Decizia nr. 341 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 172-176, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1, C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul REALITATEA TV. Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
     (2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
  • art. 17 (1) : În intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai şi, respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ştiri, de la orele 07.00, 08.00, 12.00, 14.00 și 20.00 descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ştiri :

 perioada 13-17 mai 2013
 13.05.2013 – Life Time News- ora 14.00
 Titlu ştire : MINOR BĂTUT ŞI UMILIT DE POLIŢIŞTI
 Subiect/descriere : Doi tineri au fost bătuţi în postul de poliţie din comuna Mahmudia. Prezentator : (...) Ei au ajuns la spital cu traumatisme cranio-cerebrale, coaste rupte şi mai multe vânătăi după întâlnirea cu agenţii de poliţie. O anchetă a fost declanşată în acest caz, mai ales că una dintre cele două victime este un minor. Declaraţie victimă : Mi-au dat vreo două picioare la coaste, m-au băgat în postul de poliţie cu forţa şi acolo au început să dea în noi. Băiatul spune că a fost dus la Dunăre şi ameninţat de poliţişti că va fi înecat. Nu a fost lăsat să depună plângere. Imagini : fotografii neblurate înfăţişând spatele dezgolit al victimelor pe care se pot vedea o serie de echimoze şi urme de lovituri. Avertizare – nu.

 16.05.2013 – Life Time News- ora 14.00
 Titlu ştire : UN JANDARM A VRUT SĂ SE SINUCIDĂ
 Subiect/descriere : Tentativă de sinucidere la Jandarmeria Cluj Napoca unde un jandarm a încercat să-şi ia viaţa cu un cuţit. Ionel Lespuc, corespondent Realitatea TV : Este vorba despre un plutonier major de circa 30 de ani de la Gruparea mobilă de jandarmi. Acesta a lucrat în tura de noapte iar azi dimineaţă, în momentul în care urma să plece acasă a luat un cuţit de bucătărie şi s-a tăiat la gât. A fost găsit într-o baltă de sânge în vestiar de colegii săi, care au sunat imediat la Unitatea de primire a urgenţelor. Imagini : nu ( imagini blurate cu jandarmi care se urcă în maşina jandarmeriei.) Avertizare – nu.

 17. 05.2013-Realitatea de la 12 – ora 12.00
 Titlu ştire : S-A SINUCIS LA GRĂDINIŢĂ
 Subiect/descriere : Un bărbat s-a sinucis sub ochii îngroziţi ai unor copii dintr-o grădiniţă din Paris. Prezentatoare : (...) Omul, în vârstă de 50 de ani, a dat buzna în incintă şi s-a împuşcat în cap. La scenă au asistat mai mulţi copii şi educatori. Voce din off : (...) Bărbatul s-a sinucis în faţa unor copii din clasa pregătitoare care erau pe hol. Au fost difuzate declaraţiile a doi copii, martori la incident. Traducerea a fost titrată pe ecran. Faţa primului copil nu a fost blurată Copil - martor : Domnul era întins pe jos plin de sânge. Am auzit că se spunea că s-a sinucis. Erau mulţi copii care plângeau ca mine. Mi-a fost foarte frică. Voce din off : Bărbatul foarte agitat era înarmat cu o puşcă cu ţeavă retezată şi a forţat intrarea în clădire. Doi membrii ai personalului au încercat să-l reţină, dar agresorul s-a smuls din braţele lor. Copil- martor : Au zis că trebuie să ne ascundem şi să ne îndepărtăm. Erau mulţi copii care plângeau ca mine. Voce din off : Ajuns în hol bărbatul a aruncat nişte hârtii în aer iar apoi şi-a îndreptat arma spre cap. Potrivit poliţiştilor francezi a murit pe loc. (...) Imagini : cu clădirea grădiniţei înconjurată de poliţie Avertizare – nu.

 perioada 27 - 31 mai 2013
 27. 05.2013-Dimineata de stiri-ora 7.00
 Titlu ştire : DE LA AUTOSTOP ÎN RÂUL ARGEŞ
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap şi membre în râul Argeş. Cadavrul găsit ar aparţine unei femei care făcea naveta între Topoloveni şi localitatea Valea Mare. Poliţiştii caută membrele lipsă şi îi chestionează pe cunoscuţii victimei. Prezentatori : O femeie susţine că trupul neînsufleţit fără cap şi membre îi aparţine surorii sale şi a fost identificat de iubitul acesteia după semne particulare.(...) Voce din off : Pompierii militari caută în continuare membrele şi capul femeii. (...) Imagini : a fost prezentată în mai multe rânduri imaginea blurată, neclară, a corpului găsit pe malul râului. Avertizare – nu.

