Decizia nr. 191 din 30.04.2013

30.04.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei S.C. Galaxy S.R.L.
Drobeta Turnu Severin : B-dul Carol, Nr. 43. Bl. 42, parter, jud. Mehedinţi
CUI 1613968

pentru postul de televiziune GALAXY

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 30 aprilie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza sesizării nr. 4558/15.04.2013, cu privire la emisiunea „Observ Tot” difuzată în data de 10.04.2013 de postul Galaxy din Drobeta Turnu Severin.

Postul GALAXY aparţine S.C. GALAXY S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 134.2/15.04.2004 şi Decizia de autorizare nr. 833.1-1/23.10.2007).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi vizionarea înregistrărilor emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. Galaxy S.R.L. a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi dispoziţiile articolelor 30 şi 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
Legea audiovizualului :
- art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Codul audiovizualului :
- art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
- art. 40 (3) : Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

În fapt, postul de televiziune Galaxy a difuzat miercuri, 10.04.2013, la ora 21.00, şi, în reluare, duminică, 14.04.2013, de la ora 18.00, emisiunea „Observ tot”, cu o durată de 60 de minute. Emisiunea realizată şi prezentată de dl. Alin Ghiciulescu, a fost calificată de radiodifuzor ca fiind una de gen „pamflet”.

În timpul emisiunii, dl. Alin Ghiciulescu a anunţat numărul său de telefon mobil, pentru a putea fi sunat, în direct, de către telespectatori, sau a primi mesaje. Unul dintre subiectele abordate în cadrul ediţiei ce a făcut obiectul monitorizării a tratat aspecte privind viaţa intimă şi privată a dlui. Adrian Duicu, Preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :
Alin Ghiciulescu : (...) Vreau doar să vă citesc penultimul mesaj primit până să intru în emisiune şi spune aşa : ”Aline, poţi să spui ce vrei tu, nu mă supăr şi nu mă interesează. Râde lumea de mine c-am fost împreună cu Adrian Duicu şi nu m-a ajutat cu nimic. Nu am serviciu şi am ţinut banner-ul în campania electorală la mine la balcon, dar s-a uitat, Duicu a uitat că am fost împreună. Aminteşte-i tu, Aline”. Deci această domnişoară Carmen susţine că a fost iubita domnului Adrian Duicu, în timp ce acesta era căsătorit. Mai mult decât atât, domnişoara Carmen, cea care ne-a promis că va veni cu dovezi, mărturii şi dezvăluiri incendiare spune că domnul Adrian Duicu s-a folosit de imaginea ei, aşa cum spune, şi s-a folosit şi de locaţia domniei sale, de la Gura Văii pentru a-şi promova partidul dar să-şi promoveze şi imaginea. Eu i-am trimis mesaj înapoi şi i-am spus „Sigur nu vă este frică ?” (...) Cred pentru că femeia, de-o frumuseţe rară, aşa cum îi stă bine unei femei, se pare că are dovezi, se pare că domnul Adrian Duicu îi cunoaşte scara din interior, dar şi scara din exterior, mai mult decât atât, am înţeles că mama actualului Preşedinte al Consiliului Judeţean Adrian Duicu i-ar fi oferit sume de bani doamnei Carmen să-l lase în pace pe Adrian Duicu, fiindcă, nu-i aşa, se îndrăgostise feciorul foarte tare şi vroia să părăsească casa părintească şi să se mute la Gura Văii.
(...)
Alin Ghiciulescu (citeşte un SMS de pe telefonul mobil, trimis de un telespectator) : Este vorba de Lupoaica (Carmen Lupu) şi a fost combinată cu Duicu de către Viorel Pasc, zis şi Pascu, s-o rugat să povestească şi cîţi bani a primit ea de la Mica pentru a face avort, avort cu Duicu, deci, uitaţi, cetăţenii ştiu despre încrengătura oamenilor politici şi a domnişoarelor credule, pentru că mi s-a părut foarte deşteaptă domnişoara Carmen şi cred că s-a îndrăgostit de Adrian Duicu, poate şi din cauza funcţiei, din cauza puterii, din cauza funcţiilor pe care le avea, pentru că nu ajunsese Preşedinte de Consiliu Judeţean atunci când se iubea cu această femeie. Uitaţi, cetăţenii ştiu şi ne trimit...
Alin Ghiciulescu : (...) După primul meci, să organizeze al doilea meci, cu Adrian Duicu, tot faţă-n faţă în ring, cu mine, ca bărbaţii, nu ca femeile, pe la tribunale. Şi, al treilea meci, poate să-l pună în zile diferite, ca să strângem cât mai mulţi bani. A treia zi, eu într-un colţ, şi Duicu şi Bidilici în acelaşi colţ. Eu vă garantez, de la bărbat la bărbat, vorbind, că dacă Bidilici sau Adrian Duicu vor reuşi să-mi dea o palmă, eu în momentul respectiv o să arunc prosopul pe ring şi spun c-am fost învins şi o să fiu sluga lor toată viaţa. Dar, eu vă garantez de pe-acum că domnului Adrian Bidilici, fără nici un fel de greutate îi voi rupe piciorul drept şi-l voi bate pe Adrian Duicu numai cu piciorul la fund până va spune şi laptele pe care l-a supt de la maică-sa. Iar lui Adrian Duicu îi voi rupe mâna stângă şi o să-l bat pe Adrian Bidilici la fund până o să se îngraşe şi el, să nu mai aibă probleme.

După vizionarea înregistrărilor, Consiliul a apreciat că prin prezentarea unor informaţii referitoare la aspecte de viaţă privată, intimă, a persoanei, care au fost asociate cu numele actualului Preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, domnul Adrian Duicu, nu s-a realizat o informare corectă şi obiectivă a publicului, de natură să favorizeze libera formare a opiniilor telespectatorilor.

Astfel, Consiliul a apreciat că susţinerile prezentatorului emisiunii referitoare la presupuse fapte imorale ale unei persoane nu au fost dovedite prin faptul că în cadrul emisiunii s-a dat citire unor « mesaje » de la telespectatori, o astfel de situaţie fiind în contradicţie cu obligaţia radiodifuzorului de a asigura o informare obiectivă a publicului.

Emisiunea, indiferent de genul în care este încadrată de radiodifuzor, constituie o comunicare adresată publicului, fiind supusă aşadar rigorilor legislaţiei audiovizuale.

În această ordine de idei, membrii Consiliului au apreciat că simpla încadrare a unei emisiuni ca fiind una gen “pamflet” şi difuzarea în cadrul acesteia a unor informaţii care nu erau de interes public, nu priveau activitatea sau fapte ale persoanei deţinătoare a unei funcţii publice, în exerciţiul acestei funcţii, nu poate fi considerată o satiră a moravurilor sau o critică constructivă, acceptabilă.

Consiliul a apreciat că o astfel de prezentare a fost de natură să afecteze şi posibilitatea publicului de a-şi forma în mod liber o opinie cu privire la subiectul prezentat, în mod evident informaţiile puse la dispoziţia acestuia fiind de natură să-i influenţeze opinia sau modul în care a perceput aspectele prezentate.

Raportat la acest aspect, membrii Consiliului au mai apreciat că prezentarea în cadrul emisiunii a unor informaţii referitoare la aspecte ce ţin de viaţa privată, intimă a oricărei persoane, indiferent de faptul că sunt sau nu reale, nu pot fi considerate de interes public justificat, fiind de natură să prejudicieze viaţa privată, imaginea şi reputaţia persoanei.

Or, potrivit dispoziţiilor legale, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

De asemenea, Consiliul a constatat că în cadrul emisiunii analizate au fost încălcate şi dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. Astfel, membrii Consiliului au constatat că limbajul utilizat de realizatorul emisiunii pentru descrierea unei întâlniri în ring, „într-o luptă bărbătească”, („nu ca femeile, pe la tribunale”), cu domnii Adrian Bidilici şi Adrian Duicu, a avut un caracter jignitor şi violent.

În acest context, Consiliul a apreciat că afirmaţii precum : „domnului Adrian Bidilici, fără nici un fel de greutate îi voi rupe piciorul drept şi-l voi bate pe Adrian Duicu numai cu piciorul la fund până va spune şi laptele pe care l-a supt de la maică-sa. Iar lui Adrian Duicu îi voi rupe mâna stângă şi o să-l bat pe Adrian Bidilici la fund până o să se îngraşe şi el, să nu mai aibă probleme”, nu constituie o opinie personală, care să se bucure de protecţia acordată de dreptul la liberă exprimare, ci are caracterul unei agresiuni, violenţa în limbaj fiind o reflexie a violenţei fizice, nepermise în cadrul unei emisiuni ce se adresează publicului telespectator.

Consiliul a apreciat că, în condiţiile în care emisiunea a fost difuzată şi în reluare duminica, de la ora 18.00, oră la care minorii pot avea acces la emisiunile de televiziune, faptele de încălcare a dispoziţiilor legale constate capătă o gravitate sporită.

Faţă de aspectele constatate, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) şi (2) şi 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. GALAXY S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV-C 134.2/15.04.2004 şi al Deciziei de autorizare nr. 833.1-1/23.10.2007 pentru postul GALAXY, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a articolelor 30 şi 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. GALAXY S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul GALAXY cu amendă de 10.000 lei, întrucât ediţiile emisiunii „Observ tot” din 10 şi 14 aprilie 2013 au fost difuzate cu încălcarea dispoziţiilor legale care obligă radiodifuzorii să informeze corect publicul, să asigure libera formare a opiniilor acestuia, să respecte dreptul oricărei persoane la viaţa privată, reputaţie şi propria imagine.

De asemenea, realizatorul emisiunii a utilizat un limbaj cu caracter violent şi jignitor, faptă interzisă de dispoziţiile legale în domeniu.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.