Decizia nr. 343 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
 cu sediul în BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, et. 1, sector 1 C.U.I. R15971591

 pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la conÅ£inutul unor ediÅ£ii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-15 mai ÅŸi, respectiv, 28-30 mai 2013 de postul ANTENA 3. Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 ÅŸi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 ÅŸi reautorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.
     (2) : ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.
  • art. 17 (1) : ÃŽn intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : ÃŽn cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-15 mai ÅŸi, respectiv, 28-30 mai 2013, în cadrul programelor de ÅŸtiri, de la orele 07.00, 08.00, 12.00, 14.00 È™i 20.00 descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ÅŸtiri :
 perioada 13-15 mai 2013
 13.05.2013, Åžtiri ora 8.00
 Titlul ÅŸtirii LA FURAT CU CUÅ¢ITUL ÃŽN MÂNÄ‚
 ConÅ£inut ÅŸtire : Prezentatoare : Un bucureÅŸtean a fost atacat cu un cuÅ£it de un bărbat abia ieÅŸit din închisoare. Omul voia să-ÅŸi vândă maÅŸina, iar agresorul s-a dat drept cumpărător. După o scurtă plimbare, fostul deÅ£inut a scos un cuÅ£it ÅŸi l-a rănit grav. Acum atacatorul a fost din nou arestat. Urmează descrierea celor întâmplate de către o voce din off, însoÅ£ită de imagini de la PoliÅ£ia Română (anunÅ£ pe ecran) ÅŸi de comentariile celui agresat. Imaginile prezintă poliÅ£iÅŸti care prelevează probe de la locul agresiunii. Este prezentat ÅŸi cuÅ£itul celui care a atacat (imaginea este blurată). CuÅ£itul este arătat de mai multe ori la cameră. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 14.05.2013, Åžtiri ora 14.00
 Titlul ÅŸtirii SOÅ¢IA L-A LÄ‚SAT ÃŽNTR-O URECHE
 ConÅ£inut ÅŸtire : Prezentatoare : Un bărbat din BotoÅŸani a ajuns la spital după ce a fost bătut cu parul de soÅ£ie. Totul a pornit după ce soÅ£ul a acuzat-o pe femeie că ar avea un amant. ÃŽn timpul bătăii soÅ£ia i-a smuls soÅ£ului său urechea cu dinÅ£ii. ÃŽn continuare, reporterul descrie faptele, în timp ce pe ecran se derulează imagini cu un bărbat rănit la cap, bandajat, ÅŸi imagini dintr-un spital. Cătălin Onofrei - După o ceartă mai lungă, femeia aflată sub influenÅ£a băuturilor alcoolice a pus mâna pe un par ÅŸi a început să-l lovească pe soÅ£. După care l-a muÅŸcat de ureche, rămânând cu o parte din lob în gură. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 15.05.2013, Åžtiri ora 8.00
 Titlul ÅŸtirii BÄ‚RBAT BÄ‚TUT CU PARUL DE SOÅ¢IE
 Prezentatorii ÅŸtirii descriu pe scurt faptul că bărbatul a ajuns la spital după ce soÅ£ia i-a aplicat o corecÅ£ie cu parul din cauza geloziei. Apoi o voce din off continuă cu detalierea ÅŸtirii, în timp ce este bărbatul arătat în, rănit la cap ÅŸi pe corp. La un moment dat însuÅŸi bărbatul agresat povesteÅŸte ce s-a întâmplat. Bărbat agresat : Când am venit, am găsit-o beată. Åži m-a luat la bătaie cu un par peste cap, după care m-a muÅŸcat de o ureche. Sunt arătate la camera de filmat rănile de pe corp. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 15.05.2013, Åžtiri ora 14.00
 Titlul ÅŸtirii ELEV ÃŽNJUNGHIAT LA LICEU
 ConÅ£inut ÅŸtire : Elevul care ÅŸi-a înjunghiat un coleg cu un briceag în curtea Liceului de Mecanică Fină din capitală a fost dus la audieri. Suspectul are 16 ani ÅŸi este în clasa a IX-a. A recunoscut că ÅŸi-a înjunghiat colegul mai mare cu un cuÅ£it chiar în timpul unei altercaÅ£ii pe terenul de sport, acolo unde jucau fotbal astăzi. Victima a ajuns la spital ÅŸi se află în afara oricărui pericol, spun medicii. ÃŽn continuare, corespondenta dă amănunte despre cele întâmplate. Nu sunt arătate imagini cu cei implicaÅ£i, nici de la locul incidentului. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 perioada 28 - 30 mai 2013
 28.05.2013, Åžtiri ora 14.00
 Titlul ÅŸtirii ÅžOFER DE TIR, SUSPECT DE CRIMÄ‚
 ConÅ£inut ÅŸtire : Prezentatoare : Anchetatorii caută un ÅŸofer de tir în cazul femeii de 36 de ani, care a fost găsită tranÅŸată în râul ArgeÅŸ. Un martor susÅ£ine că ar fi văzut-o ultima dată pe femeie se urca într-un tir. ÃŽntre timp, poliÅ£iÅŸtii au mai descoperit un picior la câteva sute de metri de locul unde a fost găsit cadavrul. De asemenea, pe un pod din apropiere au fost identificate pete de sânge. Se prespune că de acolo a fost aruncat corpul în râu. Corespondentul Mihai Eremia dă alte detalii : ...sunt zeci de jandarmi, poliÅ£iÅŸti, pădurari ÅŸi pompieri care caută în continuare bucăţile lipsă din cadavrul Iulianei Neblea, fata de 36 de ani, din Valea Mare, dată dispărută de rudele sale vinerea trecută. Vorbim de cadavrul Iulianei Neblea, pentru că probele ADN au confirmat acest lucru ieri. PoliÅ£iÅŸtii au găsit tot ieri în râul ArgeÅŸ, la circa 800 de metri, în aval de locul unde a fost găsit cadavrul sâmbătă, o parte din trup, mai exact piciorul stâng. Din acest motiv, astăzi au reluat căutările ÅŸi speră că vor găsi celelalte părÅ£i lipsă ale cadavrului. Comentariile prezentatoarei de ÅŸtiri ÅŸi ale corespondentului sunt însoÅ£ite de imagini cu poliÅ£iÅŸti ÅŸi jandarmi căutând pe malul unui râu. La un moment dat sunt arătate două persoane îmbrăcate în alb care examinează ceva blurat. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 Titlul ÅŸtirii I-A TRECUT PRIN CAP O SABIE
 ConÅ£inut ÅŸtire : Prezentatoare : Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital cu o sabie înfiptă în cap. S-a întâmplat în urmă cu o lună, după ce bărbatul a fost atacat pe stradă de două persoane. Victima a avut nevoie de o intervenÅ£ie chirurgicală delicată pentru a i se scoate lama sabiei, care se rupsese ÅŸi îi rămăsese înfiptă în craniu. Cei doi agresori au fost reÅ£inuÅ£i ÅŸi sunt acuzaÅ£i acum de tentativă de omor calificat. Åžtirea este însoÅ£ită de imagini cu radiografia unui cap, în care se poate vedea un obiect înfipt, este prezentată ÅŸi lama unui cuÅ£it. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 Titlul ÅŸtirii ROMÂNI ÃŽN DOSARUL GROAZEI
 ConÅ£inut ÅŸtire : Prezentatoare : Doi români sunt acuzaÅ£i că au torturat ÅŸi tranÅŸat o campioană europeană la volei ÅŸi pe soÅ£ul acesteia. Cazul a îngrozit Spania. Trupurile victimelor au fost dezmembrate ÅŸi îngropate într-o plantaÅ£ie de lămâi. Åžtirea continuă cu imagini din Spania, comentate de o voce din off. Este prezentată ÅŸi o imagine cu un obiect de culoare albă, un carton, ÅŸi o mănuşă albastră alături, puse la sol, alte imagini sunt cu cele ale victimelor în timpul vieÅ£ii. De asemenea, sunt date fragmente ale declaraÅ£iilor unui oficial din Mursia, Spania, referitoare la acest caz. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 29.05.2013, Åžtiri ora 8.00
 Titlul ÅŸtirii UCIGAÅžUL FEMEII TRANÅžATE, LIBER, VÂNÄ‚TOARE PE URMELE UCIGAÅžULUI
 ConÅ£inut ÅŸtire : Peste 200 de jandarmi ÅŸi poliÅ£iÅŸti au fost mobilizaÅ£i pentru a căuta rămăşiÅ£ele trupului femeii tranÅŸate, descoperite în râul ArgeÅŸ. Până acum anchetatorii au descoperit un picior uman în albia râului, la câteva sute de metri de locul unde a fost găsit cadavrul. Corespondenta transmite de la faÅ£a locului despre modul cum evoluează ancheta. Comentariile ei sunt însoÅ£ite de imagini cu poliÅ£iÅŸti ÅŸi pompieri pe malul unui râu. Rep. 06:46...Cel care a ucis-o a făcut un ocol, a ieÅŸit de pe traseul pe care ar fi trebuit să-l urmeze în mod normal ÅŸi a ajuns undeva în localitatea Căteasca pe un pod de unde anchetatorii bănuiesc că ar fi aruncat trupul femeii în apă, în speranÅ£a că astfel îşi va acoperi urmele. Mai sunt arătate imagini cu zone blurate. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 29.05.2013, Åžtiri ora 14.00
 Titlul ÅŸtirii NOI DESCOPERIRI ÃŽN CAZUL FEMEII TRANÅžATE, POLIÅ¢IÅžTII AU GÄ‚SIT O MÂNÄ‚ A VICTIMEI
 ConÅ£inut ÅŸtire : Prezentatoare : O mână a femeii tranÅŸate a fost găsită la 200 de metri de locul unde a fost descoperit cadavrul. Femeia găsită moartă în urmă cu ÅŸase zile în râul ArgeÅŸ era decapitată ÅŸi nu mai avea membre. Peste 200 de jandarmi ÅŸi mai mulÅ£i poliÅ£iÅŸti din mai multe judeÅ£e au fost mobilizaÅ£i să elucideze acest caz. Corespondenta Mariana Zaharia oferă amănunte despre căutările poliÅ£iÅŸtilor. Amănuntele sunt însoÅ£ite de imagini cu poliÅ£iÅŸti ÅŸi jandarmi căutând pe malul unui râu. Mai sunt arătate imagini cu un pod ÅŸi pete de sânge. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 30.05.2013, Åžtiri ora 8.00
 Titlul ÅŸtirii SUSPECT REÅ¢INUT ÃŽN CAZUL TRANÅžATEI
 Prezentatoare : PoliÅ£iÅŸtii au reÅ£inut un bărbat suspectat că ar fi ucis ÅŸi tranÅŸat femeia găsită în râul ArgeÅŸ. Prezentator : Este vorba de un bărbat de 36 de ani cu antecedente penale, ieÅŸit din puÅŸcărie anul trecut, unde a fost închis pentru viol. Un corespondent local transmite de la faÅ£a locului cele întâmplate. Se prezintă imagini în buclă cu un bărbat încătuÅŸat. FaÅ£a bărbatului este lăsată în jos, nevăzându-se chipul. La un moment dat, aceleaÅŸi imagini sunt transmise blurat. Bărbatul suspectat este asaltat de întrebările ziariÅŸtilor. Voce din off : Suspectul, un bărbat de 37 de ani din Topoloveni a fost audiat toată noaptea. Procurorii cred că el este cel care a ucis-o ÅŸi apoi a tranÅŸat-o pe femeia găsită în râul ArgeÅŸ. Procuror Marius Iacob : Nu a recunoscut nimic. Din datele pe care le avem rezultă cel mai probabil că a ucis-o acasă, după care a segmentat cadavrul...ÃŽn continuare, procurorul ÅŸi chestorul care se ocupă de caz vorbesc despre antecendetele suspectului. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 30.05.2013, Åžtiri ora 14.00
 Titlul ÅŸtirii PERCHEZIÅ¢II ÃŽN CASA MONSTRULUI
 ConÅ£inut ÅŸtire : După o scurtă introducere a prezentatoarei de ÅŸtiri, un reporter transmite de la faÅ£a locului. Se fac percheziÅ£ii în casa suspectului identificat în cazul femeii ucise ÅŸi aruncate în râul ArgeÅŸ. ÃŽn timp ce reporterul vorbeÅŸte, în buclă se dau imagini din interiorul unei curÅ£i ÅŸi cu mai mulÅ£i oameni prelevând probe. Sunt reluate apoi imagini ÅŸi comentarii din ÅŸtire difuzată la ora 8.00 pe acelaÅŸi subiect. Åžtirea nu este însoÅ£ită de avertizare.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ÅŸtiri cu un astfel de conÅ£inut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaÅ£ie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaÅ£ia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecÅ£iei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaÅ£ie instituită în sarcina radiodifuzorilor este ÅŸi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi să se supună cerinÅ£elor de protecÅ£ie a copiilor ÅŸi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ÅŸtirilor respective, radiodifuzorul nu a Å£inut cont de obligaÅ£ia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, ÅŸi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecÅ£ie reală a copiilor, care sunt lipsiÅ£i de maturitate, au un discernământ redus ÅŸi nu au capacitatea reprezentării faptelor ÅŸi consecinÅ£elor ce decurg din acestea, precum ÅŸi gravitatea unor astfel de fapte.
 Ca regulă de protecÅ£ie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conÅ£in detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 ÃŽn acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficÅ£iune.
 Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 08.00 ÅŸi 14.00), ÅŸtiri ce au cuprins descrieri ÅŸi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile ÅŸi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum ÅŸi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinÅ£a afectării dezvoltării morale ÅŸi mentale a copiilor. Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conÅ£inut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii ÅŸi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceÅŸtia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect ÅŸi ceea ce este greÅŸit, noÅ£iunile de bine ÅŸi rău, precum ÅŸi seturile de valori prin observare ÅŸi imitaÅ£ie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoÅ£ită de descrieri ÅŸi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenÅ£i ÅŸi tineri, a căror concepÅ£ie despre viaţă este în formare ÅŸi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.
 ÃŽn calitate de garant al interesului public, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conÅ£inut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecÅ£ie psihică ÅŸi emoÅ£ională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somaÈ›ie publică de intrare de îndată în legalitate.

 ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (3) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 76.2/16.12.2003, a deciziei de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 ÅŸi reautorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea dispoziÅ£iilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93¹ alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaÈ›ie publică, întrucât unele ediÅ£ii informative transmise în luna mai 2013, de la orele 08.00 ÅŸi, respectiv, 14.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ÅŸtiri se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ÅŸtiri ce au conÅ£inut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaÅ£iei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.