Comunicat de presă

20.01.2009


envoyer l'article par mail title=

În prima parte a şedinţei Consiliului Naţional al Audiovizualului din data de 20 ianuarie 2009 s-au desfăşurat alegerile pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al instituţiei. În urma votului secret a fost ales domnul Ioan Onisei.

ÃŽn aceeaÅŸi ÅŸedinţă publică, membrii Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancÅ£iuni :

• amendă în cuantum de 10.000 lei postului de televiziune OTV, pentru că, în emisiunea “Dan Diaconescu Direct”, ediÅ£iile difuzate în perioada 12.12.2008 – 11.01.2009, au fost constatate o serie de abateri cumulative de la prevederile legislaÅ£iei audiovizuale în vigoare, respectiv încălcarea art. 39, alin 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 (cu modificările ÅŸi completările ulterioare), a art. 15, alin. 2, lit. a ÅŸi b ÅŸi a art. 43, lit. c din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. Astfel, pe parcursul dezbaterilor din studio referitoare la moartea tinerei Diana MaloÅŸ, au fost prezentate imagini ÅŸocante ale persoanei decedate, fără a se Å£ine seama de obligaÅ£ia asigurării protecÅ£iei minorilor prin alegerea intervalului orar de difuzare, au fost date detalii în legătură cu metode de sinucidere ÅŸi tehnici criminale ÅŸi s-au difuzat imagini care exploatau traumele suferite de rudele victimei ;

• amendă în cuantum de 5.000 de lei postului de televiziune Antena 1, pentru încălcarea prevederilor art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 ÅŸi ale art. 16, lit. f din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. ÃŽn ediÅ£ia din data de 12.12.2008 a emisiunii “Acces direct” a fost abordat un subiect neadecvat orei de difuzare, respectiv “Un pitic la poarta filmelor xxx”. De asemenea, la stabilirea clasificării acestei producÅ£ii TV, nu s-a Å£inut cont de “reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor” ;

• amendă în cuantum de 5.000 lei postului Radio ZU pentru încălcarea prevederilor art. 39, alin. 2 ÅŸi art. 3, alin. 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 ÅŸi ale art. 89 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. ÃŽn emisiunea “Morning ZU”, ediÅ£iile din 12.01.2009 ÅŸi 15.01.2009, realizatorii au abordat teme (o farsă cu conotaÅ£ii obscene, respectiv parodierea unor poezii ale poetului Mihai Eminescu) ce nu Å£ineau cont de protecÅ£ia copiilor ÅŸi de obligaÅ£ia de a asigura “informarea, educarea ÅŸi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor ÅŸi drepturilor fundamentale ale omului”, precum ÅŸi reflectarea “diversităţii culturale, în respectul identităţii naÅ£ionale ÅŸi europene”.

• amendă în cuantum de 5.000 lei postului Radio 21, pentru că, în emisiunea matinală “Fabrica Dementă” din 15.01.2009, la rubrica “Åžtirea zilei” a fost difuzată o parodie cu text vulgar după poezia “Luceafărul” de Mihai Eminescu, fiind încălcate prevederile art. 39, alin. 2 ÅŸi ale art. 3, alin. 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum ÅŸi ale art. 89 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual ;

• somaÅ£ie publică postului de televiziune TVR 1 pentru că, în emisiunea “Ochiul magic”, difuzată în data de 19.11.2008, în care a fost prezentată nemulÅ£umirea unor localnici cu privire la preotul din comuna PlătăreÅŸti, jud. CălăraÅŸi, au fost încălcate prevederile art. 71, alin. 1 ÅŸi 2 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. Realizatorii aveau obligaÅ£ia de a asigura imparÅ£ialitatea, echilibrul ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, precum ÅŸi o distincÅ£ie clară între faptele ÅŸi opiniile prezentate.

Pe baza raportului Serviciului de InspecÅ£ie pentru posturile de televiziune din teritoriu, Consiliul a decis aplicarea următoarele sancÅ£iuni : amendă în cuantum de 5.000 de lei societăţii SC Canaris SRL (postul Mix 2 BraÅŸov, emisiunea “Ce ne enervează” din data de 11.01.2009) pentru încălcarea prevederilor art. 71 (principiile ce trebuie respectate pentru o informare corectă în programele de dezbateri) ÅŸi ale art. 42, alin. 1 ÅŸi 4 (referitoare la dreptul unei persoane la propria imagine) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual ÅŸi somaÅ£ie publică posturilor de radio Radio Smile NegreÅŸti/Vaslui ÅŸi Focus FM Buzău, pentru că nu au pus la dispoziÅ£ia Consiliului înregistrările solicitate pentru anumite emisiuni, aÅŸa cum prevede art. 1 ÅŸi 2 din Decizia CNA nr. 412/2007.

Direcţia Comunicare, Afaceri Europene şi Proiecte