Decizia nr. 337 din 27.06.2013

03.07.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.
 cu sediul în BUCUREÅžTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI RO 1599030

 pentru postul de televiziune ANTENA 1
 sector 1, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti, nr. 25-27, BUCUREÅžTI

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în data de 27 iunie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la conÅ£inutul unor ediÅ£ii ale emisiunilor informative difuzate în perioadele 13-17 mai ÅŸi, respectiv, 27-31 mai 2013 de postul ANTENA 1.
 Postul de televiziune ANTENA 1 aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 012.4/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 ÅŸi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 29 (1) : Programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie.
  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat.
     (2) : ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.
  • art. 17 (1) : ÃŽn intervalul orar 06,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
     (2) : ÃŽn cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

 Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat în perioadele 13-17 mai 2013, ÅŸi respectiv, 27-31 mai 2013, în cadrul programelor de ÅŸtiri, de la orele 16.00 ÅŸi 19.00, descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale.

 Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, unele dintre aceste ÅŸtiri :

 15.05.2013 – „Observator”
 Ora 16.00 : Titlul – Elevi înjunghiaÅ£i în ÅŸcoală
 Subiect/descriere – Despre bătaia dintre elevii a două licee : Mihaela Călin : Doi înjunghiaÅ£i în aceeaÅŸi zi în Capitală ÅŸi amândoi elevi de liceu este real. (...) Primul adolescent s-a ales cu un briceag în umăr după ce s-a certat cu un coleg mai mic (...) Cel de-al doilea elev, la Colegiul Tehnic Miron Nicolescu a fost înjunghiat în picior tot de un coleg. Georgiana Murgilă : Dacă în primul caz de la liceul Mecanică Fină s-a întâmplat pe terenul de sport, acolo unde un tânăr de 19 ani a fost înjunghiat de un coleg de-al lui din clasa a noua, în celălalt caz la Liceul Miron Nicolescu totul s-a întâmplat în apropierea liceului, pe b-dul Metalurgiei acolo unde dintr-o joacă un tânăr de 17 ani a fost înjunghiat în picior (...) ÃŽn ceea ce-l priveÅŸte pe celălalt elev înjunghiat în omoplatul drept acesta se află la Spitalul Sf. Pantelimon (...) după ce s-a ales cu o plagă înjunghiată în urma unui conflict (...) Iată a fost înjunghiat de către colegul său mai mic. Imagini – picături de sânge blurate. Avertizare – nu.

 Ora 19.00 : Titlul – Certuri la liceu, încheiate cu sânge
 Subiect/descriere – Despre bătaia dintre elevii a două licee : Andreea Berecleanu : La fiecare 10 minute un elev este victima unei agresiuni la ÅŸcoală. Este o statistică tot mai îngrijorătoare mai ales că este confirmată de noi incidente în fiecare zi. Numai astăzi în Capitală doi elevi din două licee diferite au fost înjunghiaÅ£i lângă ÅŸcoala în care învaţă. Voce : ProtagoniÅŸti doi adolescenÅ£i. Unul dintre ei elev în clasa a noua, a scos cuÅ£itul ca să-l intimideze pe rivalul său mai mare cu trei ani. Carmina Othman, reporteră : ÃŽn acest liceu nu e pentru prima dată când un elev scoate briceagul ÅŸi-ÅŸi atacă un coleg. Voce : Doi elevi de clasa a zecea s-au certat : unul i-a înfipt celuilalt un briceag în picior. Imagini – un băiat îi sare altuia cu picioarele în spate, blurat în partea superioară ; într-o clasă, unui elev i se dau pumni ÅŸi i se sare în spate cu picioarele, blurat Avertizare – nu.

 17.05.2013 - Observator
 Ora 19.00 - Titlul : Bătut de poliÅ£iÅŸti că n-avea cască
 Subiect/descriere - Despre bătaia dată de doi poliÅ£iÅŸti din Oradea unui tânăr pentru că s-a plimbat cu scuterul fără să poarte cască ÅŸi fără să aibă acte : Andreea Berecleanu : L-au încătuÅŸat, l-au trântit la pământ ÅŸi au trântit asupra lui o ploaie de pumni. De parcă nu era de ajuns, la final i-au pulverizat spray lacrimogen în ochi. (...) Voce : PoliÅ£iÅŸtii l-au pus la pământ, l-au încătuÅŸat ÅŸi timp de câteva minute l-au scuturat bine. Victimă : ÃŽn maÅŸină m-o bătut dup-aia m-o dus la secÅ£ie ÅŸi acolo m-o bătut. Åži cu palma ÅŸi cu bastonul ÅŸi cu ce-or putut ei . Imagini – de pe internet, blurate, cu un bărbat culcat la pământ Å£inut de un poliÅ£ist care-l loveÅŸte în zona genitală (repetat de două ori), iar celălalt dă telefon ÅŸi îi dă cu spray paralizant în ochi (de trei ori). Avertizare – scrisă.

 Titlul : Fugarii acuzaÅ£i de crimă, aduÅŸi în Å£ară
 Subiect/descriere : Despre crima care a îngrozit România : un avocat din Oradea care ÅŸi-ar fi ucis soacra ajutat de soÅ£ie, judecat în Å£ară pentru omor deosebit de grav. Voce : Pe 3 decembrie, anul trecut, din apartamentul Cristinei s-au auzit Å£ipete. O zi mai târziu soÅ£ul ei avea pete de sânge pe haine ÅŸi pleca în grabă de acasă cu multe bagaje. Cristina îl însoÅ£ea. ÃŽmpreună ar fi scăpat de cadavru ÅŸi apoi au fugit din Å£ară. Trei săptămâni au răscolit anchetatorii oraÅŸul în căutarea femeii dispărute. Femeie : Era mâncat, n-are un picior, n-are bazinul. Bărbat : Cadavrul găsit are degetele devorate. Voce : DeÅŸi era sfârtecat de câini, trupul femeii păstra urmele crimei. Camelia Buhaci, legist : S-a datorat hemoragiei externe consecutivă unor plăgi tăiate, profunde, la nivelul gâtului. Imagini – a. reconstituire A/N : o persoană cărând saci, cu un corp târât în casă ; o pată de sânge. Avertizare – nu.”

 27.05.2013 – „Observator”

 Ora 16.00 – Titlul : ÃŽn căutarea ucigaÅŸului
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită tranÅŸată în râul ArgeÅŸ : Gheorghe Å¢icu, comisar ÅŸef : ... fragmente de corp uman : mâini, picioare, cap, îmbrăcăminte, obiecte de îmbrăcăminte, rucsac, pantaloni (...) Imagini – cu obiect în râu sau târât pe uscat, blurat, neidentificabil ; pete de sânge pe parapet. Avertizare - nu.

 Ora 19.00
 19.07 – Titlul : Masacru după autostop în iad
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită în râul ArgeÅŸ : Andreea Berecleanu : După trei zile de căutări apar primele probe în cazul cadavrului tranÅŸat din râul ArgeÅŸ. RămăşiÅ£e descoperite la aproape un kilometru de locul unde a fost găsit trupul măcelărit al Iulianei Neblea. (...) Anchetatorii spun că a tranÅŸat cadavrul cu precizia unui chirurg. Mariana Zaharia, corespondent Observator : Anchetatorii bănuiesc că femeia a fost ucisă în mai puÅ£in de trei minute. Este perioada de timp în care tirul ar fi parcurs distanÅ£a dintre Topoloveni ÅŸi intersecÅ£ia în care ÅŸoferul a preferat să facă dreapta. (...) Urmele de sânge de pe balustrada podului de la Căteasca îi fac pe anchetatori să creadă că trupul femeii a fost aruncat în gol mai bine de 30 de metri. Gheorghe Å¢icu, comisar ÅŸef : ÅžtiÅ£i ce căutăm fragmente de corp uman : mâini, picioare, cap, îmbrăcăminte, obiecte de îmbrăcăminte, rucsac, pantaloni (...) Au mai fost menÅ£ionate trupul tranÅŸat, corpul tranÅŸat ÅŸi bustul tranÅŸat. Imagini – cu obiect în râu sau târât pe uscat, blurat, neidentificabil. Avertizare – scrisă.

 28.05.2013 – „Observator”
 Ora 16.00
 16.22 –Titlul : A patra zi de căutării
 Subiect/descriere – Despre femeia ciopârÅ£ită ÅŸi aruncată în râul ArgeÅŸ la care s-a găsit un picior la 1 km aval de locul unde fusese descoperit trupul. Imagini – cu obiect în râu, blurat, neidentificabil. Avertizare - nu.

 16.23 – Titlul : Doi români au îngrozit Europa
 Subiect/descriere – Despre două asasinate în Spania :
 Prezentatoare : Doi români sunt suspecÅ£ii principali într-o crimă care a îngrozit Europa. Ar fi ucis un cuplu celebru de olandezi, ea campioană europeană la volei iar el tot sportiv. Victimele au dispărut de mai bine de două săptămâni. Ieri însă, cadavrele lor tranÅŸate au fost descoperite îngropate într-o livadă de lângă Murcia. Voce : MutilaÅ£i ÅŸi îngropaÅ£i la câţiva centimetri sub pământ într-o livadă de lămâi. Imagini – nu. Avertizare - nu

 Ora 19.00
 19.03 – Titlul : O crimă ca un joc de puzzle
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită în râul ArgeÅŸ ÅŸi alte asasinate mai vechi : Andreea Berecleanu : După cazul Elodia poliÅ£iÅŸtii ÅŸi procurorii criminaliÅŸti din România trebuie să dezlege un alt mister moartea Iulianei Neblea, tânăra tranÅŸată ÅŸi decapitată. Râul în care ani în ÅŸir anchetatorii au scotocit după avocată a scos la suprafaţă doar jumătate din trupul măcelărit al Iulianei. (...) Voce : Apele învolburate îi înspăimântă deopotrivă pe localnici ÅŸi anchetatori. Åžtiu că undeva, adâncul ascunde trup de om măcelărit. PoliÅ£iÅŸti : Căutăm vestimentaÅ£ie (...) ÅŸi membre : superioare, inferioare. VedeÅ£i că există posibiliatea ca aceste membre să fie ÅŸi secÅ£ionate. (...) Voce : La autopsie medicii legiÅŸti nu-ÅŸi dau seama dacă a fost sau nu violată. (...) Trupul tranÅŸat aminteÅŸte de alte crime oribile. (...) ÃŽn 2009, Carmen Bejan ÅŸi Sergiu Florea tranÅŸau în camera lor de cămin trupul lui Trifu Schroth. (...) Aproape tot atât a primit ÅŸi Roxana Călin, doctoriÅ£a din PloieÅŸti care a ucis-o pe soÅ£ia amantului ei. A sedat-o, iar trupul tranÅŸat a fost pus în pungi ÅŸi aruncat în tot oraÅŸul. A dat-o însă de gol punga cu organele interne ale victimei păstrat în congelator. Imagini – cu obiect în râu, sau pe uscat, blurat, neidentificabil. Avertizare - nu.

 19.27 – Titlul : Campioană torturată ÅŸi ucisă de români
 Subiect/descriere – Despre două asasinate în Spania : Andreea Berecleanu : Doi români ÅŸochează două naÅ£iuni : Olanda ÅŸi Spania. Românii sunt bănuiÅ£i că au torturat până la moarte o sportivă olandeză campioană europeană ÅŸi pe iubitul ei. I-ar fi ucis, decapitat ÅŸi îngropat în Spania. Voce : Cei doi români i-au torturat, i-au bătut până la moarte timp de două zile. (...) Trupurile tranÅŸate ale olandezilor au fost găsite ieri într-o plantaÅ£ie de lămâi. Imagini – nu. Avertizare – nu.

 29.05.2013 – „Observator”
 Ora 16.00
 16.18 – Titlul : A fost găsită o mână a femeii tranÅŸate
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită în râul ArgeÅŸ : Prezentatoare : Puzzle-ul morÅ£ii Iulianei Neblea, femeia tranÅŸată ÅŸi decapitată se recompune pas cu pas astăzi după patru zile de căutări în care au fost găsite pe rând trunchiul decapitat ÅŸi un picior. Anchetatorii au dat peste o mână a victimei tot în apele râului ArgeÅŸ. Reporter : Este mâna stângă sau dreapta ? Criminalist : Nu ÅŸtiu. Reporter : Este întreagă ? Criminalist : La necropsie, la necropsie. Voce : ÃŽntre timp toată lumea aÅŸteaptă rezultatul expertizei care v-a stabili dacă femeia a fost sau nu violată. Voce : Un ÅŸofer de tir a fost cel care a luat-o pe Iuliana la ocazie. De aici ÅŸi ipoteza că acesta ar fi cel care ar fi violat-o ÅŸi apoi ar fi ucis-o fără milă. Imagini – nu. Avertizare - nu.

