Decizia nr. 265 din 30.05.2013

30.05.2013


envoyer l'article par mail title=

privind obligaţia S.C. REALITATEA MEDIA S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Radu Căpîlnaşiu

SC REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176,
Clădirea Willbrook, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1,

pentru postul de televiziune REALITATEA TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 30 mai 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum ÅŸi sesizarea înregistrată sub nr. 5040/25.04.2013, formulată de domnul Radu CapîlnaÅŸiu, cu privire la emisiunea „Dosar de politician”, difuzată în data de 28.03.2013, de postul REALITATEA TV.

Prin sesizare petentul reclamă faptul că în cadrul emisiunii menÅ£ionate „drepturile sale legitime au fos lezate prin prezentarea de informaÅ£ii false, inducerea unei imagini de clică, de înÅ£elegeri frauduloase, afaceri ilegale ... din postura de primar al oraÅŸului.”

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei, membrii Consiliului au decis obligarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Radu Căpîlnaşiu, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului audiovizualului.

ÃŽn fapt, în data de 28.03.2013, postul REALITATEA TV a difuzat emisiunea „Dosar de politician”, realizată de d-nul Silviu Mănăstire, în cadrul căreia a fost difuzat un material audiovizual al cărui subiect l-a vizat pe domnul Radu CăpîlnaÅŸiu, primarul oraÅŸului Zalău.

Redăm din raportul de monitorizare :
„Silviu Mănăstire : …Nu întâmplător în topul primarilor care deÅ£in cele mai mari suprafeÅ£e de teren intravilan se află doi ardeleni : primarul BistriÅ£ei, Ovidiu CreÅ£u ÅŸi confratele său din Sălaj, Radu CăpîlnaÅŸiu, primarul oraÅŸului Zalău. Radu CăpîlnaÅŸiu, primarul Zalăului, este liberal de conjunctură, este ficior fain, înalt ÅŸi oacheÅŸ. Este primar din 2004, pe vremea în care era portocaliu ÅŸi nu prea se oboseÅŸte să câştige alegerile, pentru că oamenii din Zalău fiind conservatori : merg cu Radu că-i băiet fain.
Sensul vieţii primarului pe pământ îl constituie afacerile din domeniul imobiliar, proprietăţile şi mai ales terenurile. Când aude de pământ lui Căpîlnaşiu îi sticlesc ochii ca la pisici. Oficial, conform declaraţiilor de avere, acesta deţinea la un moment dat 55.500 de metrii pătraţi în Zalău, în zona Acaş, judeţul Satu Mare, la Hida şi Cizer, dintre care 3,2 hectare de teren intravilan şi 2,3 hectare de teren agricol. Astfel se situează pe primul loc într-un clasament al celor 41 de primari latifundiari, şefi peste oraşe reşedinţă de judeţ din ţară. Primarul Căpîlnaşiu deţine o vilă impozantă de 210 metri pătraţi în Zalău, una de 122 metri pătraţi în comuna Hida, precum şi o casă de vacanţă în comuna Cizer. Şi pentru că în afacerile imobiliare cea mai importantă este locaţia primarul Căpîlnaşiu deţine mare parte din terenul intravilan tocmai pe traseul viitoarei centuri de ocolire a Zalăului, pe care edilul se tot chinuie să o termine de circa 5 ani….
(…) CăpâlnaÅŸiu se simte bine în sărăcia lucie de la Zalău pentru că averea sa, deÅŸi nu ieÅŸită din comun, îl face să fie un fel de baronete local. Chiar ÅŸi atunci când îşi face de lucru pe la primărie, lui CăpîlnaÅŸiu îi iese treaba pe invers, nu pentru că e băiat rău, dimpotrivă, e băiet fain, numai că nu se prea pricepe…”

Materialul a fost ilustrat cu imagini care îl prezintă pe primarul Radu CăpîlnaÅŸiu în diferite ipostaze, preluate de la Graiul TV sau de pe site-ul www.ztv.ro, imagini din oraÅŸul Zalău, preluate de la SomeÅŸ TV sau drumurileromaniei.ro ÅŸi pagini postate din articole având sursa : « Graiul Sălajului », cu titlul : Centura Zalăului, poveste fără sfârÅŸit sau din « Anchete online.ro » cu titlul : Cum nu trebuie cheltuit banul public.Cazul Primăriei Zalău.

Potrivit raportului de monitorizare, rubrica „Dosar de politician” ce a conÅ£inut materialul al cărui protagonist a fost primarul Zalăului, Radu CăpîlnaÅŸiu, a fost difuzată de 8 ori pe parcursul întregii zile de 28.03.2013, la orele 07.53, 09.53, 12.54, 14.53, 16.53, 19.53, 20.53 ÅŸi 24.54.

La finalul emisiunii s-a precizat (titrat în partea de jos a ecranului) : “Emisiunea Dosar de politician foloseÅŸte informaÅ£ii publice, surse publice ÅŸi informaÅ£ii din mass media”.

În cadrul respectivului material audiovizual, postul REALITATEA TV nu a prezentat punctul de vedere al d-lui Radu Căpîlnaşiu în legătură cu faptele ce îi erau imputate.

Conform susţinerilor d-lui Radu Căpîlnaşiu făcute prin sesizarea formulată, acesta nu a fost contactat de post nici înainte şi nici după difuzarea emisiunii, pentru a-i fi solicitat un punct de vedere referitor la informaţiile prezentate publicului şi care îl vizau în mod direct, informaţii care se refereau la săvârşirea unor fapte de natură penală.

În situaţia în care postul ar fi solicitat d-lui Radu Căpîlnaşiu să-şi exprime opinia în legătură cu faptele prezentate şi care priveau activitatatea acestuia în calitate de edil al oraşului Zalău, iar aceasta ar fi refuzat să-şi spună punctul de vedere, postul REALITATEA TV avea obligaţia legală de a preciza acest fapt în emisiune.

ÃŽn emisiunea „Dosar de politician” realizatorul acesteia a făcut mai multe referiri cu privire la unele fapte incriminatoare pe care d-nul Radu CăpîlnaÅŸiu le-ar fi săvîrÅŸit în exercitarea atribuÅ£iilor sale ca edil al oraÅŸului Zalău.

Astfel, realizatorul Silviu Mănăstire a afirmat că primarul Radu CăpîlnaÅŸiu „a cumpărat 12 hectare de teren în Valea MiÅ£ii din Zalău cu puÅ£in timp înainte ca proiectul ÅŸoselei ocolitoare a oraÅŸului să fie aprobat, inclusiv de către Consiliul Local al oraÅŸului, pe care acesta îl controla. Proiectul s-a dovedit extrem de bun pentru CăpîlnaÅŸiu…”.

De asemenea, potrivit raportului de monitorizare, realizatorul Silviu Mănăstire a susÅ£inut că primarul Radu CăpîlnaÅŸiu ar fi atribuit fără respectarea legii mai multe contracte unor persoane cu care are acesta ar avea presupuse relaÅ£ii de rudenie, afinitate sau amiciÅ£ie :
„Silviu Mănăstire : …Cert este că la primăria Zalău este cineva care se pricepe. Se numeÅŸte Doina OpriÅŸ ÅŸi este directorul tehnic al primăriei, creierul care conduce de fapt oraÅŸul, cea care decide ce ÅŸi cum se face sau nu se face în oraÅŸ. Doamna Doina ÅŸi soÅ£ul ei sunt naÅŸii de cununie ai familiei CăpîlnaÅŸiu. SoÅ£ii OpriÅŸ deÅ£in societatea de construcÅ£ii S.C. CM din CriÅŸeni care, evident, face, ca orice firmă cu pile, tocmai afaceri cu Primăria Zalău, unde doamna este ÅŸefa cea mare. Unul dintre contractele importante câştigate de societatea S.C. CM CriÅŸeni a fost construirea blocurilor ANL din oraÅŸ. Alt apropiat al primarului este notarul public Ioniţă Crecan, care controlează compania de construcÅ£ii CONSINIT, cea care a executat tot prin subcontractare lucrările la sala de sport a oraÅŸului. Mai mult, în ultimii trei ani de mandat ai lui CăpîlnaÅŸiu, compania controlată de notar a preluat toate contractele publice importante de construcÅ£ii din oraÅŸ de la diverse instituÅ£ii. Un alt fost prieten al primarului, Dumitru Rus, fost consilier local PNL, a primit de la primărie un teren în buricul târgului unde a construit un mall. Pentru asta primăria a desfiinÅ£at piaÅ£a centrală a oraÅŸului. AlÅ£i sponsori ai PNL, pe care primăria lui CăpîlnaÅŸiu i-a făcut fericiÅ£i, sunt cei de la compania INSERCO, care au realizat infrastructura (drumurile, electrificarea ÅŸi canalizarea) pentru un cartier al oraÅŸului. Numai că, la fel ca în filmele western, cartierul este pustiu, aici sunt construite doar câteva vile. InvestiÅ£ia de câteva milioane de euro a fost făcută tocmai pentru speculaÅ£ie imobiliară, deoarece terenurile din zonă au fost cumpărate înainte de ÅŸmecherii cu pile politice din Zalău. ”

Membrii Consiliului au constatat că informaţiile considerate de d-nul Radu Căpîlnaşiu ca fiind neadevărate, de natură a-i prejudicia drepturile şi interesele legitime, au fost prezentate fără a fi însoţite de punctul de vedere al acestuia, care ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-şi formeze propria opinie asupra subiectului dezbătut.

Potrivit dispoziÅ£iilor legale în vigoare, responsabilitatea pentru conÅ£inutul programului difuzat revine radiodifuzorului, indiferent de sursa informaÅ£iilor pe care acesta le pune la dispoziÅ£ia publicului, iar în situaÅ£ia în care acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

Conform dispoziţiilor art. 50 alin. (2) din Codul audiovizualului, respectarea principiului audiatur et altera pars presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare în cadrul aceluiaşi program.

Faţă de aceste aspecte, constatând că sesizarea este întemeiată, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis ca radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. să acorde dreptul la replică domnului Radu Căpîlnaşiu, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.