Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 15.12.2021

15.12.2021


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 15.12.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze postul Pro TV cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.” Consiliul a urmărit modul în care, în emisiunea „SuperStar România” din 11.09.2021, unul dintre jurați a făcut presupuneri cu privire la aspectul fizic al concurentei ce urma să cânte, respectiv „grasă și tânără”, „grasă, bună și veselă”, „grasă și bătrână”. La stabilirea sancțiunii s-a reținut și denumirea unui cont de Twitter care a apărut pe ecran printre mesajele cu privire la concurenți primite din partea telespectatorilor, denumire ce aduce injurii comunității LGBT.

În aceeași ședință, CNA a decis sancționarea societății RCS & RDS S.A. cu amendă de 10.000 de lei, deoarece nu a intrat în legalitate conform deciziei Consiliului din ședința publică din 23.11.2021 pentru încălcarea dispozițiilor art. 4 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 72 din 2 februarie 2012, potrivit cărora „Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe : a) serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică”. Reamintim că, în ședința din 23.11.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcția Control ca urmare a unei sesizări primite din partea Aleph Media SRL și a decis să aplice societății RCS & RDS S.A. o somație publică, având ca termen de intrare în legalitate data de 07.12.2021.

De asemenea, în ședința din 14.12.2021, Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății CANAL SUD MEDIA SRL Călărași pentru serviciul de programe Canal Sud din Călărași.

Biroul Informare și Relații Publice