Decizia nr. 569 din 23.10.2013

28.10.2013


envoyer l'article par mail title=

Către, S.C. ANTENA 3 S.A. BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, et. 1, sector 1 C.U.I. R15971591 Fax : 203.02.45 ; 203.02.80 ; 203.03.57

 pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

 privind obligaÅ£ia S.C. ANTENA 3 S.A. de a acorda dreptul la replică domnului David Eugen

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 23 octombrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum ÅŸi sesizarea înregistrată sub nr. 10796/14.10.2013, formulată de domnul David Eugen, în care se reclamă faptul că, prin informatiile prezentate în cadrul emisiunii „Sinteza zilei” din data 11 septembrie 2013, i s-a incalcat dreptul la propria imagine È™i că moderatorul emisiunii, domnul Mihai Gâdea, a prezentat un extras de carte funciara privind un teren aflat in proprietatea acestuia de pe teritoriul comunei Rosia Montana.
 Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 ÅŸi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005). ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi a reclamaÅ£iei formulate, membrii Consiliului au decis obligarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. la difuzarea unui drept la replică, în condiÅ£iile prevăzute de dispoziÅ£iile Codului audiovizualului.

 Astfel, în cadrul ediÈ›iei emisiunii, moderatorul acesteia, domnul Mihai Gâdea, a prezentat extrasul de Carte Funciară în care erau prezentaÈ›i proprietarii terenurilor din RoÈ™ia Monatnă, printre care È™i petentul, fără a solicita È™i acordul sau un punct de vedere al acestuia. De asemenea, în comentariile lor pe marginea informatiilor prezentate, atât moderatorul emisiunii, cât È™i interlocutorul acestuia, domnul Victor Ponta au sugerat existenÈ›a unor operaÈ›iuni de tranzacÈ›ionare a unor terenuri la RoÈ™ia Montană în special pe seama unor persoane cu interese străine È™i al caror scop imoral ar fi acela al blocării proiectului de minerit de la RoÈ™ia Montană.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 Mihai Gâdea : Avem extras din Cartea Funciară. Ceea ce este foarte interesant. Dacă puteÅ£i arăta la cameră. (...) Deci extras din CF ÅŸi aicea sînt persoane : Boia Constantin, Boia Nicolae, Boia Ilina, Boia Gheorghe, Szabo Vasile, Szabo Olivia… David Eugen, unul dintre cei mai vehemenÅ£i contestatari ai proiectului… David Maria Elena… cutare… Ne interesează, însă, următorul lucru : la poziÅ£ia a douăsprezecea apare Patapievici Roman Horia… Deci domnul Patapievici. Victor Ponta : Domnule Gâdea, în jurul, repet ÅŸi o spun cu toată convingerea, în jurul bunei credinÅ£e a intenÅ£iilor corecte ÅŸi curate ale oamenilor, fie că e vorba de cei care protestează în PiaÅ£a Universităţii, fie că e vorba de cei de la RoÅŸia Montană, întotdeauna apar profitorii. Profitori politici, care zic „Acuma-i momentul, hai să ne dăm ÅŸi noi cu poporul“, profitori economici sau oameni care pur ÅŸi simplu se lasă folosiÅ£i. Tocmai de aceea obligaÅ£ia statului, a Guvernului, a instituÅ£iilor pe care le plătim din buget, de a fi atente la absolut toate aspectele, iar tot ceea ce spuneÅ£i dvs. ÅŸi multe alte lucruri cred ÅŸi le vom aduce la cunoÅŸtinÅ£a parlamentarilor ca să ia în cunoÅŸtinţă de cauză decizia.

 Analizând întreaga documentaÅ£ie, membrii Consiliului au constatat că, în ediÅ£ia emisiunii „Sinteza zilei” din data 11 septembrie 2013, informaÅ£iile considerate de petent o încalcare a dreptului la propria imagine, au fost prezentate de post fără a fi însoÅ£ite de un punct de vedere al acestuia (conform prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului), informaÅ£ii care, în opoziÅ£ie cu cele prezentate de postul de televiziune, ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-ÅŸi formeze propria opinie asupra subiectului dezbătut.
 De asemenea, dreptul la replică trebuie difuzat fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaÅŸi condiÅ£ii în care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate : în cadrul aceluiaÅŸi interval orar, al aceleiaÅŸi emisiuni, în limitele aceleiaÅŸi durate ÅŸi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.
 Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că postul ANTENA 3 a încălcat prevederile din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual referitoare la acordarea dreptului la replică.
 Apreciind că sesizarea este întemeiată, membrii Consiliului au decis, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, ca radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. să acorde dreptul la replică domnului David Eugen în termenul ÅŸi cu respectarea condiÅ£iilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual.