Decizia nr. 343 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
 cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, et. 1, sector 1 C.U.I. R15971591

 pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-15 mai şi, respectiv, 28-30 mai 2013 de postul ANTENA 3. Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 şi reautorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
     (2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
  • art. 17 (1) : În intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-15 mai şi, respectiv, 28-30 mai 2013, în cadrul programelor de ştiri, de la orele 07.00, 08.00, 12.00, 14.00 și 20.00 descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ştiri :
 perioada 13-15 mai 2013
 13.05.2013, Ştiri ora 8.00
 Titlul ştirii LA FURAT CU CUŢITUL ÎN MÂNĂ
 Conţinut ştire : Prezentatoare : Un bucureştean a fost atacat cu un cuţit de un bărbat abia ieşit din închisoare. Omul voia să-şi vândă maşina, iar agresorul s-a dat drept cumpărător. După o scurtă plimbare, fostul deţinut a scos un cuţit şi l-a rănit grav. Acum atacatorul a fost din nou arestat. Urmează descrierea celor întâmplate de către o voce din off, însoţită de imagini de la Poliţia Română (anunţ pe ecran) şi de comentariile celui agresat. Imaginile prezintă poliţişti care prelevează probe de la locul agresiunii. Este prezentat şi cuţitul celui care a atacat (imaginea este blurată). Cuţitul este arătat de mai multe ori la cameră. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 14.05.2013, Ştiri ora 14.00
 Titlul ştirii SOŢIA L-A LĂSAT ÎNTR-O URECHE
 Conţinut ştire : Prezentatoare : Un bărbat din Botoşani a ajuns la spital după ce a fost bătut cu parul de soţie. Totul a pornit după ce soţul a acuzat-o pe femeie că ar avea un amant. În timpul bătăii soţia i-a smuls soţului său urechea cu dinţii. În continuare, reporterul descrie faptele, în timp ce pe ecran se derulează imagini cu un bărbat rănit la cap, bandajat, şi imagini dintr-un spital. Cătălin Onofrei - După o ceartă mai lungă, femeia aflată sub influenţa băuturilor alcoolice a pus mâna pe un par şi a început să-l lovească pe soţ. După care l-a muşcat de ureche, rămânând cu o parte din lob în gură. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 15.05.2013, Ştiri ora 8.00
 Titlul ştirii BĂRBAT BĂTUT CU PARUL DE SOŢIE
 Prezentatorii ştirii descriu pe scurt faptul că bărbatul a ajuns la spital după ce soţia i-a aplicat o corecţie cu parul din cauza geloziei. Apoi o voce din off continuă cu detalierea ştirii, în timp ce este bărbatul arătat în, rănit la cap şi pe corp. La un moment dat însuşi bărbatul agresat povesteşte ce s-a întâmplat. Bărbat agresat : Când am venit, am găsit-o beată. Şi m-a luat la bătaie cu un par peste cap, după care m-a muşcat de o ureche. Sunt arătate la camera de filmat rănile de pe corp. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 15.05.2013, Ştiri ora 14.00
 Titlul ştirii ELEV ÎNJUNGHIAT LA LICEU
 Conţinut ştire : Elevul care şi-a înjunghiat un coleg cu un briceag în curtea Liceului de Mecanică Fină din capitală a fost dus la audieri. Suspectul are 16 ani şi este în clasa a IX-a. A recunoscut că şi-a înjunghiat colegul mai mare cu un cuţit chiar în timpul unei altercaţii pe terenul de sport, acolo unde jucau fotbal astăzi. Victima a ajuns la spital şi se află în afara oricărui pericol, spun medicii. În continuare, corespondenta dă amănunte despre cele întâmplate. Nu sunt arătate imagini cu cei implicaţi, nici de la locul incidentului. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 perioada 28 - 30 mai 2013
 28.05.2013, Ştiri ora 14.00
 Titlul ştirii ŞOFER DE TIR, SUSPECT DE CRIMĂ
 Conţinut ştire : Prezentatoare : Anchetatorii caută un şofer de tir în cazul femeii de 36 de ani, care a fost găsită tranşată în râul Argeş. Un martor susţine că ar fi văzut-o ultima dată pe femeie se urca într-un tir. Între timp, poliţiştii au mai descoperit un picior la câteva sute de metri de locul unde a fost găsit cadavrul. De asemenea, pe un pod din apropiere au fost identificate pete de sânge. Se prespune că de acolo a fost aruncat corpul în râu. Corespondentul Mihai Eremia dă alte detalii : ...sunt zeci de jandarmi, poliţişti, pădurari şi pompieri care caută în continuare bucăţile lipsă din cadavrul Iulianei Neblea, fata de 36 de ani, din Valea Mare, dată dispărută de rudele sale vinerea trecută. Vorbim de cadavrul Iulianei Neblea, pentru că probele ADN au confirmat acest lucru ieri. Poliţiştii au găsit tot ieri în râul Argeş, la circa 800 de metri, în aval de locul unde a fost găsit cadavrul sâmbătă, o parte din trup, mai exact piciorul stâng. Din acest motiv, astăzi au reluat căutările şi speră că vor găsi celelalte părţi lipsă ale cadavrului. Comentariile prezentatoarei de ştiri şi ale corespondentului sunt însoţite de imagini cu poliţişti şi jandarmi căutând pe malul unui râu. La un moment dat sunt arătate două persoane îmbrăcate în alb care examinează ceva blurat. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 Titlul ştirii I-A TRECUT PRIN CAP O SABIE
 Conţinut ştire : Prezentatoare : Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital cu o sabie înfiptă în cap. S-a întâmplat în urmă cu o lună, după ce bărbatul a fost atacat pe stradă de două persoane. Victima a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală delicată pentru a i se scoate lama sabiei, care se rupsese şi îi rămăsese înfiptă în craniu. Cei doi agresori au fost reţinuţi şi sunt acuzaţi acum de tentativă de omor calificat. Ştirea este însoţită de imagini cu radiografia unui cap, în care se poate vedea un obiect înfipt, este prezentată şi lama unui cuţit. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 Titlul ştirii ROMÂNI ÎN DOSARUL GROAZEI
 Conţinut ştire : Prezentatoare : Doi români sunt acuzaţi că au torturat şi tranşat o campioană europeană la volei şi pe soţul acesteia. Cazul a îngrozit Spania. Trupurile victimelor au fost dezmembrate şi îngropate într-o plantaţie de lămâi. Ştirea continuă cu imagini din Spania, comentate de o voce din off. Este prezentată şi o imagine cu un obiect de culoare albă, un carton, şi o mănuşă albastră alături, puse la sol, alte imagini sunt cu cele ale victimelor în timpul vieţii. De asemenea, sunt date fragmente ale declaraţiilor unui oficial din Mursia, Spania, referitoare la acest caz. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 29.05.2013, Ştiri ora 8.00
 Titlul ştirii UCIGAŞUL FEMEII TRANŞATE, LIBER, VÂNĂTOARE PE URMELE UCIGAŞULUI
 Conţinut ştire : Peste 200 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru a căuta rămăşiţele trupului femeii tranşate, descoperite în râul Argeş. Până acum anchetatorii au descoperit un picior uman în albia râului, la câteva sute de metri de locul unde a fost găsit cadavrul. Corespondenta transmite de la faţa locului despre modul cum evoluează ancheta. Comentariile ei sunt însoţite de imagini cu poliţişti şi pompieri pe malul unui râu. Rep. 06:46...Cel care a ucis-o a făcut un ocol, a ieşit de pe traseul pe care ar fi trebuit să-l urmeze în mod normal şi a ajuns undeva în localitatea Căteasca pe un pod de unde anchetatorii bănuiesc că ar fi aruncat trupul femeii în apă, în speranţa că astfel îşi va acoperi urmele. Mai sunt arătate imagini cu zone blurate. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 29.05.2013, Ştiri ora 14.00
 Titlul ştirii NOI DESCOPERIRI ÎN CAZUL FEMEII TRANŞATE, POLIŢIŞTII AU GĂSIT O MÂNĂ A VICTIMEI
 Conţinut ştire : Prezentatoare : O mână a femeii tranşate a fost găsită la 200 de metri de locul unde a fost descoperit cadavrul. Femeia găsită moartă în urmă cu şase zile în râul Argeş era decapitată şi nu mai avea membre. Peste 200 de jandarmi şi mai mulţi poliţişti din mai multe judeţe au fost mobilizaţi să elucideze acest caz. Corespondenta Mariana Zaharia oferă amănunte despre căutările poliţiştilor. Amănuntele sunt însoţite de imagini cu poliţişti şi jandarmi căutând pe malul unui râu. Mai sunt arătate imagini cu un pod şi pete de sânge. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 30.05.2013, Ştiri ora 8.00
 Titlul ştirii SUSPECT REŢINUT ÎN CAZUL TRANŞATEI
 Prezentatoare : Poliţiştii au reţinut un bărbat suspectat că ar fi ucis şi tranşat femeia găsită în râul Argeş. Prezentator : Este vorba de un bărbat de 36 de ani cu antecedente penale, ieşit din puşcărie anul trecut, unde a fost închis pentru viol. Un corespondent local transmite de la faţa locului cele întâmplate. Se prezintă imagini în buclă cu un bărbat încătuşat. Faţa bărbatului este lăsată în jos, nevăzându-se chipul. La un moment dat, aceleaşi imagini sunt transmise blurat. Bărbatul suspectat este asaltat de întrebările ziariştilor. Voce din off : Suspectul, un bărbat de 37 de ani din Topoloveni a fost audiat toată noaptea. Procurorii cred că el este cel care a ucis-o şi apoi a tranşat-o pe femeia găsită în râul Argeş. Procuror Marius Iacob : Nu a recunoscut nimic. Din datele pe care le avem rezultă cel mai probabil că a ucis-o acasă, după care a segmentat cadavrul...În continuare, procurorul şi chestorul care se ocupă de caz vorbesc despre antecendetele suspectului. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 30.05.2013, Ştiri ora 14.00
 Titlul ştirii PERCHEZIŢII ÎN CASA MONSTRULUI
 Conţinut ştire : După o scurtă introducere a prezentatoarei de ştiri, un reporter transmite de la faţa locului. Se fac percheziţii în casa suspectului identificat în cazul femeii ucise şi aruncate în râul Argeş. În timp ce reporterul vorbeşte, în buclă se dau imagini din interiorul unei curţi şi cu mai mulţi oameni prelevând probe. Sunt reluate apoi imagini şi comentarii din ştire difuzată la ora 8.00 pe acelaşi subiect. Ştirea nu este însoţită de avertizare.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.
 Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 În acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficţiune.
 Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 08.00 şi 14.00), ştiri ce au cuprins descrieri şi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile şi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum şi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinţa afectării dezvoltării morale şi mentale a copiilor. Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conţinut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii şi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceştia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, precum şi seturile de valori prin observare şi imitaţie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoţită de descrieri şi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenţi şi tineri, a căror concepţie despre viaţă este în formare şi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.
 În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somație publică de intrare de îndată în legalitate.

 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (3) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 76.2/16.12.2003, a deciziei de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 şi reautorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea dispoziţiilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somație publică, întrucât unele ediţii informative transmise în luna mai 2013, de la orele 08.00 şi, respectiv, 14.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ştiri ce au conţinut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.