Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 28.10.2021

28.10.2021


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 28.10.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni :
- amendă de 5.000 de lei pentru emisiunea „Ediția de seară” din 25.06.2021, difuzată fără a se respecta dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre titlurile afișate pe ecran se regăsesc : „Moștenirea controversată a premierului, documentul bombă” ; „Dezvăluiri de la procesul familiei premierului cu statul român” ; „Ce a făcut familia lui Cîțu cu pădurile țării” ;
- somație publică pentru „Știrile România TV” din data de 19.06.2021, ediția de la ora 15.00, în cadrul căreia radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (1) și (2) din Codulul audiovizualului, la difuzarea unei știri având ca titluri : „Artista #Rezist și cadoul prețios primit de la PSD” ; „Rezista Oana Pellea are pașaport diplomatic de la PSD” ; „I-a criticat pe alții dar acum profită și ea de pe urma PSD”.

De asemenea, după analizarea rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a aplicat câte o somație publică următorilor radiodifuzori :
- Campus TV din Buzău (SC TV Buzău Trust Campus SRL), pentru încălcarea art. 67 din Codul audiovizualului în emisiunea „Viața Buzăului fără perdea”, edițiile din 02 și 05.07.2021 ;
- TV SUD din Târgu Jiu (SC Sud Media Production SRL), pentru că nu a respectat prevederile art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Gorj obiectiv” din 30.06.2021
- MDI TV din Târgoviște (MD-I Media Regional SRL), deoarece în cadrul emisiunii „Știrile Mdi TV” din 16.07.2021 nu s-a ținut cont de dispozițiile art. 17 alin. (1) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, după ce au analizat solicitarea societății HIT MEDIA INVESTMENTS S.A. (Iași) de prelungire a duratei de valabilitate a licenţei audiovizuale pentru serviciul de programe de radiodifuziune Radio Hit (Iași), membrii Consiliului au decis să aplice societății o somație publică pentru că nu a respectat dispozițiile art. 20 alin (2) din Decizia CNA nr. 277 / 2013.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 17 - În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte.

Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii

Decizia CNA nr. 277 / 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori
Art. 20 (2) Cererea de prelungire, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, se va depune la CNA cu cel mult 60 de zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenţei, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de expirarea acesteia, şi va fi însoţită de următoarele documente : a) licenţa audiovizuală, în original ; b) decizia de autorizare, în original ; c) documentele prevăzute la art. 4 alin. (2) - (4), după caz, în funcţie de statutul juridic al solicitantului, precum şi documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), e) şi k).