Comunicat - Sancțiuni, Ședința CNA din data de 05.11.2013

05.11.2013


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, ca urmare a reclamaţiilor primite de la telespectatori, mai multe rapoarte de monitorizare referitoare la grupaje de teleshopping difuzate, în principal în luna august, de posturile Favorit TV, Taraf TV şi Etno TV. Constantând nerespectarea unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului, Consiliul a decis aplicarea următoarelor sancţiuni :

  • Favorit TV, somaţie publică ;
  • Taraf TV, amendă în cuantum de 20.000 de lei ;
  • Etno, amendă în cuantum de 30.000 de lei. La stabilirea sancţiunii, membrii Consiliului au ţinut cont şi de abaterile de la legislaţie din ediţia din 3 septembrie 2013 a emisiunii „Sănătate înainte de toate”, precum şi de raportul privind spotul publicitar „Prostafix”.

Consiliul a avut în vedere dispoziţiile art. 3 alin. (2) şi ale art. 29 alin. (1) din Legea audiovizualului, precum şi cu cele ale art. 93, art. 127 alin. (3), art. 128 lit. c), d) şi f) şi art. 131 alin (1) şi (2) din Codul audiovizualului.

De asemenea, conform raportului de monitorizare, şi Realitatea TV a difuzat spotul pentru produsul „Prostafix”, drept urmare postul a fost sancţionat cu somaţie publică (art. 93, 127 alin. (3), 131 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului).

În aceeaşi şedinţă publică, s-au mai aplicat următoarele sancţiuni :

  • Amendă în cuantum de 15.000 de lei posturilor de televiziune Antena 1 şi Kanal D deoarece în data de 13.08.2013 au difuzat ştirea referitoare la un tată care şi-a omorât fiul de 5 ani prin tăiere cu drujba. Materialele au fost transmise fără respectarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului [„Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”] şi ale art. 17 din Codul audiovizualului [(1) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte. (2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia] ;
  • somaţie publică postului Antena 3 pentru încălcarea dispoziţiilor art. 40 alin. (1) şi art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Consiliul a avut în vedere rapoartele de monitorizare, întocmite ca urmare a reclamaţiilor primite, pentru difuzarea în grupajul de publicitate a unui material video referitor la mandatul de Preşedinte al domnului Traian Băsescu, precum şi afişarea deasupra siglei de identitate a postului a textului „Post TV supus represiunii / Station subjected to presidential threats” ;
  • Decizie de intrare în legalitate în privinţa tuturor spoturilor care promovează jocuri de noroc în spaţiul audiovizual. Raportul de monitorizare prezentat în şedinţă a cuprins spoturile publicitare pentru „Fulltilt” şi „Pokerstars” [prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului şi cele ale art. 89 alin. (1) şi 93 din Codul audiovizualului.]

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să aprobe solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice pentru Rav TV Săcele.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul