Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 14.03.2023
14.03.2023

Sancțiuni
•Amenzi : 75.000 de lei – România TV ; 10.000 de lei – Realitatea PLUS
Întrunit în ședința publică din data de 14.03.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, pentru modul în care Antena 3 CNN, Realitatea Plus și România TV au reflectat subiectul referitor la situația românilor și a preoților ortodocși din Ucraina, în emisiuni de știri și dezbateri difuzate în luna ianuarie 2023. Constatând încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) și alin. (2), art. 65 lit. b), e) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 75.000 de lei postului România TV (printre titlurile afiÈ™ate : „Prigoana românilor din Ucraina, cum îi batjocoreÈ™te Zelenski” ; „Vor să ne oprească să vorbim limba română ! ÃŽmi iau copiii !” ; „Securitatea lui Zelenski continuă prigoana preoÈ›ilor români” ; „PreoÈ›i scoÈ™i cu forÈ›a din altar de securitate” ; „Biserici devastate, preoÈ›i terorizaÈ›i cu cuÈ›itul la gât”). La stabilirea sancÈ›iunii pentru România TV, Consiliul a avut în vedere È™i încălcarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului ;
- amendă de 10.000 de lei postului Realitatea PLUS (titluri afiÈ™ate pe ecran :„Mitropolit din Bucovina de Nord, ameninÈ›at cu moartea” ; „Duhovnicii români, prigoniÈ›i în Ucraina” ; „Mărturii din infernul războiului, atac violent la preoÈ›ii români”).
De asemenea, în urma analizării solicitărilor privind eliberarea deciziilor de autorizare, Consiliul a hotărât să sancÈ›ioneze cu somaÈ›ie publică Arhiepiscopia Vadului, Feleacului È™i Clujului (Radio RenaÈ™terea), deoarece nu a respectat prevederile art. 20 alin. (5) din Decizia CNA nr. 277/2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii ÅŸi de cedare a licenÅ£ei ÅŸi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepÅ£ia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum ÅŸi condiÅ£iile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori. [„În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora”].
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, ca urmare a analizării raportului întocmit de DirecÈ›ia Control, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze cu somaÈ›ie publică societatea Tele Plus S.R.L. (Vaslui) pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”].
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire :
Legea audiovizualului Nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare.
Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ; (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării ; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării ;
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.