Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 14.11.2017

14.11.2017


envoyer l'article par mail title=

Kanal D – amendă 10.000 de lei
Dolce Sport 1 – somație publică

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :

- Kanal Damendă de 10.000 de lei pentru emisiunea „Roata norocului” din data de 21.05.2017, la difuzarea căreia au fost încălcate dispozițiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și cele ale art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;

- Dolce Sport 1somație publică, deoarece în data de 17.05.2017 a difuzat în cadrul programelor informative sportive o știre privind victoria Simonei Halep în turneul de la Roma, fără a ține cont de prevederile art. 65 lit. e) din Codul audiovizualului.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Serviciul Inspecție, CNA a decis să aplice următoarele sancțiuni :

- amendă de 10.000 de lei societății Halley SRL și somație publică societății Cargo Sped SRL pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului ;

- somații publice societăților Digital Cable Systems SA, Akta Telecom SA și UPC România SRL, deoarece au încălcat dispozițiile art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire : Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

ART. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

ART. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

ART. 74 (1) Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu.

DECIZIE Nr. 220/2011 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

ART. 18 (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă : (…) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen ;

ART. 65 (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării ; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării.