Decizia nr. 222 din 14.05.2013

14.05.2013


envoyer l'article par mail title=

privind obligaţia S.C. INFOTON S.R.L. de a acorda dreptul la replică Asociaţiei Comercianţilor Ştrand Neptun Arad

S.C. INFOTON S.R.L.
Arad, Str.Eftimie Murgu, nr.74-76, judeţul Arad

pentru postul de televiziune INFO TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 14 mai 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum ÅŸi sesizarea înregistrată la C.N.A. sub nr. 4947/23.04.2013, formulată de AsociaÅ£ia ComercianÅ£ilor Åžtrand Neptun Arad, prin PreÅŸedinte, domnul Aslău Leontin, cu privire la emisiunea „Subiectul Zilei”, difuzată în data de 17.04.2013, de postul INFOTV din localitatea Arad.

Prin sesizare petentul reclamă faptul că, în cadrul emisiunii menţionate, „am constatat că au fost făcute mai multe trimiteri la adresa oamenilor de afaceri din incinta Ştrandului Neptun Arad şi la anumite situaţii de fapt care au fost încadrate juridic astfel încât să nu concorde cu realitatea.". Postul de televiziune INFO TV aparţine S.C. INFOTON S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 071.5/11.12.2003 eliberată la 22.01.2013 şi decizia de autorizare nr. 570.1-3/25.01.2007 eliberată la 22.01.2013).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei, membrii Consiliului au decis obligarea S.C. INFOTON S.R.L. de a acorda dreptul la replică Asociaţiei Comercianţilor Ştrand Neptun Arad, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului audiovizualului.

ÃŽn fapt, în data de 17.04.2013, începând cu ora 18.35, postul INFO TV a difuzat emisiunea „Subiectul Zilei”, realizată ÅŸi moderată de d-nul Varjasi Kristian, la care a participat d-nul MoÅŸneag Ovidiu – consilier local municipal PD-L. Subiectul emisiunii l-a constituit „problemele Aradului”, context în care a fost adusă în discuÅ£ie situaÅ£ia Åžtrandului Neptun Arad.

Pornind de la această temă, în emisiune au fost făcute mai multe referiri la diferendele existente între oamenii de afaceri din zona comercială a Ştrandului Neptun şi Primăria Municipiului Arad, conflict care este de notorietate pe plan local, durând de aproximativ 8 ani, conform consemnărilor din raportul de monitorizare.

„Moderator : „Acum, mergem ÅŸi spre alte nuanÅ£e, care leagă acest Åžtrand de viaÅ£a politică arădeană ... pentru că a existat o campanie electorală locală recentă, anul trecut, care a avut ca obiect ÅŸi Åžtrandul. A fost vorba acolo despre unele garduri, care au apărut acolo, despre delimitarea zonelor, despre distrugerea agenÅ£ilor economici ÅŸ.a.m.d. Care sunt replicile dumneavoastră la ce s-a întâmplat atunci, dar mai cu seamă la ce se întâmplă acum...pentru că, iarăşi există unele părÅ£i negative care se invocă aici...ăăă...ce spuneÅ£i de aceste replici ?
Invitat : ...în spatele lui ascunzându-se unii dintre aÅŸa-ziÅŸii oameni de afaceri, care au avut ÅŸi activitate pe Åžtrand ÅŸi care au lăsat o bună gaură în bugetul local ÅŸi..ă..ar fi bine să-ÅŸi aducă aminte de acest fapt atunci când îi pun pe alÅ£ii sau când pun vorbele lor în gura altora...pentru că ... nu ÅŸtie exact ceea ce s-a întâmplat ... mai ales în ceea ce înseamnă dezvoltarea Åžtrandului din Arad sau mai bine spus evoluÅ£ia Åžtrandului din Arad.
Invitat : „...Trist, aÅŸ spune din nou, este faptul că există aceste personaje, care stau ascunse, care nu au curaj să iasă în faţă, să discute aceste lucruri ÅŸi îi pun pe alÅ£ii în faţă, să ridice aceste probleme. Deci, din punctul meu de vedere, această falsă problemă care a fost ridicată, nu ÅŸtiu... nu este o replică, repet, este o simplă realitate.
Moderator : ÃŽn mod natural, discuÅ£ia noastră trebuie să meargă spre aspectul acela de distracÅ£ie ÅŸi de voie bună, care a existat până la un moment dat pe Åžtrand ÅŸi care atmosferă nu se mai regăseÅŸte acum acolo. ÃŽn mare parte, agenÅ£ii economici au alcătuit o comunitate, care dă vina pe ... Primărie, pe persoanele de acolo...cum că au făcut unele modificări, care nu le mai favorizează afacerile. Trebuie sau nu să le dăm dreptate ? Care este punctul dumneavoatră de vedere ?
Invitat : Acum 10 ani s-a încasat bilet de intare pe ÅŸtrand, astăzi se încasează bilet de intrare pe ÅŸtrand. Acu’ 8 ani era o dezvoltare ÅŸi...era un anumit flux seara, astăzi nu mai este acelaÅŸi lucru. Atunci, acu’ 8 ani, mergeau bine 3 cluburi, astăzi mai merg bine, chiar ÅŸi în perioada de iarnă...Hai să lăsăm Åžtrandul la o parte...Să luăm perioada de iarnă...merge 1 club, 1 club ÅŸi jumătate...când merge unul, când merge celălalt....adică, s-au...ă..au avut loc câteva modificări...
Moderator : „Pe de altă parte, dacă dăm curs ÅŸi bursei zvonurilor ... atunci, auzim, din diverse surse că acolo, la un moment dat, s-ar fi comercializat ÅŸi băutură netimbrată ÅŸi de acolo s-ar fi realizat niÅŸte profitur i... ÅŸi atunci putem da vina chiar pe comercianÅ£ii de acolo ... Dar astea nu sunt lucruri confirmate. Aceste lucruri se aud ÅŸi sunt de pe surse.
Invitat : E adevărat, ÅŸtim toÅ£i, cu toÅ£ii care am frecventat Åžtrandul în acea perioadă, că lucrurile au fost cam aÅŸa... ca să vii astăzi să spui că ...elevii, studenÅ£ii nu se mai pot bucura... aÅŸa...acel tânăr din PSD, pus de alÅ£ii ...bineînÅ£eles, ...din PSD, să susÅ£ină asemenea lucruri...ÅŸi îmi pare rău, adică ,avem niÅŸte tarife, avem niÅŸte abonamente pentru perioada aceasta, în care elevii, pensionarii, beneficiază de niÅŸte preÅ£uri foarte bune...aÅŸ spune eu... comparativ cu banii pe care i-am cheltui, dacă ne-am duce în Ungaria... cu banii pe care i-am cheltui dacă am merge la Felix. Cu banii pe care i-am cheltui dacă am merge ÅŸtiu eu...la oricare ÅŸtrand din jurul Aradului. Adică, eu zic că totuÅŸi, pentru ... acel Åžtrand, ultimul care a fost reamenajat, să ai abonament de 100 lei, eu zic că nu e rău. Iar în ÅŸtrandul mare, unde sunt bazinele ÅŸi unde vor fi aceste topogane să ai 200 lei abonamentul ...ÅŸtiu...nu vreau să spun că este, poate la îndemâna oricui, dar trebuie să înÅ£elegem că, pentru a păstra anumite standarde de acolo, trebuie să realizezi niÅŸte încasări. Pentru că acolo trebuieÅŸte făcut curat, pentru că acolo ai nevoie să întreÅ£ii toaletele, pentru că acolo apa bazinului trebuie schimbată...” Membrii Consiliului au constatat că, pe parcursul emisiunii, postul INFO TV nu prezentat punctul de vedere al vreunui reprezentant al AsociaÅ£iei ComercianÅ£ilor Åžtrand Neptun Arad, deÅŸi aspectele la care s-a făcut referire în emisiune vizau activităţile ÅŸi interesele comerciaÅ£ilor din zona ÅŸtrandului, asociaÅ£ie care consideră că aceste aspecte aduse în atenÅ£ia publicului nu ar corespunde realităţii.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au constatat că informaţiile considerate de Asociaţia Comercianţilor Ştrand Neptun Arad ca fiind neadevărate au fost prezentate fără a fi însoţite de punctul de vedere al asociaţiei, care ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-şi formeze propria opinie asupra subiectului dezbătut.

Or, potrivit dispoziţiilor art. 50 alin. (2) din Codul audiovizualului, respectarea principiului audiatur et altera pars presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare în cadrul aceluiaşi program.

Potrivit sesizării, apreciind că informaţiile prezentate erau eronate şi de natură a prejudicia interesele legitime ale Asociaţiei Comercianţilor Ştrand Neptun Arad, petentul Aslău Leontin, în calitate de preşedinte al asociaţiei, a solicitat radiodifuzorului dreptul la replică, drept ce i-a fost refuzat.

Faţă de aceste aspecte, constatând că sesizarea este întemeiată, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis ca radiodifuzorul S.C. INFOTON S.R.L. să acorde dreptul la replică Asociaţiei Comercianţilor Ştrand Neptun Arad, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.