Decizia nr. 592 din 29.10.2013

01.11.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 30.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A. Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 172-176, Clădirea Willbrook, corp A, et. 3, cam. 5, sector 1 C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 29 octombrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la emisiunile informative ÅŸi de dezbateri difuzate de postul REALITATEA TV, în data de 16.10.2013. Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).
 In urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale art. 64 alin. (1) lit. b) ÅŸi alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor.
 Conform dispoziÅ£iilor invocate din Codul audiovizualului : -art. 64 alin. (1) : ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : -lit. b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă. -(2) ÃŽn cazul în care informaÅ£iile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp ÅŸi în condiÅ£ii similare de difuzare.
 ÃŽn fapt în data de 16.10.2013, în cadrul emisiunii informative de la ora 14.00, postul REALITATEA TV a difuzat o ÅŸtire referitoare la evenimentele ce se defăşurau în localitatea PungeÅŸti, în contextul în care localnicii manifestau împotriva exploatării gazelor de ÅŸist în respectiva zonă.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 â€žCorespondenta postului, prezentă la faÅ£a locului, relatează despre un posibil decedat, pe care jandarmii l-ar fi scos dintr-o baltă fără răsuflare. Era aÅŸteptată ambulanÅ£a. Titlu pe ecran : „Un om, scos pe braÅ£e de jandarmi”. Titlu pe ecran : „Posibil deces în timpul protestelor”. Corespondenta postului mai pomeneÅŸte de încă un bătrân căruia i s-ar fi făcut rău, cei de pe ambulanţă îi acordă primul ajutor. Crede că acÅ£iunea jandarmilor „se va solda cu victime umane”.
 La insistenÅ£ele moderatorului, care cere, în mai multe rânduri, lămuriri cu privire la posibila persoană decedată ÅŸi la cea căreia i s-ar fi făcut rău, corespondenta confirmă decesul, opinând că ar fi putut surveni în urma unui infarct provocat de stres, tensiune sau frică.
 Titlu pe ecran : „Mai multor protestatari li s-a făcut rău”. Din studio, Costi Rogozanu îi precizează lui RareÅŸ Bogdan, aflat la telefon, că încă nu se ÅŸtie dacă persoana a decedat sau nu.
 Titlu pe ecran : „Posibil deces în timpul protestelor”.
 De la faÅ£a locului, jurnalistul de la „Vremea Nouă”, Iulian Timofticiuc, afirmă : „cel care este acum aproape de moarte, Spiridon Costache este numele lui, este liderul localnicilor. A fost scos din baltă ÅŸi târâit de jandarmi ÅŸi lăsat 5 minute fără intervenÅ£ia Salvării. (…) Omul este acum întins, este pe ultima sută de metri, deja nu mai reacÅ£ionează, însă jandarmii nu au permis celor de la ambulanţă să intervină”.
 Titlu pe ecran : „Un bărbat este resuscitat”.
 Moderatorul insistă să ÅŸtie dacă persoana este decedată sau este resuscitat, iar dl. Timofticiuc precizează că „omul este pe aparate, nu mai miÅŸcă” (...) „acest om nu pot să vă confirm sau nu dacă ÅŸi-a pierdut viaÅ£a, cert e că el nu mai miÅŸcă ÅŸi nu mai miÅŸcă, este pus pe aparate”.
 Titlu pe ecran : „Un om, scos pe braÅ£e de jandarmi”.
 Titlu pe ecran : „Bărbatul rănit, un bătrân de 80 de ani”.
 Titlu pe ecran : „Un rănit este resuscitat”.
 Titlu pe ecran : „Martor : Bătrânul a fost târât de jandarmi”.
 ÃŽn direct, la telefon, intervine fiica celui resuscitat, care, plângând, spune că jandarmii l-au bătut pe tatăl ei.
 Titlu pe ecran : „Unei femei i s-a făcut rău”.
 Iulian Timofticiuc, jurnalistul de la „Vremea Nouă”, afirmă că oamenii l-au văzut pe jandarmul care l-ar fi trântit pe Spiridon Costache ÅŸi că acesta ar fi devenit o Å£intă din momentul în care acesta a fost unul din liderii locali.
 Titlu pe ecran : „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.
 Iulian Timofticiuc relatează că fata lui Spiridon Costache este bruscată de jandarmi chiar în acel moment.
 Titlu pe ecran : „Unei femei i s-a făcut rău”.
 Titlu pe ecran : „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.
 Titlu pe ecran : „Unei femei i s-a făcut rău”.
 Titlu pe ecran : „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.
 Titlu pe ecran : „Unei femei i s-a făcut rău”.
 Titlu pe ecran : „Bărbatul trântit la pământ, resuscitat”.

 ÃŽn dialog, la telefon, cu purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Moldovanu, acesta a evitat să răspundă la întrebarea moderatorului cu privire la refuzul jandarmilor de a permite, timp de 5 minute, intervenÅ£ia medicilor la cei aflaÅ£i în stare gravă.”

 Postul REALITATEA TV a reluat subiectul referitor la protestele de la PungeÅŸti ÅŸi în intervalul orar 18.00-19.00, după ediÅ£ia de ÅŸtiri de la ora 18.00, atunci când fost difuzată o ediÅ£ie tip „Breaking News”- dezbateri, moderată de d-na Eli Roman. La emisiune au participat invitaÅ£ii Silviu Mănăstire, Bogdan Ficeac ÅŸi Monica Pop. Subiectul dezbaterii a fost iniÅ£ial demiterea directorului Institutului Geologic. DiscuÅ£ia a fost întreruptă ÅŸi s-a axat pe evenimentele de la PungeÅŸti, aflate în derulare. Titluri pe ecran : PROTESTATARII S-AU ÃŽNCÄ‚IERAT CU JANDARMII, AUTORITÄ‚Å¢ILE NU AU AJUNS NICI ACUM, JANDARMII AU INTERVENIT ÃŽN FORŢĂ, MAI MULÅ¢I OAMENI SE ALÄ‚TURÄ‚ PROTESTATARILOR.

 Redăm din raportul de raportul de monitorizare : „Eli Roman : Scandal ÅŸi violenÅ£e în localitatea PungeÅŸti. Jandarmii au intrat în forţă peste protestatarii de acolo. Nicio maÅŸină nu mai este lăsată să intre acolo. Se transmit imagini de la faÅ£a locului - nu se precizează dacă sunt în direct sau nu. Voce din off : ÃŽn timpul scandalului un lider al manifestanÅ£ilor a făcut infarct, iar alÅ£i patru oameni au leÅŸinat. Cu toÅ£ii au fost transportaÅ£i la spital.
 O localnică povesteÅŸte despre violenÅ£ele jandarmilor.
 Trasmisie de la un protest de solidaritate din PiaÅ£a Universităţii. Cristi Vasilcoiu, corespondentul din PiaÅ£a Universităţii, afirmă că tinerii din PiaÅ£a Universităţii au aflat de la preotul din localitatea unde se protestează, care le-a transmis că ÅŸi o a doua persoană ÅŸi-ar fi pierdut viaÅ£a. Acela a fost momentul în care ei au început să strige „Criminalii” ÅŸi apoi au ocupat ÅŸoseaua.”