 Ora 19.00
 18.59 – Titlul : TorturaÅ£i în maÅŸina morÅ£ii
 Subiect/descriere – Despre două cadavre găsite arse într-o maÅŸină : Andreea Berecleanu : Cei doi pasageri ai maÅŸinii carbonizate din MehedinÅ£i ar fi fost uciÅŸi. Victimele ar fi foct bătute crunt înainte să li se dea foc. Este cea mai plauzibilă variantă a anchetatorilor care acum caută un criminal ÅŸi un motiv pentru dublul asasinat. Fata de 19 ani care a ars în portbagaj ar fi fost iubita bărbatului carbonizat în maÅŸină. Martor : Sunt răsturnaÅ£i cu maÅŸina ÅŸi arÅŸi. Martoră : Cred că au fost omorâţi amândoi ÅŸi arÅŸi. Voce : Ar fi avut o aventură aprinsă care s-a sfârÅŸit în flăcări cu o dublă crimă. Martoră : I-o fi urmărit careva ÅŸi i-a omorât pe amândoi. Voce : Cel mai plauzibil scenariu. Surse din anchetă spun că cei doi aveau capetele zdrobite. Nici urma de fum în plămâni. Nu erau în viaţă, când maÅŸina s-a transformat în cuptor. Liviu Chesnoiu, criminalist : Eu cred că a fost violată, el bătut, omorât, ÅŸi ea de asemenea. Au fost tâlhăriÅ£i, li s-a luat toate bunurile. Voce : O mână criminală ar fi încercat să-ÅŸi ardă urmele complet ÅŸi victimele. (...) Voce : La început anchetatorii s-au gândit ÅŸi că bărbatul ar fi ucis-o ÅŸi ar fi renunÅ£at la viaţă cu un mare foc, însă avea acasă o soÅ£ie ÅŸi o fetiţă. Imagini – cu o maÅŸină arzând ÅŸi cu maÅŸina arsă. Avertizare - nu.

 19.09 – Titlul : Mai aproape de asasin
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită în râul ArgeÅŸ : Andreea Berecleanu : Din trupul măcelarit, au recuperat abia jumătate. Astăzi, râul ArgeÅŸ a scos la suprafaţă noi rămăşiÅ£e. Jandarm, la locul căutărilor : Ne interesează membre. Ne interesează capul victimei. Voce : Sună înfiorător ! Dar aÅŸa e ÅŸi cazul. Un asasinat tulburător până ÅŸi pentru anchetatori. Cei mai buni criminaliÅŸti încearcă să dezlege enigma. Astăzi, au mai strâns o parte din trupul măcelărit al Iulianei Neblea. Reporter, la locul căutărilor : Este mâna stângă sau dreapta ? Criminalist : Nu ÅŸtiu. Reporter : Este întreagă ? Criminalist : La necropsie, la necropsie. Voce : Mâna a fost găsită la aproape 200 de metri distanţă faţă de locul unde, acum două zile, pompierii au descoperit un picior al victimei. Mai au la expertiză ÅŸi trunchiul decapitat al Iulianei Neblea. Podul de la Căteasca ar fi locul de unde asasinul a încercat să scape de cadavru. Imagini – corp găsit blurat. Avertizare – nu.

 30.05.2013 – „Observator”
 Ora 16.00
 16.14 – Titlul : Liber să ucidă
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită în râul ArgeÅŸ : Mihaela Călin : Bărbatul suspectat că a măcelărit o femeie fără vină ÅŸi i-a aruncat trupul în râul ArgeÅŸ este un fost puÅŸcăriaÅŸ. Individul a mai fost condamnat pentru viol dar luna trecută a fost lăsat liber pentru bună purtare. Reporteră : Patru ore a stat suspectul în casa în care se presupune că ar fi tranÅŸat-o pe femeie. Reporter, în timp ce suspectul era dus la maÅŸina poliÅ£iei : AÅ£i adus-o aici ? Aici aÅ£i tranÅŸat-o ? V-a implorat s-o lăsaÅ£i în viaţă ? Voce : Bărbatul locuieÅŸte singur după ce mama a plecat la muncă în Italia iar fratele în Anglia. Acesta îi lăsase lui maÅŸina în care, se pare, suspectul a transportat cadavrul până la râu. Imagini – obiect blurat găsit în râu Avertizare - nu.

 16.17 – Titlul : JefuiÅ£i, bătuÅ£i ÅŸi arÅŸi pentru droguri
 Subiect/descriere – Despre cele două cadavre găsite arse într-o maÅŸină : Referindu-se la suspecÅ£i, prezentatoarea Mihaela Călin, a spus : Ei sunt cei care, spun anchetatorii, au ucis în bătaie cei doi tineri, iar apoi le-au incendiat trupurile, totul pentru droguri. La arestarea suspecÅ£ilor, reporterii au pus întrebări precum : I-aÅ£i ucis pentru droguri ? AÅ£i vrut să aruncaÅ£i maÅŸina în lac ? Un localnic presupune că pentru etnobotanice victimele, o fată de 19 ani din Turceni ÅŸi un tânăr din FiliaÅŸi de 28 de ani, au sfârÅŸit în maÅŸina cuptor. O voce din off a explicat că unul dintre suspecÅ£i vroia să cumpere droguri dar s-au certat. Iar cei ÅŸase ÅŸi-ar fi bătut până la moarte victimele pentru droguri ÅŸi bani. Conform Elenei Dumitrana, mama fetei arse, morÅ£ii sunt răsturnaÅ£i cu maÅŸina ÅŸi arÅŸi. Vocea din off a continuat : După crimă, suspecÅ£ii ar fi vrut să arunce maÅŸina în care se aflau trupurile victimelor într-un lac. Pentru că autoturismul s-a împotmolit, i-au dat foc. Imagini – cu o maÅŸină arzând Avertizare – nu.

 Ora 19.00
 19.07 – Titlul : Spintecătorul a fost liber să ucidă
 Subiect/descriere – Despre femeia găsită în râul ArgeÅŸ : Andreea Berecleanu : Criminalul care a ucis, a tranÅŸat ÅŸi a aruncat o femeie pe bucăţi în ArgeÅŸ a fost prins. E recidivist : în trecut a mai violat ÅŸi tăiat o femeie dar a fost eliberat din închisoare luna trecută, înainte de termen, culmea, pentru bună purtare. Åži n-a pierdut timpul : ÅŸi-a ales o nouă victimă la întâmplare, a violat-o ÅŸi ciopârÅ£it-o fără milă. La arestarea suspectului, un reporter i-a pus întrebarea Aici aÅ£i tranÅŸat-o ? O voce din off a descris scena : Iuliana s-a urcat în maÅŸina lui. Åži-a dat seama prea târziu că e prinsă în capcană. Pe drum, bărbatul a început s-o pipăie, s-o ameninÅ£e ÅŸi s-o lovească. Åži apoi a condus-o spre moarte. Acolo a violat-o, a ucis-o ÅŸi a tranÅŸat-o, în mai multe bucăţi, cu precizia unui chirurg. Marius Iacob, procuror : Din datele pe care le avem rezultă cel mai probabil că a ucis-o acasă după care a segmentat cadavrul ÅŸi l-a transportat în zona râului ArgeÅŸ. Voce : O zi mai târziu, un cioban a găsit pe malul râului ceea ce mai rămăsese din Iuliana. Un trunchi decapitat, fără mâini ÅŸi fără picioare. O piesă dintr-un puzzle macabru, pe care anchetatorii l-au refăcut, bucată cu bucată, doar pe jumătate. O reporteră, la faÅ£a locului unde au fost găsite resturile, a întrebat criminalistul : Este mâna stângă sau dreapta ? Criminalist : Nu ÅŸtiu. Reporter : Este întreagă ? Criminalist : La necropsie, la necropsie. Jandarm dând indicaÅ£ii pentru căutare : Ne interesează capul victimei. Localnică : De ce a putut s-o omoare ? ÃŽn halul ăsta s-o tranÅŸeze. Voce : Capul ÅŸi picioarele Iulianei sunt pierdute încă undeva prin ArgeÅŸ. Imagini – obiect blurat găsit în râu. Avertizare - nu.

 19.13 – Titlul : Droguri, moarte ÅŸi cenuşă
 Subiect/descriere – Despre cele două cadavre găsite arse într-o maÅŸină : Andreea Berecleanu : UciÅŸi pentru bani, după o ceartă de la droguri ! Doi oameni au fost omorâţi, la nervi, de mai mulÅ£i tineri din Motru. Apoi au fost stropiÅ£i cu benzină ÅŸi arÅŸi. Voce : Ileana a murit la 19 ani. Prinsă la mijloc într-un război al drogurilor. Arsă, în portbagajul maÅŸinii lui IonuÅ£, 28 de ani, om însurat, căruia etnobotanicele i-ar fi adus plăcere ÅŸi bani. Åži, într-un final, moartea. (…) Se pregătea o tranzacÅ£ie cu etnobotanice. ÃŽntre IonuÅ£, dealer cunoscut în FiliaÅŸi, ÅŸi câţiva tineri din Motru. 20 de doze au trecut în buzunarul bărbatului, fără să plătească. Voce : I-au zdrobit capul bărbatului cu un levier apoi i-au lovit amanta pe care au îngrămădit-o în portbagaj, au plecat cu victimele spre lacul în care intenÅ£ionau să arunce maÅŸina. Florin Homescu, avocatul unuia dintre presupuÅŸii criminali : Datorită unei manevre greÅŸite cu autoturismul care a rămas împotmolit au hotărât să incendieze maÅŸina. Voce : Nu înainte să se asigure că cei doi sunt morÅ£i. Fata mai respira aÅŸa că au strangulat-o, apoi au dezlănÅ£uit iadul. După ce ÅŸi-au aruncat hainele pătate de sânge într-un canal, s-au întors la locuinÅ£a unuia dintre ei, care stătea cu prietena. Imagini – cu o maÅŸină arzând ÅŸi cu maÅŸina arsă. Avertizare – nu.

 31.05.2013 – „Observator”
 Ora 16.00
 16.26 – Titlul : Dubla crimă a fost plănuită de un minor
 Subiect/descriere – Despre dublul asasinat din MehedinÅ£i. Acesta a fost pus la cale de un minor de 17 ani care a stabilit locul de întâlnire pentru tranzacÅ£ionarea etnobotanicelor ÅŸi a spus ÅŸi celorlalÅ£i complici. Pentru că nu s-au înÅ£eles la preÅ£, au bătut victimele până la moarte, le-au băgat în maÅŸină ÅŸi au vrut să le arunce în râu, dar pentru că maÅŸina s-a împotmolit i-au dat foc. Imagini – cu maÅŸina arzând sau deja arsă. Avertizare - nu.

 Ora 19.00
 19.03 – Titlul : A fost găsit capul femeii spintecate
 Subiect/descriere – S-a vorbit despre cazul femeii tranÅŸate ÅŸi aruncate în râul ArgeÅŸ. A fost găsit ÅŸi capul victimei la câteva sute de metri de locul în care s-au descoperit ÅŸi alte părÅ£i din trupul ciopârÅ£it. Despre suspect s-au descoperit ÅŸi alte lucruri : ataca ÅŸi chinuia din plăcere, iar în telefon avea înregistrări cu scene pornografice violente. Mânzăraru a mai fost la închisoare pentru viol dar a fost eliberat condiÅ£ionat. Imagini – obiect blurat găsit în râu. Avertizare – nu.

 19.06 - Titlul : UcigaÅŸul i-a dus la locul crimei
 Subiect/descriere – ÃŽn cazul femeii tranÅŸate ÅŸi aruncate în râul ArgeÅŸ, reporterul aflat la faÅ£a locului a relatat desfăşurarea evenimentelor : Georgiana Murgilă, reporter : După ce ÅŸi-a luat victima la ocazie bărbatul s-ar fi oprit aici pe podul Căteasca unde a violat-o, apoi a strâns-o de gât ÅŸi nu s-a oprit aici. A transportat-o până la apartamentul din Topoloveni în drum spre care a aplicat o strategie parcă desprinse din filmele de groază. Când urca pe scări acesta a Å£inut capul femeii pe umărul său astfel încât cei cu care s-ar fi întâlnit pe drum să creadă că este iubita lui. ÃŽn apartament a tranÅŸat cadavrul după care l-a pus într-un sac de plastic ÅŸi s-a întors la locul faptei, pe podul din Căteasca de unde a aruncat sacul în râu. Imagini – nu. Avertizare – nu.