 28.05.2013 –PrimeTime News- ora 20.00
 Titlu ştire : BICICLIST SPULBERAT DE TIR
 Subiect/descriere : Un biciclist din localitatea constănţeană Topraisar a fost accidentat mortal de un tir. Şoferul a dat vina pe biciclist afirmând că acesta s-a dezechilibrat şi a căzut sub roţi, dar imaginile surprinse de o cameră de supraveghere dovedesc că el a fost acroşat de tir şi apoi călcat. Imagini : filmate cu camera de supraveghere, în plan îndepărtat, surprind momentul în care biciclistul a fost lovit de tir. Imaginile au fost difuzate în buclă (de trei ori), biciclistul a fost încercuit, se face stop-cadru pe momentul impactului. Avertizare : verbală, prezentatoarea a afirmat : Atenţie, urmează imagini cu impact emoţional ! Titlu ştire : DUBLĂ CRIMĂ CU AUTORI ROMÂNI Subiect/descriere : Doi români au fost arestaţi în Spania, bănuiţi că ar fi ucis un cuplu de olandezi, o cunoscută jucătoare de volei şi iubitul acesteia. Cadavrele au fost găsite îngropate într-o livadă de lângă Murcia, la două săptămâni de la dispariţie. Voce din off : (...) Anchetatorii spanioli au declarat că olandezii au fost torturaţi două zile, apoi ucişi, mutilaţi şi îngropaţi. Imagini : nu (cu fotografii şi imagini cu cele două victime în timpul vieţii, dintr-o livadă) Avertizare – nu.

 29.05.2013 – Life Time News- ora 14.00
 Titlu ştire : TAXIMETRIST ÎNJUNGHIAT DE CLIENT
 Subiect/descriere : Poliţiştii din Constanţa sunt în căutarea unui individ care a înjunghiat un taximetrist. Atacatorul l-a lovit pe bărbat de mai multe ori cu cuţitul, apoi a fugit. Prezentator : (...) Agresorul a făcut o cursă scurtă, iar la final a scos un cuţit cu care l-a tăiat pe şofer pe faţă şi l-a înjunghiat în mână. Nu a furat nimic, iar anchetatorii nu exclud posibilitatea ca acesta să fi fost drogat. Ioan Duţu-taximetrist agresat : (...) Mi-a mulţumit şi a dat cu cuţitul... N-am încasat bani. Dacă a dat cu cuţitul şi a fugit. (...) Cred că drogat era, că altfel n-ar mai fi îndrăznit să mulţumească şi să dea cu cuţitul. Imagini : pete de sânge pe jos, poliţisti cercetând maşina, victima bandajată la cap şi în jurul gâtului. Avertizare – nu.

 30. 05.2013-Dimineata de stiri-ora 08.00
 Titlu ştire : REŢINUT ÎN CAZUL FEMEII TRANŞATE
 Subiect/descriere : Poliţiştii au reţinut un suspect în cazul femeii ucise şi tranşate. Bărbatul de 37 de ani, din Topoloveni, cu un cazier impresionant, a fost reţinut pe baza unor imagini de pe o cameră video. În autoturismul suspectului, anchetatorii au găsit urme de sânge. Voce off : Procurorii susţin că bărbatul ar fi omorât-o pe femeie iar apoi i-ar fi aruncat cadavrul mutilat în râul Argeş de pe podul de la Căteasca Marius Iacob-procuror şef Secţia Criminalistică PICCJ : Am dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav, tâlhărie şi profanare de morminte. (...) Vose din off : (...) Sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost mobilizaţi în ultimele zile pe albia râului Argeş pentru a găsi părţile lipsă din cadavrul femeii. Oamenii legii au găsit o mână şi un picior, care se presupune că aparţin victimei. Imagini : cu bărbatul suspect reţinut de poliţişti, echipe de poliţişti ce caută părţi din cadavrul femeii, un poliţist ce transportă o pungă. Avertizare – nu.

 31.05.2013 –PrimeTime News- ora 20.00
 Titlu ştire : CAPUL FEMEII TRANŞATE, GASIT
 Subiect/descriere : Poliţiştii au descoperit capul femeii tranşate şi aruncate în râul Argreş Prezentator : Descoperire macabră în râul Argeş. Poliţiştii au găsit capul femeii tranşate şi aruncate în apă aproape de locul unde au descoperit zilele trecute şi două membre ale femeii. (...) Autorul oribilei crime şi-a recunoscut fapta... El le-a povestit anchetatorilor că a violat-o pe femeie, apoi a ucis-o şi a tranşat-o în cadă. (...) Imagini : nu (maşini de poliţie şi poliţişti în faţa unui bloc) Avertizare – nu.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte. Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 În acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficţiune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 07.00 şi 20.00), ştiri ce au cuprins descrieri şi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile şi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum şi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinţa afectării dezvoltării morale şi mentale a copiilor. Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conţinut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii şi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceştia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, precum şi seturile de valori prin observare şi imitaţie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoţită de descrieri şi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenţi şi tineri, a căror concepţie despre viaţă este în formare şi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice. În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somație publică de intrare de îndată în legalitate.

 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (3) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011 pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea dispoziţiilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) şi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somație publică, întrucât unele ediţii informative transmise în luna mai 2013, în intervalul orar 07.00-20.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ştiri ce au conţinut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoţite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.