Comunicat de presă. Ședința din 28.10.2014, sancțiuni

28.10.2014


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare, întocmite de direcÅ£ia de specialitate, pentru posturile centrale de televiziune ÅŸi radio cu privire la modul în care au fost respectate prevederile Deciziei CNA nr. 528 din 11.09.2014 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea PreÅŸedintelui României ÅŸi a hotărât să aplice câte o somaÅ£ie publică posturilor Antena 3, România TV, Realitatea TV, The Money Channel, NaÅŸul TV, Europa FM ÅŸi Radio RFI. Membrii Consiliului au constatat că în perioada monitorizată (03 - 23.10.2014), la difuzarea emisiunilor de dezbatere electorală, radiodifuzorii nu au Å£inut cont de prevederile art. 3 alin. (1) lit. a) din Decizia CNA nr. 528 din 11.09.2014, potrivit cărora aveau obligaÅ£ia „(...) să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii : a) echitate - toÅ£i candidaÅ£ii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuÅ£i electoratului”.

ÃŽn aceeaÅŸi ÅŸedinţă, Consiliul a decis să emită o decizie de intrare în legalitate în privinÅ£a spoturilor publicitare pentru CEC Bank în care s-a folosit imaginea sculptorului Constantin BrâncuÅŸi, deoarece, la difuzarea acestora la posturile de televiziune, nu a fost respectat art. 93 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, care stipulează : „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale”.

De asemenea, CNA a decis sancÅ£ionarea cu somaÅ£ie publică a postului Stil FM din OlteniÅ£a pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului [art. 54 „(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”].



Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul