Decizia nr. 284 din 11.06.2013

11.06.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. ANTENA TV GROUP S.A. BUCUREŞTI
 BUCUREŞTI str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1,
 CUI R 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1 Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA cu nr. 5516 și 5535 din 10.05.2013 privind edițiile de știri a emisiunii „Observator”, difuzate în data de 09 mai 2013, de la ora 16.00 și 19.00, de postul ANTENA 1.

Postul ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 65 lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare. Potrivit prevederilor invocate, în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : ….. ”b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ;”

 În fapt, în ziua de 9 mai 2013, în cadrul ediţiei emisiunii informative „Observator” difuzată la ora 16.00, a fost prezentată o ştire cu titlul : “Călugărul cu trecut necurat”, al cărei conţinut a fost următorul :

 Redăm din raportul de monitorizare :

 ”Prezentatoare : Ies la iveală detalii necurate despre călugărul care a fugit cu banii credincioşilor. Părintele Andrei, aşa cum îi spuneau fraţii săi întru credinţă, ducea o viaţă dublă. Monahul era un fost travestit. Îi plăceau bărbaţii aşa cum îi plăceau şi banii. Iar în timpul liber făcea show-uri erotice.

 Pe fondul unor imagini cu petenţii în travesti într-un club, comentariul din off a continuat astfel : Când nu îmbrăca haine călugăreşti, (reluare cu imagini încetinite ale celor doi, cu accent pe cel de-al doilea petent) părintele Andrei dansa prin cluburi de homosexuali deghizat în femeie. Îşi spunea Cecille del Sol. Din imaginile, filmate acum câţiva ani, omul Domnului părea mai degrabă că s-a lăsat pradă depravării. Alături de alţi doi travestiţi, făcea show într-o emisiune tv.

 Pe post sunt difuzate imagini cu trupa „Veveriţele Vesele” dintr-un episod la Mondenii în care apar : Consuela – primul petent, Grisina – al doilea petent şi Congresina, cei trei membri ai trupei.

 Voce din off : În 2010, când a aflat că mama sa suferă de cancer, a decis să ia drumul credinţei, lăsând în urmă trecutul. S-a retras la Mânăstirea Nicula. Acolo, călugării l-au tratat ca pe un frate.

 Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălaj : Ei l-au apreciat pentru cuminţenia lui, pentru hărnicia lui, pentru fraternitatea de care a dat dovadă în toată perioada în care el a locuit la mânăstire.

 Pe fondul unor imagini dintr-un episod al Mondenilor cu trupa ”Veveriţele Vesele”, comentariul din off a continuat astfel : După un an, când fraţii au aflat de viaţa lui dublă, l-au gonit. Călugărul n-a renunţat la sutană. S-a retras la Schitul Bobota din Sălaj. Voce din off : De la Mânăstire, părintele Andrei a fugit înainte de Paşte cu toţi banii adunaţi de la credincioşi. Nimeni nu ştie pe unde s-ar putea ascunde.”

 În ediţia aceleiași emisiuni difuzate la ora 19.00, a fost prezentată ştirea cu titlul : “Viaţă cu păcate : travestit, călugăr, hoţ”, al cărei conţinut a fost următorul :

 „Andreea Berecleanu : Aplecarea lui n-a fost doar pentru cele sfinte, ci şi spre cele păcătoase. Când nu făcea mătănii, făcea show erotic ! Călugărul acuzat că a fugit cu banii mânăstirii Bobota este vedetă gay. În trecut, a dansat lasciv într-o trupă de travestiţi. În mânăstire era Părintele Andrei pe scenă era Cecille del Sol. Că doar mare e grădina lui Dumnezeu.

 Pe fondul unor imagini ale călugărului în sutană care au alternat cu cele ale celui de-al doilea petent travestit, urmate de ecranul splitat prezentându-l pe călugăr în travesti-stânga şi în sutană-dreapta, vocea din off a continuat astfel :
 Când nu avea rochie neagră, adică sutană, se prezenta Sorin Filip. Când era pe scenă, în rochie de seară. Era Cecille del Sol. În mânăstire era fratele Andrei. Imagini cu cel de-al doilea petent în travesti.

 Pe fondul unor imagini ale călugărului în travesti urmate de imagini cu trupa “Veveriţele vesele“, comentariu din off : Trecutul călugărului e lung şi plin de ispite ca o zi de post. La început a fost croitor.

 Lucian Dunăreanu, preşedinte al Asociaţiei “Be an angel” : L-am cunoscut pe Sorin prin 2006-2007, când cocheta cu croitoria.

 Comentariu din off cu imagini ale trupei “Veveriţele vesele“ : Şi-a croit astfel şi o nouă vocaţie. A păşit, cu dreptul, pe scena, cu trupa Toxice.
 Lucian Dunăreanu : I se părea foarte interesant ceea ce facem noi, ca bărbat, să te îmbraci în femeie şi să joci în travesti şi şi-a dorit şi el să facă parte din trupa noastră.

 Imagini cu petenţii în travesti, primul în blondă şi al doilea în brunetă, într-un club şi comentariul din off : Luni la rând, a fost ispita cluburilor de homosexuali. Apoi…

 Lucian Dunăreanu : Am aflat şi noi că… se călugărea. Ceea ce mi s-a părut destul de amuzant.

 Imagini cu al doilea petent travestit în club, urmate de cele ale călugărului în sutană şi comentariul din off : Vocaţia l-a impins apoi spre credinţă. Şi s-a aplecat profund în dogme, până când a aruncat peruca şi a devenit fratele Andrei. La mânăstirea Nicula, apoi la Bobota, în Salaj. Unde s-a făcut repede iubit de călugări.

 Gabriel Gârdan, purtător de cuvânt al Episcopiei Sălaj : Ei l-au apreciat pentru cuminţenia lui, pentru hărnicia lui, pentru fraternitatea de care a dat dovadă.

 Voce din off : Până într-o zi când dracul şi-a băgat coada în mintea lui şi i-a întors credinţa pe dos. A fugit cu tot c u banii mânăstirii.

 Imagini ale călugărului în sutană şi comentariul : În faţa lui, mulţi enoriaşi şi-au făcut cruce. Şi încă îşi mai fac cruce, de data asta cu stânga.

 Gabriel Gârdan : Este trecutul care îl urmăreşte în acest moment.

 Voce din off : Îl urmăreşte şi poliţia. Fratele Andrei ar fi fugit la muntele Athos cu banii furaţi din mânăstire. Acum poate fi tentat de o nouă vocaţie. (imagini ale călugărului în sutană) Cea de puşcăriaş”.

 În legătură cu difuzarea acestor ediţii de ştiri, doi membri ai trupei „Veverițele Vesele” au sesizat Consiliul, precizând că în timpul prezentării unei știri referitoare la un călugăr acuzat de furt, pe post au fost difuzate imagini cu trupa din care fac parte. Autorii sesizărilor au reclamat și faptul că pe post a fost prezentată pe ecran partajat, în stânga, imaginea călugărului (acuzat de furt) la care se referea știrea, iar în dreapta imaginea unuia din membrii trupei „Veverițele Vesele”, prezentatorul știrii afirmând că este vorba despre una și aceeași persoană cu cea din imaginea alăturată.

 Analizând conţinutul ştirilor prezentate în cadrul unor ediţii informative difuzate pe parcursul zilei de 9 mai 2013, membrii Consiliului au constatat că între subiectul tratat și imaginile ce au însoțit materialul informativ nu a existat o conexiune reală.

 Astfel, Consiliul a considerat că, între imaginile cu membrii trupei, degizați în femei, prezentați într-un spectacol de televiziune, și imaginile reprezentând un călugăr acuzat de furt, nu există nicio legătură.

 De asemenea, membrii Consiliului consideră că informaţia difuzată de radiodifuzor prin voce din off, potrivit căreia călugărul acuzat de furt ar fi aceeași persoană cu unul din membrii trupei „Veverițele Vesele”, prezentat în imaginile difuzate în timpul comentariului, contravine dispozițiilor art. 65 lit. b) din Codul audiovizualului, care dispun ca, între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ;

 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. cu somaţie publică. Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

 În temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) și (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, -Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 65 lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare. Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somație publică, întrucât, în cadrul unor ediţii ale emisiunii „Observator” difuzate în ziua de 9 mai 2013, între subiectul tratat și imaginile ce au însoțit materialul informativ nu a existat o conexiune reală, fapt ce contravine dispozițiilor art. 65 din Codul audiovizualului.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.