Decizia nr. 528 din 08.10.2013

11.10.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. CUI 1869894 Bd. Mamaia nr. 296, Constanţa, jud. Constanţa

 pentru postul de televiziune NEPTUN TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în data de 8 octombrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la CNA sub nr. 7964/15.07.2013 ÅŸi 8741/12.08.2013, cu privire la unele filme artistice difuzate de postul NEPTUN TV.
 Postul de televiziune NEPTUN TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 176.4/01.03.2007 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1330.0-4/02.10.2007).
 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum ÅŸi dispoziÅ£iile art. 19 alin. (1) ÅŸi (2) lit e) ÅŸi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

 Potrivit dispoziÅ£iilor Legii audiovizualului :
 “art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.” Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
 “art. 19 (1) Criteriile în funcÅ£ie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecÅ£iei minorului ÅŸi informarea publicului cu privire la conÅ£inutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : ......
 e) numărul ÅŸi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;”
 k) calitatea ÅŸi tipologia limbajului ;

 ÃŽn fapt, postul NEPTUN TV a difuzat în ziua de sâmbătă, 13.07.2013, începând de la ora 16:00, filmul artistic românesc „Patul conjugal”, film transmis în primă difuzare miercuri, 10.07.2013 de la ora 21:30. Filmul a fost precedat de anunÅ£ul : „Următorul program poate fi vizionat de copiii cu vârsta de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinÅ£ii ori familia. Genul programului : COMEDIE (AP)”.
 De asemenea, duminică, 11.08.2013, începând cu ora 16:00, postul NEPTUN TV a difuzat în reluare filmul artistic românesc „Terente, regele bălÅ£ilor”, film transmis în primă difuzare joi, 08.08.2013 la ora 21:30. Filmul a fost precedat de anunÅ£ul : „Următorul program poate fi vizionat de copiii cu vârsta de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinÅ£ii ori familia. Genul programului : ACÅ¢IUNE (AP)”.

 ÃŽn urma vizionării unor înregistrări, membrii Consiliului au constatat că ambele producÅ£ii cinematografice au conÅ£inut atât scene de violenţă fizică ÅŸi limbaj injurios, cât ÅŸi scene de sex ÅŸi comportament obscen, situaÅ£ie în care au apreciat că încadrarea făcută de radiodifuzor ÅŸi implicit ora de difuzare a producÅ£iilor au fost greÅŸite. Astfel, de exemplu, în filmul “Patul conjugal” pot fi regăsite expresii precum : “Åži eu ce fac dacă lu’ ăsta nu i se scoală până vineri ?”, “Afară, cristoÅŸii dumnezeii mamii voastre !”, “Curvă !”, “Scoate-l dracului de-aicea !”, “Futu-Å£i cristosu’ mă-tii !”.
 De asemenea, în cadrul producÅ£iei „Terente, regele bălÅ£ilor” au fost folosite expresii precum : „Na, dumnezeii mă-tii, îţi scot ochii !”, „Ce paÅŸtele mă-tii mai vrei ?”, „Domnilor, vă fut muma-n cur !”.
 Or, în mod evident clasificarea unor producÅ£ii precum cele menÅ£ionate anterior, prezentate de radiodifuzor ca programe ce pot fi vizionate de copiii cu vârsta de până la 12 cu acordul familiei, nu s-a făcut cu respectarea criteriilor prevăzute de legislaÅ£ia în domeniu, în special cele referitoare la calitatea ÅŸi tipologia limbajul folosit ori cel privind numărul ÅŸi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual.
 După cum se menÅ£ionează în cadrul art. 19 alin. (1) din Codul audiovizualului, criteriile în funcÅ£ie de care se clasifică programele difuzate (pe care radiodifuzorul în mod teoretic, le-a avut în vedere atunci când a procedat la respectiva încadrare) au drept scop asigurarea protecÅ£iei minorului ÅŸi informarea publicului cu privire la conÅ£inutul programului, astfel încât părinÅ£ii să aibă o reprezentare rezonabilă, care să corespundă aÅŸteptărilor, a conÅ£inutului programului pe care urmează să îl vizioneze împreună cu minorul sau a cărui vizionare i-o permit acestuia. Astfel, Consiliul a apreciat că difuzarea producÅ£iilor cinematografice s-a făcut cu încălcarea dispoziÅ£iilor legale care prevăd că difuzarea în serviciile de televiziune a programelor ce pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Consiliul consideră, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul audiovizualului, autoritate obligată prin lege să asigure protejarea minorilor, că radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a asigura o protecÅ£ie reală a acestora, având în vedere nevoia de protecÅ£ie ÅŸi îngrijire specială a acestei categorii de public, întrucât, în lipsa unei maturităţi fizice ÅŸi intelectuale, precum ÅŸi din cauza discernământului redus, copiii au tendinÅ£a de a copia în mod involuntar ÅŸi de a imita cu uÅŸurinţă comportamentele adulÅ£ilor.

 Faţă de aceste considerente, Å£inând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus ÅŸi au votat sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. g) ÅŸi alin. (2) ÅŸi a art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaÅŸi lege,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 176.4/01.03.2007 ÅŸi al deciziei de autorizare nr. 1330.0-4/02.10.2007 pentru postul de televiziune NEPTUN TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi a dispoziÅ£iilor art. 19 alin. (1) ÅŸi (2) lit e) ÅŸi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul NEPTUN TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în zilele de 13 iulie ÅŸi 11 august 2013 a difuzat, la ore accesibile minorilor, producÅ£ii cinematografice care au conÅ£inut limbaj vulgar ÅŸi comportament obscen, fapt de natură afecteze dezvoltarea psihică ÅŸi morală a copiilor. Potrivit dispoziÅ£iilor Legii audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.