Decizia nr. 341 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu sediul în BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1, C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la conÅ£inutul unor ediÅ£ii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul REALITATEA TV. Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.
     (2) : ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.
  • art. 17 (1) : ÃŽn intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : ÃŽn cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ÅŸtiri, de la orele 07.00, 08.00, 12.00, 14.00 È™i 20.00 descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ÅŸtiri :

 perioada 13-17 mai 2013
 13.05.2013 – Life Time News- ora 14.00
 Titlu ÅŸtire : MINOR BÄ‚TUT ÅžI UMILIT DE POLIÅ¢IÅžTI
 Subiect/descriere : Doi tineri au fost bătuÅ£i în postul de poliÅ£ie din comuna Mahmudia. Prezentator : (...) Ei au ajuns la spital cu traumatisme cranio-cerebrale, coaste rupte ÅŸi mai multe vânătăi după întâlnirea cu agenÅ£ii de poliÅ£ie. O anchetă a fost declanÅŸată în acest caz, mai ales că una dintre cele două victime este un minor. DeclaraÅ£ie victimă : Mi-au dat vreo două picioare la coaste, m-au băgat în postul de poliÅ£ie cu forÅ£a ÅŸi acolo au început să dea în noi. Băiatul spune că a fost dus la Dunăre ÅŸi ameninÅ£at de poliÅ£iÅŸti că va fi înecat. Nu a fost lăsat să depună plângere. Imagini : fotografii neblurate înfăţişând spatele dezgolit al victimelor pe care se pot vedea o serie de echimoze ÅŸi urme de lovituri. Avertizare – nu.

 16.05.2013 – Life Time News- ora 14.00
 Titlu ÅŸtire : UN JANDARM A VRUT SÄ‚ SE SINUCIDÄ‚
 Subiect/descriere : Tentativă de sinucidere la Jandarmeria Cluj Napoca unde un jandarm a încercat să-ÅŸi ia viaÅ£a cu un cuÅ£it. Ionel Lespuc, corespondent Realitatea TV : Este vorba despre un plutonier major de circa 30 de ani de la Gruparea mobilă de jandarmi. Acesta a lucrat în tura de noapte iar azi dimineaţă, în momentul în care urma să plece acasă a luat un cuÅ£it de bucătărie ÅŸi s-a tăiat la gât. A fost găsit într-o baltă de sânge în vestiar de colegii săi, care au sunat imediat la Unitatea de primire a urgenÅ£elor. Imagini : nu ( imagini blurate cu jandarmi care se urcă în maÅŸina jandarmeriei.) Avertizare – nu.

 17. 05.2013-Realitatea de la 12 – ora 12.00
 Titlu ÅŸtire : S-A SINUCIS LA GRÄ‚DINIŢĂ
 Subiect/descriere : Un bărbat s-a sinucis sub ochii îngroziÅ£i ai unor copii dintr-o grădiniţă din Paris. Prezentatoare : (...) Omul, în vârstă de 50 de ani, a dat buzna în incintă ÅŸi s-a împuÅŸcat în cap. La scenă au asistat mai mulÅ£i copii ÅŸi educatori. Voce din off : (...) Bărbatul s-a sinucis în faÅ£a unor copii din clasa pregătitoare care erau pe hol. Au fost difuzate declaraÅ£iile a doi copii, martori la incident. Traducerea a fost titrată pe ecran. FaÅ£a primului copil nu a fost blurată Copil - martor : Domnul era întins pe jos plin de sânge. Am auzit că se spunea că s-a sinucis. Erau mulÅ£i copii care plângeau ca mine. Mi-a fost foarte frică. Voce din off : Bărbatul foarte agitat era înarmat cu o puÅŸcă cu Å£eavă retezată ÅŸi a forÅ£at intrarea în clădire. Doi membrii ai personalului au încercat să-l reÅ£ină, dar agresorul s-a smuls din braÅ£ele lor. Copil- martor : Au zis că trebuie să ne ascundem ÅŸi să ne îndepărtăm. Erau mulÅ£i copii care plângeau ca mine. Voce din off : Ajuns în hol bărbatul a aruncat niÅŸte hârtii în aer iar apoi ÅŸi-a îndreptat arma spre cap. Potrivit poliÅ£iÅŸtilor francezi a murit pe loc. (...) Imagini : cu clădirea grădiniÅ£ei înconjurată de poliÅ£ie Avertizare – nu.

 perioada 27 - 31 mai 2013
 27. 05.2013-Dimineata de stiri-ora 7.00
 Titlu ÅŸtire : DE LA AUTOSTOP ÃŽN RÂUL ARGEÅž
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită fără cap ÅŸi membre în râul ArgeÅŸ. Cadavrul găsit ar aparÅ£ine unei femei care făcea naveta între Topoloveni ÅŸi localitatea Valea Mare. PoliÅ£iÅŸtii caută membrele lipsă ÅŸi îi chestionează pe cunoscuÅ£ii victimei. Prezentatori : O femeie susÅ£ine că trupul neînsufleÅ£it fără cap ÅŸi membre îi aparÅ£ine surorii sale ÅŸi a fost identificat de iubitul acesteia după semne particulare.(...) Voce din off : Pompierii militari caută în continuare membrele ÅŸi capul femeii. (...) Imagini : a fost prezentată în mai multe rânduri imaginea blurată, neclară, a corpului găsit pe malul râului. Avertizare – nu.

 28.05.2013 –PrimeTime News- ora 20.00
 Titlu ÅŸtire : BICICLIST SPULBERAT DE TIR
 Subiect/descriere : Un biciclist din localitatea constănÅ£eană Topraisar a fost accidentat mortal de un tir. Åžoferul a dat vina pe biciclist afirmând că acesta s-a dezechilibrat ÅŸi a căzut sub roÅ£i, dar imaginile surprinse de o cameră de supraveghere dovedesc că el a fost acroÅŸat de tir ÅŸi apoi călcat. Imagini : filmate cu camera de supraveghere, în plan îndepărtat, surprind momentul în care biciclistul a fost lovit de tir. Imaginile au fost difuzate în buclă (de trei ori), biciclistul a fost încercuit, se face stop-cadru pe momentul impactului. Avertizare : verbală, prezentatoarea a afirmat : AtenÅ£ie, urmează imagini cu impact emoÅ£ional ! Titlu ÅŸtire : DUBLÄ‚ CRIMÄ‚ CU AUTORI ROMÂNI Subiect/descriere : Doi români au fost arestaÅ£i în Spania, bănuiÅ£i că ar fi ucis un cuplu de olandezi, o cunoscută jucătoare de volei ÅŸi iubitul acesteia. Cadavrele au fost găsite îngropate într-o livadă de lângă Murcia, la două săptămâni de la dispariÅ£ie. Voce din off : (...) Anchetatorii spanioli au declarat că olandezii au fost torturaÅ£i două zile, apoi uciÅŸi, mutilaÅ£i ÅŸi îngropaÅ£i. Imagini : nu (cu fotografii ÅŸi imagini cu cele două victime în timpul vieÅ£ii, dintr-o livadă) Avertizare – nu.

 29.05.2013 – Life Time News- ora 14.00
 Titlu ÅŸtire : TAXIMETRIST ÃŽNJUNGHIAT DE CLIENT
 Subiect/descriere : PoliÅ£iÅŸtii din ConstanÅ£a sunt în căutarea unui individ care a înjunghiat un taximetrist. Atacatorul l-a lovit pe bărbat de mai multe ori cu cuÅ£itul, apoi a fugit. Prezentator : (...) Agresorul a făcut o cursă scurtă, iar la final a scos un cuÅ£it cu care l-a tăiat pe ÅŸofer pe faţă ÅŸi l-a înjunghiat în mână. Nu a furat nimic, iar anchetatorii nu exclud posibilitatea ca acesta să fi fost drogat. Ioan DuÅ£u-taximetrist agresat : (...) Mi-a mulÅ£umit ÅŸi a dat cu cuÅ£itul... N-am încasat bani. Dacă a dat cu cuÅ£itul ÅŸi a fugit. (...) Cred că drogat era, că altfel n-ar mai fi îndrăznit să mulÅ£umească ÅŸi să dea cu cuÅ£itul. Imagini : pete de sânge pe jos, poliÅ£isti cercetând maÅŸina, victima bandajată la cap ÅŸi în jurul gâtului. Avertizare – nu.

