Decizia nr. 849 din 16.10.2008

16.10.2008


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 octombrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare, în baza reclamaţiilor nr. 12748/24.09.2008 şi nr. C 436/14.10.2008 cu privire la ediţiile din zilele de 08, 23 şi 25 septembrie, 02 şi 06 octombrie 2008 ale emisiunii „Sinteza zilei”, difuzată de postul de televiziune ANTENA 3.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor invocate :

"(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.”

Analizând conţinutul emisiunilor difuzate în perioada menţionată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a prejudiciat în mod nejustificat imaginea unor persoane, prin formularea unor acuzaţii exprimate în termeni injurioşi şi jignitori.

Consecvent în aplicarea principiului potrivit căruia nu există libertate de exprimare lipsită de responsabilităţi, membrii Consiliului apreciază că emisiunile au fost difuzate cu încălcarea legislaţiei audiovizuale.

Deşi, potrivit dispoziţiilor alin. (4) al art. 42 din Codul audiovizualului, realizatorul emisiunii, d-nul Mihai Gâdea, avea obligaţia de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, acesta nu şi-a îndeplinit această obligaţie.

Mai mult, pe parcursul emisiunilor din perioada menţionată, realizatorul nu numai că a permis unuia dintre invitaţi să adopte o astfel de atitudine, dar chiar a provocat şi a susţinut discuţii în acest sens, deşi cunoştea că legislaţia din domeniul audiovizualului este grav şi în mod repetat încălcată.

Rapoartele de monitorizare reflectă aspectele precizate anterior. Redăm cu titlu de exemplu fragmente din ediţiile emisiunilor care au făcut obiectul monitorizării :

  • ediţia din 08.09.2008 - « (...) vorbind despre vizita preşedintelui României la Roma, invitatul Valentin Stan s-a adresat adesea preşedintelui Traian Băsescu prin intermediul camerei, folosind apelativul băi Băsescule şi aducându-i jigniri : Auzi, băi Băsescule, du-te bă, că s-a făcut o fabrică de topit. Te topeşti, te redesenezi, te face pe planşe (...) băăă ! Tu nu poţi să-ţi aduci aminte nici ţie, că-i e ruşine pământului, că stai pe el (rep.32.35), acest bădăran – (în două rânduri - n.n., rep.41.55 » ;
  • ediţia din 23.09.2008 - "Mihai Gâdea : Şi credeţi că-l interesează pe Traian Băsescu că-şi pierde comisarul ?
    Valentin Stan : Dl Gâdea, poate o fi importantă suspendarea lui Păcuraru (...) dar e un dezastru pentru România, e un dezastru pentru România şi ce s-a întâmplat azi în conferinţă de presă cu preşedintele Irlandei, dle Gâdea, este fără precedent în analele cretinismului mondial.
    Mihai Gâdea : Analele cretinismului mondial ?
    Valentin Stan : Cretinismului mondial...
    Mihai Gâdea : Cretinismul are anale ?"
    Valentin Stan : Are anale, dle Gâdea, le scriem noi zi de zi.
    Mihai Gâdea : Am întrebat... îmi cer scuze.

(...)

  • Discutând despre propunerea pentru Parlament unicameral despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu şi Emil Boc, preşedintele PD-L, invitatul în emisiune, Valentin Stan li s-a adresat acestora, prin intermediul camerei : Mă, băiatule ; Băă, Băsescule (rep.27.08) ; Bă Boc, bă băiatule ! (rep.29.03) ; Auzi, bă, Boc ? ; Băi analfabetule, băi Boc, băi semidoctule, bă... (rep.31.38). Băi analfabetule, băi Boc, băi semidoctule, bă, tu predai Constituţionalism la Universitate, mă ? Tu n-ai aflat că nu există...
    Mihai Gâdea : Vă avertizez că nu este nici analfabet, nu este analfabet, scrie, citeşte...
    Valentin Stan : Eu vorbesc de constituţionalism, dl Gâdea...
    Mihai Gâdea : Deci dv afirmaţi că este analfabet în constituţionalism."
  • ediţia din 23.09.2008 - Valentin Stan l-a ameninţat pe Cristian Pătrăşcănoiu (Cotidianul), după ce acesta a scris pe blogul său un articol critic la adresa colegului Radu Tudor (rep.37.48) : crede-mă, îţi va fi foarte greu dacă te mai prind că faci aşa ceva. (...)Dacă eşti analfabet, ignorant, incult, taci ! Ascunde-te în munţi ! şi i s-a adresat : Băi, penibilule ! ; Bă, ţărane, băăă ! ; nişte imbecili ca tine...
  • ediţia din 02.10.2008 -
    "Valentin Stan : Păi maestre, credeţi că-şi dă duşmanii ? Nu, îşi dă fanii, ca ăia, săracii, să execute întocmai şi la timp, conform regulamentului de gardă şi garnizoană. Că pe noi de ce să ne dea în judecată, maestre ? Ca să măturăm cu el pe jos ?! De-aia dă el în judecată pe cine trebuie. Dar pe oricine-ar da în judecată, maestre, că e de la Cotidianul, că e de la la New York Times, noi n-avem voie să ne facem că nu ştim ce face băiatul ăsta care pune pumnul în gură presei libere. Tot respectul pentru Cristi Oprea ! Dar iată că dl. Cristi Oprea este lăsat de izbelişte de tătucii de la Cotidianul şi de la trust, care până acuma, fiecare articol din Cotidianul trebuia să fie un pumn în gură dat acestui personaj sinistru, care amestecă democraţia cu tarlaua pe unde îşi face el veacul, la Cotroceni (...).
  • În cazul jurnalistului care a fost dat în judecată de preşedintele Traian Băsescu, dl. Valentin Stan a spus : Un distins jurnalist, dl Oprea a fost dat în judecată de (către cameră, răstit) un ne-distins, ai auzit, Traiane ? Ne-distins preşedinte al României.
    Mihai Gâdea : Da, de unde ştiţi dv că e nedistins ?
    Valentin Stan : Păi vreau să mă dea şi pe mine în judecată !
    Mihai Gâdea : Acuma n-o să vă dea în judecată că i-aţi zis nedistins.
    Valentin Stan : Nu ? Dar pe băiatul ăsta de ce l-a dat în judecată ?
    Mihai Gâdea : Pentru că a încurcat sursele de la Cotroceni. (rep.25.18) Mircea Dinescu afirmase la Realitatea TV că jurnalistul Oprea a fost un fan Băsescu.
    Mihai Gâdea : Deci Băsescu îşi dă fanii în judecată !
  • În acelaşi subiect, la adresa prim-ministrului : (rep. 42.40) : "Deci, dle Gâdea (rep.42.40), acest analfabet, impotent intelectual, acest dezastru, impotent intelectual când este vorba de gestiunea intereselor naţionale româneşti...
    Mihai Gâdea : La cine vă referiţi ?
    Valentin Stan : Mă refer la prim-ministrul acestei ţări.
    Mihai Gâdea : Da de ce i-aţi zis impotent ?
    Valentin Stan : ...care este pentru prima oară în istoria Uniunii Europene când un şef de guvern îşi permite să critice la Comisia Europeană, Legislativul naţional din ţara de unde provine. (...)
  • (rep.44.00) Asta o face acest analfabet care nu ştie regulile de bază ale comportamentului unui şef de guvern dintr-o ţară suverană la Comisia Europeană.
  • Dl. Valentin Stan a îndemnat cetăţenii să nu voteze PNL : (rep.44.30) « dragi cetăţeni români, nu votaţi Partidul Naţional Liberal ! Este o ruşine cu astfel de oameni în guvern ... »
  • ediţia din 06.10.2008 - Pentru că l-am avut pe dl Vosganian zilele astea, în săptămâna trecută, care de fapt a incitat la tipul de rebeliune inter-sindicală care există acum, dacă vreţi, o mineriadă la alte proporţii şi-n alt context, asmuţind un sindicat împotriva celuilalt, pe revendicări sociale, ceea ce, niciodată nu s-a întâmplat în această ţară. Sindicatele s-au susţinut când au revendicat ceva. Mihai Gâdea : Cum a făcut asta ?"

Având în vedere că emisiunile din perioada monitorizată s-au desfăşurat, în esenţă în aceşti termeni, Consiliul a apreciat că libertatea de exprimare în cadrul oricărui program audiovizual trebuie exercitată raportat la prevederile art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în integralitatea lui. Astfel, la alin. (1) al acestui articol se prevede că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, drept care cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Alin. (2) al art. 10 prevede că exercitarea libertăţii de exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi, putând fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora.

În consecinţă, dreptul la opinie este unul condiţionat de exercitarea lui în conformitate cu prevederile alin. (2) al art. 10 din Convenţia Europeană, prevedere legală pe care radiodifuzorul o ignoră în mod constant, fapt de natură a prejudicia imaginea unor persoane. Prin difuzarea în mod repetat a unui discurs denigrator şi injurios la adresa unor persoane, o astfel de abordare poate constitui o formă de manipulare a opiniei publice.

Membrii Consiliului au constatat că, deşi moderatorul emisiunii are obligaţia de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, totuşi dl. Mihai Gâdea a încălcat această obligaţie. Realizatorul de emisiuni audiovizuale este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, modificată.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, coroborat cu ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005) pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3- NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 849/16.10.2008 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului.

Consiliul a primit mai multe reclamaţii cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzate în lunile septembrie şi octombrie 2008.

În aceste emisiuni, invitaţii au făcut comentarii cu privire la atitudinile şi declaraţiile unor persoane publice, precum Preşedintele României, Primul-ministru, Ministrul de finanţe şi a unor jurnalişti.

Dincolo de opiniile exprimate, unul dintre invitaţii emisiunii, dl. Valentin Stan, a utilizat un limbaj injurios la adresa persoanelor menţionate mai sus, folosind termeni, precum : « analfabet », « impotent intelectual”, „imbecil”, „bădăran » (...). Moderatorul emisiunii nu a intervenit în mod convingător pentru a nu permite utilizarea unui astfel de limbaj.

Lipsa unei reacţii ferme din partea moderatorului a fost de natură a prejudicia imaginea şi demnitatea persoanelor respective, încălcându-se prin aceasta prevederile art. 42 din Codul audiovizualului.

Consiliul recunoaşte şi respectă libertatea de exprimare a opiniilor, ca drept fundamental al omului, dar reaminteşte radiodifuzorului că realizatorii emisiunilor au obligaţia legală de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.