Decizia nr. 454 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
CUI : 2835636
Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

pentru postul de televiziune PRO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile informative difuzate de postul PRO TV în perioada 03.05 – 08.06.2011.

Postul PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.1/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării ediţiilor informative din perioada monitorizată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat prevederile art. 17, art. 29 alin. (1), precum şi art. 41 alin. (1) lit. c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

- art. 17 : „În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte”.
- art. 29 alin. (1) : “Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie”.
- art. 41 alin. (1) lit. c) : Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane”.

În fapt, în perioada 03 mai – 08 iunie 2011, postul de televiziune PRO TV a difuzat, în cadrul ediţiilor informative « Ştirile PRO TV » de la orele 07.00, 08.00, 13.00, 17.00 şi 19.00, mai multe ştiri despre cazuri sau tentative de suicid.

În majoritatea cazurilor au fost difuzate imagini cu locurile în care s-au petrecut tragediile prezentate, fiind descrise suicidul sau crima, iar titlurile ştirilor au fost de natură să creeze un impact emoţional puternic asupra publicului.

Redăm exemple de titluri de ştiri : „Idilă încheiată tragic”, „Acasă pentru ultima oară”, „Au murit în condiţii şocante”, „Viaţa ca o povară”, „Crimă şi sinucidere”, „Învins de probleme”, „Un sfârşit şocant”, „Mort în seara absolvirii”, „Învins de eşecul echipei”, „Tiparul morţii”, „Sinucidere la cămin”, „A vrut să moară la 13 ani”, „Învins de greutăţi”, „Descoperire şocantă”, „Tineri în derivă”, „Şi-a dorit moartea”, „Au fost martorii unui înec”, „Ultima misiune”, „Dramă după dramă”, „Copii atraşi de moarte”, „Tineri speriaţi de viaţă”.

În cadrul fiecărei ştiri a fost precizată şi descrisă modalitatea în care sinucigaşii şi-au pus capăt zilelor.

Membrii Consiliului au constatat că ştirile prezentate sub titlurile menţionate au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, în special a celor de ştiri şi de actualităţi care se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Astfel, ştirile care au conţinut descrieri ale unor acte de suicid şi omor au fost difuzate în afara intervalului orar permis de legiuitor, respectiv 23.00-06.00, fiind transmise în cadrul ediţiilor de ştiri de la orele 07.00, 08.00, 13.00, 17.00, precum şi în principala emisiune informativă „Ştirile PRO TV” de la ora 19.00, fapt ce contravine prevederilor din legislaţia audiovizuală.

Redăm din raportul de monitorizare :

• 03.05.2011 - Ştirile ProTV, ora 19:00
Titlu : Idilă încheiată tragic
Prezentatoare : Singură şi speriată o adolescentă de 15 ani din Argeş şi-a luat zilele de teamă că mama ei va afla un adevăr cumplit, era însărcinată în luna a 5-a. De spaimă, fata, elevă în clasa a 8-a, nu a mai judecat limpede. Se gândea a va fi pedepsită de părinţi şi nu a avut curajul să le mărturisească adevărul. În plus, tânărul pe care îl iubea, tatăl copilului, o părăsise.
A fost titrat şi citit textul : „Îmi pare rău pentru ce am făcut, vă iubesc pe toţi, adio !”
Voce din off : Acestea au fost ultimile cuvinte ale Mădălinei. S-a speriat când mama ei a anunţat-o că vrea să o aducă la un medic pentru că auzise nişte zvonuri că ar fi însărcinată. N-a avut să-i ceară ajutorul nici ei, nici colegelor de şcoală sau profesorilor. (...)
Voce din off : Copil model până acum, Mădălina nu a îndurat ruşinea, şi-a pus capăt zilelor, după ce i-a cerut iertare mamei. (...)
Grigore Troscenco, şeful Poliţiei Câmpulung relatează că fata a fost găsită în barajul de acumulare al centralei Hidroelectrice Dragoslavele.
Voce din off : Şocate, rudele au susţinut că nu au ştiut de sarcina fetei.
Rudă : E o durere foarte mare. (...)
Voce din off : Poliţiştii l-au audiat astăzi pe tânărul bănuit că ar fi tatăl copilului. Are 30 de ani şi poate fi condamnat la câţiva ani de închisoare pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră, dar nu este socotit responsabil pentru destinul tragic al bietei copile.”

