Decizia nr. 1123 din 18.12.2008

18.12.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
cu sediul în Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2

pentru postul de radio KISS FM
Splaiul Independenţei nr. 202 A etaj 12, sector 6
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 decembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, cu privire la ediţiile emisiunii „Cronica cârcotaşilor”, difuzate în zilele de 9 şi 15 decembrie 2008, de postul KISS FM.

Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.4/28.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 070.0-1/04.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii ediţiilor emisiunii „Cronica cârcotaşilor”, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 28 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 16 alin. 3) lit. k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 181/25.11.2008.

Conform art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului, producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, modificată, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

În fapt, în ediţia emisiunii „Cronica cârcotaşilor” din ziua de 15 decembrie 2008, radiodifuzorul a difuzat, începând cu ora 07.45, comentarii pe teme sexuale ale realizatorilor Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă referitoare la o ştire cu titlul „Calculatorul bate sexul”.

Redăm din conţinutul raportului de monitorizare :

Şerban Huidu : „Calculatorul bate sexul ”. Iată conform unui studiu, americanii preferă să stea pe Internet decât să facă sex. Mai multe companii americane au făcut un studiu prin care să observe cât de important este calculatorul în viaţa oamenilor. Rezultatele au fost şocante, descoperind că între Internet şi sex americanii aleg întotdeauna Internet. Normal. La sex trebuie să cumperi ceva înainte, o măslină, o cireaşă, o chestie, o ..., înţelegi. După aia trebuie să te duci să convingi, mă înţelegeţi, săru’ mâna, bună seara, ...
Mihai Găinuşă : Adrisantu’.
Şerban Huidu : După aia de la cap, ea, nu şi nu, nu se lasă, păi stai să vedeţi, că uite aşa, că la, la, la.
Mihai Găinuşă : Asta-i e numai în America, să ştii, la noi în România nu, nu se întâmplă chestia asta.
Şerban Huidu : Ba da. Ba da.
Mihai Găinuşă : Internetul merge atât de prost, încât mai bine, mulţi fac şi sex cu chiar cu Internetul ...
Şerban Huidu : Şi eu am făcut mai devreme, să ştiţi, mouse-ul m-a şi muşcat, mă înţelegeţi de partea în care mi-am, partea pe care mi-am introdus-o în ...
Mihai Găinuşă : Nu ne interesează pe noi ...
Şerban Huidu : Mă, rog, să revenim la americani, te rog lasă-mă să-mi continui ideea. Întâi te duci, cumperi ceva, după aia trebuie să convingi, haide-ţi vă rog frumos, haide-ţi să ştiţi dumneavoastră că la, la, la, că hau, hau, hau, ştiţi că noi, că facem, că ... , ea nimic şi nimic ... Te enervezi, te duci, te ..., te zgârii pe ochi. Şi astea de ce le-am cumpărat, acuma, băi ? Nu mă interesează, te rog frumos, dar eu nu sunt ..., ştiţi eu, fată cuminte, ... , primul a fost o mare dezamăgire, tu eşti al doilea, mă rog şi alte lucruri de astea pe care trebuie să, peste care trebuie să treci ca să ajungi ...
Mihai Găinuşă : Mi se pare normal, da ...
Şerban Huidu : Şi când să ajungi şi tu să ..., aşa ..., oboseşti şi adormi. Deci iată, mai bine la Internet. Păi nu pierzi vremea. Găseşti acolo, dezbraci ce vrei.
Mihai Găinuşă : Da.
Şerban Huidu : Ţi-arată fetele toate poziţiile, peste tot, au ocupate toate găurile, tot. Deci, eu n-am văzut aşa ceva credeţi-mă.
Mihai Găinuşă : Te rog frumos. Singura asemănare este că în ambele părţi poţi să iei viruşi, asta e.
Şerban Huidu : Peste tot poţi să iei viruşi şi ciuperci, pentru domnul Cătălin Botezatu, că am înţeles că vrea halucinogene de astea. Dar mă rog ... reper selecţie 2:44
Mihai Găinuşă : Calculatorul bate sexul doar la americani, pentru că la noi, uitaţi-vă la Dani, sexul bate calculatorul.
Şerban Huidu : Nu, nu.
Mihai Găinuşă : Depinde cum se aşează.”

Membrii Consiliului au constatat că aceste comentarii ale realizatorilor emisiunii au avut un conţinut licenţios, pe teme sexuale.

Consiliul apreciază că nerespectarea legislaţiei audiovizuale în acest program matinal era previzibilă, întrucât difuzarea unei emisiuni cu o astfel de temă nu putea avea decât un conţinut predominant pe teme sexuale.

În condiţiile în care emisiunea este matinală, publicul, inclusiv cel minor, are acces neîngrădit la audierea ei.

Or, un program audiovizual cu un astfel de conţinut nu putea fi transmis decât în condiţiile prevăzute de art. 39 din Legea audiovizualului, în sensul că intervalul orar de difuzare trebuia să fie ales astfel încât minorii să nu aibă acces la programul respectiv.

Impunerea unei astfel de măsuri are în vedere respectarea principiului interesului superior al copilului, interes care trebuie să primeze în orice program audiovizual, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate, ca şi de comportamentul pe care îl pot adopta.

Conform normelor legale invocate, această protecţie se realizează în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor ce pot afecta minorii în intervale orare la care aceştia nu au acces la programele respective.

De asemenea, analizând raportul de monitorizare privind ediţia emisiunii „Cronica cârcotaşilor” din data de 9 decembrie 2008, membrii Consiliului au considerat că melodia „De ziua ta” a formaţiei „Paraziţii”, difuzată de la ora 09.16, deşi parţial cenzurată, a conţinut un limbaj licenţios. Redăm un fragment din raportul de monitorizare :

„Paraziţii - De ziua ta

Eşti un nasol
Şi creierul gol.
Cumperi ţoale de firmă false
Bagi mecla-n Mall..
Ai un seria 5, îţi pute botu`
Plescăi mentolu`
Mor femeile după tine...
Fă-ţi un control
Cap de bivol !

Eşti un (biip) retardat care stă pă « gugle »
Joacă table, râgâie când dă duble

Eşti un paznic borât, cu ceapa-n gât
Fii mulţumit că ai crescut cu vaca la păscut
Prostia ta e scut
Noi n-avem apărare,
Când îţi aperi obiectivul transpirat cu ceafa-n soare

Dă-te-n foc, nu dau limbi..

Eşti un popă infect, cu mâna pe bani
Când e vorba de (biip) copii şi lins icoane, ai şapte dani
Te temi că Dumnezeu rămâne fără fani când bagi alcool, mâncare
şi vrei bani la înmormântare
Oare
Hoitu` tău gras o să sperie morga
Când vei părăsi Pământu` şi o să mori ca Iorga ?
Noi glumim acum şi fumăm ceva în cinstea ta...
Da, da de ziua ta.

Cred că ţi-a vorbit mă-ta despre mine

Şi de o curvă ca tine

Eşti o curvă-n sat

Eşti un gabor gras, trăieşti periculos
Fără cartuş pe ţeavă, puţi a prost

Eşti doar o zdreanţă, zdreanţo.

Eşti fată cuminte doar pe verticală
Când stai pe orizontală eşti o curvă penală
...
Mă placi ? Şi io te plac
Da-n sânge, aşa...

Cred că ţi-a vorbit mă-ta..
mă-ta... mă-ta despre mine”.

Membrii Consiliului au constatat că postul KISS FM a mai fost sancţionat de către CNA pentru difuzarea acestei melodii, în forma necenzurată.

Pentru aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 181/25.11.2008, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio KISS FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. - pentru postul de radio KISS FM din Bucureşti are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii matinale „Cronica cârcotaşilor”, difuzată în ziua de 15 decembrie 2008, comentariile realizatorilor emisiunii au avut un conţinut licenţios, pe teme sexuale, nepotrivit orei la care au fost difuzate.

Potrivit Legii audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.