Decizia nr. 441 din 30.07.2013

06.08.2013


envoyer l'article par mail title=

privind NOTIFICAREA radiodifuzorului HBO Republica Cehă s.r.l.,

 cu sediul în Praga, Pod ViÅ¡novkou 1662/23, 140 00 Praga 4,

 cu privire la încălcarea dispoziÅ£iilor art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare

 pentru programul Cinemax 2

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 30 iulie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului, garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza sesizării înregistrate sub nr. 6896/17.06.2013 cu privire la filmul artistic “Maurice”, transmis de postul de televiziune Cinemax 2, în data de 15 iunie 2013, de la ora 15.45, producÅ£ie avertizată la începutul difuzării prin afiÅŸarea semnului 15.

 Programul de televiziune Cinemax 2 aparÅ£ine societăţii HBO Republica Cehă s.r.l., înregistrată în Registrul ComerÅ£ului al Republicii Cehe sub nr. 61466786, care deÅ£ine o licenţă de operare a transmisiilor de televiziune propagate prin intermediul satelitului, cu aria de transmitere inclusiv pe teritoriul României, acordată de Consiliul pentru transmisii radio ÅŸi televiziune al Republicii Cehe. Potrivit art. 75 alin. (2) din Legea adiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, retransmisia pe teritoriul României a serviciilor de programe, difuzate de către radiodifuzori aflaÅ£i sub jurisdicÅ£ia statelor membre ale Uniunii Europene, este liberă ÅŸi nu necesită nicio autorizare prealabilă.

 Pe teritoriul României, programul Cinemax 2 este inclus în ofertele de servicii ale mai multor distribuitori de servicii de programe, fiind retransmis prin reÅ£ele de comunicaÅ£ii electronice în sistem analogic, digital, DTH sau IPTV, fiind un canal plătit, cu programe subtitrate în limba română.

 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare cu privire la filmul artistic “Maurice” transmis de postul Cinemax 2, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea acestuia la ora României 15.45 a fost de natură să încalce dispoziÅ£iile legale referitoare la protecÅ£ia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

 Potrivit dispoziÅ£iilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Această prevedere transpune dispoziÅ£iile art. 27 referitoare la protecÅ£ia minorilor în cadrul transmisiilor de televiziune din DIRECTIVA NR. 2010/13/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ÅžI A CONSILIULUI - DIRECTIVA SERVICIILOR MASS-MEDIA AUDIOVIZUALE din 10 martie 2010.

 Conform dispoziÅ£iilor invocate anterior :
 “(1) Statele membre trebuie să ia măsuri adecvate pentru a garanta că emisiunile de televiziune difuzate de către posturile de televiziune aflate sub jurisdicÅ£ia lor nu cuprind programe cu potenÅ£ialul de a afecta în mod grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programe care cuprind pornografie sau violenţă nejustificată. (2) Măsurile stabilite la alineatul (1) se extind ÅŸi asupra altor programe care prezintă probabilitatea de a afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, cu excepÅ£ia cazurilor în care prin programarea emisiunilor la anumite ore sau prin orice măsuri tehnice se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective. (3) Mai mult, în cazul în care astfel de programe sunt transmise într-o formă necodată, statele membre trebuie să asigure faptul că programele respective sunt precedate de un avertisment acustic sau identificate printr-un simbol vizual prezent pe toată durata acestora.”

 ÃŽn aplicarea dispoziÅ£iilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, prin Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a stabilit condiÅ£iile în care producÅ£iile audiovizuale susceptibile a prejudicia dezvoltarea psihică ÅŸi morală a minorilor pot fi difuzate sau retransmise.

 Astfel, la articolul 12 din decizia menÅ£ionată se prevede :

  • “(1) Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.
  • (2) ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.”

 Articolul 18 lit. b) din acelaÅŸi act normativ dispune :
 “Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producÅ£ii care prezintă : (...)
 b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;”

 Articolul 19 din Decizia 220/2011, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, prevede :

  • “(1) Criteriile în funcÅ£ie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecÅ£iei minorului ÅŸi informarea publicului cu privire la conÅ£inutul acestora.
  • (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : (...)
  • e) numărul ÅŸi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
  • l) genul sau tema programului.”

 Aceste prevederi se coroborează cu cele ale art. 24 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora “programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 ÅŸi vor fi însoÅ£ite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă ; fac excepÅ£ie de la intervalul orar filmele artistice, serialele ÅŸi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00.”

 Potrivit raportului de monitorizare pe care îl anexăm în extras, producÅ£ia, transmisă la ora 15.44 - ora României, a fost avertizată anterior începerii prin afiÅŸarea numărului 15, fără a fi însoÅ£ită, pe toată durata difuzării, de niciun semn de avertizare.

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi pe cele ale art. 12, art. 18 ÅŸi 19 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Consiliul a apreciat că difuzarea producÅ£iei “Maurice”, care conÅ£ine scene de nuditate, în care este vizibil organul sexual, producÅ£ia fiind clasificată chiar de către radiodifuzor ca una interzisă minorilor sub 15 ani, nu s-a făcut cu respectarea dispoziÅ£iilor legale referitoare la alegerea unui interval orar care să asigure protecÅ£ia publicului minor.

 Potrivit dispoziÅ£iilor art. 75 alin. (3) din Legea audiovizualului, Consiliul poate restrânge temporar dreptul de liberă retransmisie a unui anumit serviciu de programe provenind din statele membre ale Uniunii Europene, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiÅ£ii.
 Una dintre acestea este reglementată la lit. c) a acestui articol, care prevede :
 « c) Consiliul a notificat în scris radiodifuzorului în cauză ÅŸi Comisiei Europene respectivele încălcări ÅŸi despre măsurile pe care intenÅ£ionează să le adopte în cazul în care o asemenea încălcare se produce din nou ; »

 Raportat la norma invocată, prin prezenta NOTIFICARE, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului vă aduce la cunoÅŸtinţă încălcările constatate, pentru ca, pe viitor, o astfel de situaÅ£ie să nu se mai repete.

 Faţă de aceste aspecte, în temeiul art. 75 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 15 din aceeaÅŸi lege, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a decis NOTIFICAREA în scris a radiodifuzorului HBO Republica Cehă s.r.l. cu privire la nerespectarea de către acesta a dispoziÅ£iilor art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, referitoare la protecÅ£ia minorilor în cadrul serviciilor de programe