 Titlul afiÅŸat pe ecran : „BÄ‚RBAT MORT ÃŽN URMA PROTESTELOR, BÄ‚TRÂN DE 82 DE ANI MORT DUPÄ‚ PROTESTE, UN MORT DUPÄ‚ PROTESTELE DE LA PUNGEÅžTI.” „Eli Roman : Bătrânul în vârstă de 82 de ani, protestatar care în această după amiază fusese luat de către cadrele medicale, avem informaÅ£ia că a decedat. Eli Roman : Este în legătură directă telefonică cu noi Lucian Timfticiuc, jurnalist, pentru a ne oferi mai multe informaÅ£ii despre ÅŸtirea anunÅ£ată ceva mai devreme despre acel bărbat în vârstă de 82 de ani, care a decedat în urma protestelor. Lucian Timofticiuc : InformaÅ£ia noi încă nu o avem verificată 100%, cei de la spital ne ascund probabil despre acest caz, însă tot satul aici vorbeÅŸte că Munteanu Gheorghe, de 81 de ani, a decedat în ambulanţă. Este ceea ce spun sătenii, ceea ce spun toÅ£i în sat. Munteanu Gheorghe a fost în lanÅ£ul uman în jurul orei 12.00, atunci când jandarmii au încercat să rupă lanÅ£ul uman ÅŸi să permită intrarea utilajelor pe teren. Eli Roman : Nu a fost în vreun fel agresat de către jandarmi. Lucian Timofticiuc : Nu, deci cel agresat a fost Spiridon Gheorghe, care în momentul în care a căzut, în momentul acela lumea a Å£ipat că omul a murit, acest bătrân, Munteanu Gheorghe a făcut ÅŸi el un atac de panică sau un infarct ÅŸi a căzut ÅŸi dânsul. El imediat a fost urcat în ambulanţă ÅŸi a plecat rapid către spital. Celălalt, Spiridon Constantin, a stat timp de jumătate de oră în ambulanţă până să fie resuscitat ÅŸi stabilizat. Acum, pe seară, vestea a căzut ca un trăsnet ÅŸi aici vorbesc de vestea pe care ne-au dat-o oamenii din comuna vecină, e vorba de secretarul comunei vecine, care ne-a anunÅ£at că acest om a decedat în drum spre ambulanţă. Tot satul vorbeÅŸte. Eu i-am rugat pe colegii mei din redacÅ£ie să verifice această informaÅ£ie. Åži în seara aceasta, în câteva ore, se va face lumină ÅŸi în acest caz. Cert este că astazi aici, la PungeÅŸti, jandarmii au făcut măcel. Eli Roman îl întreabă dacă a fost la faÅ£a locului, fiindcă aduce niÅŸte acuzaÅ£ii grave la adresa Jandarmeriei Române. Lucian Timofticiuc : Au făcut măcel, fiindcă în momentul în care au încercat să rupă lanÅ£ul uman, acel om... avem filmările cum un om este doborât într-o ravenă, dat jos de către jandarmi, scos pe malul ravenei, lăsat 5 minute fără să i se permită ajutor medical. Era într-un careu securizat de jandarmi, jandarmii nu permiteau nimănui să intre în acest ...”
 Titlu afiÅŸat pe ecran : „BÄ‚RBAT MORT ÃŽN URMA PROTESTELOR”. DiscuÅ£ia prin telefon cu jurnalistul Lucian Timofticiuc a fost întreruptă prin intervenÅ£ia telefonică, în direct, a purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Drăgan, pentru a relata modul în care s-a desfăşurat intervenÅ£ia Jandarmeriei la PungeÅŸti. „Irina Drăgan : Ce pot să vă spun cu certitudine 100% este că Jandarmeria nu a intervenit în forţă în această localitate pentru a se bloca calea de acces.”
 Aceasta a afirmat că Jandarmeria a luat toate măsurile pentru a discuta paÅŸnic cu cetăţenii ÅŸi de a-i determina să elibereze de bună-voie calea de acces. A fost o intervenÅ£ie pentru deblocarea căii de acces pentru a se permite trecerea unei ambulanÅ£e, pentru a acorda îngrijiri medicale unor persoane care s-au simÅ£it rău „şi în niciun caz că au suferit vreo agresiune din partea jandarmilor”. Irina Drăgan : Pot să vă spun că până în acest moment 5 persoane au primit îngrijiri medicale. Au fost transportate la o unitate medicală din apropiere, dintre acestea 4 au fost externate, iar cea de-a 5-a, despre care s-a spus la un moment dat că a decedat, fapt care nu este adevărat, a suferit un atac de panică ÅŸi este internat în continuare, sub supraveghere medicală ÅŸi într-o stare stabilă. Dar, repet, niciuna din aceste persoane nu a avut de suferit din cauza intervenÅ£iei Jandarmeriei.” După afirmaÅ£ia făcută de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, potrivit căreia nu a fost nicio victimă decedată, titlul : „BÄ‚RBAT MORT ÃŽN URMA PROTESTELOR” a fost menÅ£inut încă circa 3 minute pe ecran.

 ÃŽn raport de conÅ£inutul emisiunilor analizate, membrii Consiliului au constatat că modalitatea în care a fost prezentat subiectul referitor la protestele din PungeÅŸti nu a fost de natură să asigure publicului o informare obiectivă ÅŸi echilibrată, care să-i ofere posibilitatea acestuia de a–şi forma în mod liber o opinie.
 Astfel, deÅŸi ÅŸtirea privind decesul unei persoane în urma confruntării dintre localnici ÅŸi jandarmi nu era una confirmată, membrii Consiliului au constatat că postul REALITATEA TV a prezentat această informaÅ£ie ca fiind una certă, de exemplu : „Voce din off : ÃŽn timpul scandalului un lider al manifestanÅ£ilor a făcut infarct, iar alÅ£i patru oameni au leÅŸinat. Cu toÅ£ii au fost transportaÅ£i la spital.” Eli Roman : Bătrânul în vârstă de 82 de ani, protestatar care în această după amiază fusese luat de către cadrele medicale avem informaÅ£ia că a decedat. Eli Roman : Este în legătură directă telefonică cu noi Lucian Timfticiuc, jurnalist, pentru a ne oferi mai multe informaÅ£ii despre ÅŸtirea anunÅ£ată ceva mai devreme despre acel bărbat în vârstă de 82 de ani, care a decedat în urma protestelor Lucian Timofticiuc : InformaÅ£ia noi încă nu o avem verificată 100%, cei de la spital ne ascund probabil despre acest caz, însă tot satul aici vorbeÅŸte că Munteanu Gheorghe de 81 de ani a decedat în ambulanţă. Este ceea ce spun sătenii, ceea ce spun toÅ£i în sat. Munteanu Ghoerghe a fost în lanÅ£ul uman în jurul orei 12, atunci când jandarmii au încercat să rupă lanÅ£ul uman ÅŸi să permită intrarea utilajelor pe teren. Eli Roman : Nu a fost în vreun fel agresat de către jandarmi. Lucian Timofticiuc : Nu, deci cel agresat a fost Spiridon Gheorghe, care în momentul în care a căzut, în momentul lumea a Å£ipat că omul a murit, acest bătrân, Munteanu Gheorghe a făcut ÅŸi el un atac de panică sau un infarct ÅŸi a căzut ÅŸi dânsul. El imediat a fost urcat în ambulanţă ÅŸi a plecat rapid către spital. Celălalt, Spiridon Constantin, a stat timp de jumătate de oră în ambulanţă până să fie resuscitat ÅŸi stabilizat. Acum, pe seară, vestea a căzut ca un trăsnet ÅŸi aici vorbesc de vestea pe care ne-au dat-o oamenii din comuna vecină, e vorba de secretarul comunei vecine, care ne-a anunÅ£at că acest om a decedat în drum spre ambulanţă. Tot satul vorbeÅŸte. Eu i-am rugat pe colegii mei din redacÅ£ie să verifice această informaÅ£ie. Åži în seara aceasta, în câteva ore, se va face lumină ÅŸi în acest caz. Cert este că astazi aici, la PungeÅŸti, jandarmii au făcut măcel.” Cu toate că informaÅ£ia referitoare la decesul unei persoane era contradictorie, neputându-se susÅ£ine cu certitudiune că era reală, postul REALITATEA TV a afiÅŸat pe ecran, în mod succesiv, titluri care prezentau informaÅ£ia ca fiind certă. ÃŽn acest sens, exemplificăm din raportul de monitorizare :
 â€žTitlu afiÅŸat pe ecran : „BÄ‚RBAT MORT ÃŽN URMA PROTESTELOR, BÄ‚TRÂN DE 82 DE ANI MORT DUPÄ‚ PROTESTE, UN MORT DUPÄ‚ PROTESTELE DE LA PUNGEÅžTI”.
 Titlu afiÅŸat pe ecran : BÄ‚RBAT MORT ÃŽN URMA PROTESTELOR”.
 Mai mult decât atât, deÅŸi în intervenÅ£ia telefonică purtătorul de cuvânt al Jandermeriei a infirmat faptul că o persoană ar fi decedat, postul REALITATEA TV a continuat, ÅŸi după precizarea acesteia, să afiÅŸeze pe ecran, circa 3 minute, titlul : „BÄ‚RBAT MORT ÃŽN URMA PROTESTELOR”. Raportat la aspectele arătate anterior, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat ÅŸi prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, în virtutea cărora acesta avea obligaÅ£ia ca în cadrul emisiunilor exemplificate, cu atât mai mult cu cât subiectul era unul de interes public, să prezinte publicului informaÅ£ii corecte, verificate, cu imparÅ£ilitate ÅŸi bună-credinţă, astfel încât telespectatorii să-ÅŸi poată forma propria convingere în deplină cunoÅŸtinţă de cauză.
 Sub acest aspect, reprezentantul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., prezent la ÅŸedinÅ£a publică din data de 29.10.2013, a recunoscut fapta, în sensul că nu a asigurat o informe obiectivă a publicului, prezentând informaÅ£ia referitoare la decesul unei persoane fără a fi suficient verificată, aÅŸa cum avea obligaÅ£ia legală în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului ÅŸi art. 64 din Codul audiovizualului.
 Potrivit dispoziÅ£iilor legale invocate, radiodifuzorii au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor, iar informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.
 De asemenea, pentru asigurarea unei informări obiective ÅŸi imparÅ£iale, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul avea obligaÅ£ia legală de a rectifica informaÅ£ia prezentată cu privire la decesul unei persoane, în condiÅ£iile în care acesta nu s-a confirmat.
 Codul audiovizualului la art. 64 alin. (2) prevede că, în cazul în care informaÅ£iile prezentate se dovedesc a fi eronate semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp ÅŸi în condiÅ£ii similare de difuzare.

 ÃŽn aceste condiÅ£ii, Consiliul a apreciat că prezentarea către public a unei informaÅ£ii eronate cu privire la protestele de la PungeÅŸti a fost de natură să afecteze dreptul publicului la informare echilibrată ÅŸi obiectivă, pentru a favoriza libera formare a opiniilor publicului în legătură cu faptele prezentate.
 ÃŽn calitate de garant al interesului public, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparÅ£ial ÅŸi echilibrat în ceea ce priveÅŸte faptele ÅŸi evenimentele prezentate ÅŸi fără a se aduce atingere nici dreptului la informare al telespectatorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute de art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu amendă în cuantum de 30.000 lei.
 Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. h) ÅŸi alin. (2) ÅŸi art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,
 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011 pentru postul de televiziune REALITATEA TV) se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 30.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale art. 64 alin. (1) lit. b) ÅŸi alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 30.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunilor de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri din ziua de 16 octombrie 2013, modalitatea în care a fost prezentat subiectul referitor la protestele din PungeÅŸti nu a fost de natură să asigure publicului o informare obiectivă ÅŸi echilibrată, care să-i ofere posibilitatea acestuia de a–şi forma în mod liber o opinie.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate