Decizia nr. 600 din 13.10.2011

17.10.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.

cu sediul în Bucureşti, bd. Bucureşti-Ploieşti nr. 17, Clădire Iridex, et. 6, sector 1, C.U.I. RO 27759259

pentru postul de televiziune B1 TV

Bucureşti, sector 1, Str. Ion Câmpineanu nr. 20

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 13.10.2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la emisiunile “Lumea lui Banciu” ÅŸi “ViaÅ£a e frumoasă”, difuzate în perioada 12.09-11.10.2011 de postul B1 TV.

Postul de televiziune B1 TV aparţine S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.2/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-2/30.05.2002). În urma analizării raportului de monitorizare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 19 alin. (2), lit. e), f), k) şi l), art. 30, art. 32 alin. (1), art. 33 alin. (1) şi art. 34 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului : “Difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

Potrivit dispoziÅ£iilor din Codul audiovizualului :
 art. 19 alin. (2) : “Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
 e) numărul ÅŸi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
 f) psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ;
 k) calitatea ÅŸi tipologia limbajului ;
 l) genul sau tema programului.”
 art. 30 : “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine.”
 art. 32 alin. (1) : “Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranÅ£a sau de buna-credinţă a persoanelor.”
 art. 33 alin. (1) : “Orice persoană are dreptul la respectarea vieÅ£ii private ÅŸi de familie, a domiciliului ÅŸi a corespondenÅ£ei.”
 art. 34 alin. (1) : “Orice persoană are dreptul la propria imagine.”. ÃŽn fapt, în data de 04 octombrie 2011, postul de televiziune B1 TV a difuzat, începând cu ora 23.00, o ediÅ£ie a emisiunii „Lumea lui Banciu”, ediÅ£ie care, potrivit informaÅ£iilor prezentate pe site-ul wwwb1.ro se doreÅŸte a fi o revistă a presei, neconvenÅ£ională, cu elemente de pamflet ÅŸi umor de calitate. Pe ecran a fost afiÅŸat următorul titlu : „Bănică jr., trei ore Spicy cu Lavinia”.

ÃŽn această ediÅ£ie, jurnalistul Radu Banciu a făcut comentarii cu privire la atitudinea d-lui Åžtefan Bănică faţă de conÅ£inutul informaÅ£iilor publicate în cotidienele „Click !” ÅŸi „CanCan” potrivit cărora acesta era acuzat de adulter, precum ÅŸi despre interviul pe care soÅ£ii Bănică l-au acordat jurnalistului Mihai Gâdea în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, difuzată de postul Antena 3, în aceeaÅŸi seară.

ÃŽn legătură cu subiectul prezentat, dl. Åžtefan Bănică a reclamat faptul că, prin comentariile făcute de jurnalistul Radu Banciu, i-a fost prejudiciată viaÅ£a privată ÅŸi de familie, onoarea, reputaÅ£ia ÅŸi dreptul la imagine. Membrii Consiliului au apreciat că reclamaÅ£ia este întemeiată ÅŸi au constatat că ediÅ£ia emisiunii „Lumea lui Banciu” din 4 octombrie 2011 a fost difuzată cu încălcarea drepturilor ÅŸi libertăţilor fundamentale ale omului - viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine.

ÃŽn urma vizionării emisiunii, Consiliul a constatat că atât prin titlurile afiÅŸate pe ecran, cât ÅŸi prin comentariile tendenÅ£ioase făcute la adresa familiei Bănică în general, ÅŸi a d-lui Åžtefan Bănică, în special, radiodifuzorul a încălcat dispoziÅ£iile legale referitoare la dreptul la viaţă privată, onoare ÅŸi reputaÅ£ie, precum ÅŸi dreptul la imagine a persoanei. Astfel, preluând informaÅ£iile publicate în ziarele „Click” ÅŸi „CanCan”, care sugerau că dl. Åžtefan Bănică ar avea o relaÅ£ie extraconjugală cu solista Lavinia Pârva, jurnalistul Radu Banciu a utilizat un limbaj licenÅ£ios ÅŸi a făcut comentarii tendenÅ£ioase, de natură a prejudicia dreptul la imagine, reputaÅ£ie ÅŸi onoare. Pornind de la interviul acordat de soÅ£ii Bănică în cadrul emisiunii „Sinteza zilei” difuzată de postul ANTENA 3, în aceeaÅŸi seară, jurnalistul Radu Banciu a făcut comentarii de natură a afecta dreptul la imagine ÅŸi la reputaÅ£ie a acestora, în mod deosebit a d-lui Åžtefan Bănică ÅŸi a afirmat, printre altele, că artistul ÅŸi-ar fi bătut fostele soÅ£ii, pe Cristina Å¢opescu ÅŸi Mihaela Rădulescu. De asemenea, dreptul la imagine ÅŸi la onoare al familiei Bănică a fost prejudiciat ÅŸi prin afirmaÅ£iile făcute de jurnalistul Radu Banciu potrivit cărora d-na Andreea Marin Bănică, soÅ£ia artistului, a fost dată afară din casa d-lui Ion Å¢iriac pentru că ar fi surprins-o cu dl. Åžtefan Bănică. ÃŽn acest sens, prezentatorul a folosit un limbaj licenÅ£ios la adresa soÅ£iei artistului, pe care a numit-o „ştoarfă”.

Cităm din raportul de monitorizare :
 â€žCe să vorbeÅŸti tu cu familia, mă, mâncaÅ£i-aÅŸ ? Se duce el să vorbească, acolo se recrează acolo îşi încarcă el bateriile, de-acolo îşi trage el energia ! (...) Ai avut ÅŸi tu bulanul ăsta să te naÅŸti într-o Å£ară unde nu este nimeni de valoare în momentul de faţă în lumea artistică, vin niÅŸte proÅŸti să te vadă pe tine în fiecare iarnă, se înghesuie ăia pe la Sala Palatului, se calcă în picioare pentru câte un bilet la falseturile alea ale tale, nenorocitule, aÅŸa, ÅŸi tu după aia vii să le spui că pe tine te doare în cot că ăia vin ÅŸi se uită la tine că tu în familie te regăseÅŸti ! (...) Eu mă duc acasă la familie ÅŸi am ÅŸi eu acasă pe una, o ÅŸtoarfă pe care o înÅŸel de câte ori pot, da ? Åži mă regăsesc în braÅ£ele ei ÅŸi ale copiilor pe care dau doi bani. Da ? Åži pe care îi văd ÅŸi eu când vin ăia să mă filmeze, că în rest nu stau acasă cu ei. Am altă treabă, da ? Deci cum să faci aÅŸa ceva mă, mâncaÅ£i-aÅŸ ?! Ä‚sta a venit să facă rating la nu ÅŸtiu ce canal de ÅŸtiri nespunând nimic, bâlbâindu-se întruna, aÅŸa, când lucrurile sunt foarte clare, da ?! Despre ce era vorba până la urmă aicea ? A venit, i-a tras-o lu’ asta, Lavinia Pârva, sau cum se numeÅŸte, aÅŸa cum a făcut-o de fiecare dată când a avut timp. (...) Cum poÅ£i să vii să spui aÅŸa ceva când se ÅŸtie foarte bine că Å£i-ai cârpit toate nevestele, le-ai bătut de le-ai stins ; venea Cristina Å¢opescu cu ochii umflaÅ£i, Mihaela Rădulescu luase ÅŸi ea bătaie cât a încăput în ea. Acuma a venit ăsta să ne spună că el îşi iubeÅŸte soÅ£ia ÅŸi că soÅ£ia, noroc că soÅ£ia îşi dă seama că aceste lucruri sunt niÅŸte porcării ÅŸi niÅŸte falsuri ÅŸi că el sprijină... Mă, câtă falsitate la oamenii ăştia ! NiÅŸte zgârciÅ£i amândoi, vin să ne Å£ină nouă lecÅ£ii ! (...) SunteÅ£i niÅŸte „nimeni” mă ! Da ? ... pe aia a dat-o afară Ion Å¢iriac din casă c-a prins-o cu Åžtefan Bănică jr ; i-a dat maÅŸina înapoi ; vroia s-o ia de nevastă. Asta venea cu Bănică Jr. în casa lui Å¢iriac, a dat-o afară din casă ăla, l-a luat pe Bănică, acuma vine s-o facă pe sfânta la televiziune că vezi doamne cine el ! (...) Ce v-a trebuită mă, să vă luaÅ£i unul pe altul, doi zgârciÅ£i ca să vă faceÅ£i un pic de imagine. (...) A fost plecată ÅŸi ea trei zile de acasă cu treabă, ăsta două femei au fost doar văzute, dar nu înseamnă că doar astea au intrat.(...) A fost arătată în prim-plan prima pagină a ziarului „Click !” purtând titlul „Lavinia îl dă de gol pe Bănică : „Nuu ieÅŸi”. Potivit legislaÅ£iei audiovizuale, radiodifuzorii au obligaÅ£ia legală de a respecta drepturile fundamentale ale omului, astfel încât prin difuzarea programelor audiovizuale să nu vatăme valorile ÅŸi drepturile altor persoane.