 19.07 - Titlul : Scenariu criminal la 17 ani
 Subiect/descriere – Åžtire asemănătoare cu cea de la ora 16.26. Imagini – cu maÅŸina arzând sau deja arsă. Avertizare - nu.

 19.19 – Titlul : Ucisă de monstrul din familie
 Subiect/descriere – Despre fata al cărui cadavru a fost găsit în pădure. A fost legată de un copac, violată, ucisă ÅŸi ascunsă sub un morman de frunze. Principalul suspect este vărul plecat în Germania dar întors, în al cărui telefon s-a găsit simul de telefon al fetei. Imagini – nu. Avertizare - nu.

 Consiliul a considerat că difuzarea unor ÅŸtiri cu un astfel de conÅ£inut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaÅ£ie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaÅ£ia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

 Astfel, în scopul asigurării protecÅ£iei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 O altă obligaÅ£ie instituită în sarcina radiodifuzorilor este ÅŸi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi să se supună cerinÅ£elor de protecÅ£ie a copiilor ÅŸi a vizionării în familie. Consiliul a constatat că, prin prezentarea ÅŸtirilor respective, radiodifuzorul nu a Å£inut cont de obligaÅ£ia legală instituită în sarcina sa, potrivit dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, ÅŸi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecÅ£ie reală a copiilor, care sunt lipsiÅ£i de maturitate, au un discernământ redus ÅŸi nu au capacitatea reprezentării faptelor ÅŸi consecinÅ£elor ce decurg din acestea, precum ÅŸi gravitatea unor astfel de fapte.

 Ca regulă de protecÅ£ie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conÅ£in detalii, descrieri sau reconstituiri ale unor omucideri.

 ÃŽn acest sens, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-22.00, nu pot fi difuzate programe care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, altele decât cele de ficÅ£iune. Or, radiodifuzorul a transmis, în cadrul unor emisiuni informative difuzate la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor (respectiv orele 16.00 ÅŸi 19.00), ÅŸtiri ce au cuprins descrieri ÅŸi detalii importante ale unor omucideri.

 Având în vedere descrierile ÅŸi detaliile referitoare la cazurile de omucideri prezentate, precum ÅŸi caracterul repetitiv al acestora, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului, cu consecinÅ£a afectării dezvoltării morale ÅŸi mentale a copiilor.
 Membrii Consiliului apreciază că un astfel de conÅ£inut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii ÅŸi dezvoltării mentale a minorilor, dat fiind faptul că aceÅŸtia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect ÅŸi ceea ce este greÅŸit, noÅ£iunile de bine ÅŸi rău, precum ÅŸi seturile de valori prin observare ÅŸi imitaÅ£ie.

 Mediatizarea excesivă a unor astfel de cazuri, însoÅ£ită de descrieri ÅŸi/sau reconstituiri, poate fi deosebit de nocivă pentru adolescenÅ£i ÅŸi tineri, a căror concepÅ£ie despre viaţă este în formare ÅŸi faţă de care societatea trebuie să fie responsabilă, inclusiv prin modul în care prezintă astfel de cazuri tragice.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

 ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A., având licenÅ£a audiovizuală nr. TV 012.4/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 ÅŸi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 29 alin. (1), 12 alin. (1), (2) ÅŸi 17 alin. (1), (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 1 cu amendă de 10.000 lei, întrucât unele ediÅ£ii informative transmise în luna mai 2013, de la orele 16.00 ÅŸi, respectiv, 19.00, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale potrivit cărora programele de ÅŸtiri se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie, în sensul că au fost prezentate ÅŸtiri ce au conÅ£inut descrieri detaliate ale unor cazuri de omucideri, însoÅ£ite de prezentarea de tehnici criminale. Potrivit legislaÅ£iei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune, care conÅ£in descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.