Decizia nr. 339 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
 C.U.I. 18684823 B-dul TimiÅŸoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, Birou 6A 01, corp A, etaj 6, sector 6 BUCUREÅžTI

 pentru postul de televiziune KANAL D

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la conÅ£inutul unor ediÅ£ii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul KANAL D. Postul de televiziune KANAL D aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 150/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 ÅŸi reautorizare nr. 1239.1-1/18.08.2009).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.
     (2) : ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.
  • art. 17 (1) : ÃŽn intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : ÃŽn cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioada 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ÅŸtiri de la ora 19.00, descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale.
 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

 perioada 27 - 31 mai 2013

 29.05.2013 – Åžtirile Kanal D
 A Ora 19.00
 18.57 - Titluri – Descoperirea care îngrozeÅŸte Å£ara / Femeia ucisă, găsită pe bucăţi ! / Cine este criminalul ? Pe toată durata ÅŸtirii menÅ£iunea pe banda din dreapta Åžocant. Titrat pe tot ecranul pe un fond negru pentru câteva secunde :
— ArgeÅŸul - râul ororilor !
— Un om – cheia căutărilor !
— Cine e criminalul ?
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită în râul ArgeÅŸ : Cristian Sabbagh : Bărbatul care a descoperit cumplita crimă din DâmboviÅ£a i-a dus astăzi pe anchetatori la noi probe extrem de importante pentru a dezlega misterul femeii de 36 de ani ucise ÅŸi tranÅŸate. Pe fondul unor imagini al căutărilor comentariul din off : Să fie oare o nouă bucată din trupul sărmanei femei ucise ÅŸi tranÅŸate cu sânge rece ? AtenÅ£ia jandarmilor se îndreaptă imediat spre o anumită porÅ£iune din râul ArgeÅŸ. Este însă o alarmă falsă : e doar cadavrul unui câine. Larisa Hogea, reporter Kanal D : ÃŽn jurul orelor 14 anchetatorii au găsit exact în acest loc mâna femeii care a fost omorâtă cu câteva zile ÅŸi aÅŸa cum vedeÅ£i ÅŸi dvs. în imagini cercetările continuă. Un singur om a descoperit ÅŸi trupul ciopârÅ£it dar ÅŸi mâna ÅŸi piciorul femeii. Cioban, martor : Am văzut piciorul pe prund acolo unde l-a găsit. Reporter : Piciorul era ? Cioban, martor : Da. Am bănuit că e ceva picior că s-a dus un câine acolo ÅŸi părea culoarea corpului uman. Reporter : Exact în acest moment mergem pe urmele anchetatorilor care conform indicaÅ£iilor pe care le-au primit în această dimineaţă de la cioban, capul femeii ar pluti acum pe cursul râului. Voce : Femeia tranÅŸată a dispărut vineri seara în timp ce se îndrepta spre casă cu autostopul. Voce : PoliÅ£iÅŸtii sunt convinÅŸi că toate bucăţile tăiate din trupul femeii au fost aruncate în râul ArgeÅŸ. Imagini – nu. Avertizare – verbală pentru informaÅ£ii

 30.05.2013 – Åžtirea zilei
 A Ora 18.45
 18.52 - Titluri – Tinerii carbonizaÅ£i, uciÅŸi pentru droguri ? Pe toată durata ÅŸtirii menÅ£iunea pe banda din dreapta Åžocant. Titrat pe tot ecranul pe un fond negru pentru câteva secunde : Subiect/descriere – Despre cumplita crimă din MehedinÅ£i în care patru tineri ÅŸi o fată ar fi omorât ÅŸi apoi incendiat un bărbat ÅŸi o femeie. Reporter la la locul ridicării suspectului : L-ai omorât ? Cumpărai droguri de la ei ? Voce : Totul ar fi pornit în Motru unde tânărul din FiliaÅŸi ar fi urmat să le vândă câteva pliculeÅ£e cu droguri celor patru suspecÅ£i ÅŸi complicei. (...) Atât traficantul, cât ÅŸi presupusa amantă ar fi fost bătuÅ£i crunt cu niÅŸte obiecte dure, iar apoi maÅŸina în care se aflau incendiată. Ca să scape de urme se pare că victimele au fost dezbrăcate. Printre obiectele păstrate de la victime, suspecÅ£ii au păstrat ÅŸi câteva punguÅ£e cu etnobotanice. Voce : Singurul care ar fi ÅŸtiut că tânărul este traficant de droguri ar fi fratele său. Imagini – cu o maÅŸina arsă (exemplu : sel : 01.24, 02.00) Avertizare – verbală pentru informaÅ£ii care pot afecta emoÅ£ional

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ÅŸtiri cu un astfel de conÅ£inut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaÅ£ie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaÅ£ia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecÅ£iei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaÅ£ie instituită în sarcina radiodifuzorilor este ÅŸi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi să se supună cerinÅ£elor de protecÅ£ie a copiilor ÅŸi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ÅŸtirilor respective, radiodifuzorul nu a Å£inut cont de obligaÅ£ia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, ÅŸi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecÅ£ie reală a copiilor, care sunt lipsiÅ£i de maturitate, au un discernământ redus ÅŸi nu au capacitatea reprezentării faptelor ÅŸi consecinÅ£elor ce decurg din acestea, precum ÅŸi gravitatea unor astfel de fapte.

 Ca regulă de protecÅ£ie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conÅ£in detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 ÃŽn acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficÅ£iune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 19.00), ÅŸtiri ce au cuprins descrieri ÅŸi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile ÅŸi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinÅ£a afectării dezvoltării morale ÅŸi mentale a copiilor.
 Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conÅ£inut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii ÅŸi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceÅŸtia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect ÅŸi ceea ce este greÅŸit, noÅ£iunile de bine ÅŸi rău, precum ÅŸi seturile de valori prin observare ÅŸi imitaÅ£ie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoÅ£ită de descrieri ÅŸi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenÅ£i ÅŸi tineri, a căror concepÅ£ie despre viaţă este în formare ÅŸi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.
 ÃŽn calitate de garant al interesului public, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conÅ£inut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecÅ£ie psihică ÅŸi emoÅ£ională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

 ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 150.2/30.05.2006, al deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007 ÅŸi reautorizare nr. 1239.1-1/18.08.2009 pentru postul de televiziune KANAL D, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93¹ alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune KANAL D cu amendă de 10.000 lei, întrucât unele ediÅ£ii informative transmise în luna mai 2013, de la orele 19.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ÅŸtiri se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ÅŸtiri ce au conÅ£inut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaÅ£iei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.