Decizia nr. 885 din 28.10.2008

28.10.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ROM MEDIA S.R.L.
cu sediul în Buzău, Mesteacănului nr. 1, sala 14-15, jud. Buzău

pentru postul TV BUZĂU

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 octombrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea de dezbatere “Să vină televiziunea”, difuzată în data de 17.10.2008, începând cu ora 14.00, precum şi la emisiunea informativă „Ştirile de Buzău” difuzată în data de 20.10.2008, începând cu ora 16.15, emisiuni difuzate de postul TV BUZĂU.

Postul de televiziune TV BUZĂU aparţine radiodifuzorului S.C. ROM MEDIA S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. TV 107.2/07.12.1995 şi decizia de autorizare nr. 345.2/04.01.2007).

În urma analizării raportului de constatare prezentat de Serviciul Inspecţie şi a vizionării emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ROM MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 18 din Decizia CNA nr. 792/2008 privind principiile şi regulile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„(1) - În perioada dintre intrarea în vigoare a prezentei decizii şi începerea campaniei electorale, radiodifuzorii nu vor difuza emisiuni electorale şi spoturi electorale, astfel cum acestea sunt definite la art. 8, respectiv la art. 14, şi nici spoturi publicitare comerciale sau alte producţii audiovizuale care transmit sau induc mesaje electorale.

(2) - Până la începerea campaniei electorale emisiunile informative şi de dezbatere vor respecta prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual şi nu vor avea caracter de propagandă electorală.”

În fapt, în data de 17 octombrie 2008, postul TV BUZĂU a difuzat, începând cu ora 14.00, emisiunea de dezbatere „Să vină televiziunea", care a fost reluată în ziua de 20 octombrie 2008, începând cu ora 07.14.

În cea de-a doua parte a emisiunii, moderată de domnul Călin Gheţu, şi intitulată „Se apropie alegerile”, au fost invitaţi în studio domnii Stelian Borzea, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Buzău şi Adrian Mocanu, membru PSD, ambii candidaţi pentru Parlamentul României, precum şi domnul Ion Vasile, senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Buzău.

După prezentarea temei şi a invitaţilor emisiunii, moderatorul a făcut referire la PSD ca fiind „un posibil partid care să îndrepte lucrurile” şi apoi s-a adresat domnului senator Ion Vasile, care a apreciat că partidul este înconjurat de oameni tineri la alegerile din noiembrie 2008.

În acest context, dezbaterea a continuat cu prezentarea sloganului şi a celor doi candidaţi ai partidului, prezenţi în emisiune.

Redăm din raportul de constatare :

Moderator : „Partidele se pregătesc fiecare în felul lor , dar parcă mai... cu un stoc mai puternic şi mai avântat decât alte partide este PSD-ul, pentru că , nu-i aşa, este un partid aflat în opoziţie, este un partid care se regăseşte în multe din gândurile dumneavoastră ca fiind posibil partid care să îndrepte lucrurile în România.”

(...)

Senator Ion Vasile : “...Probabil că, aşa cum spuneam mai devreme, experienţa noastră împreună cu liberatea lor de gândire..., pentru că trebuie să spunem : şi ei învaţă de la noi, dar la un moment dat poate că şi noi mai preluăm din încărcătura şi emoţională, şi afectivă, şi spirituală cu care ei vin şi atunci, este firesc ca din această combinaţie , dacă vreţi, să iasă ceea ce ne dorim cu toţii, adică lucruri bune pentru oameni.
Moderator : ... pentru oameni.Cam aşa aveţi şi sloganul, sau... în sfârşit o...
Senator Ion Vasile : Nu... sloganul...
Moderator : Mai bine pentru ... sau cum ? Nu l-am ...
(suprapunere voci )
Senator Ion Vasile : Sloganul ... Da, este într-adevar ...
Moderator : Unul ... în zona asta ...
Senator Ion Vasile : ... unul din cele mai importante : “Mai bine pentru toţi ”
Moderator : Da .
Senator Ion Vasile : Şi eu cred că e un slogan bine ales. Noi o să adăugăm că vrem , putem, ştim să facem de-aşa manieră încât într-adevar să fie mai bine decât...
Moderator : Multumesc ! Haideţi să aflu şi de ce au câştigat cei doi tineri candidaţi din partea PSD-ului , au câştigat încrederea de a fi pe listele acestea pentru Parlamentare, o scurta prezentare chiar dacă aţi mai avut ocazii pe anumite canale să vă prezentaţi publicului. Acum , având în vedere că publicul este mult mai numeros , haideţi să spunem ce reprezentaţi o dată pentru partid şi apoi, chiar pentru electorat !Domnule vicepreşedinte Borzea ...”.

Având în vedere conţinutul celei de a doua părţi a emisiunii de dezbatere „Să vină televiziunea", intitulată sugestiv „Se apropie alegerile”, difuzată în ziua de 17.10.2008, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul acesteia, s-a desfăşurat o veritabilă campanie în favoarea PSD şi a celor doi candidaţi ai acestei formaţiuni politice pentru Parlamentul României.

În acest fel, emisiunea s-a transformat într-una cu caracter de propagandă electorală.

De asemenea, în emisiunea informativă „Ştirile de Buzău” din data de 20.10.2008, radiodifuzorul a transmis, timp de 13 secunde, imagini cu sigla PNL şi cu afişe electorale ale candidatului acestei formaţiuni politice la alegerile pentru Parlamentul României, domnul Titi Holban, fapt ce contravine prevederilor art. 18 din Decizia nr. 792/2008.

O astfel de prezentare a fost de natură să imprime emisiunii informative caracter de propagandă electorală.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul consideră că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile din Decizia privind principiile şi regulile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale, care prevăd că, în perioada anterioară desfăşurării campaniei electorale, emisiunile informative şi de dezbatere nu vor avea caracter de propagandă electorală.

În temeiul prevederilor art. 20 din Decizia CNA nr. 792/2008, coroborate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ROM MEDIA S.R.L. pentru postul TV BUZĂU şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C.ROM MEDIA S.R.L., pentru postul TV BUZĂU, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 14.00-16.30, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV BUZĂU cu somaţie publică, întrucât, în zilele de 17 şi 20 octombrie 2008, a prezentat, în cadrul unor emisiuni informative şi de dezbatere, candidaţi ai unor formaţiuni politice şi programele lor electorale, precum şi imagini cu sigla unui partid politic, fapte de natură să transforme aceste emisiuni într-unele cu caracter de propagandă electorală, ceea ce contravine prevederilor art. 18 din Decizia privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale.

Potrivit dispoziţiilor invocate, până la începerea campaniei electorale, emisiunile informative şi de dezbatere vor respecta prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual şi nu vor avea caracter de propagandă electorală."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.