Decizia nr. 6 din 11.01.2011

11.01.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1,

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 ianuarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Observator’’, ediţiile din perioada 05-08 ianuarie 2011, difuzată de postul Antena 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.2/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor cu ediţiile emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2) lit. b), în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

În fapt, postul de televiziune ANTENA 1 a difuzat, în cadrul ediţiilor emisiunii informative „Observator” din zilele de 05-08 ianuarie 2011, ştiri ce au conţinut detalii privind modul de comitere a unor crime.

Membrii Consiliului au constatat că aceste ştiri, difuzate în prime time, de la ora 19.00, în cea mai importantă ediţie informativă a postului ANTENA 1, a conţinut detalii importante privind tehnici criminale, în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00.

Astfel, în ediţia din 5 ianuarie 2011 a emisiunii « Observator », difuzată de la ora 19.00, a fost transmisă, sub titlul : „Un mort în dulap, unul sub pat”, o ştire referitoare la « cazul crimelor de la Cernavodă », în cadrul căreia a fost prezentat, cu amănunte, modul în care victimele au fost ucise.

Redăm fragmente din raportul de monitorizare :

„Voce din off : Şi totuşi, cineva i-a ucis pe părinţii tinerei într-un mod înfricoşător, cu câte 30 de lovituri de cuţit fiecare. Pe mama Gabrielei au găsit-o rudele : era băgată în dulap. (...) Pe tată l-au găsit la demisol, sub un pat, plin de tăieturi şi sânge.

De asemenea, prietenii victimelor au relatat că femeia era băgată sub rufe, cu urme de violenţă ; tăiată ; o tăietură în zona mandibulei şi a gâtului ; plini de sânge

Voce din off : Între timp, legiştii au dat verdictul : Gabriela a fost înecată cu forţa.”

Într-o altă ediţie a emisiunii informative « Observator », din 06 ianuarie 2011, de la ora 19.00, a fost prezentată o altă ştire (sub titlul « Prieteni pe viaţă şi crimă ») despre « cazul crimelor de la Cernavodă », în care a fost descris modul în care au fost ucise victimele.

Redăm din raportul de monitorizare :

« Voce din off : (...) Giani vroia ca Bogdan şi Gabriela să se împace. Bătrânul voia ca fata lui să divorţeze şi, se pare, l-ar fi ameninţat pe Giani cu un cuţit. Tânărul l-ar fi dezarmat şi l-a înjunghiat de 25 de ori. După 15 minute murea şi mama Gabrielei, înjunghiată şi ea. »

De asemenea, în ediţia din 6 ianuarie 2011 a emisiunii « Observator », difuzată de la ora 19.00, postul ANTENA 1 a difuzat sub titlul : « Bucăţi de om la gunoi » o ştire referitoare la un cadavru decapitat descoperit la o groapă de gunoi din oraşul Lugoj. În cadrul acesteia s-au afirmat, între altele, următoarele :

„Prezentatoare : Imagine şocantă la groapa de gunoi din Lugoj. Trunchiul unui bărbat a fost descoperit, printre resturi, de către un paznic. Cadavrul era decapitat, nu avea mâini şi nici picioare.
Reporter : Criminaliştii au descoperit, cu groază, că trupul fusese tranşat. Din întreg corpul nu mai rămăsese decât trunchiul. Mâinile, capul şi picioarele fuseseră tăiate parcă de un specialist.”

În ediţia emisiunii „Observator” din 7 ianuarie 2011, transmisă la ora 19.00, postul ANTENA 1 a prezentat sub titlul „Criminalul despre crime” o ştire în cadrul căreia unul dintre presupuşii autori ai crimelor de la Cernavodă a relatat modul săvărşirii crimelor.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :
„- M-am certat cu el şi a zis ieşi din casa mea. A luat cuţitul, a vrut să mă înţepe. L-am pus jos şi el tot dădea cu cuţitul în haină, dar se îndoia cuţitul.
- Şi unde l-ai lovit ? Giani Deli-Iorga a arătat spre gât. (...)”

Şi în cadrul ediţiei din ziua de 8 ianuarie 2011 a emisiunii „Observator”, difuzată de la ora 19.00, postul ANTENA 1 a continuat să prezinte, sub titlul „Căutat pe pământ şi în apă”, noi informaţii referitoare la crimele de la Cernavodă, conţinând şi amănunte despre modul de operare al autorilor faptei.

Redăm din raportul de monitorizare :

„În direct, de la Cernavodă, a relatat reporterul Antenei 1 : Ştim până acum că Bogdan Mitu a oprit maşina chiar în acest loc unde acum ard lumânări în memoria Gabrielei. a dat-o apoi jos din maşină şi a târât-o până pe mal. Nu este o distanţă foarte mare, sunt suficienţi doar câţiva paşi, astfel încât nu avea nevoie de o forţă mult prea mare pentru a-şi târî nevasta în larg. Nu s-a dus însă totuşi prea departe, cel puţin aşa spune fratele de 14 ani al Gabrielei, aproximativ la un metru şi jumătate - doi în canal. Acolo a înecat-o pe Gabriela. Până aici avem certitudini. Însă, de aici, încep neclarităţile pentru că, aşa cum vedeţi şi dumneavoastră, pe mal sunt tufişuri. Aşa arată toată această zonă. Aşadar, Bogdan Mitu s-ar fi putut ascunde în aceste tufişuri, ar fi putut pândi un moment prielnic şi apoi ar fi putut fugi. De găsirea lui, viu sau mort, depind acum foarte multe răspunsuri căutate de anchetatori.”

Analizând modul în care postul de televiziune ANTENA 1 a prezentat, în perioada 05-08 ianuarie 2011, ştirile referitoare la « cazul crimelor de la Cernavodă » şi la cadavrul decapitat descoperit la o groapă de gunoi din Lugoj, membrii Consiliului au constatat că difuzarea în cadrul respectivelor ediţii ale emisiunii „Observator” a unor informaţii amănunţite referitoare la modul în care au fost ucise victimele au fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.

Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit, la art. 15 din Codul audiovizualului, norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum emisiunile ce conţin detalii importante privind tehnici criminale.

Astfel, la alin. (2) lit. b) a art. 15 din Decizia nr. 187/2006, legiuitorul a prevăzut că, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante astfel de tehnici.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul ştirilor cu privire la « cazul crimelor de la Cernavodă » şi la cadavrul decapitat descoperit la o groapă de gunoi din Lugoj, difuzate în zilele de 05-08 ianuarie 2011 de postul ANTENA 1, au fost oferite detalii privind tehnici criminale, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la programele de televiziune (respectiv de la ora 19.00), fapt ce contravine prevederilor invocate.

Difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi dispune intrarea deîndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât în cadrul ştirilor referitoare la crimele de la Cernavodă şi Lugoj, difuzate în perioada 05-08 ianuarie 2011, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, au fost prezentate detalii privind tehnici criminale, fapt ce contravine prevederilor legale.

Potrivit Codului audiovizualului, pentru asigurarea protecţiei minorilor în cadrul serviciilor de programe, difuzarea emisiunilor care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale este interzisă în intervalul orar 06.00 - 22.00.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.