Decizia nr. 264 din 30.05.2013

30.05.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.,
Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center,
sector 1, CUI RO1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 2
BUCUREŞTI, B-dul Mărăşti nr. 65-67, Complex Expoziţional, Pavilion 7

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 30 mai 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iei înregistrate la CNA sub nr. 5053/25.04.2013, cu privire la emisiunea „Agentul VIP” ediÅ£ia difuzată de postul ANTENA 2 în ziua de 24 aprilie 2013.

Postul de televiziune ANTENA 2 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 166.2/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-2/20.02.2007, eliberată la data de 25.01.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizalului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 18 lit. b), art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g), k) şi l) şi art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziÅ£iilor invocate :
- Legea audiovizualului :
Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
- Decizia 220/2011privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual : Art. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producÅ£ii care prezintă :
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
Art. 19 (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
f) psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acÅ£iunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
k) calitatea ÅŸi tipologia limbajului ;
l) genul sau tema programului.
Art. 40 (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

ÃŽn fapt, postul de televiziune Antena 2 difuzează în fiecare seară, de luni până vineri, de la ora 21:10 ÅŸi în reluare, de marÅ£i până sâmbătă, de la ora 13:30, emisiunea „Agentul VIP”, prezentată de dl. Cristian Brancu. Emisiunea este calificată de radiodifuzor ca fiind de genul : “Talk – show monden” ÅŸi difuzată cu marcaj AP (respectiv emisiune care poate fi vizionată de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinÅ£ilor sau împreună cu familia).

ÃŽn ediÅ£ia din 24.04.2013 a emisiunii “Agentul VIP”, în prima parte a acesteia, începând cu ora 21:16 ÅŸi pâna la 21:54, au fost invitaÅ£i d-nii Serghei Mizil ÅŸi Gică Papari. Pe ecran a fost afiÅŸat titlul : “EXCLUSIV ! PAPARI ÅžI SERGHEI, DESPRE TEHNICA DE AGÄ‚Å¢AT A LUI TOADER”.

