Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.03.2022

03.03.2022


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 03.03.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :

- amendă de 50.000 de lei postului România TV pentru încălcări ale prevederilor legislației audiovizualului referitoare la informarea corectă a publicului, respectiv art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Consiliul a avut în vedere emisiuni în cadrul cărora au fost aduse acuzații de spionaj la adresa jurnalistei Emilia Șercan și a publicației PressOne. Dintre titlurile afișate pe ecran menționăm : „Contraspionajul românesc, în alertă maximă”, „Informații din anchetă : miliardar din România, agent rus” ; „Campanie sălbatică împotriva țării și a premierului” („România de poveste” din 22.01.2022), „Anchetă-bombă despre destabilizarea României” ; „Contraspionajul românesc i-a prins pe reziști” („România te vede” din 30.01.2022). În emisiunea din 30.01.2022 s-a prezentat un material video înregistrat (pe ecran partajat), în cadrul căruia s-au menționat implicațiile partidului USR, a altor persoane sau servicii și suma de bani investită pentru presupusa campanie împotriva premierului.

La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere și preluarea, în mai multe emisiuni, a unor secvențe audio din declarații ale gazetarului Cristian Tudor Popescu făcute la Digi 24, fără precizarea sursei, inducându-se ideea că acesta s-ar afla în direct, în dialog cu invitații postului România TV (titluri afișate : „Cristian Tudor Popescu intervine în scandalul serii / CTP îl face praf pe George Simion ; De ce îl acuză”). Rapoartele de monitorizare au fost analizate în ședințele din 22, 24.02 și 01.03.2022 și au cuprins emisiuni de știri și dezbateri din perioada 22.01-01.02.2022 ;

- amendă de 5.000 de lei postului România TV, pentru că nu a respectat dispozițiile art. 30 și nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „România de poveste”, ediția din 06.11.2021, în cadrul căreia a fost difuzată o știre în care se pune la îndoială faptul că Mihai Șora ar mai trăi și în care s-au făcut afirmații precum „Eu cred că el nu trăiește și că ea scrie în numele lui și-i ia și pensia” ;

- somație publică postului Realitatea Plus, pentru ediția din 04.11.2021 a emisiunii „Culisele statului paralel”, în cadrul căreia s-au făcut comentarii în studio, după difuzarea declarației fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, fără a ține cont de prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului, conform cărora „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică” ;

- somație publică postului Gold FM pentru nerespectarea dispozițiilor art. 122 alin. (3) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Ce-i în Gușă și-n căpușă” din data de 02.11.2021, unul dintre subiectele dezbătute fiind referitor la tratamentul cu Arbidol împotriva COVID-19 („În programele audiovizuale nu pot fi recomandate medicamente identificate prin marcă sau denumire comercială, tratamente medicale, farmacii, cabinete medicale şi medico-dentare”).

- somație publică postului Radio Guerrilla pentru emisiunea matinală din data de 23.11.2021, în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
Art. 64 (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.