Decizia nr. 452 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, str. Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, camera 4, sector 4 C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunile informative (unele transformate în dezbateri) difuzate în perioada mai - iunie 2011, de postul de televiziune REALITATEA TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.4/03.05.2004 eliberată la 10.05.2011, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004 eliberată la data de 18.03.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor ediţiilor emisiunilor respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art. 17 şi ale art. 29 alin. (1) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

- art. 17 - În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte ;
- art. 29 alin. (1) - Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie”.

În fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat, în cadrul emisiunilor informative din perioada mai-iunie 2011, ştiri ce au conţinut descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, pe care, în unele ediţii, le-au discutat în detaliu, în cadrul unor dezbateri.

În majoritatea cazurilor, au fost difuzate imagini cu locurile unde s-au petrecut tragediile prezentate, fiind descris suicidul, iar tilurile ştirilor au fost de natură să creeze un impact emoţional puternic asupra publicului. Redăm exemple de titluri de ştiri : „SINUCIDERE DIN CAUZA DATORIILOR ; MIREASA SINUCIGAŞĂ ; ŞI-A GAZAT COPILUL ŞI S-A SINUCIS ; ÎNCERCĂRI REPETATE DE SINUCIDERE ; SINUCIDERE ÎN CĂMINUL STUDENŢESC ; TEAMA L-A ÎMPINS LA SINUCIDERE ; DE TEAMĂ, ŞI-A TRAS UN GLONŢ ÎN CAP ; PATRU ELEVI SINUCIGAŞI ÎNTR-O LUNĂ".

Membrii Consiliului au constatat că ştirile prezentate sub titlurile menţionate au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, în special a celor de ştiri şi de actualităţi care se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Astfel, ştirile care au conţinut descrieri ale cazurilor de suicid au fost difuzate în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00, acestea fiind transmise în toate ediţiile emisiunii informative în intervalul orar 07:00-21:00, fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Codul audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare :

- Realitatea de la ora 14 – 22 mai
Prezentatoare : Eleva eminentă de la Târgu Jiu, dispărută patru zile de acasă a fost găsită în această dimineaţă fără suflare în apele Jiului. Cadavrul a fost văzut de câţiva trecători care au chemat imediat pompierii. Tânăra de 19 ani avea în spate un rucsac plin cu pietre.
Relatare ilustrată cu imagini de la recuperarea cadavrului din Jiu. Cadavrul scos din apă este blurat.
Martor 1 : Mă deplasam pe aici, pe marginea Jiului şi mi s-a părut că e ceva, parc-ar fi fost un manechin.
Martor2 : Era cu capul în jos şi se vedea numai fundul, şi cu picioarele afară, cu adidaşii. Nu ştiam ce este. Mă bucur că am găsit-o, dar tragedia părinţilor, necazul, supărarea şi celelalte, vă daţi seama...
Titlu : PREMIANTĂ DISPĂRUTĂ, GĂSITĂ ÎN JIU
Subtitlu : Eleva eminentă de la Târgu-Jiu a fost găsită încecată în apele Jiului
Subtitlu : Trupul fetei a fost văzut de câţiva trecători, care au anunţat imediat pompierii
Comentariu din off : Printre pietrele din rucsacul pe care îl avea în spate, echipele de intervenţie au găsit şi actele de identitate ale fetei.
Ofiţer echipa de intervenţie (sel 783-59:42) : După ce pompierii au ajuns la faţa locului şi au scos corpul neînsufleţit, s-a constatat faptul că este vorba despre tânăra sesizată ca dispărută în urmă cu câteva zile.
Comentariu din off ilustrat cu imagini cu bileţelul de adio al tinerei (sel 783-59:52) : Înainte de a dispărea, Raluca Drăguşin i-a trimis un mesaj de adio în limba engleză unei colege de clasă în care îi cerea să-i anunţe părinţii că se sinucide. Rudele spun că tânăra fusese...(continuare sel 784) Nimeni nu ştie ce motive ar fi avut sa-şi ia viaţa. Trupul tinerei a fost transportat la medicina legală pentru a se stabili cu exactitate cauza morţii.
Pasaje din bilet apar pe ecran : „Spune-le că m-am dus să-mi îndeplinesc planurile adică sinuciderea.”
Subtitlu : Fata găsită în Jiu avea în spate un rucsac plin cu pietre
Subtitlu : Rudele spun că tânăra fusese admisă la cinci facultăţi din Anglia

