅ£ul stâng al femeii al cărei trunchi a fost descoperit la sfârÅŸitul săptămânii trecute. Cătălin Radu Tănase, corespondent Pro TV : PoliÅ£iÅŸtii au de făcut o muncă de Sisif în căutarea celorlaltor bucăţi de trup ale femeii de 36 de ani ucisă vinerea trecută. Åži spun asta pentru că de exemplu astăzi a fost posibilă găsirea braÅ£ului stâng (...) Cătălin Radu Tănase : Asta îi face pe poliÅ£iÅŸti să creadă în două posibile variante ori cel care a ucis-o pe femeie a jefuit-o luându-i bijuteriile pentru că în afară de verighetă Iuliana mai avea ÅŸi cercei de aur ÅŸi un lanÅ£ destul de gros la gât ori a luat toate aceste bijuterii ÅŸi le-a aruncat încercând să facă ÅŸi mai grea identificarea cadavrului pe care l-a ciopârÅ£it ÅŸi apoi l-a aruncat undeva în zona Căteasca în râul ArgeÅŸ. Marius Buga, corespondent Pro TV : ÃŽn urmă cu puÅ£in timp pompierii au reuÅŸit să găsească în râul ArgeÅŸ mâna stângă a femeii tranÅŸate. CriminaliÅŸtii au ridicat-o ÅŸi adus-o aici la laborator. Voce : BraÅ£ul a fost găsit la aproximativ 200 de metri de podul de la IoneÅŸti aproape de locul unde în urmă cu două zile a fost descoperit piciorul drept. Reporter : Ce trebuie să căutaÅ£i ? Jandarm : PărÅ£i din corpul uman. Membre : superioare, inferioare, capul victimei, haine. Voce : Localnicii sunt înfioraÅ£i. Gândul că un criminal feroce se plimbă liber le Å£ine în casă pe femei. Imagini – un sac care se încearcă a se desface, un sac ce se scoate din apă neblurat. Avertizare – nu.

 B Ora 19.00
 19.08 - Titlu – Măcelarul e încă liber / PoliÅ£iÅŸtii au mai găsit un braÅ£
 Subiect/descriere – Despre femeia de 36 de ani dispărută în râul ArgeÅŸ :
 Andreea Esca : ÃŽn vreme ce un asasin este încă liber, zeci de poliÅ£iÅŸti ÅŸi jandarmi au găsit astăzi un braÅ£ de om în apele ArgeÅŸului. Voce : Pentru rudele femeii de 36 de ani a fost altă zi de coÅŸmar. S-a găsit un braÅ£ care se presupune că este al femeii. Criminalist : S-a identificat un segment de cadavru uman. BraÅ£ul, antebraÅ£ul ÅŸi palma stângă. Voce : A doua zi, la PetreÅŸti, a fost descoperit un trunchi de femeie, apoi urme de sânge pe podul Căteasca ÅŸi în apă câteva haine care i-au aparÅ£inut. Luni, la 800 de metri de podul IoneÅŸti, s-a găsit un picior stâng, iar astăzi braÅ£ul la numai 200 de metri distanţă. Anchetatorii încă mai speră să găsească în barajul de la Goleasca, craniul ÅŸi cele două membre care lipsesc de la cadavru. Andreea Esca : Cătălin Radu Tănase este lângă podul de la IoneÅŸti în DâmboviÅ£a unde a fost găsit astăzi braÅ£ul. Cătălin Radu Tănase : Chiar dacă n-au venit rezultatele din laboratoarele IML, este aproape imposibil ca toate bucăţile găsite pe o rază de numai un kilometru să aparÅ£ină altor persoane. Cel mai probabil este vorba de trupul ciopârÅ£it al Iulianei. (...) Toate bucăţile din trupul ei au fost găsite să zicem pe o lungime de 1 km. Imagini – un sac ce se scoate din apă, neblurat, picături de sânge pe parapet, obiect blurat în râu. Avertizare – nu.

 30.05.2013 - Åžtirile Pro TV
 A Ora 17.00
 17.00 - Titlu – Asasinat de la etnobotanice
 Subiect/descriere – Despre misterul cadavrelor carbonizate descoperite într-o maÅŸină arsă din MehedinÅ£i transformat în dublu asasinat comis de niÅŸte tineri disperaÅ£i după etnobotanice. Tânărul care ÅŸi-a găsit sfârÅŸitul în maÅŸina incendiată era cunoscut de poliÅ£iÅŸti ca fiind traficant de etnobotanice ÅŸi chiar de droguri de mare risc. Acesta venise cu o cantitate destul de mare de stupefiante la el. Când nu s-a înÅ£eles asupra preÅ£ului, acesta ÅŸi prietena cu care venise au fost omorâţi în bătaie, armele crimei au fost aruncate la 15 km distanţă. Când suspecÅ£ii au vrut să arunce maÅŸina în lac aceasta s-a împotmolit soluÅ£ia găsită fiind de ai da foc. Imagini – cu maÅŸina arsă. Avertizare – nu.

