Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.08.2023

23.08.2023


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni :
• somații publice – Antena Stars, Prima TV

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 23.08.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a reclamaÈ›iilor primite È™i a decis să aplice câte o somaÈ›ie publică posturilor :
- Antena Stars pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 17 alin. (1) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual la difuzarea emisunii „Acces direct”, ediÈ›ia din 24.05.2023 [„În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producÅ£iile audiovizuale de ficÅ£iune ÅŸi filmele documentare, care conÅ£in descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte”] ;
- Prima TV pentru emisiunea „Exclusiv VIP” din data de 09.05.2023, la transmiterea căreia nu s-a È›inut cont de prevederile art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002, potrivit cărora „În cadrul difuzării în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenÅ£ei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenÅ£ei domestice asupra existenÅ£ei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenÅ£ei domestice ».

ÃŽn urma analizării rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control, Consiliul a decis să aplice o somaÈ›ie publică societaÈ›ii INFO JUNIOR SRL/ INFO JUNIOR Vutcani (Vutcani - Vaslui) pentru că nu a respectat dispoziÈ›iile art. 13 alin. (4) din Decizia CNA nr. 72/2012 privind condiÅ£iile de eliberare ÅŸi modificare a avizului de retransmisie [„În termenul prevăzut la art. 5, distribuitorii de servicii trebuie să solicite CNA modificarea avizului de retransmisie. ÃŽn situaÅ£ia în care în oferta regională/locală nu sunt retransmise cel puÅ£in două programe regionale/locale, dosarul de modificare a avizului de retransmisie va conÅ£ine ÅŸi o declaraÅ£ie pe propria răspundere în care vor fi menÅ£ionate solicitările primite ÅŸi motivele pentru care distribuitorul nu le-a dat curs”].

Biroul Informare și Relații Publice