Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.02.2022

08.02.2022


envoyer l'article par mail title=


ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 08.02.2022, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a continuat analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor privind modul în care au fost abordate temele referitoare la pandemia de COVID-19 în cadrul unor emisiuni transmise de posturi centrale de televiziune È™i radio în luna octombrie 2021. Constatând încălcarea dispoziÈ›iilor art. 40 alin. (2), art. 66 È™i ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, membrii Consiliului au decis să sancÈ›ioneze postul NaÈ™ul TV cu amendă de 10.000 de lei pentru ediÈ›ia din 22.10.2021 a emisiunii „Să vorbim despre tine” .

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a hotărât revocarea somaÈ›iei publice aplicate postului Realitatea Plus în È™edinÈ›a publică din data de 03.02.2022, pentru emisiunea „Legile puterii” din 13.01.2022. Ca urmare a reanalizării raportului de monitorizare, CNA a decis sancÈ›ionarea postului Realitatea Plus cu amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art. 47 alin. (2) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual [„Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe”].

Constatând nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (3) din Decizia CNA nr. 277/2013, Consiliul a decis să aplice o somaÈ›ie publică societății Ed Media Plus SRL. [„În situaÅ£ii justificate, titularul unei licenÅ£e audiovizuale poate solicita prelungirea termenului de 12 luni prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, în condiÅ£iile prevăzute în acelaÅŸi articol. Cererea de prelungire va fi însoÅ£ită de documente care să susÅ£ină solicitarea ÅŸi trebuie transmisă în termenul prevăzut la alin. (2) lit. b)”].

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.