Emisiunea a fost difuzată în reluare în data de 25.04.2013, de la ora 13.30. După analizarea raportului de monitorizare şi vizionarea înregistrării, membrii Consiliului au constatat că difuzarea emisiunii s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Astfel, Consiliul a constatat că dialogurile cu conotaţii sexuale sau obscene, precum şi unele gesturi indecente ale participanţilor la emisiune au dat conţinut unui program difuzat cu o încadrare eronată în ce priveşte categoriile de public cărora le este permisă vizionarea, la o oră la care accesul copiilor la vizionarea programului este neîngrădită, mai ales că emisiunea este difuzată în reluare de la ora 13.30.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :
Cristian Brancu : Un titlu de presă : Gina Pistol o face destul de des cu Alin CocoÅŸ. Se referă la faptul că bea o cafea. (râsete în platou)
Cristian Brancu : Åži atunci, presa întreabă : Åži beÅ£i cafeaua ? Da ! La care presa întreabă, o secundă ! Adică, beÅ£i cafeaua oral ? Da, oral ! (râsete în platou)
Cristian Brancu : Doamne, iartă-mă, doar n-o s-o bei anal, nu ? (râsete în platou)
Cristian Brancu : DeÅŸi, clismă am mai văzut ! Am mai auzit.
Cristian Brancu : Daniela Crudu a apărut într-o emisiune tv în care rochiÅ£a ei era pătată cu urină. A spus că este urină de câine, situaÅ£ie care se tolerează doar într-o singură situaÅ£ie – dacă Nilă se transferă la Dinamo. Dacă Nilă se transferă la Dinamo, în calitatea lui de auu, auu, câine roÅŸu, pot să înÅ£eleg atunci diverse fetish-uri ÅŸi obiceiuri de acest gen, altfel, Nilă o să ajungă acasă ÅŸi o să spună, cine e ăla care a făcut pipi pe tine ? Câine ! Da, da...
(...)
Cristian Brancu : Doamnelor ÅŸi domnilor, vă rog să vă uitaÅ£i la ceea ce Serghei ascunde, dar cu siguranţă Marcel Toader arată la webcam, vă rog să vă uitaÅ£i la pantaloni, mai jos, mai jos, hopa ! (se face un prim plan pe zona ÅŸliÅ£ului pantalonilor lui Serghei Mizil) Doamnelor ÅŸi domnilor !
Serghei Mizil : Mi s-a sculat vulturul !
Cristian Brancu : Asta-i treaba, ÅŸtii ? AÅŸa cu Roxana Vancea îşi scoate sânii la film, în seara asta Serghei ÅŸi-a scos vulturul, îşi scoate vulturul la emisiunea tv.
(...)
Cristian Brancu : Am înÅ£eles, deci Serghei în momentul în care vrea să cucerească o femeie se uită în jos ÅŸi spune “zboară, puiule, zboară !” (râsete în platou)
(...)
Cristian Brancu : Doamnelor ÅŸi domnilor, să vedem, ai aflat, deci... vi s-a întâmplat vreodată să vă gândiÅ£i, să vă expuneÅ£i organele intime în faÅ£a unui webcam, în scopul cuceririi unei femei ?
Serghei Mizil : Ce-i ăla webcam ?
Cristian Brancu (arătând spre laptopul din faÅ£a sa) : Webcam e ăsta, măi. Are cameră, tu vreo să-i arăţi că mă-nÅ£elegi, eÅŸti bărbat ÅŸi ... se ridică în picioare ..ÅŸi tu îi arăţi femeii ceea ce ai ÅŸi femeia se uită acasă ÅŸi vede mândra minune.
Gică Papari : Cum a făcut ăla ÅŸi Tudy.
Cristian Brancu : Da, dar Tudy a făcut altceva, Tudy după ce a arătat, el s-a apucat ÅŸi de treabă, a pus palma la lucru.
Serghei Mizil : Tudy o ardea în căpăţână, în termeni ...populari
Cristian Brancu : Da, da...
(...)
Cristian Brancu : Deci, aÅŸa se face ? La un moment dat, femeia voia să mănânce ÅŸi la un moment dat s-a auzit un zgomot din ecran, un zgomot, nu ÅŸtiu exact cum a fost zgomotul ăla “a ! u !”
Serghei Mizil : Mie mi-a fost frică că zice femeia „Şi mi-a fost frică să nu-mi intre în gură !” când a zis că..
Cristian Brancu : Eu m-am gândit la altceva, ea a spus „Eu mă pregăteam să mănânc”...
Serghei Mizil : Eu mâncam, am vrut să-mi fac o salată ÅŸi mi-a intrat vulturu !
Cristian Brancu : Åži când am întrebat „Dragul meu, ce-i asta ?”, el a spus „Felul doi !” (râsete în platou)
(...)
Cristian Brancu : Åžtie să se uite, măi, dar nu ÅŸtie să transmită ea, adică ea nu ÅŸi-a transmis organele prin ... auzi, sigur, femeile sunt praf dacă le trimiÅ£i asemenea...
Serghei Mizil : Eu ÅŸtii ce făceam în locul ei ? Uite mă, aici, mă bateam aici. Râzând, se loveÅŸte cu palma peste zona genitală.
(...)
Cristian Brancu : Deci, aÅŸa se cuceresc femeile ?Pe webcam, cu chestii de astea de trimis ?
Serghei Mizil : Băi, dar a ars-o pe aia sau n-a ars-o pe aia ?
Cristian Brancu : Nu !
Serghei Mizil : Păi, înseamnă că n-a mers vrajeala.
Cristian Brancu : Deci, nu merge vrăjeala aÅŸa.
Serghei Mizil : Păi, dacă n-a ars-o.
(...)
Serghei Mizil : Nu, cu prietenul lui, ce eÅŸti prietenul lui, tu ? E unul care pleacă pe coridoare pe aicea.
Cristian Brancu : A, care n-a venit aseară al emisiune.
Serghei Mizil : Da, mergeam cu el în pădure, eu am luat-o la stânga ÅŸi el a luat-o la muie.
Cristian Brancu : Nu cred, nu cred
(...)
Cristian Brancu : Arătare de organe...
Serghei Mizil : Stau să mă duc cu una în parc, să mă duc cu ea de mână, sau să mă duc, uite marea, uite luna, cum face Gică al meu, cu frapiera, le făcea ÅŸi fugeau alea, cu frapiere ÅŸi cu ÅŸampania ÅŸi cu toate alea. Adică, are talentul ăsta ! Să stai pe mare, să dai ochii peste cap, să învârÅ£i ÅŸampania, a... uite răsăritul... ce răsărit, uite răsăritul – arătând spre zona intimă – o aplec ÅŸi hai să plecăm acasă că...
Cristian Brancu : Ne cerem scuze, doamnelor ÅŸi domnilor pentru asemenea lucruri,...
Serghei Mizil : Uite răsăritul ÅŸi aia când se uită în sus, nu, aicea (arătând zona intimă).
(...)
Cristian Brancu : Deci, cum spune, ca să citez din Domnul Prigoană, este „cordaci categoria I, categoria a II-a sau categoria a III-a” sau sub masă ?
(...)
Gică Papari : Păi, pe asta n-a ars-o.
Serghei Mizil : Vorbesc de nevastă-sa, nu de aialaltă, cum s-o arzi pe aia ?
Gică Papari : Pe asta a ars-o cu cafeaua, la cafenea. A vărsat cafeaua pe ea.
(...)
Serghei Mizil : Băi, dar cum să sun eu, cu muianul meu, aÅŸa, am venit ÅŸi eu cu mărÅ£iÅŸor ! Du-te-n.... (râsete în platou)
Cristian Brancu : Muainul, se referă la faţă, evident.
Serghei Mizil : LuaÅ£i-aÅŸ mărÅ£iÅŸorul ! Se uită aia, se sperie femeia !
Gică Papari : De Crăciun mai merge, zice lumea că eÅŸti elan.
Serghei Mizil : Cum deformează lupa aia, îţi dai seama, stau ÅŸi aproape, „Cine eÅŸti, futu-Å£i morÅ£ii ?”
Gică Papari : 112 !
Serghei Mizil : Åži eu cu mărÅ£iÅŸorul, ia-l ! Sau, am venit cu un ghiocel, că-i primăvară, du-te-n primăvara mă-tii ! N-ai ÅŸi tu 200 de euro ?
Cristian Brancu : (râzând) Mi-e rău !!

Având în vedere acest conţinut, Consiliul a apreciat că prezentarea lui către public s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale conform cărora difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Potrivit dispoziţiilor legale, responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor, de această clasificare depinzând, pe de o parte, ora la care programul poate fi difuzat, pe de altă parte, corecta informare şi posibilitatea părinţilor de a alege un program care să poată fi vizionat şi de copii, fără a prejudicia dezvoltarea lor psihică şi morală.

Respectarea obligaţiei de a avertiza publicul cu privire la conţinutul programelor pe care le difuzează, prin afişarea pe ecran a unor simboluri, nu-l exonerează însă pe radiodifuzor de corecta încadrare a producţiilor în funcţie de criteriile prevăzute în acest sens de legislaţia în vigoare, ori de obligaţia de a le difuza la ore la care minorii nu au acces direct, neîngrădit la televizor.

Or, în urma vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că temele abordate, un limbaj de calitatea şi tipologia celui utilizat de realizator sau de invitat, reperele morale pe care aceştia le oferă copiilor sau adolescenţilor, nu permiteau difuzarea programului la o oră accesibilă minorilor şi cu încadrarea făcută de radiodifuzor, conţinutul programului difuzat şi reluat la ore accesibile minorilor, fiind de natură a afecta dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor.

Consiliul a apreciat că unele dintre gesturile invitatului ori limbajul acestuia au avut un caracter obscen, prezentarea acestora fiind de natură să contravină dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, care interzic difuzarea unor astfel de producţii în intervale orare accesibile minorilor.

Membrii Consiliului apreciază că fapta radiodifuzorului de a difuza în reluare emisiunea este cu atât mai gravă cu cât, având cunoştinţă de conţinutul acesteia, nu a luat toate măsurile ce se impuneau pentru ca minorii care vizionează astfel de emisiuni să fie protejaţi.

Consiliul a apreciat că atitudinea moderatorului care a utilizat şi a permis invitaţilor un limbaj injurios, nepotrivit oricărui program audiovizual, a condus la alterarea conţinutului programului, cu posibile efecte asupra dezvoltării pshihice şi morale a copiilor, mai ales în condiţiile în care acesta este difuzat la ore accesibile acestei categorii de public.

Membrii Consiliului consideră că prezentatorii unei emisiuni au obligaţia de a se asigura că emisiunea pe care o realizează se desfăşoară în cadrul legal, fără a contribui ei înşişi, prin utilizarea unui limbaj licenţios ori vulgar, la lipsirea de valoare educativă şi informaţională a emisiunilor, cu consecinţa afectării publicului minor.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1), (2) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. având licenţa audiovizuală nr. S-TV 166.2/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-2/20.02.2007, eliberate la data de 25.01.2011, pentru postul de televiziune ANTENA 2, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizalului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 18 lit. b), art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g), k) şi l) şi art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 2 cu amendă de 10.000 lei, întrucât în emisiunea „Agentul VIP", ediţia din 24 aprilie, transmisă în reluare în data de 25 aprilie 2013, la ora 13.30, a fost utilizat un limbaj cu conotaţii sexuale, obscen, de natură să afecteze minorii.

Potrivit dispoziÅ£iilor legale, difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.