Decizia nr. 591 din 29.10.2013

01.11.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 100.000 lei a S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. cu sediul în BUCUREŞTI, str. Preciziei nr. 3P, lot nr. 1, C2 – clădire administrativă, et. 1, sector 6 CUI 15640440

 pentru postul DIRECT DIGITAL TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 29 octombrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul InspecÅ£ie ÅŸi de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la respectarea structurii serviciului de programe difuzat de postul DIRECT DIGITAL TV.
 Postul de televiziune DIRECT DIGITAL TV aparÅ£ine S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 63.3/06.11.2003, al deciziei de autorizare nr. 809.0/24.02.2005 ÅŸi reautorizare nr. 809.2-2/01.06.2010.
 ÃŽn urma analizării rapoartelor menÅ£ionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L.a încălcat prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Conform dispoziÅ£iilor invocate, licenÅ£a audiovizuală cuprinde formatul de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor, iar furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în formatul de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor
 ÃŽn fapt, în data de 19.10.2013, ora 13.15, inspectorii CNA au efectuat un control la sediul studioului postului de televiziune DIRECT DIGITAL TV aparÅ£inând S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. ÅŸi au constatat că în camera de control funcÅ£ionau două monitoare. Pe unul dintre monitoare se transmitea programul postului de televiziune INEDIT TV, iar pe celălalt monitor se difuza un program care conÅ£inea :
— sigla DDTV – în colÅ£ul stânga sus al ecranului ;
— sigla OTV – în colÅ£ul dreapta jos al ecranului ;
— inscripÅ£ionările :— „program retransmis” ;— „vizionaÅ£i-ne ÅŸi pe interro_liens_callback” ;— „ne puteÅ£i vedea ÅŸi pe satelitul EUTELSAT 16 grade EST”.

 Ora afiÅŸată pe ecran era decalată cu o oră în urmă.
 Potrivit raportului de constatare, în timpul controlului s-a luat legătura prin telefon cu dl Paul Tuţă (angajatul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. la compartimentul IT), care a precizat că până luni, 21.10.2013, ora 12:00, va pune la dispoziÅ£ia C.N.A. înregistrările martor cu programul difuzat în intervalul 18.10.2013, ora 18:00 – 19.10.2013, ora 18:00.

 Până la data stabilită, respectiv, 21.10.2013, ora 12.00, CNA nu a primit înregistrările martor ale emisiunilor difuzate de postul DIRECT DIGITAL TV în intervalul menÅ£ionat.
 ÃŽn timpul aceluiaÅŸi control, inspectorii CNA au verificat, împreună cu un angajat al S.C. DIGITAL SKY S.R.L. (societatea care efectuează serviciile de ridicare la satelit (up-link) a programelor radiodifuzorului S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L.), dacă semnalul care pleacă din studioul postului DIRECT DIGITAL TV este identic cu cel primit de către S.C. DIGITAL SKY S.R.L.

 ÃŽn urma verificării s-a constatat că pe monitorul de la sediul postului DIRECT DIGITAL TV (semnalul care pleacă din emisie) se difuza programul descris anterior, respectiv cu cele două sigle : DDTV ÅŸi OTV, precum ÅŸi menÅ£iunile de pe ecran : „program retransmis”, „vizionaÅ£i-ne ÅŸi pe interro_liens_callback”, „ne puteÅ£i vedea ÅŸi pe satelitul EUTELSAT 16 grade EST”), acelaÅŸi program cu cel recepÅ£ionat pe cale inversă (down link).

 Potrivit raportului întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în data de 20.10.2013, în intervalul 08.00-09.00, postul DDTV a difuzat un program audiovizual, în care s-a putut vizualiza pe ecran sigla DDTV, în partea de sus, enunÅ£ul : AM ÃŽNVINS ! OTV EMITE DIN NOU !, iar în partea de jos : PROGRAM RETRANSMIS. Ce părere aveÅ£i ? E-mail:otvatican yahoo.it. DaÅ£i like pe interro_liens_callback otvdandiaconescu. Sigla OTV.
 ÃŽn acest interval orar, dl. Dan Diaconescu a vorbit în direct, prin telefon, cu o telespectatoare. Telespectatoarea este din Torino, o cheamă Viorica. DiscuÅ£ia se poartă în jurul situaÅ£iei românilor din diaspora, mulÅ£i care au murit sunt rămaÅŸi la morga, fără să-i ridice nimeni. Åži în România situaÅ£ia este grea.
 După ce s-a încheiat convorbirea cu Vorica din Torino, dl. Dan Diaconescu a anunÅ£at că poate fi găsit ÅŸi pe internet -televiziuneapoporului.ro.
 ÃŽn continuare, dl. Dan Diaconescu a purtat discuÅ£ii, prin telefon, cu mai multe persoane care au intervenit, în direct, ÅŸi care ÅŸi-au exprimat opinia cu privire la aspecte ce Å£in de nivelul de trai din Å£ară ÅŸi de situaÅ£ia politică din România.
 Dl. Dan Diaconescu a Å£inut un discurs în care a afirmat următoarele : „Astăzi emitem din România - asta ca să vă arătăm că se poate ÅŸi că învingem sistemul, emitem din România, dar e o emisie cenzurată parÅ£ial, fiindcă nu ne văd decât telespectatorii din Italia, în special, dar desigur ÅŸi cei din România.”
 Dl. Dan Diaconescu a anunÅ£at telespectatorii că poate fi găsit ÅŸi pe internet (adresa televiziunea poporului) ÅŸi că „Astăzi este prima emisiune. Dar de mâine se va emite 24 de ore din 24. OTV poate fi găsit pe satelit, emite free.”

 ÃŽn intervalul orar 09.00-10.00, au intervenit, prin telefon, mai multe persoane care ÅŸi-au exprimat opinia cu privire la emisiunile postului OTV. Din nou, dl. Dan Diaconescu a anunÅ£at telespectatorii că postul OTV poate fi recepÅ£ionat prin romit.tv, satelit Eutelsat sau pe internet ÅŸi că începând de astăzi (20 octombrie 2013 n.n.) emisiunea poate fi văzută pe DDTV, prin firmele de cablu.

 ÃŽn intervalul orar 10.00-11.00, dl. Dan Diaconescu a vorbit despre răscoala din „Pungeni” (PungeÅŸti), jud. Vaslui, care seamănă cu Flămânzii din 1907.
 ÃŽn acest interval orar, au intervenit, în direct, prin telefon, alÅ£i români care locuiesc în Italia ÅŸi care ÅŸi-au exprimat nemulÅ£umirea faţă de lipsa locurilor de muncă ÅŸi serviciile jalnice de la consulate.
 Citind mesajele telespectatorilor, dl. Dan Diaconescu a anunÅ£at din nou modalităţile de receptare OTV : pe internet, pe satelit-frecvenÅ£a 16 grade est, aceeaÅŸi frecvenţă cu a DDTV-ului.

 ÃŽn intervalul orar 11.00-12.00, dl. Dan Diaconescu a vorbit despre situaÅ£ia politică din România ÅŸi a discutat, în direct, prin telefon, cu diferite persoane din Italia.

 ÃŽn intervalul orar 19:00-20:00, în partea de sus a ecranului a fost titrat : „AM ÃŽNVINS ! OTV EMITE DIN NOU !”
 VizionaÅ£i-ne ÅŸi pe www.Televiziunea Poporului.ro
 ÃŽn partea stângă sus : DDTV
 ÃŽn partea de jos a ecranului : Program retransmis
 Ce părere aveÅ£i ? E-mail : otvatican yahoo.lt
 DaÅ£i like pe interro_liens_callback
 ÃŽn partea dreaptă jos : OTV