 30. 05.2013-Dimineata de stiri-ora 08.00
 Titlu ÅŸtire : REÅ¢INUT ÃŽN CAZUL FEMEII TRANÅžATE
 Subiect/descriere : PoliÅ£iÅŸtii au reÅ£inut un suspect în cazul femeii ucise ÅŸi tranÅŸate. Bărbatul de 37 de ani, din Topoloveni, cu un cazier impresionant, a fost reÅ£inut pe baza unor imagini de pe o cameră video. ÃŽn autoturismul suspectului, anchetatorii au găsit urme de sânge. Voce off : Procurorii susÅ£in că bărbatul ar fi omorât-o pe femeie iar apoi i-ar fi aruncat cadavrul mutilat în râul ArgeÅŸ de pe podul de la Căteasca Marius Iacob-procuror ÅŸef SecÅ£ia Criminalistică PICCJ : Am dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracÅ£iunilor de omor deosebit de grav, tâlhărie ÅŸi profanare de morminte. (...) Vose din off : (...) Sute de poliÅ£iÅŸti, jandarmi ÅŸi pompieri au fost mobilizaÅ£i în ultimele zile pe albia râului ArgeÅŸ pentru a găsi părÅ£ile lipsă din cadavrul femeii. Oamenii legii au găsit o mână ÅŸi un picior, care se presupune că aparÅ£in victimei. Imagini : cu bărbatul suspect reÅ£inut de poliÅ£iÅŸti, echipe de poliÅ£iÅŸti ce caută părÅ£i din cadavrul femeii, un poliÅ£ist ce transportă o pungă. Avertizare – nu.

 31.05.2013 –PrimeTime News- ora 20.00
 Titlu ÅŸtire : CAPUL FEMEII TRANÅžATE, GASIT
 Subiect/descriere : PoliÅ£iÅŸtii au descoperit capul femeii tranÅŸate ÅŸi aruncate în râul ArgreÅŸ Prezentator : Descoperire macabră în râul ArgeÅŸ. PoliÅ£iÅŸtii au găsit capul femeii tranÅŸate ÅŸi aruncate în apă aproape de locul unde au descoperit zilele trecute ÅŸi două membre ale femeii. (...) Autorul oribilei crime ÅŸi-a recunoscut fapta... El le-a povestit anchetatorilor că a violat-o pe femeie, apoi a ucis-o ÅŸi a tranÅŸat-o în cadă. (...) Imagini : nu (maÅŸini de poliÅ£ie ÅŸi poliÅ£iÅŸti în faÅ£a unui bloc) Avertizare – nu.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ÅŸtiri cu un astfel de conÅ£inut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaÅ£ie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaÅ£ia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecÅ£iei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaÅ£ie instituită în sarcina radiodifuzorilor este ÅŸi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi să se supună cerinÅ£elor de protecÅ£ie a copiilor ÅŸi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ÅŸtirilor respective, radiodifuzorul nu a Å£inut cont de obligaÅ£ia instituită în sarcina sa, potrivit dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, ÅŸi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecÅ£ie reală a copiilor, care sunt lipsiÅ£i de maturitate, au un discernământ redus ÅŸi nu au capacitatea reprezentării faptelor ÅŸi consecinÅ£elor ce decurg din acestea, precum ÅŸi gravitatea unor astfel de fapte. Ca regulă de protecÅ£ie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conÅ£in detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 ÃŽn acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficÅ£iune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 07.00 ÅŸi 20.00), ÅŸtiri ce au cuprins descrieri ÅŸi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile ÅŸi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum ÅŸi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinÅ£a afectării dezvoltării morale ÅŸi mentale a copiilor. Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conÅ£inut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii ÅŸi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceÅŸtia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect ÅŸi ceea ce este greÅŸit, noÅ£iunile de bine ÅŸi rău, precum ÅŸi seturile de valori prin observare ÅŸi imitaÅ£ie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoÅ£ită de descrieri ÅŸi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenÅ£i ÅŸi tineri, a căror concepÅ£ie despre viaţă este în formare ÅŸi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice. ÃŽn calitate de garant al interesului public, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conÅ£inut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecÅ£ie psihică ÅŸi emoÅ£ională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somaÈ›ie publică de intrare de îndată în legalitate.

 ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (3) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011 pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea dispoziÅ£iilor prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93¹ alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 "Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaÈ›ie publică, întrucât unele ediÅ£ii informative transmise în luna mai 2013, în intervalul orar 07.00-20.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ÅŸtiri se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ÅŸtiri ce au conÅ£inut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaÅ£iei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.