Răspunsul CNA nr. 13006 RF / 16.12.2013 la petiÈ›iile referitoare la emisiunea „X Factor”, difuzată de Antena 1

19.12.2013


envoyer l'article par mail title=

Având în vedere numărul foarte mare de reclamaÅ£ii primite la CNA (aproximativ 700) cu privire la ediÅ£ii ale emisiunii „X Factor”, difuzate de Antena 1, facem public răspunsul instituÅ£iei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiÅ£ionar în parte.

ÃŽntruniÅ£i în ÅŸedinÅ£a publică din data de 10.12.2013, membrii Consiliului au analizat rapoartele de monitorizare privind mai multe ediÅ£ii ale emisiunii „X Factor”, inclusiv cea din data de 24.11.2013 (pentru care s-au primit numeroase reclamaÅ£ii) în care unul dintre juraÅ£i, Cheloo a făcut afirmaÅ£ii jignitoare referitoare la orientarea sexuală a unuia dintre concurenÅ£i.

Au fost vizionate secvenţe relevante din emisiuni şi a fost audiat punctul de vedere exprimat de reprezentantul radiodifuzorului, prezent la şedinţă.

La finalul discuţiilor, Consiliul a decis să sancţioneze postul Antena 1 cu amendă în cuantum de 10.000 de lei.

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) ÅŸi 47 alin (2) din Codul audiovizualului („Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”, respectiv „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”).

Cu deosebită consideraţie,

Laura GEORGESCU

PreÅŸedinte