Decizia nr. 620 din 07.11.2013

12.11.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176, Clădirea Willbrook, corp A, et. 3, cam. 5, sector 1 C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 07 noiembrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la regimul juridic al difuzării publicităţii, în perioada 04-15.10.2013, de către postul REALITATEA TV. Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.8/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2-2/25.10.2011).
 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile articolelor 32 alin. (2) ÅŸi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, norme emise în aplicarea Legii audiovizualului.
 Potrivit prevederilor invocate :

  • art. 32 alin. (1) : Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranÅ£a sau de buna-credinţă a persoanelor.
  • art. 40 alin. (1) : ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

 ÃŽn fapt, în perioada 4-15 octombrie 2013, în contextul discuÅ£iilor despre un nou Cod al InsolvenÅ£ei, postul REALITATEA TV a difuzat mai multe spoturi al căror conÅ£inut atrăgea atenÅ£ia că postul de televiziune respectiv este Å£inta unor prevederi ale acestui Cod.
 Spoturile au fost difuzate zilnic, cu o frecvenţă de aproximativ 3-4 spoturi într-un interval orar în primele zile, apoi cu o frecvenţă mai redusă în ultima parte a perioadei menÅ£ionate. Fiecare spot a conÅ£inut un însemn grafic – logo-ul televiziunii REALITATEA TV plasat pe o Å£intă, însoÅ£it de mesajul ACUM NOI SUNTEM Å¢INTA.

 Aceste spoturi, a căror durata variază (câteva zeci de secunde fiecare), au fost de mai multe feluri :

  • spoturi în care jurnaliÅŸti, angajaÅ£i ai postului REALITATEA TV, transmit un mesaj actualului Guvern, în special premierului Victor Ponta, prin care afirmă că acesta nu s-a Å£inut de promisiunile făcute în campania electorală ÅŸi, mai mult, încearcă să închidă o televiziune care nu-i este fidelă – este deci încălcat dreptul la liberă exprimare ;
  • spoturi cu mesaje de încurajare ale telespectatorilor pentru postul REALITATEA TV ;
  • un spot în care premierul Victor Ponta este asociat cu mafia italiană (fondul muzical ÅŸi replicile sunt din serialul – La Piovra) ;
  • un spot - copertă care însoÅ£eÅŸte ÅŸtirile sau dezbaterile pe tema Codului InsolvenÅ£ei.

 ÃŽnsemnul grafic cu postul REALITATEA TV, plasat pe o Å£intă, ÅŸi mesajul ACUM NOI SUNTEM Å¢INTA mai este prezent ÅŸi atunci când sunt afiÅŸate pe ecran prevederile vizate din Codul InsolvenÅ£ei, prevederi prin care postul REALITATEA TV consideră că este discriminat intenÅ£ionat de către Guvernul Ponta.
 Acest însemn grafic nu este prezent permanent pe ecran, ci numai în momentele menÅ£ionate mai sus.

 Analizând conÅ£inutul prezentat, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile articolelor 32 alin. (1) ÅŸi 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, întrucât atât prin spoturile prezentate, cât ÅŸi prin mesajul „ACUM NOI SUNTEM Å¢INTA” s-a indus ideea publicului că prin adoptarea ordonanÅ£ei de urgenţă cu privire la procedurile de prevenire a insolvenÅ£ei, premierul Victor Ponta încearcă să închidă această televiziune, încâlcându-i astfel dreptul la liberă exprimare ÅŸi că postul REALITATEA TV este discriminat intenÅ£ionat de către Guvernul condus de Victor Ponta.

 Aceste fapte, cât ÅŸi cea în care îl asociază pe dl. Victor Ponta cu mafia italiană, nu au fost susÅ£inute cu dovezi care să ateste veridicitatea informaÅ£iilor prezentate.
 Or, potrivit art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi.
 De asemenea, Consiliul a constatat că frecvenÅ£a cu care au fost difuzate spoturile (de 3-4 ori într-un interval de o oră) a fost excesivă ÅŸi transmise într-o manieră nerezonabilă, cu scopul evident de a prejudicia dreptul la imagine a persoanei, fapt ce cotravine prevederilor art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului, care dispun că niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul.
 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (4) ÅŸi a condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somaÅ£ie publică.
 ÃŽn temeiul ÅŸi cu respectarea art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 30.8/27.03.2001, al deciziei de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2-2/25.10.2011, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea dispoziÅ£iilor articolelor 32 alin. (1) ÅŸi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea prevederilor articolelor 32 ÅŸi 40 din Codul audiovizualului, întrucât, în perioada 4-15 octombrie 2013, în contextul emiterii ordonanÅ£ei de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenÅ£ei, a difuzat mai multe spoturi al căror conÅ£inut nu a fost susÅ£inut cu dovezi care să demonstreze publicului că prin adoptarea respectivului act, Guvernul României dorea să suspende activitatea desfăşurată de acest radiodifuzor.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.