- Realitatea de la ora 11 – 8 iunie
Prezentatoare : O nouă tentativă de suicid la Tg. Jiu. Un copil de 14 ani a încercat să se arunce în râul Jiu cu un rucsac cu pietre în spate. El a fost oprit la timp însă de câţiva poliţişti care l-au găsit în zonă. Până acum, doi tineri din oraş s-au sinucis în acelaşi mod. Cu detalii vine corespondentul nostru în zonă, Costin Soare. Te ascultăm, Costin !
Titlu : News alert – Încă un elev din Târgu Jiu a încercat să se sinucidă
Titlu : A ÎNCERCAT SĂ SE ARUNCE ÎN JIU
Titlu : PATRU ELEVI SINUCIGAŞI ÎNTR-O LUNĂ
Subtitlu : Un tânăr de 14 ani a încercat să se arunce în râul Jiu cu un rucsac cu pietre în spate.
Subtitlu : El a fost oprit la timp de câţiva poliţişti care l-au găsit în zonă
Subtitlu : Până acum, doi tineri s-au sinucis aruncându-se în Jiu cu un rucsac cu pietre
Costin Soare, direct prin videotelefon : Bun găsit ! Elevul în clasa a opta este în acest moment în afara oricărui pericol. El a fost găsit de către poliţişti la timp, în zona stadionului din Tg. Jiu, aflat în imediata apropiere a râului Jiu. Tatăl băiatului susţine că a găsit în ghiozdanul copilului mai multe pietre, semn că ar fi vrut să urmeze modelul celorlalţi doi elevi care s-au sinucis aruncându-se în Jiu. Băiatul a lăsat şi un bilet în bancă, prin care îşi anunţa colegii despre intenţia lui, nemulţumit că rămăsese corigent la geografie. Până acum, doi elevi au murit aruncându-se în Jiu, iar o a treia elevă a făcut acelaşi gest, dar a fost salvată la timp. Inspectorii şcolari au distribuit o serie de chestionare pentru a afla stările prin care trec elevii din anii terminali, iar concluziile ar trebui făcute publice astăzi. Deocamdată acestea sunt informaţiile.
Relatare ilustrată, în ecran partajat, reporter – imagini cu un tânăr aflat pe un pod deasupra Jiului (i se văd numai picioarele) şi imagini de la precedenta sinucidere, de la recuperarea cadavrului Ralucăi Drăguşin, cu menţiunea Arhivă.
Prezentatoare : Mulţumesc, Costin ! Intrăm acum în legătură telefonică directă cu Iustin Paralescu, inspector general şcolar Gorj. Bună ziua, domnule inspector general !
Iustin Paralescu, Inspectoratul Şcolar Gorj, prin telefon : Sărut mâna ! Prezentatoare : Ce informaţii aveţi despre acest elev şi, sigur, despre situaţia din acest judeţ ?
Iustin Paralescu, Inspectoratul Şcolar Gorj, prin telefon : Dacă ne referim strict la acest elev, se pare că a lăsat o scrisoare prin care a anunţat că doreşte să se spânzure. Nu ştiu, informaţia la dvs. este că s-a dorit sinuciderea în acelaşi mod cu eleva de la „Spiru Haret”. Informaţia mea este că asta ar fi dorit el...S-a sesizat imediat conducerea şcolii, au anunţat poliţia şi au reuşit să-l găsească în zona stadionului. Acum, elevul este în afara oricărui pericol.
Bandă News alert : Elevul din Tg Jiu rămăsese corigent
Bandă News alert : Tânărul a vrut să se arunce în râul Jiu
Bandă News alert : El a fost oprit de poliţiştii care îl căutau
Prezentatoare : Unde a lăsat acest bilet ? Ce informaţii aveţi despre asta ?
Iustin Paralescu, Inspectoratul Şcolar Gorj, prin telefon : Se pare că l-a lăsat părinţilor. În legătură cu evenimentele triste din judeţul Gorj ne exprimăm regretul şi, noi am avut o reacţie, reacţia pe care o poate avea şcoala. Am făcut o şedinţă cu toţi consilierii şcolari...s-a hotărât aplicare unor chestionare în toate unităţile de învăţământ, astăzi este ultima zi în care se aplică aceste chestionare...urmează a fi interpretate de către Centrul judeţean de resurse şi asistenţă educaţională, şi fiecare şcoală va aplica un plan de măsuri concrete.
Prezentatoare : Când aţi început să aplicaţi aceste chestionare ? După ce au apărut aceste accidente, aceste evenimente triste ?
Iustin Paralescu, Inspectoratul Şcolar Gorj, prin telefon : După al doilea caz. Deci a fost un prim caz, acela cu sinuciderea prin înec, cu rucsacul plin cu pietre...Acest caz a avut aşa un efect ca o epidemie, nu ştiu, nu mă pricep exact, psihologii se pricep la acest lucru, deci a fost, a creat o reacţie în lanţ şi următorul caz a fost o sinucidere în aceeaşi manieră."

Analizând ştirile menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, în special pe cele privind interdicţia difuzării, în intervalul orar 06,00 - 22,00, a unor programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale, altele decât cele de ficţiune. Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a transmis, în cadrul emisiunilor informative ce se difuzează la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor, ştiri ce au cuprins, descrieri, detalii importante ori reconstituiri ale unor acte de suicid.

În legătură cu prezentarea unor astfel de informaţii, legiuitorul a reglementat la art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, condiţiile de protecţie a copiilor în cadrul emisiunilor de ştiri şi de actualităţi, prin care a stabilit că difuzarea unor astfel de emisiuni se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului au considerat că difuzarea repetată a informaţiilor ce au vizat aceste sinucideri şi prezentarea detaliată a modului în care au fost săvârşite acestea, prezentare făcută fie de prezentatorii ştirilor, fie în comentariile relatărilor, fie de invitaţi, fie de către reprezentanţi ai autorităţilor care anchetau respectivele cazuri, au fost de natură a afecta copiii, care, având în vedere orele de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora.

Consiliul consideră că vizionarea unor astfel de emisiuni de către copii este deosebit de periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de lipsa lor de maturitate fizică şi intelectuală, care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Faţă de toate aceste aspecte şi având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. având licenţa audiovizuală nr. TV 263.4/03.05.2004 eliberată la 10.05.2011 şi decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004 eliberată la data de 18.03.2009, pentru postul REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 17 şi ale art. 29 alin. (1) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Bucureşti, str. Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, camera 4, sector 4 C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 452/16.06.2011 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV cu amendă de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia copiilor, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunilor informative, transmise în perioada 1 mai – 5 iunie 2011, în intervalul orar 07:00 – 21:00, au fost difuzate mai multe ştiri care au conţinut descrieri referitoare la cazuri ale unor copii care s-au sinucis.

Potrivit Codului audiovizualului, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, iar programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.