 ÃŽn spatele lui Dan Diaconescu se vede o imagine cu clădirea Vaticanului. Dl. Dan Diaconescu a precizat că a primit mai multe sms-uri de felicitare pentru că a început retransmisia postului OTV, care poate fi urmărit pe telefoanele mobile, că o parte din firmele de cablu din România au preluat deja semnalul ÅŸi că începând din această seară se poate urmări OTV ÅŸi pe DDTV. „Foarte multe agenÅ£ii de publicitate se înghesuie să facă publicitate pe noul OTV.”
 A anunÅ£at că OTV va trimite ajutoare materiale din Italia la Pungeni (PungeÅŸti) ÅŸi că PPDD este singurul partid care susÅ£ine OTV, prima televiziune alungată din Å£ară care a reuÅŸit să transmită din străinătate pentru români.
 De asemenea, a informat publicul că semnalul de satelit al OTV pleacă din Vatican la Padova, apoi spre Marea Britanie ÅŸi ulterior se ridică la cer.
 Åži în acest interval orar, dl. Dan Diaconescu a purtat discuÅ£ii telefonice cu diverse persoane din Romnia ÅŸi din Italia.
 De exemplu, Lica din Barletta (Italia) a afirmat că a lucrat la UREMOAS BucureÅŸti, iar dl. Dan Diaconescu i-a răspuns că : „A, UREMOAS de unde emitem noi acum.”
 Dl. Dan Diaconescu a citit mesajele telespectatorilor ÅŸi ÅŸi-a exprimat opinia cu privire la exploatările gazelor de ÅŸist ÅŸi RoÅŸia Montană. A afirmat că nu este de acord cu exploatarea de către companii străine.

 ÃŽn intervalul orar 20.00-21.00, dl. Dan Diaconescu a afirmat că intenÅ£ionează să facă o inaugurare a OTV-ului cu mare fast la Roma-Vatican ÅŸi apoi în marile oraÅŸe din Italia, recomandându-le românilor să voteze la următoarele alegeri, partide care nu au fost la guvernare. A sugerat telespectatorilor să facă presiuni asupra firmelor de cablu din România pentru a transmite OTV ÅŸi, de asemenea, a anunÅ£at modalităţile prin care poate fi vizionat OTV : frecvenÅ£a 246 p-w canalul Romit.TV sau UTELIT.

 Conform raportului de monitorizare, dl. Dan Diaconescu a citit mesaje trimise de telespectatori ÅŸi a purtat discuÅ£ii, în direct, prin telefon, cu mai mulÅ£i români care muncesc în Italia.

 ÃŽn intervalul orar 21.00-22.00, dl. Dan Diaconescu a afirmat că postul OTV va fi la fel ca ÅŸi „Europa Liberă”, popularizat pe cale orală în rândul telespectatorilor.
 ÃŽn acest interval orar a citit mesaje de la telespectatori ÅŸi a purtat discuÅ£ii, prin telefon, cu unii români care muncesc în Italia.

 ÃŽn intervalul orar 22.00-23.00, a fost afiÅŸat pe ecran genericul : OTV, trăieÅŸte senzaÅ£ional”, fiind difuzată emisiunea din 16 octombrie 2013, astfel cum reiese din discursul d-lui Dan Diaconescu.

 ÃŽn intervalul orar 23:00-24:00 a fost difuzată o parte din declaraÅ£iile preÅŸedintelui Traian Băsescu despre privatizarea Oltchim, apoi dl. Dan Diaconescu a comentat aceste declaraÅ£ii, solicitându-le telespectatorilor să-ÅŸi exprime opiniile lor în legătură cu aceste declaraÅ£ii.
 ÃŽn continuare, dl. Dan Diaconescu a afirmat că are licenţă de la statul italian, precizând că emite de pe teritoriul statului Vatican ÅŸi că este nemulÅ£umit de faptul că ziarul „Gândul” l-a declarat mincinos ÅŸi că OTV nu ar emite semnal din străinătate.

 ÃŽn data de 21.10.2013, inspectorii CNA au efectuat un alt control la sediul radiodifuzorului S.C. TELECROMA MEDIA S.A., în intervalul orar 13.00-17.00, ÅŸi au constatat că postul DIRECT DIGITAL TV difuza acelaÅŸi program care a fost transmis ÅŸi în data de 19.10.2013.
 Contactat telefonic, reprezentantul compartimentului IT al radiodifuzorului S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. a explicat că există trei semnale, ÅŸi anume :
 Programul OTV – recepÅ£ionat prin intermediul internetului ;
 Programul Inedit TV- recepÅ£ionat prin intermediul satelitului ;
 Programul DDTV – aflat în serverul propriu (înregistrări).

