Decizia nr. 529 din 08.10.2013

11.10.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. BEGE TRADE S.R.L. cu sediul în Ciumani, Str. Principală, nr. 350 jud Harghita, CUI 8116842

 pentru postul de televiziune BEGE CATV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 8 octombrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie cu privire la respectarea formatului de principiu al serviciului de programe ÅŸi a structurii programelor difuzate de postul BEGE CATV. Postul de televiziune BEGE CATV aparÅ£ine S.C. BEGE TRADE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. TV-C 161/24.06.2004 ÅŸi decizia de autorizare nr. 739.0/02.11.2004).
 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu respectă structura de programe aprobată, modificând practic structura programelor fără acordul Consiliului, fapt ce contravine prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e).
 Alin. (1) lit. e) din art. 54 prevede că licenÅ£a audiovizuală analogică sau digitală cuprinde formatul de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor.
 De asemenea, potrivit art. 17 din Decizia nr. 277/2013 privind procedura de acordare, modificare ÅŸi de prelungire a valabilităţii È™i de cedare a licenÅ£ei ÅŸi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepÅ£ia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum ÅŸi condiÅ£iile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori :
 â€ž(1) Radiodifuzorii au obligaÅ£ia să aducă la cunoÅŸtinÅ£a CNA, în scris, orice modificare apărută în datele cuprinse în licenÅ£a audiovizuală. Modificări în licenÅ£a audiovizuală pot fi aduse după minimum un an de la începerea difuzării serviciului de programe, prelungirea valabilităţii sau preluarea licenÅ£ei audiovizuale.
 (2) Modificarea datelor prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e) din Legea audiovizualului implică solicitarea acordului CNA cu cel puÅ£in 30 de zile înainte de modificare. ÃŽn situaÅ£ia modificărilor datelor prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. e) din Legea audiovizualului se va depune grila de program pentru un interval de o săptămână, clasificarea emisiunilor pe tipuri de program ÅŸi procentele alocate acestora.
 (3) Schimbarea denumirii serviciului de programe, precum ÅŸi a elementelor grafice ÅŸi/sau sonore asociate acesteia se poate face numai după obÅ£inerea aprobării CNA.”

 ÃŽn fapt, în baza raportului întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, în urma analizării structurii programelor difuzate de postul BEGE CATV, în perioada 30.09-26.10.2013, s-a constatat că formatul de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor difuzate în mod real nu corespund cu cele aprobate de CNA.

 Astfel, programele în limba minorităților reprezintă 100% faţă de 0% cât prevede grila aprobată, iar numărul total de minute difuzate săptămânal este de 10080 față de 3930 cât prevede grila aprobată.

 Faţă de aceste considerente, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziÅ£iile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia de a solicita Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în formatul de principiu al serviciului de programe ÅŸi structura programelor, modificând structura programului difuzat în mod unilateral, fără acordul prealabil al Consiliului. Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru modificarea formatului de principiu al serviciului de programe ÅŸi a structurii programelor acordul Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului trebuie solicitat cu cel puÅ£in 30 de zile înainte de a se proceda la această modificare.
 Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. BEGE TRADE S.R.L. cu somaÅ£ie publică de intrare în legalitate. Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. g) ÅŸi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorului S.C. BEGE TRADE S.R.L. titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV-C 161/24.06.2004 ÅŸi deciziei de autorizare nr. 739.0/02.11.2004 pentru postul ANTENNA HARGITA, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2 : ÃŽn conformitat e cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările È™i completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. BEGE TRADE S.R.L. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :
 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune BEGE CATV cu somaÅ£ie publică întrucât nu a respectat structura programelor aprobată de Consiliu, fapt ce contravine prevederilor art 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, modificarea acesteia poate fi făcută numai cu acordul Consiliului.”