Decizia nr. 435 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
pentru postul de televiziune PRIMA TV

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. C.U.I. 4747298
B-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2, Bucureşti

pentru postul de televiziune PRIMA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă ,,Focus TV’’, ediţiile difuzate în perioada 01 mai - 5 iunie 2011, de postul PRIMA TV.

Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.3/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.0/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.1/10.02.2011).

Analizând raportul de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 17 şi 29 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Potrivit dispoziţiilor invocate :

„art. 17 : - În intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
art. 29 alin. (1) – Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.« În fapt, în cadrul emisiunii informative ,,Focus TV » difuzate în perioada 01 mai - 5 iunie 2011, postul de televiziune PRIMA TV a difuzat mai multe ştiri în care au fost prezentate cazuri de suicid sau crime.

În majoritatea cazurilor, au fost difuzate imagini cu locurile unde s-au petrecut tragediile prezentate, fiind descrise suicidul sau crima, iar tilurile ştirilor au fost de natură să creeze un impact emoţional puternic asupra publicului. Redăm exemple de titluri de ştiri : ,, S-a sinucis de frică ; Oroare în casa doctorului ; Ucisă în faţa copiilor ;Sedusă şi abandonată ; Elevă eminentă, dispărută ; Magazinul de sinucideri ; Moarte e vânzare ; Sinucidere în cămin ; S-a împuşcat de frică".

Membrii Consiliului au constatat că ştirile prezentate sub titlurile menţionate au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, în special a celor de ştiri şi de actualităţi care se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Astfel, ştirile care au conţinut descrieri ale cazurilor de suicid şi omor au fost difuzate în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00, acestea fiind transmise în principala emisiune informativă „Focus TV’’ de la ora 18.00, fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Codul audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare :

• 3 mai 2011, Focus TV - Titlul ştirii :S-A SINUCIS DE FRICĂ.
Cristina Ţopescu : O greşeală îngrozitoare şi neiertată de tată, a făcut-o pe o copilă de cinsprezece ani să-şi ia viaţa. Fata, însărcinată în cinci luni cu un bărbat mai mare cu cinsprezece ani decât ea, s-a aruncat în apele unui baraj argeşean, de teama tatălui. Înainte să se sinucidă i-a trimis mamei sale un mesaj pe telefonul mobil.
Voce din off : E jale mare la casa tinerei, nimeni nu înţelege de ce a ales să moară, cănd orice pe lumea asta are rezolvare.
(...) Voce din off : Deşi mama ei ar fi încercat să-i vină în ajutor, fata se temea de tatăl ei. Bărbatul, descris de vecini ca un om dur, nu i-ar fi acceptat niciodatată sarcina. Aseară, fata i-a trimis un mesaj mamei sale, apoi s-a aruncat în apele barajului de la Dragoslavele.

• 11 mai 2011, Focus TV - Titlul ştirii : OROARE ÎN CASA DOCTORULUI.
Magda Vasiliu : O nenorocire greu de explicat s-a petrecut în apartamentui unui medic irakian din Buzău. ... Fiul său de unsprezece luni zăcea mort, iar soţia era spânzurată. Anchetatorii n-au schiţat deocamdată un fir al evenimentelui, pentru că şi ei se declară destul de încurcaţi. Tind să creadă totuşi, că femeia şi-a gazat copilul, apoi s-a sinucis.
Iulian Mocanu, procuror criminalist : Este victima spânzurată de o galerie (...)
S-au difuzat imagini cu autorităţile cum luau probe din apartament.
Iulian Mocanu, procuror criminalist : (...) copilul a fost găsit, jos, în bucătărie, pe o pernă.
(...) Voce din off : Anchetatorii au observat că, în jurul gâtului, femeia avea o tăietură. Se gândesc că aceasta ar fi încercat înainte să-şi taie gâtul cu un cuţit, dar cruzimea gestului au făcut-o să renunţe, poate de aceea a şi ales pentru copilul ei o asemenea moarte.
Un vecin : Copilul a murit asfixiat...
(...) Voce din off : Anchetatorii au acum de rezolvat un caz complicat. Nu se ştie dacă micuţul a murit înainte, ucis de mamă, sau dacă acesta s-a stins intoxicat cu gazele lăsate deschise, după ce mama sa s-a spânzurat.

• 19 mai 2011, Focus TV - Titlul ştirii : ELEVĂ EMINENTĂ, DISPĂRUTĂ.
Cristina Ţopescu : Nimeni nu mai ştie nimic de o tânără de nouăsprezece ani din Gorj, care aseară şi-a anunţat prietena, printr-un mesaj, că are de gând să se sinucidă. Gestul a şocat pe toată lumea, mai ales că, fetei nu-i stă în fire să facă glume proaste. E o elevă model, spune directorul şcolii la care învaţă şi de curând a fost admisă la cinci universităţi din Mare Britanie. Disperată, mama fetei, cere ajutorul oricui i-a văzut fiica.
(...) Voce din off : Câţiva prieteni de-ai fetei au confirmat că Raluca a fost cu ei, dar că s-au despărţit în jurul orei douăzeci şi unu, ora aproximativă la care fata trimitea pe telefonul unei colege un mesaj tulburător :” Îmi voi pune în practică un plan pe care aveam de gând să îl aplic peste 20 de ani. Să-mi iau viaţa.”
S-au prezentat imagini de la un liceu şi poza fetei dispărute. (...)

• 22 mai 2011, Focus TV - Titlul ştirii : „ MAGAZINUL DE SINUCIDERI”.
Magda Vasiliu : Apele Jiului au scos trupul fără viaţă, la suprafaţă, după patru zile de la dispariţie ; este vorba despre eleva eminentă din Gorj, care a fugit de acasă. Şocant e că fata a ales să moară aşa cum a citit în „Magazinul de sinucideri”, una dintre cărţile primite de la prietenii săi. După ce anunţat că se omoară şi-a încărcat ghiozdanul cu bolovani, apoi s-a aruncat în râu.
Pe ecran s-a titrat „ MAGAZINUL DE SINUCIDERI”.
Voce din off : Îmi voi pune în practică un plan pe care aveam de gând să îl aplic peste 20 de ani. Să-mi iau viaţa. Apoi a coborât în beci ca să aducă ciment pentru bolovanii de înec...
Pe ecran s-a titrat :” Îmi voi pune în practică un plan pe care aveam de gând sa îl aplic peste 20 de ani. Să-mi iau viaţa”. „Apoi a coborât în beci ca să aducă ciment pentru bolovanii de înec...”
Voce din off : În ghiozdan, printre cărţi şi caiete, poliţiştii au găsit trei bolovani, grei de zece kilograme.
S-au difuzat imagini cu martorii şi cu autorităţile, pe malul unui lac, care făceau cercetări la faţa locului.
Ioniţă Brânzan, martor : Era cu capul în jos...şi se vedea numai fundul şi cu picioarele afară, cu adidaşi. Păcat, tragic. Când am văzut că e scoasă afară de către pompieri şi am văzut şi cu rucsacul şi se vede părul, e clară..., e fata..., care a fost dispărută.
S-au prezentat imagini cu sora şi mătuşa victimei, devastate de vestea primită.
Voce din off : Cu inima frântă, sora Ralucăi, a căutat să înţeleagă de ce o elevă eminentă, admisă la cinci facultăţi de prestigiu din Anglia, a hotărât să moară astfel ; a înlemnit când, în camera ei, a descoperit zeci de cărţi, toate legate de sinucideri. În plus ştia că tânăra era într-un grup în care se ascultă muzică rock.
Voce din off : Prietenele fetei susţin că ştiau de gândurile ei. I-au făcut cadou o carte : Magazinul de sinucideri.
O prietenă a victimei : Având nişte discuţii legate de ideea aceasta a sinuciderii, văzând cartea şi răsfoind-o, ne-am dat seama că e vorba de un mesaj, de fapt, antisinucidere.
S-au difuzat imagini cu cadavrul victimei, acoperit, transportat către o ambulanţă. La final a fost arătată şi fotografia victimei, în viaţă.
Voce din off : Se pare că, Raluca nu a mai avut răbdare să termine cartea ; frapant e că în ea era descris chiar modul în care tânăra de nouăsprezece ani a plănuit să moară. Tânăra va fi înmormântată, miercuri, împreună cu secretul, care a împins-o spre un asemenea gest.

• 28 mai 2011, Focus TV - Pe ecran s-a titrat MOARTE DE VÂNZARE.
Magda Vasiliu : Moarte de vânzare prin intermediul internetului, asta este afacerea macabră care a îmbogăţit-o pe o bătrână de 91 de ani din Statele Unite. Femeia comercializează, online, kituri pentru sinucidere şi grav e că din ce în ce mai mulţi oameni disperaţi au început să-i testeze invenţia, aşa şi-a dat ultima suflare şi un tânăr de 29 de ani, a cărui dispariţie a stârnit o adevărată revoltă peste ocean.
Voce din off : Doar 60 de dolari costă kitul care aduce moartea ; constă într-o pungă de plastic, care se pune pe cap, un tub şi un mic rezervor de heliu.
S-au difuzat imagini cu un manechin având pe cap o pungă, tubul şi rezervorul de heliu, toate acestea reprezentând kitul de sinucidere care se comercializează pe internet.
Sharlotte Hydorn : E înfiorător să te afli în spital, să nu fie nimeni lângă tine, să nu poţi chema pe nimeni, să nu poţi apăsa un buton pentru a chema pe cineva şi să mori singur, uitat de toţi.
Voce din off : În 1977, soţul femeii a pierit, răpus de un cancer la colon care s-a întins şi la creier. După ce l-a îngrijit cu lunile, Sharlotte a ajuns la părerea că nimeni nu trebuie să aibă parte de o moarte lentă şi dureroasă, iar produsele pe care le asamblează singură sunt destinate tocmai bolnavilor în fază terminală. Problema este că victimă a căzut de curând şi un tânăr perfect sănătos din punct de vedere fizic, dar aflat într-o stare avansată de depresie.
S-au prezentat imagini cu un grup de persoane, având o mină fericită, ţinând în mână, fiecare, câte o pungă. De asemenea, au fost prezentate şi poze cu victima, în viaţă.

• 29 mai 2011, Focus TV - Titlul ştirii : SINUCIDERE ÎN CĂMIN.
Magda Vasiliu : Tragedie într-un campus universitar din Cluj, un student al Universităţii Babeş-Bolyai s-a aruncat de la etajul nouă al căminului, unde era cazat şi a murit pe loc. Se zvoneşte că era terorizat de examene şi de teama că nu va trece ultimul an.
S-au difuzat imagini din campus, căminul de studenţi de unde s-a aruncat victima. De asemenea, s-a arătat şi o poză a victimei, în viaţă.
Voce din off : Tânărul, student la Matematică-Informatică, a vorbit ultima oară cu colegii de cameră în jurul orei unu noaptea. I-a făcut pe toţi să creadă că stă să înveţe în faţa calculatorului, dar de fapt planul lui era altul. A ieşit pe holul căminului şi a urcat scările, fără să ţină cont de camerele de supraveghere.
Mircea Jurj, Poliţia Studenţească Haşdeu : Am găsit cadavrul unei persoane de sex masculin, cadavrul care a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzelor medicale a morţii.
Voce din off : E posibil ca tânărul să fi clacat sub presiunea sesiunii. Colegii spun că, în această perioadă, toţi sunt stresaţi şi obosiţi. Student : Probabil că era un caracter care nu prea socializa. Nu ştiu, cred că astea, astea sunt principalele motive pentru care cineva ajunge la astfel de decizii ; nu, nu socializezi, nu ieşi, nu te relaxezi, stresu` mare acum, înainte de sesiune.
Voce din off : Părinţii studentului au fost anunţaţi în această dimineaţă şi au ajuns imediat de la Dej. O tragedie similară a avut loc în luna iunie a anului trecut, tot în căminul 16 din Haşdeu, când un student de 20 de ani s-a aruncat de la etaj.

Având în vedere conţinutul ştirilor exemplificate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 17 şi 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, dispoziţii care au ca scop reglementarea protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit la art. 17 din Codul audiovizualului norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum cele care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.

Astfel, legiuitorul a prevăzut că, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin descrieri suicidale sau de omoruri.

Membrii Consiliului au constatat că, în cadrul ştirilor care au făcut obiectul monitorizării, postul PRIMA TV a prezentat detalii cu privire la cazurile de suicid la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programele de televiziune (respectiv de la ora 18.00), fapt ce contravine prevederilor invocate.

Difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie.

Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.

Faţă de toate aceste aspecte şi având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 5.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.3/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.0/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 17 şi art. 29 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. C.U.I. 4747298
B-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2, Bucureşti

pentru postul de televiziune PRIMA TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 435/16.06.2011 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul PRIMA TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRIMA TV cu amendă de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia copiilor, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunii informative „Focus TV", de la ora 18.00, transmise în perioada 1 mai - 5 iunie 2011, au fost difuzate mai multe ştiri care au conţinut descrieri referitoare la cazuri ale unor copii care s-au sinucis.

Potrivit Codului audiovizualului, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, iar programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.