Ştiri cu acelaşi subiect au fost difuzate şi în jurnalele de la orele 13:00, 17:00, precum şi în data de 04.05.2011, la ora 08:00.

• 22.05.2011 - Ştirile de la ora 19.00
Titlu : Un sfârşit şocant
Prezentatoarea : Cazul elevei din Târgu Jiu, abia admisă la Universitatea Cambridge, dispărută de acasă cu ameninţarea sinuciderii, şochează până la final, un final cumplit. Trupul fetei a fost găsit în această dimineaţă în râul Jiu, iar poliţiştii au dat şi de rucsacul plin cu bolovani. Apropiaţii sunt cutremuraţi şi de ce au descoperit în camera Ralucăi : o carte primită de curând ce conţine un pasaj ce descrie parcă modul în care tânăra a ales să părăsească această lume. Se aude mama fetei care strigă : Vreau să văd, vreau să văd ! Eu vreau să văd !
Voce din off : Şi totuşi, până în ultima clipă, mama şi sora tinerei au sperat că trupul adus la mal nu este al Ralucăi, dar când echipele de salvare au tras barca au tras barca la mal şi au văzut chipul, durerea a fost de nesuportat. De miercuri seara, nimeni nu mai ştia nimic de tânără. Raluca i-a trimis atunci un e-mail unei prietene în care îşi anunţa în limba engleză gândurile negre.
Voce din off şi text pe ecran : „Tu vei fi mesagerul meu draga mea, probabil că mă vor căuta mai devreme sau mai târziu. Spune-le că m-am dus să îmi îndeplinesc planurile, adică sinuciderea.”
Voce din off : Iar decizia a fost de neclintit, dovadă fiind bolovanii găsiţi de pompieri în rucsacul ei. Nimeni nu ştie ce frământări au împins-o la una ca asta pe eleva de nota 10. Din toamnă urma să meargă la Cambridge şi una dintre cele 5 universităţi din Marea Britanie la care a fost admisă. (...)
Voce din off : De când a dispărut, sora Ralucăi a tot căutat indicii în camera ei. Pe noptieră a găsit 2 cărţi primite de ziua ei de naştere, pe 25 martie, din care adolescenta s-ar fi inspirat.
Diana Drăguşin, sora fetei : Sunt nişte cărţi pe care, sincer vă spun, mă înfioară numai când le citesc titlul ...

O ştire cu acelaşi subiect având un conţinut asemănător a fost difuzată pe 23.05.2011, în ediţia de ştiri de la ora 08.00.

• 27.05.2011 - Ştirile de la ora 19:00
Titlu : Tiparul morţii
Prezentatoarea : Tulburătorul caz al unei eleve din Târgu-Jiu are de astăzi o continuare sinistră. Un băiat de 16 ani din acelaşi oraş s-a înnecat la 1 km distanţă de locul unde a fost găsită şi fata. Anchetatorii au simţit că albesc când au tras cadavrul la mal. Adolescentul avea un rucsac plin cu bolovani, semn că şi-a dorit cu disperare moartea. (...)
Voce din off : O imagine absolut îngrozitoare o să-i urmărească multă vreme pe cei care au alertat autorităţile. Oamenii au văzut trupul unui adolescent plutind în apele repezi ale Jiului.
(...)
Voce din off : La mal, echipele de salvare au avut un şoc. Rucsacul pe care adolescentul de 16 ani îl purta era plin cu bolovani, exact ca în cazul Ralucăi Drăguşin. Este vorba despre fata de 19 ani care a decis să îşi ia viaţa deşi urma să studieze la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Ea chiar şi-a avertizat o prietenă în engleză că are gânduri tot mai negre.
(...)
Voce din off : Cei doi tineri nu se cunoşteau, însă i-a unit o depresie fără ieşire. Niciunul dintre ei nu a încercat să-şi descarce sufletul în faţa unor oameni de încredere. Adolescentul suferea enorm pentru că mama lui a murit acum 1 an. Trăia cu tatăl care face zilnic naveta la Rovinari şi nu are prea mult timp liber.
Mihaela Gheorghiaş, psiholog : Cărţi, sunt site-uri despre sinucidere, discuţii între copii în care copilul caută o soluţie problemelor interne, psihologice şi nu găseşte. Totul pleacă de la un fir care se cheamă iubire şi lipsă de iubire. Până acum, prietenii şi rudele băiatului nu au găsit niciun bilet de adio.

O ştire cu acelaşi subiect a fost difuzată pe data de 28.05.2011, la ora 07:00.

• 30.05.2011 - Ştirile de la ora 17.00
Titlu ştire : A vrut să moară la 13 ani
Prezentator : Ceva îngrijorător se întâmplă cu copiii noştri şi cineva trebuie să facă ceva. O adolescentă de 13 ani din Târgu-Jiu, a încercat astăzi să îşi pună capăt zilelor, în apropierea locului unde alţi 2 tineri şi-au găsit sfârşitul zilele trecute. Din fericire, fata a fost salvată în ultimul moment, dar situaţia pare scăpată de sub control. Psihologii din şcoli sunt prea puţini sau au o influenţă prea mică să poată schimba ceva iar părinţii nu ştiu de multe ori ce este în sufletele copiilor lor. Mai multe aflăm de la Roxana Tivadar.
Roxana Tivadar : Fata s-a urcat în această dimineaţă în microbuzul care o duce la şcoală, dar la cursuri nu a ajuns. Împreună cu o prietenă de a ei a aşteptat autobuzul care le-a dus la Târgu-Jiu. Acolo au intrat într-un bar unde au vorbit minute în şir şi printre subiecte au dezbătut şi poveştile celor 2 tineri care s-au sinucis zilele trecute. Este vorba despre eleva eminentă de 19 ani şi adolescentul de 16 ani care şi-au găsit sfârşitul în acelaşi mod în apele Jiului. La un moment dat, tulburată, eleva s-a despărţit de prietena ei şi a pornit pe firul apei. S-a aruncat apoi la rândul ei în apele Jiului, adânci de 2 metri, însă a avut norocul ca tocmai atunci un tânăr să treacă pe acolo.
(...)
Voce din off : După moartea mamei sale, în urmă cu câţiva ani, fata a fost adoptată de o mătuşă. Dar nici ea, nici soţul ei nu au sesizat că ar avea nevoie de ajutor. Doar prietena cu care a stat de vorbă astăzi i-a aflat gândurile negre.
Adriana Besoi, prietenă : A văzut cazurile la televizor cu acei copii, şi asta, atât.
Reporter : Aşa ţi-a zis că vrea să facă şi ea la fel ?
Adriana Besoi : Da, da. Da’ n-am crezut-o !
Reporter : De ce, nu ţi-a dat nicio explicaţie ?
Adriana Besoi : Nu, nu.
(...)

Ştirile de la ora 19:00
Titlu : Tineri în derivă
Prezentatoarea : Avem o urgenţă de gradul zero la Târgu-Jiu, oraş unde astăzi un al trilea copil a încercat să se sinucidă în râul ce traversează zona. O fată de 13 ani a vrut să moară în acelaşi loc unde săptămânile trecute şi-a luat zilele o elevă eminentă în vârstă de 19 ani şi un şcolar de 16. Un trecător curajos ne-a ajutat însă să nu asistăm la acelaşi deznodământ tragic. Alarmaţi, psihologii vin cu un mesaj pentru adolescenţii noştri tot mai fragili.
Voce din off : Ana Maria a povestit minute întregi cu o prietenă despre cei doi adolescenţi care s-au sinucis zilele trecute. Era impresionată de drama Ralucăi, eleva eminentă de 19 ani, admisă din toamnă la Cambridge, dar şi de povestea lui Mihai, tânărul de 16 ani. Amândoi au fost găsiţi în apele Jiului. La un moment dat, Ana Maria s-a despărţit de amica sa. Tulburată, mai ales că băuse şi alcool, eleva a pornit pe malul Jiului, până în apropierea locului blestemat. Eleva de clasa a 7-a a decis să moară şi ea.

Ştiri cu un conţinut asemănător au fost difuzate şi în jurnalele de la orele 07:00, 09:00 din 31.05.2011.

• 08.06.2011 - Ştirile de la ora 17:00
Titlu : Copii atraşi de moarte
Prezentator : Ca piesele din Domino sinistru, adolescenţii din Târgu-Jiu par să urmeze tiparul început cu trei săptămâni de tânăra care a ales moartea ca rezolvare pentru toate problemele ei. Îngrijoraţi de asemenea fenomen, psihologii de acolo trag un semn de alarmă mai ales după ce aseară un alt băiat de 16 ani a încercat să se omoare pentru simplul motiv că risca să rămână corigent.
Voce din off : Cuprins de disperare, băiatul şi-a sunat părinţii şi le-a spus că n-o să mai vină acasă pentru că nu are nicio şansă să-şi mai refacă media la geografie.Tatăl său a plecat înnebunit să-l caute şi a anunţat şi Poliţia. Cu gândul la cazurile recente de sinucidere s-au îndreptat spre malul Jiului.
(...)
Voce din off : Profesorii băiatului spun că el nu este singurul corigent dar probabil a avut probleme în familie care l-a făcut să ia această decizie.
(...)
Cătălin Radu Tănase : (...) Din nefericire după două sinucideri şi după două tentative eşuate nu mai vorbim în niciun caz de cazuri izolate, vorbim de o adevărată modă macabră aici în Târgu-Jiu, astfel încât vorbim la această oră, avem de-a face, cum spuneai şi tu, de un efect de domino sau cu un efect de bulgăre de zăpadă. Acum în momentul în care un adolescent din Târgu-Jiu, chiar dacă nu sunt atât de serioasă sau dacă pot să pară uriaşe la vârsta aceasta, nu se mai gândeşte să ceară sfatul părinţilor, prietenilor, psihologilor, profesorilor, ci primul lui gând este să imite, să facă şi el ce au făcut ceilalţi de dinaintea lui. (...)
Reporterul Cătălin Radu Tănase a comentat despre acest caz, iar pe ecran splitat au fost difuzate imagini cu podul de pe râul Jiu, poza primei adolescente care s-a aruncat în Jiu, o echipă a pompierilor care scot pe mal un cadavru blurat, o salvare, imagini dintr-un spital.

Ştirile de la ora 19:00
Titlu : Tineri speriaţi de viaţă
Prezentatoare : Ce se întâmplă cu adolescenţii zilelor noastre ? Ce-i frământă şi cum pot fi ajutaţi ca să treacă peste temerile specifice vârstei : este momentul ca părinţii, dascălii şi psihologii să găsească mai repede o soluţie deoarece un al patrulea elev din Târgu-Jiu a încercat să-şi ia viaţa. Băiatul de 16 ani era foarte speriat că după o corigenţă la geografie va fi aspru pedepsit. Din fericire a apucat să-i spună surorii sale ce are de gând să facă şi a dat şi câteva SMS-uri colegilor şi tatălui. A fost găsit pe malul Jiului înainte să facă un lucru nesăbuit. Lângă, avea un rucsac plin cu bolovani.
Mama : Vroia să se omoare că l-a lăsat corigent la geografie.
Tatăl : Îşi băgase pietre să nu-l găsească nimeni imediat.
Voce din off : Sora băiatului a fost prima care l-a auzit imediat după ore că vrea să-şi ia viaţa. Profesoara de geografie l-a lăsat corigent şi se temea că ai lui nu vor înţelege. Fata a sunat-o speriată pe mama lor.
(...)
Tatăl : Gândul lui era tot unde plecase, pe calea pe care plecase. Era foarte închis, foarte tăcut, plângea şi azi-noapte suspina şi prin somn, luase ghiozdanul, avea şi cărţile la el şi-şi băgase pietre, zicea să nu-l găsească nimeni imediat.
Adolescent : Mi-a trecut. Am uitat de supărări.
Reporter : Ce le-ai transmite tinerilor ?
Adolescent : Ca să mai facă gesturi din-astea, necugetate.
(...)
Voce din off : Săptămânile trecute trei elevi s-au aruncat în Jiu. O fată de 19 ani, un băiat de 16 şi o elevă de 13 ani. Numai cea din urmă a fost salvată în ultima clipă.

În materialul difuzat au fost prezentate imagini în care un tânăr cu un rucsac în spate se plimba pe pod şi pe malul râului Jiu. Au fost prezentate imagini cu podul de unde se bănuieşte că s-a aruncat prima adolescentă sinucigaşă şi fotografia acesteia.

În data de 30 mai 2011, în cadrul ediţiei informative de la ora 17.00 a fost prezentată o ştire despre o adolescentă de 13 ani care a încercat să-şi pună capăt zilelor, imitând alţi 2 elevi care s-au sinucis înaintea ei, în acelaşi loc, în apele râului Jiu.

A fost difuzat un interviu cu prietena adolescentei de 13 ani, care a povestit că aceasta a văzut la televizor cum s-au sinucis cei doi elevi care s-au aruncat în apele râului Jiu şi a vrut să le imite gestul.

Ştiri cu un conţinut asemănător au fost prezentate şi în cadrul ediţiei din 08 iunie 2011 de la ora 17.00, când au fost difuzate informaţii cu privire la moda macabră a adolescenţilor din Târgu Jiu care au ales să-şi curme viaţa, prin imitarea gestului celor doi elevi care s-au aruncat în apele râului Jiu.

Vizionând înregistrările ediţiilor informative ce au făcut obiectul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că informaţiile prezentate publicului, în cadrul emisiunilor de ştiri, au conţinut descrieri şi detalii importante ori reconstituiri ale unor acte de suicid, fiind difuzate la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare.

Procedând în acest mod, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile din legislaţia audiovizuală, în special pe cele privind interdicţia difuzării, în intervalul orar 6,00 - 22,00, a unor programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale, altele decât cele de ficţiune.

Mediatizarea unor astfel de subiecte la ore accesibile vizionării acestora de către copii, poate avea un impact emoţional negativ asupra reflectării realităţii obiective, ştiut fiind că discernământul lor este redus şi că au tendinţa de a imita cu uşurinţă comportamentele adulţilor sau ceea ce văd la televizor.

O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie, potrivit art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.

De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că, în cadrul unor ştiri, precum cele difuzate în zilele de 19 şi 22 mai 2011, au fost difuzate imagini în care apăreau rudele victimelor, copleşite de durere.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au considerat că aceste imagini şocante, traumatizante pentru public, au accentuat trauma publicului minor care a avut acces la vizionarea ştirilor, totodată, în scopul protejării demnităţii umane şi a dreptului la imagine, difuzarea lor fiind interzisă de prevederile art. 41 alin. (1) lit. c) din Codul audiovizualului.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Pentru aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.1/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994) pentru postul de televiziune PRO TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 17, art. 29 alin. (1), precum şi art. 41 alin. (1) lit. c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. PRO TV S.A.
Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2
CUI : 2835636

pentru postul de televiziune PRO TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 454/16.06.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. pentru postul de televiziune PRO TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu amendă de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia copiilor, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunii informative de la orele 07.00, 08.00, 13.00, 17.00 şi 19.00, transmise în perioada 3 mai - 8 iunie 2011, au fost difuzate mai multe ştiri care au conţinut descrieri referitoare la cazuri ale unor copii care s-au sinucis, precum şi imagini care au scos în evidenţă trauma familiilor victimelor.

Potrivit Codului audiovizualului, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, iar programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.