Decizia nr. 603 din 05.11.2013

06.11.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
 cu sediul în PLOIEÅžTI, str. DemocraÅ£iei nr. 28A, SpaÅ£iul de lucru nr. 2, ConstrucÅ£ia C1, parter, jud. Prahova, CUI 14954665,

 pentru postul ROMÂNIA TV BUCUREÅžTI, PiaÅ£a Presei Libere nr. 1, sector 1

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în data de 5 noiembrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, cu privire la conÅ£inutul ediÅ£iei informative a emisiunii „România TV News” difuzată în data de 13.08.2013, de la ora 18.00, de postul ROMÂNIA TV. Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011).
 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., a încălcat prevederile art. 17 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziÅ£iilor din Decizia nr. 220/2011 :
 Art. 17
 (1) ÃŽn intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
 (2) ÃŽn cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.
 ÃŽn fapt, postul de televiziune România TV a difuzat în data de 13.08.2013, în cadrul ediÅ£iei informative a emisiunii „România TV News”, de la ora 18.00, o ÅŸtire despre uciderea unui copil cu drujba de către tatăl său, care mai apoi s-a sinucis cu aceeaÈ™i drujbă, ÅŸtire având titlul :„ŞOCANT : ÅžI-A TÄ‚IAT FIUL DE 5 ANI CU DRUJBA ; ÅžOCANT : ÅžI-A MASACRAT FAMILIA CU DRUJBA.” Potrivit raportului de monitorizare, ÅŸtirea a avut următorul conÅ£inut : „Prezentatoare : Masacru într-o familie de căpÅŸunari din NeamÅ£. Un bărbat ÅŸi-a tăiat copilul de numai 5 ani cu drujba, supărat că soÅ£ia lui voia să îl ia în Italia. După ce ÅŸi-a omorât fiul, bărbatul s-a sinucis cu aceeaÅŸi drujbă. A fost dată legătura corespondentului România TV care a oferit noi detalii : Grozăvia s-a petrecut pe fondul unor neînÅ£elegeri în familie, cei doi soÅ£i s-au certat de la copilul de 5 ani pe care îl aveau împreună. SoÅ£ia s-a întors recent din Italia ÅŸi intenÅ£ionează să ia copilul cu ea în străinătate. Bărbatul de 37 de ani ÅŸi-a pierdut controlul ÅŸi ce a urmat este greu de imaginat. S-a închis în casă împreună cu fiul său ÅŸi l-a căsăpit. Apoi s-a sinucis în acelaÅŸi mod. Femeia a intrat în ÅŸoc ÅŸi a avut nevoie de îngrijiri medicale. PoliÅ£iÅŸtii au demarat o anchetă în acest sens. Voce din off : Localitatea Bârgăuani este în stare de ÅŸoc, masacrul a îngrozit pe toată lumea. SoÅ£ia criminalului s-a întors din Italia ÅŸi l-a anunÅ£at pe bărbat că este decisă să divorÅ£eze. Mai mult femeia a spus că îl va lua cu ea pe băieÅ£elul lor de 5 ani. Bărbatul ÅŸi-a ieÅŸti din minÅ£i, a pus la cale un plan diabolic. Martor : S-a răzubunat, a închis uÅŸa ÅŸi cu drujba, a omorât copilul ÅŸi pe el. I-o tăiat gâtul la copil. Martor : Scene de groază, miros de fum, poliÅ£ia a găsit drujba mergând... Voce din off : Bunica copilului a auzit scandalul ÅŸi a sunat după ajutor. Copilul de 5 ani a fost găsit fără suflare. Tatăl lui a murit la câteva minute după ce au ajuns anchetatorii (...) Bogdan Ghebaur, purt. cuv. IPJ NeamÅ£ : Au pătruns în interior unde au identificat un copil de 5 ani decedat ÅŸi un bărbat în vârstă de 30 de ani în stare de agonie cu răni în zona gâtului. Voce din off : Când ÅŸi-a văzut fiul ÅŸi nepotul morÅ£i, mama bărbatului ucigaÅŸ a leÅŸinat. (...) Se pare că bărbatul de 30 de ani avea probleme psihice. El a încercat de mai multe ori să se sinucidă cu pastile, iar acum câteva zile ÅŸi-a tăiat venele.”

 ÃŽn urma analizării ÅŸtirii, membrii Consiliului au apreciat că, astfel cum a fost prezentată, aceasta a conÅ£inut descrierea unei omucideri, urmată de sinuciderea autorului crimei, precum ÅŸi detalii referitoare la starea de ÅŸoc a familiei victimei, fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Codul audiovizualului.
 De asemenea, membrii Consiliului a constatat că ÅŸi titlul ÅŸtirii afiÅŸat pe ecran a avut un conÅ£inut violent (ÅžOCANT : ÅžI-A TÄ‚IAT FIUL DE 5 ANI CU DRUJBA ; ÅžOCANT : ÅžI-A MASACRAT FAMILIA CU DRUJBA.). Ca regulă de protecÅ£ie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conÅ£in detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri. Raportat la aceste aspecte, Consiliul a apreciat că difuzarea ÅŸtirii analizate la ora 18.00 s-a făcut cu încălcarea dispoziÅ£iilor legale care prevăd că în intervalul orar 06.00 – 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
 Or, radiodifuzorul nu a Å£inut cont la prezentarea ÅŸtirii analizate de interdicÅ£ia stabilită de norma legală.

 Consiliul a mai constatat că, raportat la conÅ£inutul ÅŸtirii, au fost încălcate ÅŸi dispoziÅ£iile alin. (2) al art. 17 din Codul audiovizualului, dispoziÅ£ii potrivit cărora, în cazul unor drame precum sinucideri sau omucideri, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.
 Faţă de toate aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile legale de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. cu amendă de 5.000 lei, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute la art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 ÃŽn temeiul art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., având licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 17 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :


 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 5.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii informative „România TV News”, de la ora 18.00, din 13 august 2013, a fost prezentată o ÅŸtire referitoare la uciderea unui copil de către tatăl său, fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, în intervalul orar 06.00-22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri ÅŸi nici imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.