Decizia nr. 679 din 18.12.2013

23.12.2013


envoyer l'article par mail title=


 Către :
 S.C. SBS BROADCASTING MEDIA SRL BucureÅŸti, Bd. Dimitrie Pompei, nr. 9 - 9A, clădirea 20, et. 8, sector 2
 pentru postul de radio MAGIC FM
 Buzău, Str. Unirii, bl.16J, et.3, ap.13, Jud. Buzău

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 18 decembrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat sesizarea înregistrată la CNA sub nr. 9507/10.09.2013, precum ÅŸi raportul de monitorizare cu privire la spotul de promovare a sălii de jocuri „Mercur” din localitatea Buzău, spot difuzat pe postul de radio MAGIC FM.
 Postul de radio MAGIC FM aparÅ£ine S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. R050.4/07.05.1993 eliberată la data de 13.06.2013 ÅŸi decizia de autorizare nr. 042.3/23.01.2009 pentru localitatea Buzău, judeÅ£ul Buzău).
 Potrivit raportului de monitorizare, spotul analizat a fost difuzat în cadrul calupurilor de publicitare din data de 09.09.2013, la orele 12.51, 14.51, 17.47, 19.51 ÅŸi 20.51, spotul având o durată de 25 de secunde ÅŸi următorul conÅ£inut :
 ”Mercur”, sala de jocuri Buzău, vă oferă un nou concept privind atmosfera în sălile de jocuri electronice.

 VeÅ£i descoperi un nou mod de a vă petrece timpul liber ÅŸi de a vă încerca norocul bucurându-vă de o gamă diversificată de produse din partea casei. Am pregătit tombole săptămânale, iar tichetele de participare ÅŸi premiile se dau pe bune.
 Merită să vizitaÅ£i cea mai mare sală de jocuri din Buzău, „Sala Mercur” din gara Buzău. DistraÅ£i-vă cu „Mercur ” ! ”

 ÃŽn urma audierii ÅŸi analizării spotului publicitar, membrii Consiliului au constatat că informaÅ£iile prezentate în spot, difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public sunt de natură să afecteze dezvoltarea morală a minorilor care le audiază, fiind încălcate prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, coroborate cu cele ale articolelor 93 ÅŸi 12 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziÅ£iilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor invocate din Codul audiovizualului : - art. 93 : Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale. - art. 12 alin. (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat. alin. (2) : ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.

 Având în vedere că orice comunicare comercială audiovizuală trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a copiilor, membrii Consiliului au constatat că spotul, prin mesajul transmis la ore accesibile (respectiv, 12.51, 14.51, 17.47, 19.51 ÅŸi 20.51) oricărei categorii de public, inclusiv copiilor, a fost de natură să afecteze dezvoltarea morală a minorilor.
 LegislaÅ£ia audiovizuală protejează această categorie de public printr-o serie de măsuri, una dintre ele vizând intervalele orare în care pot fi difuzate producÅ£iile audiovizuale, indiferent că acestea sunt emisiuni de divertisment, informative ori publicitate.
 Astfel, art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului prevede că difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Or, aÅŸa cum rezultă din raportul de monitorizare, spotul pentru “Sala de jocuri Mercur”, în cadrul căruia se desfăşoară ÅŸi jocuri de noroc, a fost difuzat la diferite intervale orare, pe parcursul zilei, minorii având posibilitatea neîngrădită de a-l audia.

 Pentru aceste considerente, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului dispune intrarea în legalitate în privinÅ£a spotului publicitar pentru Sala de jocuri de noroc Mercur, în sensul ca promovarea să respecte condiÅ£iile specifice comunicărilor comerciale audiovizuale.