Decizia nr. 423 din 02.04.2009

02.04.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ABC PLUS MEDIA S.A.,
cu sediul în Oradea, Str. Teatrului nr. 1-2, Jud. Bihor

pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV
Str. Fabricii nr. 46B, sector 6, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 02 aprilie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile înregistrate la C.N.A. sub nr. 3486/09.03.2009, 3490/09.03.2009 şi 3792/13.03.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile din 05 şi 12 martie 2009 ale emisiunii “Consilier de urgenţă”, difuzate de postul de televiziune NAŢIONAL TV .

Postul de televiziune NAŢIONAL TV aparţine radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA S.A., (licenţă audiovizuală nr. S-TV 33/11.07.2001 şi decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor, Consiliul a constatat că postul de televiziune NAŢIONAL TV a încălcat dispoziţiile art. 21 alin. (3) coroborate cu cele ale art 18 lit. d) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare raportate la criteriile prevăzute de art. 16 din acelaşi act normativ.

Potrivit dispoziţiilor art. 21 :

"(1) Producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. d) se difuzează numai în intervalul orar 22,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă.
(2) Dimensiunea semnului de avertizare va fi de 30 de pixeli.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) referitoare la intervalul de difuzare următoarele producţii audiovizuale care pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 :
d) reality-show pe teme sexuale, cu conotaţii sexuale sau cu un grad mare de violenţă fizică ori psihică (...)".

Art. 18 lit. d) prevede :
"Categoriile în care se încadrează producţiile audiovizuale în funcţie de criteriile precizate la art. 16 alin. (3) sunt următoarele :
(...) d) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani."

Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt prevăzute la alin. (3) al art. 16. Dintre acestea menţionăm :
a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul producţiei audiovizuale ;
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
i) prezentarea femeii în ipostaze degradante ;
j) numărul şi intensitatea scenelor de violenţă casnică ;
k) calitatea şi tipologia limbajului.

În fapt, postul NAŢIONAL TV difuzează săptămânal emisiunea « Consilier de urgenţă », începând cu ora 22.00. Genul programului : “Reality Show”, program interzis copiilor sub 15 ani. De asemenea, se face precizarea :

« Această emisiune se bazează pe interpretarea critică a unor situaţii reale ». În cadrul emisunii sunt prezentate, mai întâi, relaţiile conflictuale existente în unele familii, urmate de disponibilitatea psihologului Niculina Nuşa Bugeac de a încerca medierea şi, eventual, rezolvarea acestor conflicte prin metode de îmbunătăţire a comunicării.

În ediţia emisiunii « Consilier de urgenţă » din data de 05.03.2009, psihologul a fost solicitat pentru rezolvarea unor probleme ale unei familii în care soţul, soţia şi soacrele erau în conflict, principalele motive fiind legate de împărţirea treburilor în casă.

În partea de început a emisiunii, au fost redate scene conflictuale din viaţa obişnuită a soţilor, fără intervenţia consilierului.

Redăm din raportul de monitorizare :

"Voce din off : După o absenţă de câteva zile, Sandu se întoarce acasă. Nina îl aşteaptă nerăbdătoare ... dormind.
Sandu : Ce faci, fă, dormi ?
Nina : Păi şi ce să-ţi fac, mă ?
Sandu (începe să o lovească peste spate cu pumnii pe Nina care ţipă şi încearcă să se ridice din pat) : După trei zile ...
Nina : Şi de unde vii, mă, acuma ? De unde vii ?
Sandu : Uite, am fost să mă interesez de muncă şi te găsesc, uite, când vin ...
Nina : Şi, trei zile ?
(...)
Sandu se repede iar cu pumnii şi palmele asupra Ninei : De ce dormi, de ce ? Hai, scoală-te, scoală-te !
Nina : Unde-ai fost, mă şi ce-ai făcut ?
Sandu : Uite, am fost să caut de muncă ...
Nina : Unde ?
Sandu : Trei zile am stat pe drumuri. De săptămâna care vine, de luni, marţi încolo mă duc la muncă şi tu stai până la 12 ...
Nina : Păi, du-te ...
Sandu, o loveşte din nou pe Nina : La ora asta nu e nici focul făcut !
Nina : Las’ să fie ...
Sandu, lovind cu palma : Hai, scoală-te, îmbracă-te !
Sandu o trimite pe Nina să gătescă şi o trânteşte în pat : E normal la 12 să viu să te găsesc pe tine în pat ? Ai ? E normal treaba asta ?
Nina : Dă-te, mă, aşa d-aicea şi nu mai mă bate !
Sandu iarăşi vine şi o loveşte cu pumnii pe Nina : Ia picioru’ ...
Nina : Pleacă, mă de aicea !
Sandu : La 12 stai în pat, ai ? La 12 ! Păi tu vrei să te omor ? Îţi dau cu picioru’, dă-te la o parte ... O loveşte pe Nina cu pumnul în spate, aceasta fiind pe jos, ghemuită. Hai, soală-te, scoală-te ţi-am zis !
Nina : Nu mai fac nicio mâncare, nimic !"

Ulterior, este solicitat ajutorul consilierului, care asistă la scene de violenţă domestică.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

"Sandu se întoarce de la magazin şi îi cere în mod brutal Ninei să gătească. Mama lui este de faţă şi insistă ca Nina să facă mai repede mâncarea. Sandu strigă că îi este foame şi o loveşte pe Nina de câteva ori cu pânea. În acel moment apare psihologul care îi explică lui Sandu că ar trebui să o lase pe Nina să facă mâncarea. Sandu insită cu încă o lovitură ca Nina să se grăbească. Psihologul se plasează între cei doi şi încearcă să afle ce l-a supărat aşa de tare pe Sandu. După o vreme, consilierul discută cu cei trei (Sandu, mama lui şi Nina) încearcă să lămurească situaţia şi ce ar trebui să facă fiecare. Pe Nina o sfătuieşte să împartă mâncarea şi cu soacra care era de faţă.

În timp ce consilierul lua nişte farfurii din dulap, Sandu s-a repezit la Nina cu o palmă nemulţumit că mama lui nu a fost servită. Psihologul îi sfătuieşte pe cei trei să înveţe să se respecte, pentru că niciunul dintre ei nu face acest lucru.« Emisiunea ’ »Consilier de urgenţă« din 12.03.2009 a prezentat relaţia dintre doi soţi, descrisă din off astfel : »Veţi fi părtaşi în această seară la povestea a doi oameni care abia dacă mai suportă să respire acelaşi aer. El este Gică, iar pasiunile sale sunt alcoolul şi cotonogirea nevestei. De muncit, se apucă rar şi îl ţine foarte puţin ; de regulă, până reuşeşte să obţină banii necesari unui chef. Ticuţa munceşte la o fabrică de pâine şi este principalul susţinător al familiei. Mai mult, chiar şi casa în care locuiesc este cumpărată printr-un efort făcut de ea şi părinţii ei."

Emisiunea a prezentat comportamentul zilnic al familiei, caracterizat de limbaj vulgar, injurios si violenţă conjugală.

Redăm din raportul de monitorizare :

"Gică o împinge pe Ticuţa şi o loveşte : ... cu mă-ta să fii azi şi mâine. Tu nu-mi face mie de-astea ! Ai auzit tu ?
Ticuţa : Pleacă de aicişa şi pleacă şi lasă-mă !
Gică : Să plec eu de aicişa ?
Ticuţa : Da !
Gică : Să plec ?
Ticuţa : Ei na ! Uite că plec eu dacă nu vrei tu !
Gică începe să o lovească pe Ticuţa : Tu-ţi gura mă-tii să-ţi ... azi şi mâine ! O trânteşte pe Ticuţa în pat şi se urcă peste ea, lovind-o cu pumnii de câteva ori, apoi o trage din pat de păr. Tu numai aşa ai făcut ! Numai aşa faci ! Ticuţa îl dă afară pe Gică din încăpere.
Gică o împinge pe Ticuţa care cade pe pat : Fir-aţi ai dracu’ să fiţi cu rasa voastră de nu v-oi omorî eu pe toţi ! De nu v-oi omorî eu pe toţi. După alte câteva schimburi de replici cu Ticuţa, Gică ia o drujbă, vociferând : Fir-aţi voi ai dracu’ de hoţi de nu v-oi omorî eu pe toţi, astăzi şi mâine ! De nu v-oi tăia eu la gât, fir-aţi ai dracu’ să fiţi voi azi şi mâine !
Voce din off : Frustrat şi cu nervii întânşi la maxim, Gică se răzbună pe stâlpii casei. Gică ia drujba şi începe să taie stâlpii de la casă, în timp ce Ticuţa protestează : Băi, tu nu-mi tai mie casa, băi nenorocitule care eşti !"
Ticuţa : Îţi plătesc ... În acest moment Gică o loveşte peste faţă pe Ticuţa. Îţi plătesc ... Ia mă mâna după drujbă că nu ţi-a cumpărat Maricica drujba, ai auzit ? Gică începe să o alerge cu drujba pe Ticuţa care iese din curte, pe stradă : Nenorocitule care eşti ! Un nenorocit ! Ticuţa începe să plângă şi se întâlneşte cu o vecină : Îmi bate fata, fir-ai tu al dracu’ ... Ce-ai cu ea, mă, nenorocitule, ce ai mă, nenorocitule, te omor eu pe tine, fir-ai tu al dracu’ !
Gică : N-ai cumpărat şi tu pâine azi ?
Ticuţa : Păi de unde, că mai am până iau banii.
Gică : Băga-mi-aş ... bip ... în gura ta să-mi ... bip ... şi sufletul tău ! Tu-ţi gura mă-tii să-ţi fut eu ! ... rasa mă-tii ... tu mă iei pe mine cu de-astea ! Culcă-te !"

Vizionând cele două ediţii ale emisiunii « Consilier de urgenţă », Consiliul a considerat ca fiind gravă promovarea, în cadrul unui program audiovizual, a unui comportament în care scenele de violenţă casnică au fost de o intensitate deosebită. Atitudinea agresivă a fost « completată » de folosirea unui limbaj vulgar şi violent.

Faptul că în emisiune este implicat un psiholog (respectiv « consilierul de urgenţă »), care are menirea de a consilia pe membrii familiei, nu justifică gradul de violenţă, împins, uneori, spre limite extreme. Sub acest aspect, se constată că între atitudinea pedagogică şi cu scop preventiv pe care ar trebuit să o manifeste psihologul şi ponderea reflectării conflictelor a fost un dezechilibru evident în favoarea celei din urmă.

Consiliul a constatat, totodată, că « ţinta » comportamentului agresiv a fost femeia protagonistă a acestor emisiuni, în speţă soţia, care a fost prezentată în ipostaze degradante.

În acest context, raportat la criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală sunt obligaţi prin lege să ţină cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, membrii Consiliului au considerat că cele două ediţii ale emisiunii « Consilier de urgenţă » au constituit producţii audiovizuale din categoria celor prevăzute la alin. (3) al art. 21 din Codul audiovizualului, respectiv « reality show cu un grad mare de violenţă fizică sau psihică », care pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00 - 06.00.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că prezentarea unor astfel de subiecte în programele audiovizuale trebuie făcută de radiodifuzori cu responsabilitate.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare şi cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, postul de televiziune NAŢIONAL TV are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul NAŢIONAL TV cu somaţie publică, întrucât, în 05 şi 12 martie 2009, a difuzat, de la ora 22.00, două ediţii ale emisiunii „Consilier de urgenţă”, în care au fost prezentate cazuri de mediere a unor conflicte familiale în care scenele de violenţă casnică au fost de o intensitate deosebită, pe fondul folosirii unui limbajul injurios, iar femeile care au fost protagoniste au fost puse în ipostaze degradante, ceea ce contravine legislaţiei audiovizuale. În legătură cu aceste ediţii ale emisiunii, Consiliului i-au fost adresate mai multe sesizări din partea telespectatorilor.

Consiliul consideră că difuzarea de către radiodifuzori a unor programe în care este promovat un comportament violent ca modalitate de rezolvare a unor probleme familiale trebuie făcută cu responsabilitate şi în concordanţă cu prevederile din domeniul audiovizualului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.