Decizia nr. 333 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. ANTENA TV GROUP S.A.
 cu sediul în BUCUREÅžTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI RO 1599030


 pentru postul de televiziune ANTENA 1
 sector 1, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti, nr. 25-27, BUCUREÅžTI

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în data de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la CNA sub nr. 5224/29.04.2013, 5315/30.04.2013 ÅŸi 5422/08.05.2013, cu privire la promovarea spotului „FundaÅ£iei Mereu aproape”, difuzat în luna aprilie 2013, de postul ANTENA 1.

 Postul de televiziune ANTENA 1 aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 012.4/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 ÅŸi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile art. 12 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, în lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.

 DispoziÅ£iile alin. (1) din norma invocată prevăd că programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.

 ÃŽn fapt, în cursul lunii aprilie 2013, postul ANTENA 1 a difuzat un spot de promovare al FundaÅ£iei „Mereu aproape”, cu următorul conÅ£inut : „Voce din off : Åži-au petrecut copilăria jucându-se… de-a moartea. FundaÅ£ia „Mereu aproape” îţi mulÅ£umeÅŸte că ai donat 2 euro, prin sms la 848 ÅŸi le-ai dat ÅŸansa să se joace… de-a viaÅ£a.

 Pe fundalul sonor al piesei „Won’t be the same”, interpretată de Billy the Kid, se văd niÅŸte imagini în care un personaj, purtând o mantie neagră cu glugă ÅŸi având în mână o coasă, este prezent în diferite etape de dezvoltare ale unor copii : leagănă un prunc, deschide braÅ£ele pentru a prinde un băieÅ£el care învaţă să meargă, se joacă cu un băieÅ£el în parc, pe o bancă, împinge leagănul în care se află o fetiţă ÅŸi învaţă un băieÅ£el să meargă pe bicicletă. Mai apoi, personajul cernit ÅŸi copiii aflaÅ£i la locul de joacă îşi iau rămas-bun, îndepărtându-se, iar copiii se întorc la joacă. Pe ecran au fost derulate următoarele mesaje : 2 euro/sms 848 ; FundaÅ£ia Mereu aproape ; Sărbători fericite !”

 Vizionând conÅ£inutul spotului respectiv, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziÅ£iile legale cu privire la protecÅ£ia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

 Astfel, membrii Consiliului apreciază că, prin conÅ£inutul său, spotul FundaÅ£iei “Mereu aproape”, difuzat în intervale orare la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, este de natură a afecta dezvoltarea mentală ÅŸi morală a minorilor, întrucât personajul ce poartă o mantie neagră cu glugă având în mână o coasă, a cărei imagine simbolizează „moartea”, prezentat alături de imaginea unor copii aflaÅ£i în diferite stadii de dezvoltare, reprezintă un fenomen care inspiră frică chiar ÅŸi pentru adulÅ£ii uÅŸor impresionabili, nu numai pentru copiii care vizionează un astfel de spot al cărui conÅ£inut poate avea consecinÅ£e de natură emoÅ£ională.

 La aplicarea sancÅ£iunii, Consiliul a Å£inut cont ÅŸi de conÅ£inutul sesizărilor primite de la petenÅ£ii care au sesizat faptul că reclama respectivă este „morbidă, oribilă”, “macabră ÅŸi răvăşitoare pentru un om adult, dar mai ales pentru un copil”, care „după ce a văzut reclama a început să plângă, spunând „dacă vine să mă ia ÅŸi pe mine moartea în braÅ£e ?”.

 Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul nu a luat toate măsurile legale pentru ca minorii care vizionează o asemenea producÅ£ie cu un astfel de conÅ£inut, difuzată în intervale orare accesibile tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv a minorilor, să fie protejaÅ£i.

 Astfel, legiuitorul a instituit la art. 12 alin. (2) din Codul audiovizualului, că programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat, iar în lipsa acestui sistem, difuzarea producÅ£iilor audiovizuale se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia. Membrii Consiliului consideră că toÅ£i radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a asigura o protecÅ£ie reală a publicului minor ÅŸi că difuzarea unor producÅ£ii audiovizuale cu un astfel de conÅ£inut, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceÅŸtia să nu fie expuÅŸi unor riscuri psihice ÅŸi/sau morale.

 Faţă de aceste considerente, Å£inând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus ÅŸi au votat sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu somaÅ£ie publică.

 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaÅŸi lege,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV 012.4/25.01.1993, al deciziei de autorizare nr. 025/14.06.1994 ÅŸi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 12 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 1 cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 12 din Codul audiovizualului, întrucât, în luna aprilie 2013, la ore la care minorii au acces neîngrădit la vizionare, a difuzat un spot al cărei conÅ£inut a fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală ÅŸi morală a copiilor, conÅ£inut în care, un personaj ce simbolizează “moartea”, apare alături de imaginea unor copii aflaÅ£i în diferite stadii de dezvoltare.
 Or, potrivit dispoziÅ£iilor invocate, programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate