Decizia nr. 453 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.,
pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1, Bucureşti

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă „Ştirile Antena 3’’ şi la emisiunea de dezbatere „Esenţial", difuzate în perioada 01 mai - 7 iunie 2011, de postul ANTENA 3.

Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„art. 17 : - În intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
art. 29 alin. (1) – Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.« În fapt, în cadrul ediţiilor emisiunii informative ,,Ştirile Antena 3 » şi a celor de dezbatere ,,Esenţial", difuzate în perioada 01 mai - 7 iunie 2011, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat mai multe ştiri în care au fost prezentate cazuri de suicid.

Membrii Consiliului au constatat că ştirile respective au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, în special a celor de ştiri şi de actualităţi care se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Astfel, ştirile care au conţinut descrieri ale cazurilor de suicid au fost difuzate în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00, acestea fiind transmise în emisiunile informative, transmise în intervale orare accesibile minorilor (de exemplu, la orele : 07.00, 10.00, 11.00,12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 18.00), precum şi în emisiunea „Esenţial", de la orele 16.00 şi 18.00.

Redăm din raportul de monitorizare :

• 03.05.2011 - orele 06.15, 07.00 şi 08.00 - Ştirile Antena 3- Titlu : Gest inexplicabil
Prezentatoare : Un tânăr de numai 22 de ani din Maramureş şi-a pus capăt zilelor aseară. A fost găsit de tatăl lui, fără suflare, într-o magazie din spatele casei. Tânărul a lăsat un bilet de adio în care le-a cerut iertare celor dragi, dar nu şi-a explicat gestul.
Voce din off : Tatăl este şocat de gestul fiului, pe care l-a găsit spânzurat de o grindă.
(...) Voce din off : Cunoscuţii spun că tânărul avea probleme în familie. Avea însă şi motive de bucurie. Tocmai îşi găsise un loc de muncă şi era implicat într-o relaţie cu o fată.
Persoană 2 : S-o despărţit părinţii şi cred că astea o fost problemele. O fost şi cu cumnatu-său şi l-o împins la..O lăsat ceva scrisoare, da’ n-am citit.
Persoană 3 : A lăsat un bilet de adio pentru taică-so, pentru prietenă-sa, în care na, vă daţi seama, îşi cerea iertare de la taică-so, că dacă l-a supărat cu ceva să-l ierte, o scris că prietena, c-a iubeşte, o iubit-o foarte mult pe prietenă-sa, că o fost singura persoană în care o avut încredere…
Pe parcursul ştirii, au fost prezentate imagini de la casa tânărului de 22 de ani, în care sunt surprinse cadre cu familia îndurerată şi cu tatăl acestuia. De asemenea, este prezentată intrarea magaziei în care a fost găsit băiatul şi imagini de la preluarea cadavrului într-un sac de plastic şi transportul său la maşina de medicină legală.
Ştirea, având un conţinut asemănător cu cel al celei de la ora 06.15 a mai fost difuzată şi la ştirile de la ora 07.00 şi 08.00.

• 22.05.2011 - Ştirile Antena 3, ora 11.00 - Titlu : Eleva dispărută, înecată în Jiu
Prezentatoare (reper 02.44/1926) : Eleva de 19 ani care a dispărut din Târgu Jiu a fost găsită înecată în această dimineaţă. Un bărbat a văzut cadavrul în apele Jiului şi a sunat imediat la 112...
Corina Belteu : ...un bărbat care se plimba pe maul râului Jiu a observat trupul tinerei plutind...Oamenii legii vorbesc despre sinucidere, mai ales că în rucsacul pe care eleva îl avea pe piept, au găsit trei pietre de peste 10 kilograme. Trupul tinerei a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. Tot acolo sunt în acest moment şi rudele fetei, care sperau până în ultimul moment că o vor găsi în viaţă.

• Ştiri ora 12.00 - Titlu : Elevă eminentă, înecată în Jiu
Prezentatoare : Bună ziua.Este ora 12.00, bine v-am regăsit. Eleva de 19 ani din Tîrgu Jiu, care a dispărut de acasă miercuri a fost găsită în această dimineaţă înecată în apele râului Jiu. Înainte să dispară tânăra i-a trimis un mesaj unei prietene, în care anunţa că se va sinucide....
Corina Belteu : ...se pare că este vorba despre sinucidere, mai ales că oamenii legii au găsit asupra tinerei un rucsac plin cu pietre. Tânăra a vrut cu orice preţ să-şi ducă la îndeplinire acest gând al sinuciderii ...
Voce din off : Trupul tinerei de 19 ani din Târgu Jiu a fost zărit de două persoane care se aflau în zona râului Jiu.
Persoană 2 : Rucsacul.. Era cu capul în jos şi se vedea numai fundul cu picioarele afară, cu adidaşi. Nu ştiam ce este. Când am văzut că e scoasă afară de către pompieri şi am văzut şi cu rucsacul şi ea se ve... e fata care a fost dispărută. Martorii au alertat imediat poliţiştii, care căutau eleva de patru zile.
Voce din off : Trupul fetei a fost dus la serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. Tânăra era în ultimul an de liceu şi avea rezultate bune la învăţătură. De curând fusese admisă la mai multe universităţi de prestigiu din Marea Britanie.
Pe parcursul ştirii sunt prezentate imagini de la recuperarea cadavrului fetei într-un sac de plastic şi transportul său la maşina de medicină legală.
Ştirea, cu conţinut asemănător cu cea de la ora 12.00 a mai fost difuzată şi la ştirile de la orele 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 18.00.
La ştirile de la ora 15.00 au fost difuzate în plus imagini cu o rudă a fetei, agintându-se să o vadă.
La ştirile de la ora 18.00 au fost furnizate în plus informaţia că în rucsacul fetei a fost găsit un bilet, care din cauza umidităţii nu a mai putut fi citit şi că părinţii au găsit printre lucrurile fetei o carte primită cadou de la colegi care vorbea despre sinucidere.

• 27.05.2011 - Ştirile Antena 3, ora 16.00 – Titlu : Elev înecat în Jiu
Alina Petrescu (prezentatoare) : Un elev de 16 ani din Târgu Jiu s-a sinucis în apele Jiului. ...Şocant e că adolescentul s-a sinucis în acelaşi mod ca eleva găsită duminică înecată tot în râul Jiu.
Gabriela Mladin : Bună ziua. Trupul elevului a fost descoperit plutind în apele Jiului de către un trecător. Copilul învăţa la Liceul nr.4 din Târgu Jiu şi de duminică a dispărut de acasă. Este ziua în care Raluca Drăguşin, eleva eminentă care s-a sinucis a fost scoasă din apele Jiului. Aşadar, duminică este ziua în care şi tânărul a dispărut de acasă. Deocamdată nu se cunoaşte motivul care l-a determinat pe elev să-şi pună capăt zilelor. Poliţia încearcă să găsească explicaţii şi mai ales să vadă dacă a existat o legătură între eleva eminentă şi minorul găsit astăzi sau, pur şi simplu, este vorba despre o copiere a unui gest fatal.
Ştirea a fost ilustrată cu imagini ale căutării cadavrului elevului care s-a sinucis.

• 28.05.2011 – Ştirile Antena 3, ora 06.02 şi 07.00 - Titlu : Sinucidere la indigo
Prezentatoare : Un elev de 16 ani din Târgu Jiu a fost găsit mort în apele aceluiaşi râu, în apele căruia în urmă cu o săptămână o tânără de 19 ani şi-a pus capăt zilelor. Băiatul a ales să moară în acelaşi mod tragic : şi-a umplut ghiozdanul cu pietre şi s-a aruncat în apă. Tânărul a dispărut în aceeaşi zi în care a fost găsită eleva.
Voce din off : Trupul băiatului a fost descoperit de un trecător care se plimba cu bicicleta prin zonă. Colegii lui au rămas şocaţi când au auzit că şi-a pus capăt zilelor. Îl văzuseră ultima dată duminică, la Zilele oraşului, iar el nu le-a dat nici măcar o secundă de bănuit ce avea să facă.
Persoana care a descoperit cadavrul : Am văzut era, să zic pe la jumatea unde e acum, mi-am dat seama că nu e un buştean sau...Se vedeau mâinile.
Voce din off : Când l-au scos din apă oamenii legii au găsit asupra tânărului un rucsac plin cu pietre, o imagine izbitor de asemănătoare cu cea pe care o văzuseră în urmă cu nici o săptămână, când au găsit-o în acelaşi loc pe Raluca Drăguşin.
Reporter : E în putrefacţie ?
Medic salvare : E în putrefacţie, da.
Poliţist : Este vorba despre minorul de 16 ani, sesizat că a dispărut din data de 22 mai. Din cercetările efectuate la faţa locului, se pare că vorbim despre un act suicidal.
Voce din off : Localnicii sunt şocaţi de ce se întâmplă în oraş. Este a doua oară, în aceeaşi săptămână când un tânăr decide să-şi ia viaţa. Prima a fost Raluca Drăguşin, elevă eminentă de la Colegiul Naţional Spiru Haret din Târgu Jiu. Înainte de a–şi pune capăt zilelor în acelaşi mod, ea a trimis un mesaj unei colege şi a rugat-o să-i anunţe familia că se sinucide.
Ştirea a fost ilustrată cu imagini de la recuperarea cadavrului tânărului elev, prezentând momentul în care acesta este transportat cu un cearceaf spre maşina de medicină legală. A fost prezentat, de asemenea, de două ori, clar, rucsacul cu pietre găsit asupra tânărului decedat.
Ştirea, având un conţinut asemănător cu cel al ştirii de la 06.02 a mai fost difuzată şi la orele 07.00, 08.00, 09.00, 10.00, 11.00.

• Ora 10. 00, Ştirile Antena 3- Titlu : Val de sinucideri
Prezentatoare : Un student s-a aruncat de la etajul 9 al unui cămin studenţesc din Cluj Napoca. În această dimineaţă s-a întâmplat. Colega mea Carmen Kollos are mai multe informaţii, Carmen de ce-a făcut un asemenea gest studentul ? Ce ştii ?
Carmen Kollos : Deocamdată nimeni nu ştie ce l-a determinat pe student să recurgă la asemenea gest necugetat. Cert este că în această dimineaţă s-a aruncat de la etajul 9 al căminului în care era cazat. Băiatul era din Sighişoara şi în această dimineaţă a decis să se arunce de la etajul 9. Nimeni nu ştie, după cum spuneam, care au fost motivele care l-au determinat să se arunce. Cert este că până acum băiatul nu a avut probleme şi-a salutat colegii, a stat de vorbă cu ei aseară, în această dimineaţă, a stat de vorbă chiar şi cu portarul căminului, după care a aşteptat să-l vadă plecând după rond şi s-a aruncat. ...

• Ora 11.00
Prezentatoare : Un student s-a aruncat de la etajul 9 într-un campus studenţesc din Cluj Napoca . Este al treilea caz de sinucidere în rândul tinerilor în ultimele zile. Carmen Kollos are mai multe informaţii. Carmen a lăsat vreun bilet de adio sudentul ?
Carmen Kollos : Se pare că studentul nu a lăsat niciun bilet de adio, iar cei care-l cunoşteau nu ştiu nici în momentul de faţă ce l-a determinat pe student să recurgă la acest gest. Cert este că în această dimineaţă în jurul orei şase s-a aruncat de la etajul nouă, de pe geamul bucătăriei căminului în care stătea de trei ani. Băiatul era student la Matematică-Informatică în anul trei şi se pare că imaginile de pe camerele de supraveghere au surprins momentul în care băiatul a aşteptat ca portarul să-şi termine rondul şi apoi s-a aruncat. A fost resuscitat aproximativ 40 de minute. ...
Ştirea a fost ilustrată cu imagini ale căminului şi ale locului incidentului, fără vreun alt element care să indice tragedia petrecută.
De asemenea, această ştire a fost prezentată şi în cadrul emisiunii “News Magazin” de la ora 10.00, invitaţi Val Vâlcu, director DCNews, journalist şi Dragoş Frumosu, preşedintele sindicatelor din industria alimentară.
„Iosif Buble : Aş trece acum la un registru un pic mai întunecat aşa, mai sumbru. Ştiţi că în ultimul timp a fost un val de sinucideri aşa. Mai ales în partea aia a Olteniei, în Târgu Jiu. Au rămas multe întrebări fără răspuns, cel puţin în cazul elevului de 16 ani care s-a aruncat în Târgu Jiu cu ghiozdanul plin cu pietre la fel ca premianta găsită înecată săptămâna trecută. Băiatul s-a sinucis în ziua în care a fost găsit cadavrul fetei."
În continuare a fost difuzată, în reluare, ştirea cu titlul “Elev înecat în Jiu”, prezentată în data de 27.05.2011 la ştirile de la ora 16.00.
„Asta se întâmpla la Târgu Jiu. În această dimineaţă o altă ştire tragică la Cluj, aţi văzut la ştiri deja, un student s-a sinucis. A sărit de la etajul 9 dintr-un cămin studenţesc din Cluj Napoca. Este al treilea caz în ultimele zile, aşa cum v-am spus, când un tânăr decide să-şi ia zilele. I-aţi văzut pe cei doi tineri, o premiantă, o fată şi un băiat de la Târgu Jiu, acest student la Cluj…
A avut loc o discuţie cu privire la motivele care îi determină pe tineri, persoane cu o sensibilitate aparte, să recurgă la gesturi extreme.