De asemenea, conform dispoziÅ£iilor din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la imagine, la viaţă privată, la onoare ÅŸi reputaÅ£ie, drepturi fundamentale pe care radiodifuzorul nu le-a respectat. ÃŽn aceeaÅŸi ÅŸedinţă publică, membrii Consiliului au analizat ÅŸi conÅ£inutul ediÅ£iilor emisiunii „ViaÅ£a e frumoasă”, difuzată în perioada 12 septembrie – 07 octombrie 2011, în intervalul orar 08.30-12.00 ÅŸi în zilele de 10 ÅŸi 11 octombrie 2011, între orele 10.00-12.00. Emisiunea conÅ£ine rubrici de sănătate, modă, cultură, revista presei, meteo, sugestii de petrecere a timpului liber, etc. ÃŽn ediÅ£iile difuzate în perioada 12 septembrie – 07 octombrie 2011, la rubrica “Revista presei”, prezentatorul Mihai Jurcă i-a avut ca invitaÅ£i pe jurnaliÅŸtii Cătălin OpriÅŸan ÅŸi Cosmin Tudoran, iar în ediÅ£ia din 11 octombrie pe Ioana Mandache ÅŸi Cosmin Tudoran. ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 12 septembrie 2011, a fost prezentată, la ora 10.42, rubrica “Revista presei” pe parcursul căreia atât prezentatorul, cât ÅŸi invitaÅ£ii emisiunii au făcut comentarii cu conotaÅ£ii sexuale, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală ÅŸi morală a minorilor.

Redăm din raportul de monitorizare :
 â€žCătălin OpriÅŸan : UitaÅ£i ce mai putem citi :„ ÃŽn Guam, o insulă din vestul Pacificului , sunt bărbaÅ£i care au meseria de dezvirginatori”.
 Cosmin Tudoran : Ce ? Dezvirginatori ?!
 Cătălin OpriÅŸan : Dez-vir-gi-na-tori. Prin lege, nu râdeÅ£i, avem ÅŸi pozuţă cu doi băieÅ£i. „În Guam tinerele nu se pot căsători virgine.” AÅ£i început să surâdeÅ£i. (...)
 Cătălin OpriÅŸan : „AÅŸa„ când vor să se căsătorească, plătesc un bărbat pentru a le dezvirgina.”Acuma, aÅŸa scrie, aÅŸa citesc. „Toate aceste informaÅ£ii s-au răspândit foarte repede ÅŸi pleacă toÅ£i bucuroÅŸi acolo”. Dar s-a omis esenÅ£ialul.
 Cosmin Tudoran : Ce ?
 Cătălin OpriÅŸan : Trebuie să fie ÅŸi ele bucuroase. „ Ca orice job, cine vrea să ajungă dezvirginator în Guam, trebuie să treacă prin etapa de recrutare. Apoi va trebui să-ÅŸi facă un control medical pentru care li se dă o virgină pentru proba de lucru.” (...)
 Cătălin OpriÅŸan : La sfârÅŸit, un evaluator de dezvirginare...
 Cosmin Tudoran : Evaluator dezvirginator.
 Cătălin OpriÅŸan : Da. „...verifică organul feminin de reproducere pentru a stabili calitatea”.
 Mihai Jurcă : Stai puÅ£in, o calitate ca la ouă, categoria a doua, categoria a treia. Ca la unt.
 Cătălin OpriÅŸan : Exact.
 Cosmin Tudoran : Nu vă supăraÅ£i, sunteÅ£i dezvirginată 8%.
 Cătălin OpriÅŸan : Da. Åži acum începe partea proastă, nu mai râdeÅ£i.
 â€žDacă trece de această probă, bărbatul va primi numele oficial de dezvirginator. Dacă nu, va fi spânzurat deoarece se va considera a vrut doar să profite de virginitatea fecioarei pentru plăcerea sa.” Deci este ilegal ÅŸi se condamnă.
 Cosmin Tudoran : Uite aicea lege. Legea ţării nu se schimbă. Dar aÅŸ vrea să ÅŸtiu în Codul CAEN cum sunt promovate aceste funcÅ£ii : dezvirginator ÅŸi dezvirginator preparator.
 Cătălin OpriÅŸan : Dar noi dădeam pitac domnesc de pe vremea lui Caragea. ÅžtiÅ£i ce se dădea ? Să i se taie spurcăciunea de ÅŸtrumeleac. Cel ce atacă la privăciunea fecioarei, să i se taie spurcăciunea de ÅŸtrumeleac.”.
 De asemenea, în cadrul rubricii „Revista presei” prezentată în ediÅ£ia din 13 septembrie 2011, la ora 10.36, prezentatorul ÅŸi invitaÅ£ii emisiunii au făcut comentarii pe teme sexuale la adresa jucătoarei de tenis Samantha Stosur, despre care au afirmat că iubeÅŸte femeile, este pârdalică ÅŸi că în timpul meciurilor disputate la US Open „geme”, insinuând mimarea orgasmului.

Cităm din raportul de monitorizare : „Cosmin Tudoran : Samantha Stosur. Åžtii ce calitate are ea ? Cătălin OpriÅŸan : Da. Cosmin Tudoran : Ia zi ! Cătălin OpriÅŸan IubeÅŸte femeile. Cosmin Tudoran : E pârdalică. Mihai Jurcă : Stai puÅ£in că a fost finală cu cântec am auzit, la US Open, că ... Cătălin OpriÅŸan : Ea iubeÅŸte femeile... Cosmin Tudoran : Åži e moartă după tenismene. Cătălin OpriÅŸan : ( ?) ÃŽÅ£i dai seama, ea când gemea, Samantha, chiar gemea pe bune. Ai văzut că tenismenele : ă !... ă !..., când scot aerul. Cosmin Tudoran : Sunt diverse, da, da. Cătălin Oprisan : Ei, ea chiar făcea că avea pe una în tribună. (...)”

Potrivit raportului de monitorizare ÅŸi în cadrul ediÅ£iilor din 15 ÅŸi 21 septembrie 2011, începând cu ora 10.40, la rubrica „Revista presei” au fost făcute comentarii pe teme sexuale, fiind folosit un limbaj licenÅ£ios.

ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 27 septembrie 2011, începând cu ora 10.42 a fost difuzată rubrica „D’ale noastre” (Revista presei), în care invitatul Cosmin Tudoran i-a spus operatorului de imagine să apropie camera ÅŸi, ridicând ziarul „Libertatea” s-a putut vedea, o poză, în care o fată muÅŸcă dintr-o banană, precum ÅŸi textul : „AÅŸa a învăţat Bianca să facă sex oral”, moment în care cei trei comentatori au început să râdă. Prezentând un articol dintr-un ziar, invitatul Cosmin Tudoran a citit următoarea informaÅ£ie, nepotrivită orei matinale de difuzare : „Izgonită de părinÅ£i, s-a făcut actriţă porno. Din casa părintească din Arizona. Nu a stat prea mult pe gânduri, nu a plâns, nu s-a văitat pe la prieteni ci s-a gândit cum să facă rost de bani ca să supravieÅ£uiască, să aibe ÅŸi ea ceva cald în stomac. „Nu ÅŸtiam să fac nimic. Nu ÅŸtiam să gătesc, să cos, să spăl.”M-am gândit că singurul lucru la care m-aÅŸ pricepe este să fac sex. AÅŸa că am bătut la uÅŸa unui studio de filme XXX ÅŸi au deschis fiindcă eu ÅŸtiam de la soră-mea.” ... (...) Cosmin Tudoran : Acum ( ?) de 21 de ani este una din cele mai apreciate dive XXX din SUA iar averea ei se învârte în jurul sumei de 1,5 milioane de dolari.”.

ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 06 octombrie 2011, la rubrica „D’ale noastre” difuzată la ora 10.38, prezentatorul ÅŸi invitaÅ£ii emisiunii au făcut comentarii pe marginea unui material filmat, în care doi dansatori din Argentina, participanÅ£i la emisiunea „Dansez pentru tine”, dansează senzual, simulează actul sexual, fac striptease ÅŸi, în final, dansatoarea rămâne complet dezbrăcată.

Înainte de a difuza materialul filmat, unul dintre invitaţi a întrebat dacă astfel de imagini pot fi difuzate la acea oră matinală, având în vedere că show-ul respectiv a fost prezentat la o oră de maximă audienţă. Replica celuilalt invitat a fost de aprobare, în sensul că materialul respectiv poate fi difuzat, calificându-l,în acest sens, ca fiind un moment artistic.

