Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 05.03.2024

05.03.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni
• Amenzi : 10.000 de lei, 7.500 de lei – Realitatea Plus

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 05.03.2024, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea „România suverană” din 14.12.2023, în cadrul căreia au fost încălcate dispoziÈ›iile art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaÅ£ii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naÅ£ionalitate, cetăţenie, credinÅ£e religioase, orientare sexuală, nivel de educaÅ£ie, categorie socială, afecÅ£iuni medicale sau caracteristici fizice”. Printre afirmaÈ›iile unuia dintre invitaÈ›i : „Dar vreau să vă spun că statul este cel care stabileÈ™te normalitatea. Da ? Și este obligat statul, la un moment dat, să impună È™i să fie respectată normalitatea, chiar dacă intervine în forță. Da ? (...) Deci, statul n-a putut interveni È™i statul nu poate interveni în momentul de față pentru a stăvili anormalul. Normal pe care noi îl considerăm anormal. Și atunci, cum spune tânărul nostru coleg, riscul este să devină obligatoriu” ;
- amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului [„Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepÅ£ia perioadelor de campanie electorală”] la difuzarea ediÈ›iilor din 15.12.2023 ale emisiunilor „Day Time News” È™i „Prime Time News”. Printre titlurile afiÈ™ate : „Caravana România Suverană vindecă È›ara” ; „Piedone deschide academie pentru cei care vor să ajungă primari” ;
- amendă de 7.500 de lei pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din 11.12.2023, la difuzarea căreia au fost încălcate dispoziÈ›iile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă”]. Titluri afiÈ™ate pe ecran : „Dezvăluiri cutremurătoare ale cercetărilor despre vaccin” ; „Ce spun oamenii de È™tiință despre vaccinurile făcute în grabă” ; „AcuzaÈ›ii : Pfizer nu a spus adevărul despre vaccinuri” ; „Demisie după tunul cu vaccinuri, cine face un pas în spate”.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze societatea MEDIA SUD EUROPA S.A. (Radio Sud din Craiova) cu amendă de 10.000 de lei pentru că nu a È›inut cont de prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.

Biroul Informare și Relații Publice