• 30.05.2011 - Ştirile Antena 3, ora : 7.00 (06.12) - Titlu : S-a sinucis pentru două restanţe
Prezentatoare : Mergem mai departe, un student de 22 de ani de la Universitea Babeş Bolyai din Cluj Napoca s-a aruncat de la etajul 9 al căminului în care stătea. Camerele de supraveghere au înregistrat ultimele clipe de viaţă ale băiatului.
Voce din off : Puţin după ora 05.00, studentul care locuia la etajul I a urcat până la etajul IX, a intrat în bucătăria comună de pe palier şi de acolo s-a aruncat.
Persoană 1 : Eu am auzit afară zgomote, ţipete, am ieşit, m-am uitat pe geam şi studentul era căzut jos şi alţi studenţi erau pe lângă…
Voce din off : Studenţii au sunt imediat la 112, dar echipajul de pe ambulanţă nu a putut face nimic ca să-l salveze pe tânăr. Acesta se aruncase de la 20 de metri înălţime şi era deja mort.
Mircea Jurj (şeful Poliţiei din campusul Haşdeu) : Am găsit cadavrul unei persoane de sex masculin…
Voce din off : Tânărul era student în anul III la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii Babeş Bolyai. Era destul de retras, nu avea o prietenă şi petrecea mult timp în faţa calculatorului. Singura problemă de care ştiu colegii este că avea două restanţe.
Comentariile au fost ilustrate cu imagini care prezentau căminul unde a avut loc tragedia, fotografia decedatului şi unele obiecte care i-au aparţinut acestuia. De asemenea, a fost prezentată o imagine în plan îndepărtat a echipei care încerca resuscitarea studentului.
Ştirea, având un conţinut asemănător cu al celei de la ora 06.12 a fost reluată şi la ediţiile de la orele 07.00, 08.00, 09.00, 10.00, precum şi în cadrul emisiunii “Previziunile zilei” de la orele 12.00, 15,00 şi 18.00.

• Ora 13.00 - Titlu : Salt spre moarte
Prezentatoare : Vorbim în continuare despre o epidemie, sau mai multe cazuri de sinucidere la Târgu Jiu ; toate aceste cazuri s-au înregistrat în cazul adolescenţilor, trei mai exact în ultimele două săptămâni. Toţi aceşti adolescenţi s-au aruncat în râu având în spate un rucsac cu pietre. Sunt informaţii din care reiese c-ar fi şi o carte care circulă şi care vorbeşte despre această metodă de sinucidere.
Prezentatoarea a avut o discuţie telefonică cu invitatul, psihologul Hanibal Dumitraşcu. Specialistul apreciază că nu cartea, care deşi vorbeşte despre suicid, o face cu ironie şi umor şi nu există nicio invitaţie dramatică către un asemenea gest. Îngrijorătoare rămân contagiunea şi mimetismul prin care cei trei şi-au pus capăt vieţii. Specialistul spune că aceşti tineri au fost victimele indiferenţei şi a lipsei de aplecare asupra lor pentru a le înţelege problemele şi a-i ajuta să le depăşească. El consideră că responsabilitatea este în primul rând a părinţilor, apoi a şcolii şi a prietenilor care ar fi trebuit să observe eventualele dezechilibre psihologice şi să aibă tăria de a evita un astfel de deznodământ tragic.

• Ora 14.00 - Titlu : Val de sinucideri
Prezentatoare : Tentativă de sinucidere la Târgu Jiu. O elevă de 13 ani a încercat să se înece în Jiu în acelaşi mod în care au făcut-o alţi doi elevi în ultimele două săptămâni. Din fericire, un trecător a reuşit să o salveze de la înec. Mai multe ne spune chiar acum colega noastră Corina Belteu. Se ştie de ce a vrut eleva să se sinucidă ?
Corina Belteu : Deocamdată nu se ştie ce a deteminat-o pe fată să încerce să-şi ia viaţa. Cert este că în urmă cu câteva zile a povestit unei prietene că ar vrea să se sinucidă şi ea la fel ca cei doi elevi care s-au aruncat în apele râului Jiu. Planurile fetei au fost date însă peste cap de către un trecător, care a văzut-o când s-a aruncat şi nu a stat mult pe gânduri, a sărit după ea şi a reuşit să o scoată şi să anunţe ambulanţa. Medicii se pare că au salvat-o la timp. Spun că fata este în afara oricărui pericol, deşi a existat riscul să intre în şoc hipotermic.
Prezentatoare : Corina Belteu în direct de a Târgu Jiu, îţi mulţumesc foarte mult pentru informaţii şi suntem acum în legătură telefonică directă cu domnul colonel de Poliţie în rezervă, criminolog, Liviu Chesnoiu. Bună ziua.
Liviu Chesnoiu : Sărumâinile doamnă.
Prezentatoare : Spuneţi-mi, vă rog, fără a preciza metoda prin care au decis aceşti copii să-şi ia viaţa, dar cum aţi cataloga dumneavoastră această serie, deja sunt trei copii, care s-au luat după exemplul, sau mai bine zis doi copii care s-au luat după exemplul acelei tinere de 19 ani din Târgu Jiu. De ce aleg aceşti copii să facă un astfel de gest ?
Liviu Chesnoiu : Păi, depresie, e o formă de schizofrenie la mijloc, nu e doar teribilismul acesta care îi împinge pe copii să imite gesturile acestea extrem de groaznice. Deunăzi s-a întâmplat şi la Iaşi, tot aşa, un student a imitat pe o altă studentă şi s-a aruncat de la etajul 9 dintr-un cămin. Deci copiii aceştia imită gesturile acestea tragice clare de depresie, forme de schizofrenie, ceva de genul acesta. Nu sunt cunoscute, acestea nu sunt tratate şi ei îşi fac curaj. “A, s-a aruncat şi Cutărică, deci pot să fac şi eu chestia asta”. Şi mai iau ceva alcool ca să prindă curaj şi se întâmplă nenorocirile acestea. Copiii aceştia poate ar trebui să se stea mai serios de vorbă cu ei de către familie, de către şcoală, nu se poate întâmpla aţa ceva pe bandă rulantă.
Prezentatoare : Tocmai asta voiam să vă întreb, cine ar putea să facă ceva, pentru că în ambele cazuri, ne aducem aminte şi în cazul tinerei de 19 ani şi acum, la această fată care din fericire a scăpat, erau copii care spuneau că vor să se sinucidă. Eixista această intenţie, ştiau colegii de ea.
Liviu Chesnoiu : Păi da. Aceste crize, aceste pusee apar periodic, ei până nu se sinucid nu se opresc, normal, după aceea s-au oprit şi nimeni nu ia în seamă : nici familia, nici şcoala, nici medicii lor de familie, nimeni. Ei cred că a fost o glumă. Nu, sunt probleme grave de sănătate mintală : o depresie pronunţată, o formă de schizofrenie, şi trebuie să îi luăm în seamă, în serios pe aceşti copii. Trebuie să stăm de vorbă, trebuie să primească medicamente, să aibă un tratament medicamentos, pentru că ei singuri nu se pot vindeca şi se iau unii după alţii şi uite aşa se întâmplă. Nu aveţi nicio vină dumneavoastră că daţi publicităţii aceste nenorociri. Poate că-i bine că trageţi un semnal de alarmă, că nu face nimeni nimic. Absolut nimeni.
Prezentatoare : Şi nu suntem noi singurii în această situaţie, să tragem un semnal de alarmă. Vă mulţumesc foarte mult pentru intervenţie. A fost colonelul în rezervă Liviu Chesnoiu, criminolog.
În ultima săptămână s-au produs şase sinucideri în judeţul Gorj, media de vârstă este de 20 de ani şi au ajuns specialiştii la concluzia că există o anumită stare emoţională negativă prezentă la anumiţi tineri. Este vorba despre o declaraţie pe care a făcut-o pentru cotidianul Adevărul, Claudia Beldeanu, directorul serviciului de Medicină Legală Gorj.
Pe parcursul ştirii au fost prezentate imagini cu fata de 13 ani salvată, la spital, acoperită cu o pătură, fără a i se vedea chipul. De asemenea au fost prezentate imagini de la recuperarea cadavrului Ralucăi Drăguşin, în care aceasta este transportată într-un sac de plastic la maşina de medicină legală şi ale rucsacului găsit asupra sa.

• Ora 16.00 - Titlu : Val de sinucideri
Ştirea a fost difuzată cu un conţinut asemănător cu cel de la ora 14.00, în plus a avut următorul comentariu :
Voce din off : Eleva în vârstă de 13 ani de la Târgu Jiu a încercat să se înece în Jiu. Incidentul are loc la doar câteva zile după ce alţi doi tineri s-au sinucis în acelaşi mod. Apropiaţii spun că fata nu a avut niciun motiv să recurgă la asemenea gest. Mai mult, se pare că tânăra consuma băuturi alcoolice.
(...)
Prietena fetei : A văzut cazuri la televizor cu acei copii şi asta. Atât.
Reporter : Şi ce ţi-a zis, că vrea să facă şi ea la fel ?
Voce din off : Din fericire, tânăra a fost salvată la timp de un bărbat aflat în apropiere.
(...)
Pe parcursul ştirii au fost prezentate, în mod repetat, imagini cu o tânără filmată din spate, aflată pe un pod, dând impresia că vrea să sară peste balustradă. De asemenea, au fost prezentate imagini cu un tânăr înotând în apele râului, imagini de la Spitalul de Urgenţă cu momentul aducerii adolescentei, imagini în plan apropiat cu aceasta aflată pe patul de spital, acoperită cu o pătură.

• 31.05.2011 - Ora 07.00 – Ştirile Antena 3 - Titlu : Val de sinucideri
Prezentatoare : Încă o adolescentă din Târgu Jiu a încercat să-şi ia viaţa aruncându-se în râu. Din fericire, fata de 13 ani a fost văzută de un trecător care a salvat-o.
Prezentator : Îngrijorător este faptul că în ultima săptămână patru tineri s-au spânzurat şi alţi doi s-a aruncat în apele Jiului.
Prezentatoare : Nimeni nu înţelege ce se întâmplă, cu atât mai puţin părinţii, care se tem că febra gândurilor sinucigaşe le poate cuprinde şi propriul copil.
Voce din off : Eleva de 13 ani ieşise la plimbare pe malul Jiului cu mai mulţi colegi de şcoală. La un moment dat, se pare că s-a aruncat în râu de pe un pod din apropiere.
Prietena fetei : A văzut cazuri la televizor cu acei copii şi asta… Atât.
Reporter : Şi ce ţi-a zis, că vrea să facă şi ea la fel ?
Prietena fetei : Da.
Reporter : De ce, fără nicio explicaţie ?
Voce din off : Din fericire tânăra a fost salvată la timp de un bărbat din apropiere. (…)
Ştirea, cu conţinut asemănător cu cel de la ora 07.00, a fost difuzată şi la orele 08.00, 09.00 şi 10.00.

• Ora 18.00 – Emisiunea “100 de minute” - Titlu : Copiii se satură de viaţă. Invitaţi : Cristina Fulop –psiholog şi Iulian Dascăl - medic Serviciul de Medicină Legală din Gorj (prin telefon).

Alessandra Stoicescu : Acum însă vreau să vorbim despre un caz tulburător. O statistică neagră la Târgu Jiu. Într-o singură săptămână patru oameni s-au spânzurat şi alţi doi s-au aruncat în apele Jiului. Media de vârstă 20 de ani. Ultimul caz, cel al unei fetiţe de 13 ani e unul fericit. A fost salvată în ultima clipă. Andreea Sava ne spune ce se întâmplă acolo. Andreea…
Andreea Sava : Sandra, aşa cum ai numit-o şi tu, această serie neagră a fost deschisă de Raluca, o elevă eminentă care urma să studieze la Cambridge. În loc de asta, s-a aruncat în Jiu cu un ghiozdan plin cu pietre legat în jurul gâtului. Unii prieteni de-ai fetei spun că ea citea o carte, în care ar fi fost descrisă pas cu pas exact această metodă de sinucidere pe care ea a urmat-o. Trist este că fata, de fapt, a devenit un model şi pentru alţi tineri. A urmat Mihai, un elev de 16 ani care şi-a pus capăt zilelor urmând la indigo modelul Ralucăi. Au trecut câteva zile şi o altă elevă, despre care vorbeai şi tu, cea de 13 ani de data aceasta, din ce în ce mai mici vedem, a încercat să se sinucidă, aruncându-se la fel în Jiu. Avea şi ea rucsacul plin cu pietre. Din fericire, un trecător a trecut, a văzut-o şi a reuşit să o salveze la timp.
Tot în ultima săptămână însă, în Târgu Jiu au mai avut loc încă patru sinucideri, prin spânzurare de această dată. Problema tinerilor care încearcă să-şi pună capăt zilelor nu este doar una locală, la nivelul judeţului Gorj. Tot în această săptămână neagră, un student în vârstă de 22 de ani de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca s-a aruncat de la etajul nouă al căminului în care stătea. O altă tânără de 23 de ani din Piteşti de această dată a plecat de acasă şi le-a lăsat părinţilor un bilet în care le spunea că nu vrea să mai trăiască. A fost găsită de poliţişti după ce înghiţise un pumn de pastile şi din fericire medicii au reuşit să o salveze.
Cel mai recent caz a apărut astăzi, o fată de 20 de ani din judeţul Galaţi a murit după ce a sărit în faţa unui tren. Poliţiştii nu ştiu încă cine este, aşa că nici motivele sinuciderii nu sunt cunoscute.
A urmat o discuţie între moderatoare şi cei doi invitaţi din emisiune. Aceştia sunt de acord că nu putem vorbi de o epidemie de sinucideri, dar faptul că a existat această succesiune de sinucideri este îngrijorător. Ambii sunt de acord că adolescenţa este o vârstă dificilă, care necesită o atenţie mărită din partea adulţilor. Stările tinerilor pot fi generate de mai mulţi factori : contextul social care este perturbat, răcirea relaţiilor cu părinţii şi în final cu societatea, precum şi o mediatizare excesivă a cazurilor poate aveai o latură care îi poate influenţa pe adolescenţi. Medicul Dascălu este de părere că mai eficiente decât testele psihologice din şcoală ar fi interviurile cu elevii şi părinţii, pentru a vedea care sunt dificultăţile şi pentru a evita astfel apariţia unor fenomene nedorite.

Dezbaterea a fost ilustrată, în ecran partajat, cu imagini de la recuperarea cadavrului Ralucăi Drăguşin, cu imagini ale fotografiilor Ralucăi şi ale lui Mihai, cel de al doilea adolescent care şi-a luat viaţa.

• 01.06.2011, Ştirile Antena 3, ora 07.00 (06.08) - Titlu : Elevi testaţi de urgenţă
Prezentatoare : S-a instaurat teroarea în Târgu Jiu, acolo unde în doar o săptămână doi adolescenţi s-au sinucis aruncându-se în râu şi o altă tânără a fost salvată în ultimul moment.
Prezentator : Ieri, toţi elevii din judeţ au fost testaţi psihologic printr-un chestionar întocmit de urgenţă de psihologii şcolari. Medicii dau un avertisment sumbru : ar putea fi doar începutul unui val de sinucideri
Prezentatoare : Şi apar şi primele explicaţii. Ieri, mai mulţi elevi ar fi primit pe telefoanele mobile un mesaj care îi îndeamnă să se sinucidă.
Voce din off : În timp ce elevii completau chestionare, tânărul de 16 ani, care duminică seara s-a aruncat în Jiu era condus pe ultimul drum, de familie şi de colegi.
Elevă : Cineva îi îndeamnă să facă aşa ceva, pentru că nu ar face de nebuni.
Voce din off : Şi poliţiştii caută explicaţii. O carte ar purta vina pentru prima sinucidere. Volumul a fost găsit pe noptiera Ralucăi Drăguşin, tânăra care fusese acceptată la Cambridge, chiar înainte să se omoare.
Voce din off : Cartea a fost scrisă de un francez, iar sloganul protagoniştilor ar fi “V-aţi ratat viaţa, cu noi vă veţi reuşi moartea”. Asta ar fi influenţat-o pe Raluca, spune familia...
Voce din off : Iar motivele de îngrijorare se înmulţesc. Mai mulţi părinţi din Târgu Jiu susţin că au văzut pe telefoanele copiilor un mesaj care i-a îngrozit. În respectivul mesaj anonim se vorbeşte despre Armaghedon şi despre sinucidere. ...
Comentariile au fost însoţite de un material filmat având imagini din momentul găsirii primilor doi adolescenţi care şi-au pus capăt zilelor în Jiu, imagini de la înmormântarea adolescentului, fotografii ale acestora, precum şi imaginea minorei de 13 ani, la spital, acoperită cu o pătură...
Ca explicaţie a gestului tinerilor de a-şi pune capăt zilelor sunt prezentate o carte despre sinucidere, din care este titrat pe ecran citatul : “Cu noi vă veţi reuşi moartea..” , precum şi un mesaj de pe telefoanele mobile ale minorilor “Vine Armagheddonul. O să fie o luptă între Dumnezeul nostru şi diavolul lor ! Trebuie să te omori, ca să ocupi primele locuri în rai.” În imagine apare în prim plan un telefon mobil pe care acest mesaj se poate citi foarte clar.

• 07.06.2011 – Ştirile Antena 3 , ora 14.00 - Titlu : S-a sinucis de frică
Prezentatoare : Un băiat de 16 ani s-a spânzurat…Şi a ajuns pe mâna Poliţiei. L-a speriat gândul că ar putea ajunge după gratii şi s-a sinucis. Fata înjunghiată are doar 14 ani. Ligia Pricop vine cu ultimele informaţii. Ligia, cum s-a ajuns aici ?
Ligia Pricop : Băiatul în vârstă de 16 ani a agresat-o pe fată sâmbătă seară după o petrecere la care au fost amândoi în comuna Ion Neculce. Adolescenta, de 14 ani a fost atacată chiar în curtea casei, până unde tânărul a urmărit-o. Se pare că ar fi vrut să o violeze şi pentru că fata a opus rezistenţă a tăiat-o cu cuţitul. Fata a ajuns la spital cu mai multe plăgi în zona gâtului şi a pieptului, dar medicii spun că starea ei este stabilă. Poliţiştii au început o anchetă în foarte scurt timp şi l-au identificat pe agresor, l-au audiat mai multe ore ieri, i-au pus în vedere că e cercetat pentru tentativă de omor, dar l-au lăsat în libertate. Speriat de ceea ce i s-ar putea întâmpla, noaptea trecută, la două zile după incident băiatul s-a spânzurat.
Pe parcursul ştirii au fost prezentate imagini cu momentul aducerii victimei la spital, imagini ale victimei pe un pat, învelită cu o pătură.

Având în vedere conţinutul ştirilor exemplificate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 17 şi art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, dispoziţii care au ca scop reglementarea protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit la art. 17 din Codul audiovizualului norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.

Astfel, legiuitorul a prevăzut că, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin descrieri sau reconstituiri de sinucideri.

Membrii Consiliului au constatat că, în cadrul ştirilor şi a emisiunilor de dezbatere, care au făcut obiectul monitorizării, postul ANTENA 3 a prezentat detalii cu privire la cazurile de suicid la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programele de televiziune (respectiv în intervalul orar 07.00-18.00), fapt ce contravine prevederilor invocate. Difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie.

Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.

Faţă de toate aceste aspecte şi având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 5.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 17 şi art. 29 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1, Bucureşti

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 453/16.06.2011 privind amendarea cu suma de 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu amendă de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunii informative şi de dezbatere, transmise în perioada 1 mai - 7 iunie 2011, au fost difuzate mai multe ştiri care au conţinut descrieri referitoare la cazuri ale unor copii care s-au sinucis.

Potrivit Codului audiovizualului, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, iar programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.