Membrii Consiliului apreciază că un astfel de material al cărui conÅ£inut ca cel redat în ediÅ£ia menÅ£ionată (simularea actului sexual, dans lasciv, striptease ÅŸi scene de nuditate) este nepotrivit în raport de ora difuzării, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică ÅŸi morală a minorilor, având în vedere ÅŸi remarca comentatorilor acestei ediÅ£ii care ÅŸi-au pus întrebarea retorică dacă au voie să difuzeze un astfel de material la acea oră matinală. De asemenea, în cadrul ediÅ£iei din 11 octombrie 2011, la rubrica „D’ale noastre” (Revista presei), invitaÅ£ii Cosmin Tudoran, Ioana Mandache ÅŸi prezentatorul Mihai Jurcă au făcut comentarii cu conotaÅ£ii sexuale la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală ÅŸi morală a acestora. Redăm din raport : “Ioana Mandache : Până ÅŸi Cătălin Botezatu, iar o declaraÅ£ie, povesteÅŸte cum a fost dezvirginat în clasa a VIII-a. Adică ne interesează pe noi, aÅŸa trebuie să ieÅŸim în pagina unui ziar ? (Rep.53.34-b1-1389) Cosmin Tudoran : Zice că „strâmba lui Dodel a devenit Sexy Gure”. Ce e aia Gure ? Cică : „Atac la un dansator de pe cub”. Mihai Jurcă : A, Gure e un fel de ... Cosmin Tudoran : Pipăială. „Ajunsă lângă podium bruneta nu ezită ÅŸi pune mâna ca să ÅŸtie cu cine are de-a face.” Au băgat mâna în mine, mă !„Sexi Gure se lasă fără menajamente pe mâinile musculoase ale bărbatului”.

Analizând conÅ£inutul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că unele ediÅ£ii ale emisiunii „ViaÅ£a e frumoasă” difuzate în perioada 12 septembrie – 11 octombrie 2011 au conÅ£inut comentarii cu conotaÅ£ii sexuale, nepotrivite în raport de ora matinalî de difuzare, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică ÅŸi morală a minorilor. Având în vedere conÅ£inutul acestor emisiuni, conÅ£inut în care a predominat un limbaj cu conÅ£inut sexual, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a Å£ine seama de criteriile generale prevăzute de legislaÅ£ia din domeniu, îndeosebi cele cu privire la numărul ÅŸi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual, de reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor, de tipologia limbajului folosit, precum ÅŸi de genul sau tema programului difuzat.

În scopul asigurării protecţiei minorilor în cadrul serviciilor de programe, legiuitorul a instituit norme imperative în sarcina radiodifuzorilor şi anume, fie nu difuzează programe care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, fie aceste servicii sunt programate în intervale orare astfel încât copiii să nu aibă acces la vizionare. Or, un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunilor respective nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului şi mai apoi a adultului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale. Formarea de la o vârstă fragedă a trăsăturilor comportamentale ale omului presupune cunoaşterea, însuşirea, respectarea normelor şi regulilor de conduită civilizată, atât în ceea ce priveşte persoana proprie, cât şi în relaţia cu cei din jur, ştiut fiind faptul că minorii îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, îşi formează seturile de valori prin observare şi imitaţie, atât în raport de comportamentul părinţilor, dar şi de lumea înconjurătoare, prin intermediul altor persoane cu care vin în contact, al prietenilor, a familiei, a cărţilor, dar şi al radioului şi al televiziunii, cele mai accesibile mijloace media în momentul de faţă.

Membrii Consiliului apreciază că radiodifuzorii au obligaţia ca, atunci când aleg să difuzeze un program audiovizual, să ţină cont de conţinutul acestuia, de intervalul orar de difuzare, de numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual, de reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, de tipologia limbajului folosit, precum şi de genul sau tema programului difuzat, astfel încât copiii aflaţi la vârste la care nu au încă suficient discernământ ori informaţii şi cunoştinţe, să fie protejaţi de abordarea unor genuri, teme ori subiecte cu conotaţii sexuale la o oră la care aceştia au acces la vizionare.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. g) ÅŸi alin. (3), a art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale art. 144 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, ÅŸi cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaÅŸi lege, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului decide adresarea unei somaÅ£ii publice radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. pentru postul de televiziune B1 TV ÅŸi dispune intrarea de îndată în legalitate. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L., pentru postul B1 TV, are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul B1 TV cu somaÅ£ie publică, întrucât imaginea ÅŸi dreptul la viaţă privată ale soÅ£ilor Andreea ÅŸi Åžtefan Bănică au fost prejudiciate prin faptul că prezentatorul emisiunii „Lumea lui Banciu” difuzată în 4 octombrie 2011, a utilizat un limbaj licenÅ£ios ÅŸi a comentat tendenÅ£ios unele informaÅ£ii apărute în presa scrisă cu privire la viaÅ£a personală a acestei familii. De asemenea, în unele ediÅ£ii ale emisiunii „ViaÅ£a e frumoasă”, difuzate în perioada 12 septembrie – 11 octombrie 2011 într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, a fost folosit un limbaj licenÅ£ios ÅŸi au fost făcute comentarii cu conotaÅ£ii sexuale, fapt ce contravine dispoziÅ£iilor legale privind protecÅ£ia copilului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate