Răspuns CNA nr. 3891RF/15.01.2019 la sesizările privind utilizarea corectă a denumirilor echipelor de fotbal Steaua, FCSB, Universitatea Craiova și CSU Craiova în cadrul emisiunilor difuzate, în perioada mai 2018 - ianuarie 2019, de posturile Digi Sport 1, Digi Sport 3, Pro TV, Pro X, Telekom Sport 1

15.01.2019


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în şedinţa publică din data de 10.01.2019, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a numeroaselor sesizări primite la CNA, având ca subiect utilizarea în emisiunile de televiziune a denumirilor „Steaua” sau „steliști” cu referire la echipa de fotbal FCSB și la jucătorii acesteia, respectiv la folosirea corectă a denumirilor Universitatea Craiova sau CSU Craiova, după caz.

Rapoartele de monitorizare au cuprins emisiuni difuzate în perioada mai 2018 – ianuarie 2019 de posturile : Digi Sport 1, Digi Sport 3, Pro TV, Pro X, Telekom Sport 1. Membrii Consiliului au vizionat secvențe relevante din emisiuni și au audiat puncte de vedere exprimate de reprezentanți ai radiodifuzorilor, prezenți la ședință.

Membrii Consiliului au avut în vedere concluziile rapoartelor de monitorizare cu privire la aceste subiecte. Astfel, Consiliul a hotărât să sancționeze postul PRO X cu somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 la difuzarea unor emisiuni în cadrul cărora au fost utilizate frecvent denumirile „Steaua” sau „steliști” cu referire la echipa de fotbal FCSB.

La finalul dezbaterilor, ținând cont și de Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 3425/2014, precum și Decizia Curții de Apel București nr. 989A/2016, Consiliul a decis să transmită posturilor de televiziune monitorizate o adresă de atenționare prin care să le reamintească obligația de a asigura informarea corectă a publicului, conform prevederilor Legii audiovizualului, art. 3 alin. (2) stipulând următoarele : „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

De asemenea, Consiliul a decis să atenționeze radiodifuzorii cu privire la folosirea corectă a denumirii echipei de fotbal la care se face trimitere, respectiv Universitatea Craiova sau CSU Craiova, după caz, și să urmărească și modul de soluționare a litigiului în cauză aflat pe rolul instanțelor de judecată.

Maria Monica Gubernat

Vicepreședinte Interimar