 AcÅ£ionarul principal al S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L., prezent în timpul controlului, a declarat că va pune la dispoziÅ£ia C.N.A întrgistrările martor cu programul difuzat în perioada 17-23.10.2013, împreună cu desfăşurătorul pe zile ÅŸi ore, cel târziu, joi 24.10.2013.
 Reprezentantul S.C. DIGITAL SKY S.R.L., societatea care ridică semnalul la satelit a programelor difuzate de S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. a declarat că pune la dispoziÅ£ia acestei societăţi servicii de transport terestru de la sediul acesteia, din str. Preciziei nr. 3P, până la sediul S.C. DIGITAL SKY S.R.L. din str. DudeÅŸti –Pantelimon nr. 2-4-6, unde se efectuează ridicarea semnalului la satelit (up-link). Semnalul ridicat la satelit este cel primit de la S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. De asemenea, reprezentantul S.C. DIGITAL SKY S.R.L. a menÅ£ionat că nu poate modifica programul primit de la S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. ÃŽn timpul controlului s-a efectuat vizualizarea programului care se ridica în acel moment pe satelitul EUTELSAT ÅŸi s-a constatat că se difuza programul retransmis cu sigla DDTV – stânga sus, iar în dreapta jos, sigla OTV.

 ÃŽn data de 29.10.2013, inspectorii CNA au efectuat din nou un control combinat, atât la sediul studioului postului de televiziune DIRECT DIGITAL TV aparÅ£inând SC TELECROMA MEDIA S.R.L. care furnizează semnal media audiovizual, cât ÅŸi la sediul SC DIGITAL SKY SRL, societatea care ridică la satelitul EUTELSAT 16A, semnalul radiodifuzorului S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L.

 La sediul autorizat al studioului de televiziune DIRECT DIGITAL TV, în prezenÅ£a reprezentantului Grigoriu Alexandra – grafician, în camera de control, s-a verificat furnizarea semnalului media audiovizual în timp real, către S.C. DIGITAL SKY SR.L., în intervalul orar 10:30-11:00, constatându-se existenÅ£a unui program de desene animate alb-negru cu Betty Boop, astfel cum este prevăzut în grila de programe aprobată de CNA. S-a luat legătura telefonică cu dl. Cristian Ivanciovici – Åžeful Serviciului InspecÅ£ie al CNA, prezent la sediul S.C. DIGITAL SKY S.R.L., care a confirmat prezenÅ£a aceluiaÅŸi program pe monitoarele de la sediul S.C. DIGITAL SKY S.R.L.

 ÃŽn timpul controlului, inspectorii CNA i-au solicitat, din nou, radiodifuzorului S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. să pună la dispoziÅ£ia C.N.A. de îndată, înregistrările martor cu emisiunile difuzate, solicitare dispusă în urma controalelor precedente efectuate la sediul studioului postului de televiziune DIRECT DIGITAL TV, din zilele de 19 ÅŸi 21.10.2013, ale căror termene de predare au fost depăşite.
 Potrivit Anexei nr. 4 la LicenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 63.3/06.11.2003 eliberată la data de 31.01.2012, serviciul de programe al postului DIRECT DIGITAL TV aparÅ£inând S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. constă în :
—  Structura programelor după surse de provenienţă : — ProducÅ£ie proprie : 2,5 % — ProducÅ£ii audiovizuale ale altor producători : 60 % — Programe retransmise : (cu nominalizarea acestora) : INEDIT TV BUCUREÅžTI 12,5 % — Programe preluate : (cu nominalizarea acestora) : INEDIT TV BUCUREÅžTI 25 %
—  Procente rezervate operelor audiovizuale româneÅŸti ÅŸi europene : — Procentul rezervat operelor audiovizuale româneÅŸti 50 % — Procentul rezervat operelor audiovizuale europene 50 % — Procentul rezervat operelor audiovizuale europene create de producători independenÅ£i 10 % - din care : opere recente 50 %
—  Structura serviciului de programe pe tipuri de programe/emisiuni : — Programe de informare, procent : 1,5 % — Programe educative, culturale, religioase 10 % din care : — Educative : 3 % — Culturale 3 % — Religioase 4 %
— Filme : (de ficÅ£iune, de animaÅ£ie, documentare, seriale) 67,5 %
— Programe de divertisment ÅŸi alte tipuri de programe 1 %
— Publicitate ÅŸi teleshopping : 20 % din care : - Publicitate : 10 % - Teleshopping : 10 %
 De asemenea, potrivit grilei de programe aprobată de CNA, pentru săptămâna 15-21.04.2013, în intervalul orar 10.00-04.00 postul difuzează, în mod orientativ, următoarele emisiuni : Desene animate (10.00-12.30), Teleshopping (12.30-12.45) ; Desene animate (12.45-14.45) ; Emisiunea “Să trăim bine” (14.45-15.45) ; Teleshopping (15.45-16.00), Desene animate (16.00-18.00), Film documentar (18.00-18.45), Film documentar (18.45-19.00), La Hanu’ lu’ Nea Mărin (program retransmis – live) (19.00-22.00), Film artistic (22.00-23.30) ; Film artistic (23.30-01.05), Film artistic (01.05-02.30), Film documentar (02.30-04.00), Preluare Inedit TV (04.00).

 Din situaÅ£ia prezentată mai sus, rezultă că formatul de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor difuzate, în mod real, în zilele de 19, 20 ÅŸi 21 octombrie 2013, de către radiodifuzorul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. nu corespund cu cele aprobate la data de 12.04.2013.
 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea rapoartelor de constatare întocmite de Serviciul InspecÅ£ie ÅŸi a raportului de monitorizare întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiofuzorul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. nu a respectat structura serviciului de programe aprobat de CNA, întrucât, aÅŸa cum rezultă din conÅ£inutul rapoartelor analizate, în locul serviciului de programe aprobat de CNA, postul DIRECT DIGITAL TV transmitea un program ce aparÅ£inea unui alt radiodifuzor, presupus licenÅ£iat într-o altă Å£ară.

 Astfel, în intervalul orar 10.00-19.00, postul DIRECT DIGITAL TV trebuia să transmită programul propriu, astfel cum este prezentat în grila de programe aprobată de CNA, iar nu cel difuzat în zilele de 19, 20 ÅŸi 21 octombrie, astfel cum rezultă din rapoartele întocmite de Serviciul InspecÅ£ie ÅŸi de DirecÅ£ia Monitorizare.

 Faţă de acest aspect, membrii Consiliului au constatat că S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. nu a respectat dispoziÅ£iile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia de a solicita Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în formatul de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor.

 Consiliul consideră că abaterea săvârÅŸită de către radiodifuzorul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. este una gravă ÅŸi fără precedent în audiovizualul românesc, în condiÅ£iile în care, fără a avea acordul Consiliului de modificare a formatului de principiu al serviciului de programe ÅŸi a structurii programelor, a preluat o producÅ£ie audiovizuală al unui post, presupus licenÅ£iat într-o altă Å£ară, cu sigla OTV, post ce a aparÅ£inut S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., căreia i-a fost retrasă licenÅ£a audiovizuală prin Decizia nr. 45/22.01.2013.

 Mai mult, deÅŸi prin adresa înregistrată la CNA cu nr. 4138 RF/12.04.2013, radiodifuzorul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. a adus la cunoÅŸtinÅ£a Consiliului că structura programelor după surse de provenienţă ÅŸi pe tipuri de programe/emisiuni, nu se modifică, acestea rămânând neschimbate ÅŸi că programul preluat este INEDIT TV, în loc de OTV, acesta nu a respectat obligaÅ£ia prevăzută de lege, de a solicita acordul Consiliului pentru modificarea formatului de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor.
 Å¢inând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, respectiv de gravitatea ÅŸi de efectele faptei, Consiliul a propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. cu amendă în cuantum de 100.000 lei.

 Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 ÃŽn temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. h) ÅŸi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 63.3/06.11.2003, al deciziei de autorizare nr. 809.0/24.02.2005 ÅŸi reautorizare nr. 809.2-2/01.06.2010, pentru postul de televiziune DIRECT DIGITAL TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. TELECROMA MEDIA S.R.L. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune DIRECT DIGITAL TV cu amendă în cuantum de 100.000 lei, întrucât a modificat structura serviciului de programe fără acordul Consiliului, fapt ce contravine prevederilor art. 54 din Legea audiovizualului.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.