 B Ora 19.00
 19.00 - Titlu – Dublu asasinat / UciÅŸi din cauza drogurilor
 Subiect/descriere – Despre misterul cadavrelor carbonizate descoperite acum două zile într-o maÅŸină arsă la marginea unei mlaÅŸtini din MehedinÅ£i. S-a dovedit a fi o dublă crimă generată de consumul de droguri. SuspecÅ£ii au vrut să cumpere etnobotanice, dar nu s-au înÅ£eles la preÅ£ cu cei doi, aÅŸa că i-au omorât în bătaie, le-au pus cadavrele în maÅŸină ÅŸi le-au dat foc deoarece s-au împotmolit într-un dâmb de nisip. Imagini – cu maÅŸina arsă. Avertizare – nu.

 31.05.2013 - Åžtirile Pro TV
 B Ora 19.00
 19.18 -Titlu – Anchetă de groază
 Subiect/descriere – Despre detalii înfiorătoare în cazul femeii din Topoloveni, ucisă de un recidivist :
 Andreea Esca : Victima, în vârstă de 36 de ani ÅŸi mama unei fetiÅ£e, a fost iniÅ£ial violată. După ce i-a luat zilele, călăul a tăiat-o pe bucăţi în apartamentul lui. ÃŽn această după-amiază, anchetatorii au găsit ÅŸi capul femeii. Voce : Recidivistul sadic a luat-o pe tânără la ocazie, apoi au ajuns la podul de la Căteasca. ÃŽn această zonă ar fi violat-o. Apoi ar fi ucis-o ÅŸi, ca să scape de cadavru, suspectul se întoarce în apartamentul lui din Topoloveni. Atât de macabru a fost încât a dus trupul femeii în braÅ£e pe scări până la etajul doi unde a tăiat în bucăţi cadavrul. Apoi s-a întors la pod ÅŸi a aruncat sacul în care se află trupul. Voce : Anchetatorii au găsit astăzi ÅŸi capul femeii în apropierea locului în care acum două zile apele râului ArgeÅŸ au scos la suprafaţă ÅŸi un braÅ£. Florin Mânzararu este un recidivist eliberat acum mai bine de o lună din penitenciarul Târgu Jiu pentru că a violat o tânără pe care a ÅŸi scrijelit-o cu un cuter. Imagini – obiect găsit în râu neidentificabil, sânge pe balustradă. Avertizare – nu.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ÅŸtiri cu un astfel de conÅ£inut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaÅ£ie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaÅ£ia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecÅ£iei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaÅ£ie instituită în sarcina radiodifuzorilor este ÅŸi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi să se supună cerinÅ£elor de protecÅ£ie a copiilor ÅŸi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ÅŸtirilor respective, radiodifuzorul nu a Å£inut cont de obligaÅ£ia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, ÅŸi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecÅ£ie reală a copiilor, care sunt lipsiÅ£i de maturitate, au un discernământ redus ÅŸi nu au capacitatea reprezentării faptelor ÅŸi consecinÅ£elor ce decurg din acestea, precum ÅŸi gravitatea unor astfel de fapte. Ca regulă de protecÅ£ie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conÅ£in detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 ÃŽn acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficÅ£iune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 17.00 ÅŸi 19.00), ÅŸtiri ce au cuprins descrieri ÅŸi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile ÅŸi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum ÅŸi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinÅ£a afectării dezvoltării morale ÅŸi mentale a copiilor.
 Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conÅ£inut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii ÅŸi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceÅŸtia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect ÅŸi ceea ce este greÅŸit, noÅ£iunile de bine ÅŸi rău, precum ÅŸi seturile de valori prin observare ÅŸi imitaÅ£ie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoÅ£ită de descrieri ÅŸi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenÅ£i ÅŸi tineri, a căror concepÅ£ie despre viaţă este în formare ÅŸi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.
 ÃŽn calitate de garant al interesului public, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conÅ£inut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecÅ£ie psihică ÅŸi emoÅ£ională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

 ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 ÅŸi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994 pentru postul de televiziune PRO TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. -Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93¹ alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune PRO TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât unele ediÅ£ii informative transmise în luna mai 2013, de la orele 17.00 ÅŸi, respectiv, 19.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ÅŸtiri se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ÅŸtiri ce au conÅ£inut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaÅ£iei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.